Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εντονα ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί, αναφορικά με την μη παραλαβή των κερατοειδών χιτώνων του νεαρού Σάββα Ζερτίλα εικοσιενός ετών από την Σωτήρα, ο οποίος κρίθηκε κλινικά νεκρός ύστερα από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση που υπέστη χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Παρασκευαϊδιου Μεταμοσχευτικού Κέντρου Δόκτωρα Γεώργιο Κυριακίδη, μετά την αφαίρεση των κερατοειδών, ο ίδιος επικοινώνησε με τους υπευθύνους του οφθαλμολογικού κέντρου του Μακάρειου Νοσοκομείου, οι οποίοι όμως επικαλέστηκαν τεχνικούς λόγους και δεν επέδειξαν ενδιαφέρον για να τους παραλάβουν.

Ερωτηθείς για το ποιοί είναι αυτοί οι τεχνικοί λόγοι, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ήταν η σημερινή αργία, ο κύριος Κυριακίδης παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στους υπευθύνους του Οφθαλμολογικού τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Σε αντιπαραβολή, ο κύριος Κυριακίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι το ιατρικό προσωπικό στο Παρασκευαϊδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, εργάζεται 365 ημέρες τον χρόνο.

Ο κύριος Κυριακίδης ανέφερε ότι για την καρδιά του Ζερτίλα, ειδοποιήθηκε στις επτά το βράδυ το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα.

Προτού όμως φθάσει στην Κύπρο η ιατρική ομάδα από το Ωνάσειο, η καρδία έπαθε ανακοπή, με αποτέλεσμα να αχρηστευθούν το ήπαρ και το πάγκρεας.

Οι νεφροί θα μεταμοσχευθούν σε δυο ασθενείς στο Παρασκευαίδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο.

Σύμφωνα με τον κύριο Κυριακίδη, οι νεφροί βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η επέμβαση θα είναι επιτυχής.


Για άλλες οκτώ ημέρες, τίθεται υπό κράτηση ο Τάσος Σιμιλλίδης, από τη Λεμεσό, έπειτα από ανανέωση του διατάγματος προσωποκράτησης, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

Η ανανέωση του διατάγματος κρίθηκε αναγκαία προς διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων, σχετικά με την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου, καθώς και δυο αστυνομικών που διεπράχθη στις 29 Μαίου στην Λάρνακα.

Ο Σιμιλλίδης αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνωμοσία προς διάπραξη φόνου, παράνομη κατοχή όπλου και απόπειρα φόνου.

Στην ίδια υπόθεση ενέχονται, σύμφωνα με κατάθεση που έδωσε ο Σιμιλλίδης, και οι Χαράλαμπος και Αντρος Αεροπόρου, οι οποίοι, όπως και ο Πανίκος Αεροπόρος τελούν υπό κράτηση.

Οπως εξάλλου, ανέφερε στο δικαστήριο, ο εξεταστής της υπόθεσης Υπαστυνόμος Ανδρέας Κρόκος, σύμφωνα επίσης με την κατάθεση του Σιμιλλίδη, ο Πανίκος Αεροπόρος ήταν αυτός που πυροβόλησε τους δυο αστυνομικούς, οι οποίοι επεχείρησαν με περιπολικό να τους συλλάβουν.


Υπόθεση κλοπής χρυσαφικών αξίας δεκατεσσάρων χιλιάδων λιρών, η οποία διεπράχθη μεταξύ 10 και 11 Ιουνίου, εξιχνίασε σε διάστημα σαραντα-οκτώ ωρών, η αστυνομία Λεμεσού.

Τα χρυσαφικά βρέθηκαν στην κατοχή των Χριστάκη Ανδρέου, Αναιμικού, 23 χρόνων, και Χαράλαμπου Τέρλα, Κατούρη, 25 χρόνων, οι οποίοι τελούν ήδη υπό πενθήμερη κράτηση με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Η αστυνομία οδηγήθηκε στην εξιχνίαση της υπόθεσης έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες μετά τη σύλληψη του Ανδρέου, στη μοτοσυκλέττα του οποίου ανευρεύθη μέρος των κλοπιμαίων.

Σε κατάθεσή του ο Ανδρέου κατονόμασε ως συνεργάτη του τον Τέρλα στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν τα υπόλοιπα κλοπιμαία χρυσαφικά.

Εναντίον των δύο υπόπτων διερευνώνται και σωρεία άλλων υποθέσεων κλοπών και διαρρήξεων, ενώ ο Τέρλας, ο οποίος είναι γαμπρός επ' αδελφή των αδελφών Αεροπόρου, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την αστυνομία.


Γραπτή Διαμαρτυρία στα Ηνωμένα Εθνη, επέδωσε σήμερα η Ελένη Φωκά, για την αντιμετώπιση της οποίς έτυχε την περασμένη Παρασκευή από το κατοχικό καθεστώς, τόσο η ίδια όσο και τέσσερις μαθητές της.

Η Ελένη Φωκά πήγε το μεσημέρι στο οδόφραγμα του Λήδρα-Πάλας, συνοδευόμενη από αρκετούς φίλους και συμπαραστάτες, επιδίδοντας στα Ηνωμένα Εθνη υπόμνημα διαμαρτυρίας για την παρεμπόδιση της από το κατοχικό καθεστώς να μεταβεί στο σπίτι της στην Αγία Τριάδα.

Ευρισκόμενη, εξάλλου, στο οδόφραγμα, η Ελένη Φωκά, προέβη σε ενημέρωση ομάδας Γάλλων καθηγητών, που επισκέπτονται την Κύπρο, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί, αλλά και για τις θηριωδίες του Αττίλα.


Ολοκληρώνοντας τις επαφές του στην Ιαπωνία, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, μετέβη στη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Γιεβγκένι Πριμακώφ.

Επίκεντρο των συνομιλιών ήταν οι απευθείας συνομιλίες στην Νεα Υόρκη και η συμβολή της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν τρόποι αξιοποίησης του εγγράφου, το οποίο κατατέθηκε από την ρωσική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη, κατά την σύσκεψη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσσος Υπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση επαναβεβαίωσε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι ες 300 θα παραδοθούν ως προνοείται στο συμβόλαιο και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση από ρωσικής πλευράς.

Από την πλευρά του ο κύριος Κασουλίδης, επισημαίνοντας τον αμυντικό χαρακτήρα του συστήματος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος το προμηθεύεται για καθαρά αμυντικούς λόγους, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, εάν έχει σώας τας φρένας.


Σειρά επαφών για το Κυπριακό, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης, με επίκεντρο τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες καθώς και την Αμερικανική πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Κρανιδιώτης θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Τόμας Πίκεριγκ και το Βοηθό Υπουργό Αμυνας για Ευρωπαϊκές υποθέσεις Γιόν Λόνταλ.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο κύριος Κρανιδιώτης θα συναντηθεί επίσης με στελέχη της Γερουσίας και με μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής.


Αρχισαν το πρωί στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των δεκαπέντων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό την σκιά της διαμάχης για τις συνθήκες, με τις οποίες η Ευρώπη θα οδηγηθεί στο ενιαίο νομισματικό σύστημα.

Στόχος της νέας ευρωπαϊκής συνθήκης του Αμστερνταμ, είναι να τεθούν οι βάσεις για διεύρυνση της Ενωσης και προς Ανατολάς.

Η συνθήκη, θα προβλέπει μεν την άσκηση του δικαιωμάτος του βέτο στην κοινή εξωτερική πολιτική, σε περίπτωση που θίγονται μείζονα εθνικά συμφέροντα ενός κράτους, παράλληλα όμως θα αυξηθούν οι περιπτώσεις, όπου το Συμβούλιο Υπουργών θα αποφασίζει κοινές δράσεις με ειδική πλειοψηφία.

Ακόμη θα επικεντρωθεί σε θέματα όπως η αρχή της ευελιξίας των χωρών-μελών να προχωρήσουν σε συνεργασία, η ενσωμάτωση της συνθήκης του Σένγκεν, θεσμικά ζητήματα καθώς και η διαμόρφωση της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ενωσης.


Τραγικό ατύχημα σημειώθηκε στη Μαλαισία, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ατόμων.

Το ατύχημα συνέβη όταν ελικόπτερο με τριμελές πλήρωμα βοηθούσε στην τοποθέτηση πομπού στην κορυφή σιδερένιου πύργου, και λόγω δυνατού ρεύματος αέρος, ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του ελικοπτέρου με αποτέλεσμα να συγκρουστεί στο έδαφος.

Από την πτώση σκοτώθηκαν όλα τα μέλη του πληρώματος, ενώ μιά έγκυος μαζί με το μικρό της κοριτσάκι που διέρχονταν από το σημείο πτώσης του ελικοπτέρου αποκεφαλίστηκαν.


Ο Φράνιο Τούτζμαν, παραμένει στον προεδρικό θώκο της Κροατίας, εξασφαλίζοντας συντριπτική πλειοψηφία στις χθεσινές προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο Φράνιο Τούτζμαν συγκεντρώνει τα δύο τρίτα σχεδόν, των ψήφων, έναντι 23 τοις εκατόν του υποψηφίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζντράβκο Τόματς.

Την τρίτη θέση κατέλαβε με ποσοστό 18 τοις εκατόν ο Βλάντο Γκότοβατς του Κροατικού Κοινωνικού Φιλελεύθερου Κόμματος.

Η νίκη του Τούτζμαν ήταν αναμενόμενη και η εκλογική αναμέτρηση μαζί του ιδιαίτερα δύσκολη, εφόσον μετά την απόσχιση της Κροατίας από τη Γιουγκοσλαβία, εθεωρείτο ως ο πατέρας του Εθνους.


Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την εορτή του Κατακλυσμού, σε όλες τις ελεύθερες παράλιες πόλεις της Κύπρου.

Επίκεντρο των εορτασμών είναι όπως κάθε χρόνο η Λάρνακα, η οποία αυτές τις ημέρες δέχθηκε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος Λάρνακας, με τη συμμετοχή πέραν των πέντε χιλιάδων συντελεστών.

Το τριήμερο σε συνδυασμό με το θερμό κλίμα που ακολούθησε τις βροχές των περασμένων ημερών, είχε ως αποτέλεσμα τον συνωστισμό των φίλων της θάλασσας και των θαλάσσιων σπόρ στις παραλίες της ελεύθερης Αμμοχώστου, του Παραλιμνίου και της Αγίας Νάπας.

Στη Λεμεσό, εξάλλου, οι Κερυνιώτες ξαναζωντανεύουν τις εκδηλώσεις του Κατακλυσμού που πραγματοποιούνταν στο γραφικό λιμανάκι της Κερύνειας, με τα παραδοσιακά παιγνίδια που διεξάγονται αυτή την στιγμή στον ναυτικό όμιλο Κερύνειας στην Λεμεσό.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι βορειοδυτικοί, ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους ασθενείς μέχρι μέτριους 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα στα νότια παράλια έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια παράλια και στους 26 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 20, στη Λεμεσό 30 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 19, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 16.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 16 June 1997 - 16:29:44 UTC