Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τελέσθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία το μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων Αρχιερέων, Ιερέων και Λαϊκών που απαγχονίσθηκαν ή εκτελέσθηκαν από τους Τούρκους την 9η Ιουλίου 1821.

Στο μνημόσυνο του οποίου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μίλησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γεώργιος Χατζηνικολάου ο οποίος τόνισε ότι η θυσία του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, των λοιπών επισκόπων, κληρικών και λαϊκών, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου.

Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Εθνομαρτύρων, που βρίσκεται στο προαύλιο της Εκκλησίας.

Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού και των άλλων Αρχιερέων και προκρίτων τελέσθηκε επίσης σήμερα και στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου.


Διαλέξαμε την ημέρα για να αρχίσουμε συνομιλίες, αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες συνομιλίες, προσθέτοντας: "ίσως αποτελέσει αφορμή για σωφρονισμό και καταλάβουμε ότι όταν μιλούμε με Τούρκους δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη".

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τόσο από τις πληροφορίες που διαδίδονται, όσο και από τις δηλώσεις των Τούρκων και απηύθυνε μήνυμα ενότητας και αγωνιστικότητας.

Ο Μακαριώτατος προέτρεψε να είμαστε σταθεροί διεκδικητές των δικαίων του λαού μας και να εμμένουμε στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα ως πολίτες της ίδιας χώρας.

Ως βασική προϋπόθεση, ο Μακαριώτατος, επεσήμανε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και την αποκατάσταση της ενότητας του κράτους.

Στέλλοντας εξάλλου, σαφές μήνυμα προς τους ισχυρούς της γης, ο Μακαριώτατος προειδοποίησε ότι κάθε διαιρετική λύση που εισηγούνται, θα αποτελέσει την αρχή της καταστροφής του ελληνισμού.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρεί σε λίγο για τη Νέα Υόρκη, όπου σε τρείς ημέρες αρχίζει ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών.

Aπόψε ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παραμείνει στο Λονδίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον νέο Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνυ Μπλαίρ.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς θα διεξαχθούν από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουλίου, στο συνεδριακό κέντρο Τράουτμπεκ.

Την παραμονή της έναρξης των συνομιλιών ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα έχει συνάντηση με τον Απεσταλμένο του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών, πέραν της τελετής ενάρξεως, τα Ηνωμένα Εθνη θα υποβάλουν ιδέες και εισηγήσεις για υπέρβαση των διαφωνιών που αναμένεται ότι θα παρουσιαστούν.

Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύουν ως σύμβουλοι στις συνομιλίες ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.


Απαισιοδοξία όσον αφορά την επίτευξη προόδου στις απευθείας συνομιλίες, εξέφρασαν οι αρχηγοί των κομμάτων στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της μετάβασής τους στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης διαπιστώνει σκλήρυνση των τουρκικών θέσεων και θεωρεί ότι η προοπτική προόδου ενισχύεται μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκήσουν πιέσεις προς την Αγκυρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη θετικής διαφοροποίησης της Τουρκικής πλευράς και σημειώνει ότι η διεθνής εμπλοκή εξαντλείται μόνο σε παραινέσεις προς την Αγκυρα.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, επισημαίνει ότι δεν αναμένεται οποιαδήποτε πρόοδος τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών, δεδομένης της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, για εγκατάλειψη της οποίας θα πρέπει να αισθανθεί πιέσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, επισημαίνοντας το αμετακίνητο των τουρκικών θέσεων, τονίζει ότι η πλευρά μας δεν έχει περιθώριο άλλων υποχωρήσεων και θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ως μοχλό την ενταξιακή μας πορεία.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, αναφέρει ότι η πλευρά μας θα πρέπει να τονίσει την επιθυμία της για πρόοδο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η προοπτική των συνομιλιών είναι δυσοίωνη, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.


Στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής του κατοχικού καθεστώτος για ισλαμοποίηση των κατεχομένων, οι Τούρκοι, κατέκαυσαν, μετέτρεψαν σε τζαμιά ή κατασύλησαν τις έξι εκκλησίες της κατεχόμενης Κυθρέας.

Σε σχετική καταγγελία προέβησαν με έγγραφο τους προς τα Ηνωμένα Εθνη, την Βρετανία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς και προσωπικότητες, ο πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της πολιτιστικής κίνησης περιοχής Κυθρέας, Πέτρος Στυλιανού και Αντρέας Παπαβασιλείου.

Στο έγγραφο- καταγγελί της Πολιτιστικής Κίνησης Περιοχής Κυθρέας, τίθεται το ερώτημα εάν αυτός είναι ο λόγος της τουρκικής λεγόμενης ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο, και αν γι'αυτούς τους λόγους η διεθνής κοινωνία ανέχεται για εικοσιτρία χρόνια την αδίστακτη τουρκική κατοχική παρουσία.


Με τη συμμετοχή παιδιών με ειδικές ανάγκες από την Ουγγαρία, συνεχίστηκε και σήμερα η αντικατοχική εκστρατεία διαφώτισης των ξένων στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, από μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων.

Τα παιδιά, τα οποία φιλοξενούνται από το 'Ιδρυμα 'Αγιος Στέφανος, σε δηλώσεις τους στο " ΛΟΓΟ ", εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους προς τον αγώνα που διεξάγει ο Κυπριακός Ελληνισμός.

Εν τω μεταξύ, κάτω από το μανδύα των λεγόμενων επαναπροσεγγιστικών επαφών, έφθασαν από τα κατεχόμενα περίπου εξήντα Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι πήγαν στη Λάρνακα και το Τρόοδος.


Ο " Συνασπισμός της Ελπίδας " φιλοδοξεί να αγκαλιάσει ένα χώρο ευρύτερο εκείνου των κομμάτων που τον συναποτελούν, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στο δέκατο έκτο φεστιβάλ της ΕΔΟΝ που πραγματοποιήθηκε χθές βράδυ.

Η πρόσφατη απόφαση των αντιπολιτευομένων κομμάτων, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Ε.ΔΗ, να δώσουν την μάχη της αλλαγής από το ίδιο χαράκωμα, πρόσθεσε ο κύριος Χριστόφιας, στόχο έχει την ανακοπή της σημερινής καταστροφικής πορείας, και την άνοδο στην εξουσία, μιάς κυβέρνησης, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τού τόπου και του λαού.

Στο "Συνασπισμό της Ελπίδας", ανέφερε, έχουν θέση όλοι όσοι ασπάζονται αυτούς τους στόχους και με τη δυναμική μίας ευρύτερης ενότητας, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις νίκης στις προεδρικές εκλογές.


Τις αμφιβολίες του κατά πόσον ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μάριος Ηλιάδης, μπορεί να συσπειρώσει το ποσοστό των δυνάμεων που τον υποστηρίζουν, διετύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

Ενισχύοντας την άποψή του ο κύριος Αναστασιάδης παρέπεμψε σε αντιδράσεις που εκφράστηκαν ακόμη και από στελέχη του ΑΚΕΛ.

Αναφερόμενος στο στρατόπεδο της συμπολίτευσης ο κύριος Αναστασιάδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, θα συνεχισθεί καί στις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι ο Σπύρος Κυπριανού, εμμένει στην δική του υποψηφιότητα και δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσής της.

Εν πάση περιπτώσει, πρόσθεσε ο κύριος Αναστασιάδης, ο δρόμος μέχρι τις Προεδρικές, είναι πολύ μακρύς, και τώρα θα πρέπει όλοι να επικεντρωθούν στις σοβαρές εξελίξεις στο εθνικό θέμα.


Κύμα διαρρήξεων και κλοπών σημειώθηκε χθες βράδυ στην πόλη και επαρχία Πάφου, με τους δράστες να αποκομίζουν χρήματα, κοσμήματα και άλλα είδη, αξίας πέραν των εικοσιέξι χιλιάδων λιρών.

Συγκεκριμένα, άγνωστοι διέρρηξαν το σπίτι του Ανδρέα Ευαγόρου από την Πάφο και έκλεψαν χρήματα και κοσμήματα αξίας εικοσιτεσσάρων χιλιάδων λιρών.

Κοσμήματα αξίας πεντακοσίων λιρών κλάπηκαν επίσης από το σπίτι της Περσεφόνης Παμπόρη από την Κολώνη, ενώ από την οικία του Χριστάκη Σωφρόνη από την Τίμη, κλάπηκε ένα κυνηγετικό όπλο, χρήματα και κοσμήματα.

Η αστυνομία τέθηκε σε πλήρη κινητοποίηση και εξαπέλυσε ανθρωποκυνητό, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, χωρίς μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα.


Μεγάλη πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται εκτός ελέγχου σε περιοχή κοντά στο φράγμα Πολεμιδίων στο δρόμο Λεμεσού- Πλατρών.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 10 το πρωί κατακαίοντας μεγάλη έκταση από άγρια βλάστηση.

Για την κατάσβεσή της χρησιμοποιούνται οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της υπηρεσίας θήρας και ελικόπτερο των Βρετανικών βάσεων.

Ωστόσο, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή το έργο της πυρόσβεσης κατέστη δύσκολο, ενώ ανακοίνωση του αρχηγείου Αστυνομίας προτρέπει τους οδηγούς να αποφύγουν το δρόμο Πλατρών- Λεμεσού, μέχρι την Αλασσα.


Η υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος εξερεύνησης του Αρη, τροχιοδρομήθηκε επιτυχώς αφού το μικρό διαστημικό όχημα "Σο- τζέρνερ" κατάφερε να βγεί από το διαστημόπλοιο "Ανιχνευτής" και να κινηθεί στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Είναι η πρώτη φορά, που ένα όχημα κατευθυνόμενο ευθέως από τη Γη, κινείται στην επιφάνεια κάποιου άλλου πλανήτη

Η συλλογή λιθωμάτων και άλλων υλικών, αρχίζει με καθυστέρηση μίας ημέρας, η οποία οφειλόταν σε κάποιο λογισμικό πρόβλημα και αφορούσε την επικοινωνία μεταξύ του Path Finder και του Sojourner.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής της ΝΑΣΑ Ντάνιελ Γκόλντιν, ανακοίνωσε ότι ο Ανιχνευτής, μετονομάστηκε σε "Σταθμό Καρλ Σαγκάν", προς τιμή του διάσημου διαστημικού επιστήμονα, που πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο, 16 ημέρες, μετά την εκτόξευση του διαστημοπλοίου από τη ΓΗ, για την αποστολή στον ΑΡΗ.

Το κόστος, του όλου φιλόδοξου εγχειρήματος εξερεύνησης του Αρη, υπολογίζεται να φθάσει τα 266 εκατομμύρια δολλάρια.


Στην Αλβανία, διεξάγεται σε ήρεμο κλίμα ο δεύτερος γύρος των εκλογών, στις 32 από τις 115 εκλογικές περιφέρειες.

Πεντακόσιες περίπου χιλιάδες Αλβανοί ψηφοφόροι, καλούνται να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους - μεταξύ των υποψηφίων που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοωηφία των ψήφων, στο πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής.

Σε 23 από τις 32 περιφέρειες, αντίπαλοι των επαναληπτικών εκλογών είναι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι Σοσιαλιστές εξασφάλισαν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, τουλάχιστον 80 από τις 155 έδρες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα περίπου 20 έδρες.

Ο ηγέτης εξάλλου, των Σοσιαλιστών Φάτος Νάνο, σε σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, μόλις οριστικοποιηθεί η επικράτηση του κόμματός του, στις γενικές εκλογές.

Απέφυγε ωστόσο, να πει, ποιός θα αντικαταστήσει τον Σάλι Μπερίσα στην προεδρία της χώρας.


Η πρωτεύουσα της Καμπότζης ξύπνησε και σήμερα υπό τα πυρά αυτομάτων.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο αντιπάλων παρατάξεων της κυβέρνησης συνασπισμού συγκλονίζουν τα περίχωρα της Πνομ Πενχ.

Οι νεκροί έφθασαν τους δώδεκα και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους πενήντα.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και οι πτήσεις της κρατικής αεροπορικής εταιρίας διεκόπησαν, ενώ χιλιάδες κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη πόλη για να μην βρεθούν ανάμεσα στα πυρά των αντίπαλων παρατάξεων.

Εν τω μεταξύ, το Ιαπωνικό Υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος Πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν, συμφώνησε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις δυνάμεις του αντιπάλου του, πρώτου Πρωθυπουργού Νοροντόμ Ραναρίντ, για τον τερματισμό των συγκρούσεων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23 στα νότια παράλια, και στους 20 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει αίθριος και θερμός. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε δυτικούς ως νοτιοδυτικούς μέτριους 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 36 στα νότια παράλια, και στους 33 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 27, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα 34 με 26, στη Λεμεσό 35 με 26, στην Κερύνεια και την Πάφο 32 με 20, και τέλος στον Πρόδρομο 26 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 6 July 1997 - 18:18:24 UTC