Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εκλεισαν πριν από λίγο οι κάλπες της πρώτης Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η καταμέτρηση έχει αρχίσει και με αγωνία αναμένεται η ετυμηγορία των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων εκλεκτόρων η οποία θα αναδείξει τη νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ.

Το πρωί η εκλογική διαδικασία άρχισε με ομιλίες των υποψηφίων οι οποίες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη ενότητας και συσπείρωσης για επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Εκεί ήταν ο Κώστας Κωνσταντίνου και μας ενημερώνει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, λόγω της συνεχιζόμενης πάθησης των φωνητικών του χορδών και κατόπιν υποδείξεως ειδικού θεράποντος Γερμανού ιατρού, αναχώρησε σήμερα το απόγευμα για τη Γερμανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο χρόνος της παραμονής του Μακαριωτάτου εκτός Κύπρου, θα εξαρτηθεί από τις υποδείξεις του ιατρού.


Επέστρεψε πριν από λίγο στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, ολοκληρώνοντας την περιοδεία που πραγματοποίησε στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτων για το Κυπριακό.

Στο Λονδίνο, ο κύριος Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογο του, Ρόμπιν Κουκ, και στην Ουάσιγκτων είχε επαφές με την αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν 'Ολμπραϊτ.

Οι επαφές του Γιαννάκη Κασουλίδη έχουν χαρακτηριστεί ως σημαντικές, υπό το πρίσμα του διορισμού του Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ ως ειδικού προεδρικού απεσταλμένου του Μπιλ Κλίντον, για το κυπριακό, αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμες, ενόψει της σύγκλισης των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, στην Νέα Υόρκη.


Ενόψει των απευθείας συνομιλιών και με συγκεκριμένες ιδέες για όλες τις βασικές πτυχές του Κυπριακού φθάνει σε λίγο στην Κύπρο, για νεο κύκλο επαφών ο ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντεηβιντ Χάνεϋ.

Ο Βρετανός αντιπρόσωπος θα έχει δυο ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αύριο και μεθαύριο, αντιστοίχως.

Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών και τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών Γκουστάβ Φευσέλ.

Τη Τετάρτη το πρωί ο κύριος Χάνεϋ θα αναχωρήσει για την Αθήνα.


Τουρκοκύπριοι ηθοποιοί με πρόσκληση Ελληνοκυπρίων συναδέλφων τους, πέρασαν σήμερα το οδόφραγμα του Λήδρα-Πάλας, όπου πραγματοποιείται κάθε Σαββατοκυρίακο η εκστρατεία διαφώτισης.

Οι Τουρκοκυπρίους ήρθαν στις 10.15 ακριβώς το πρωί, στο πλαίσιο των λεγόμενων επαναπροσεγγιστικών επαφών.

Ωστόσο, παρά τις παρακλήσεις συγγενών αγνοουμένων και μελών του ΠΑΚ, να μιλήσουν μαζί τους για να τους εξηγήσουν ότι ο αγώνας τους στρέφεται ενάντια στην κατοχή και όχι στους απλούς Τουρκοκυπρίους, οι Ελληνοκύπριοι ηθοποιοί δεν τους το επέτρεψαν.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ανανέωσε σήμερα το διάταγμα κράτησης του Τάσου Σιμιλλίδη, για άλλες οκτώ ημέρες, έπειτα από αίτημα του ανακριτή στην υπόθεση απόπειρας φόνου του Αντώνη Φανιέρου.

Ο ανακριτής της υπόθεσης Ανδρέας Κρόκος, στήριξε το αίτημα σε τρία νέα στοιχεία, με πρώτο το μεγάλο κενό χρόνου που υπήρχε προ και μετά την απόπειρα σε σχέση με το άλλοθι που παρουσίασε ο Σιμιλλίδης.

Το δεύτερο στοχείο, είναι η κατάθεση προσώπου ότι δύο ημέρες πριν την απόπειρα είδε τον Σιμιλλίδη και τον Πανίκο Αεροπόρο, έξω από το κοινοτικό στάδιο Αραδίππου και συνομίλησε μαζί τους.

Το τρίτο στοιχείο είναι κατάθεση αστυνομικού για μαρτυρία φιλικού του προσώπου ότι ενώ ταξίδευε από Λεμεσό προς Λάρνακα, το βράδυ της απόπειρας, τον προσπέρασε μια μοτοσυκλέττα μεγάλου κυβισμού στην οποία επέβαινε μόνο ο οδηγός, ο οποίος σταμάτησε παρά τη Μουτταγιάκα και μίλησε με ένα άλλο πρόσωπο.

Αργότερα, παρά το Ζύγι, είδε ότι στην ίδια μοτοσυκλέττα επέβαινε και ο Σιμιλλίδης.


Στο πλαίσιο της εκστρατείας πάταξης των ναρκωτικών, η αστυνομία διερνήργησε σήμερα το πρωί ευρείας κλίμακας έρευνες στην περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς.

Στην επιχείρηση που συμμετείχαν άνδρες του αρχηγείου και κλιμάκιο της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών Πάφου, ερευνήθηκαν κατοικίες, οχήματα, μπυραρίες και άλλα υποστατικά, στα οποία σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες υπήρχαν ναρκωτικά.

Αποτέλεσμα των ερευνών ήταν να εντοπιστούν σε ανθώνες επτά φυτά ινδικής κάνναβης, ποσότητα κάνναβης, πυρίτιδα, φυσίγγια κυνηγετικού όπλου διαφόρων τύπων, και τρία δακρυγόνα σπρέι.

Η αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση τον Θεόδουλο Χρίστου Θεοδούλου, άλλως Λάκη από την Αργάκα, 36 ετών, ιδιοκτήτη μπυραρίας στο Λατσί.


Δεκάδες δύτες και βατραχάνθρωποι της Εθνικής Φρουράς, έλαβαν μέρος στις σημερινές έρευνες για εντοπισμό του ερασιτέχνη ψαρά Λοϊζου Ασκάνη, του οποίου η τύχη αγνοείται από τις δέκα Μαϊου.

Οι έρευνες άρχισαν στις επτά το πρωί και ολοκληρώθηκαν στη μία μετά το μεσημέρι, με τη συμμετοχή σκαφών της λιμενικής αστυνομίας.

Σκοπός της προσπάθειας, ήταν η ανεύρεση οποιουδήποτε στοιχείου που θα μπορούσε να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης και στην εξιχνίαση του μυστηρίου που την καλύπτει.

Ωστόσο και οι σημερινές έρευνες απέβησαν άκαρπες, ενώ η οικογένεια του Λοϊζου Ασκάνη, συνεχίζει να ζεί στο δράμα και την αγωνία.


Στη νότια Ινδία, πυρκαγιά που ξέσπασε σε ινδουϊστικό ναό χθες βράδυ είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πενήντα τουλάχιστον προσκυνητών και τον τραυματισμό άλλων εκατό.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε κατά την διάρκεια θρησκευτικής τελετής και τα περισσότερα θύματα, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ποδοπατήθηκαν καθώς οι προσκυνητές καταλήφθηκαν από πανικό στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Από επίσημες αστυνομικές πηγές, ανακοινώθηκε ότι έχουν ανασυρθεί 37 πτώματα, τα οποία είχαν καταπλακωθεί από τις αχυρένιες κατασκευές που κατέρρευσαν από την πυρκαγιά.

Μέχρι στιγμής εξάλλου, δεν έχει γνωσθεί το μέγεθος των ζημιών που υπέστη ο ναός, ο οποίος αποτελεί Παγκόσμιο Αρχιτεκτονικό Μνημείο.


Νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων, θα είναι ο Μπέρτη Αχερν, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Φιάννα Φέηλ.

Και αυτό παρά την αποτυχία του Κόμματός του να εξασφαλίσει πλειοψηφία εδρών στην Βουλή.

Ο Μπέρτυ Αχερν δήλωσε ότι θα συμμαχήσει με το Κόμμα των προοδευτικών Δημοκρατών και με ανεξάρτητους βουλευτές για να σχηματήσει Κυβέρνηση.

Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το Φιάνα Φέηλ φαίνεται να έχει αυξήσει τις έδρες του στη Βουλή από 68 σε 78.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς.

Αύριο σταδιακά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και αργότερα θα τραπούν σε θαλάσσιους ασθενείς μέχρι μέτριους 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα στα νότια παράλια έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 βαθμούς στα νότια παράλια, και στους 27 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 20, στη Λεμεσό 29 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 19, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 8 June 1997 - 19:27:18 UTC