Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στην παρουσία χιλίων διακοσίων συνέδρων άρχισε από τις δέκα το πρωϊ, το έβδομο Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, το οποίο πραγματοποιείται στο Κλειστό Γυμναστήριο "Ελευθερία", στη Λευκωσία.

Το συνέδριο συμπίπτει με την συμπλήρωση εικοσιενός ετών από την ίδρυση του κόμματος, το χίλια εννιακόσια εβδομήντα έξη (1976).

Μας ενημερώνει ο Κώστας Κωνσταντίνου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, συναντάται αργότερα σήμερα στην Ουάσιγκτον, με την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ολμπράιτ, με την οποία θα συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει μάλιστα και της έναρξης των απευθείας συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, σ' ένα περίπου μήνα.

Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν πιο ενεργό και αποφασιστικό ρόλο για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κύριος Μπερνς απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέκλεισε το ενδεχόμενο λύσης τύπου Ντέητον, λέγοντας ότι το Κυπριακό έχει άλλες ιδιαιτερότητες.

Σημείωσε επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποστηρίξουν λύση που θα οδηγεί στη διχοτόμηση και πρόσθεσε: "είμαστε εδώ για να επανενώσουμε την Κύπρο, σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Η διαίρεση της Κύπρου είναι για μας απαράδεκτη".


Μόνο οι εκπρόσωποι της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, είναι σίγουρο μέχρι στιγμής, ότι θα είναι παρόντες στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ζητήσει να είναι παρούσα στις απευθείας συνομιλίες.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι εάν η Κύπρος είχε τη δυνατότητα παρέμβασης στο θέμα, θα ζητούσε την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες.

Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο που αναμένεται ότι θα διαδραματήσουν οι τρίτοι που θα βρίσκονται στις συνομιλίες, ο εκπρόσωπος υπέδειξε πως δεν θα είναι "βουβοί", θα έχουν και παρατηρήσεις και εισηγήσεις.

Επανέλαβε δε, ότι η πλευρά μας πηγαίνει στις συνομιλίες με απόλυτη πίστη και πνεύμα συνεργασίας.

Ο κύριος Χριστοφίδης σημείωσε ότι πάγια θέση της κυβέρνησης, είναι ότι η λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να συγκρούεται με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Ολοκληρώθηκε ο προβληματισμός για τις προεδρικές του '98 στο πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ, το οποίο και στέλνει εισηγήσεις στην κεντρική επιτροπή για περαιτέρω προβληματισμό.

Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, αποκάλυψε ότι η εισήγηση του πολιτικού γραφείου, περιλαμβάνει πέραν των τριών ονομάτων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν και νέα ονόματα.

Ο κύριος Χριστόφιας, ο οποίος επανέλαβε την πρόσκλησή του για δημιουργία μετώπου, το οποίο δεν θα επιτρέψει στον κύριο Κληρίδη να επανεκλεγεί, δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συνεργασία με το ΔΗΚΟ ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο με την ΕΔΕΚ.


Τελείται αυτή την ώρα από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, στο Αρεδιού, η κηδεία των δύο εθνοφρουρών, οι οποίοι χθες το απόγευμα, βρήκαν τραγικό θάνατο σε δυστύχημα στο δρόμο Παλαιχωρίου - Αγροκηπιάς.

Πρόκειται για τον δόκιμο έφεδρο αξιωματικό Φώτη Χαραλάμπους Φωτίου, από το Αρεδιού, είκοσι ετών και τον Ανδρέα Γεωργίου Λιμισή, από την Ζώδια και τελευταία, κάτοικο Αρεδιού, επίσης είκοσι ετών.

Το δυστύχημα συνέβη λίγο πρίν τις επτά το απόγευμα, όταν ο Φωτίου με συνεπιβάτη τον Λιμισή, επέστρεφαν στα σπίτια τους, από την μονάδα όπου υπηρετούσαν, επιβαίνοντας μικρού αυτοκινήτου με το οποίο συγκρούστηκε με φορτηγό.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο Φωτίου να βρεί ακαριαίο θάνατο.

Ο Λιμισής τραυματίστηκε κρίσιμα και υπέκυψε στα τραύματά του στο χειρουργείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ο οδηγός του φορτηγού Τηλέμαχος Ευσταθίου από την Κάτω Μονή συνελήφθη.


Η Αστυνομία συνέλαβε λίγο μετά τα μεσάνυκτα το Ρώσο Ιγκόρ Ιβαντζέκο, τριάντα-ενός ετών, ο οποίος εκινείτο ύποπτα στην οδό Τρικούπη, στη Λευκωσία.

Επειτα από έρευνα βρέθηκε σε τσαντάκι του Ιβαντζέκο ένα πιστόλι έτοιμο προς χρήση, αφού ήταν οπλισμένο και με σφαίρα στη θαλάμη.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησής του.

Σε μαρτυρία του στο δικαστήριο, ο Υπαστυνόμος του ΤΑΕ Λευκωσίας Πέτρος Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι η Αστυνομία πιστεύει πως ο ύποπτος πληρώθηκε από άλλο πρόσωπο για να διαπράξει έγκλημα. Η Αστυνομία αναζητά το πρόσωπο αυτό.

Ο Ρώσος ανέφερε στο δικαστήριο, ότι το όπλο ανήκει σε άλλο πρόσωπο.


Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση που είχε καταχωρήσει ο Τάσος Σιμιλλίδης, από τη Λεμεσό, ύποπτος για την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί το διάταγμα οκταήμερης κράτησής του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας είναι ορθή, και επομένως, δεν υπήρχε λόγος επέμβασης του Εφετείου.

Κατά τη μεταφορά του υπόπτου στο δικαστήριο, η Αστυνομία πήρε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.


Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προσήχθη το πρωϊ ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου στη Λεμεσό, ο Τούρκος κατάσκοπος Νατζίπ Σαριτσιτσεκλί.

Εναντίον του Σαριτσιτσεκλί, απαγγέλθηκαν έξι συνολικά κατηγορίες, που αφορούν υποθέσεις κατασκοπείας σε βάρος της Εθνικής Φρουράς και της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του πολιτιστικού κέντρου του Κουρδιστάν στη Λεμεσό, η οποία έγινε στις 10 Φεβρουαρίου του '96.

Ενώπιον του κακουργιοδικείου, ο Τούρκος κατάσκοπος αρνήθηκε ενοχή.

Το δικαστήριο όρισε για ακρόαση της υπόθεσης την εννάτη Οκτωβρίου, ενώ ο Σαριτσιτσεκλί θα παραμείνει μέχρι τότε υποκράτηση.

Ο συνήγορος του Σαριτσιτσεκλί, Τουρκοκύπριος Αλή Τανά, εμφανίστηκε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από αξιωματικό των Ηνωμένων Εθνών.


Χωρίς δικηγόρο εμφανίστηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο Ανδρέας Ονουφρίου, ο οποίος αντιμετωπίζει είκοσι συνολικά κατηγορίες.

Οι κατηγορίες αφορούν ληστείες, απαγωγές, κατοχή όπλων και πυρομαχικών καθώς και απόπειρα φόνου εναντίον του επαρχιακού δικαστή Μιχάλη Μαυρονικόλα και της πεντάχρονης κόρης του Μαρίνας.

Το δικαστήριο ανέβαλε τη διαδικασία για τις 11 Ιουνίου, οπόταν ο Ονουφρίου θα κληθεί να απαντήσει στις κατηγορίες.


Το Κυβερνών Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του Αλγερινού Προέδρου Λιαμίν Ζερουάλ, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στην Αλγερία.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το Κυβερνών Εθνικό κόμμα εξασφάλισε εκατόν-πενηντα-πέντε έδρες από τις τριακόσιες-ογδόντα συνολικά.

Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για Ειρηνική Κοινωνία, εξασφάλισε εξήντα-εννέα έδρες.

Το ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων έφθασε το 66 τοις εκατόν, αριθμός που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της λαικής υποστήριξης προς τον Πρόεδρο Ζερουάλ.

Παρά τα κρούσματα βίας και τις αλληλοκατηγορίες για καλπονοθεία που εκτοξεύθησαν μεταξύ των υποψηφίων, οι εκλογές διεξήχθησαν, κάτω από αρκετά καλές συνθήκες.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και γύρω στους 15 στα δυτικά.

Αύριο θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις που πιθανό το απόγευμα να δώσουν λίγες μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε θαλάσσιους μέτριους 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 29 στα νότια παράλια και γύρω στους 27 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 19, στη Λεμεσό 28 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 26 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 6 June 1997 - 15:27:26 UTC