Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ θα είναι ο νέος ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτείων για το Κυπριακό.

Ο διορισμός του αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του εικοσι-τετραώρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, επι-βεβαίωνοντας τις πληροφορίες, δήλωσε το μεσημέρι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, αποφάσισε να διορίσει τον κύριο Χόλμπρουκ ως ειδικό απεσταλμένο του για το κυπριακό.

Ερωτηθείς εξάλλου, εάν φοβάται ότι τώρα ενισχύεται το ενδεχόμενο για λύση τύπου Ντέϊτον, ο πρόεδρος Κληρίδης απάντησε, "Εγώ, φοβίες δεν έχω. Αλλοι μπορεί να έχουν φοβίες.

Ο κύριος Χόλμπρουκ είναι ένας διπλωμάτης καριέρας, σκληρός διπλωμάτης, ικανός διπλωμάτης αλλά δεν υποτιμώ και τις δικές μας ικανότητες", κατέληξε ο πρόεδρος της Δημορκατίας.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε ενωρίτερα ότι η αμερικανική παρέμβαση θα είναι δυναμική, και θα εκφραστεί με εισηγήσεις και προτάσεις, που θα έχουν σαν στόχο το σπάσιμο του αδιεξόδου και την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας.


Η κυπριακή κυβέρνηση, αντιδρώντας στη θέση που τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τόνισε ότι οι Αμερικανοί ακολουθούν πολιτική ίσων αποστάσεων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, δηλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα θέσει στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, στοιχεία που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη.

Ο κύριος Χριστοφίδης κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, να μελετήσουν προσεκτικά τα στοιχεία και να καταλογίσουν ευθύνες δεόντως.

Οπως είναι γνωστό, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέφυγαν να πάρουν θέση επί των καταγγελιών της κυπριακής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς σε δηλώσεις του ανέφερε ότι Λευκωσία και Αγκυρα, έδωσαν εντελώς αντικρουόμενες πληροφορίες για το περιστατικό.


Με γραπτή κατάθεσή του αφού δεν μπορεί να μιλήσει λόγω των τραυμάτων του, ο Αντώνης Φανιέρος, κατονομάζει τον Τάσο Σιμιλλίδη εικοσι-οκτώ ετών από την Λεμεσό, ως τον δράστη της απόπειρας φόνου εναντίον του, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Περιγράφει δε τον οδηγό της μοτοσυκλέτας, ως άτομο ψηλό και σωματώδες.

Αυτά αναφέρθηκαν από τον ανακριτή της υπόθεσης στο δικαστήριο Λάρνακας. Εξάλλου, το δικαστήριο εξέδωσε πενθήμερο διάταγμα προσωπο-κράτησης εναντίον του Πανίκου Αντώνη Αεροπόρου από το Κολόσσι, που συνελήφθη χθες.

Εν τω μεταξύ, με γραπτή δήλωση του ο δικηγόρος του Τάσου Σιμιλλίδη, Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, υποστηρίζει ότι ο πελάτης του δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη ή γνώση, σχετικά με την απόπειρα φόνου εναντίον του Αντώνη Φανιέρου και έχει εφεσιβάλει το διάταγμα κράτησής του.


Μικρο-επεισόδια προκλήθηκαν κατά την προσέλευση του Λιβάνιου Τζαμάλ Μοχάμεντ Τζαμάς, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, έπειτα από εξύβριση και χειρονομίες.

Ο Τζαμάλ κατηγορήθηκε για επίθεση και πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης στη σύζυγο του Στέλλα Μικκίδου ενώ αρνήθηκε ενοχή σε άλλες τέσσερεις κατηγορίες επίθεσης και εξύβρισης.

Ο Τζιαμάλ θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την Παρασκευή, ημέρα που ορίστηκε για την ακρόαση της υπόθεσης.


Απερρίφθη η αίτηση των δικηγόρων Μιχαηλίδη και Ζαβαλλή, προς τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, όπως ο ίδιος ασκήσει την εξουσία του, και ζητήσει την διάλυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέττας.

Σύμφωνα με τους δύο δικηγόρους, η οργάνωση Αντικατοχικών εκδηλώσεων, από την Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με τους σκοπούς του σωματείου, όπως αυτοί αναγράφονται στο καταστατικό του.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ορθά ασκήθηκε, στην συγκεκριμένη περίπτωση, η διακριτική του εξουσία, να μην ζητήσει από δικαστήριο να εξετάσει καν θέμα διάλυσης της ΚΟΜ.


Διαστάσεις παίρνει το θέμα της Μη συμμόρφωσης των έξι υπερ-αγορών της Λεμεσού, με το κανονικό ωράριο λειτουργίας, αφού και άλλοι καταστηματάρχες προτίθενται να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας υπήρξε σήμερα ιδιαίτερα κατηγορηματικός, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί την παρανομία.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Μουσιούττας τόνισε ότι θα ασκηθεί δίωξη εναντίον όλων των παραβατών, μηδενός εξαιρουμένου.

Η νομοθεσία που διέπει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, προβλέπει για τους παραβάτες, ποινή φυλάκισης μέχρι και έξι μήνες καθώς και πρόστιμο μέχρι και τετρακόσιες-πενήντα λίρες.


Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έλαβε σήμερα η Κινεζική Αστυνομία στην πλατεία Τιεναν-μέν, του Πεκίνο, στον χώρο όπου πριν απο οκτώ ακριβώς χρόνια, εκατοντάδες άοπλοι διαδηλωτές, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τα πυρά του στρατού, κατ'εντολή της τότε Κυβέρνησης.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην ιστορική πλατεία.

Στο Χονγκ Κονγκ, χιλιάδες άτομα θα πραγματοποιήσουν λαμπαδη-φορία για να τιμήσουν την μνήμη των νεκρών, εικοσι-επτά μόλις ημέρες πρίν την επιστροφή της χώρας στην Κινεζική κυριαρχία.

Εξάλλου στην Ιαπωνία, δυο άτομα συνελήφθησαν όταν εκατοντάδες Κινέζοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την Αστυνομία, έξω από την πρεσβεία της Κίνας, κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο της μαζικής δολοφονίας.


Εντεκα Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου, κατά την διάρκεια επιθέσεως εναντίον θέσεων των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

Το ελικόπτερο συνετρίβη τις πρώτες πρωινές ώρες στην ορεινή περιοχή Ζαπ.

Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους, η πτώση του ελικοπτέρου οφείλεται δήθεν σε μηχανική βλάβη, ενώ οι Κούρδοι αντάρτες ισχυρίζονται πως το ελικόπτερο κατέπεσε από τα πυρά τους.

Πρόκειται για την δεύτερη πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην ίδια περιοχή, τις τελευταίες ημέρες.

Κατά την πρώτη πτώση, είχαν σκοτωθεί δυο Τούρκοι αξιωματικοί.


Ο Σοσια-λιστής Γάλλος Πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, αναμένεται να ανακοινώσει απόψε την σύνθεση της νέας Γαλλικής Κυβέρνησης, στην οποία θα μετάσχουν ακόμη δυο Κομμουνιστές Υπουργοί και ένας υφυπουργός.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα επίσημα την απόφαση του να μετάσχει στην νέα Κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν, μετά τις χθεσινο- βραδυνές διαβουλεύσεις του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Ρομπέρ Υ, με τον νεοεκλεγέντα Γάλλο Πρωθυπουργό.

Ο Ζιοσπέν, θα πρέπει να παρουσιάσει την σύνθεση της νέας Κυβέρνησης στον Ζακ Σιράκ, ο οποίος με βάση το σύνταγμα έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στους διορισμούς.


Κηδεύεται αυτή τη ώρα από τον Ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Ανδρέας Ζιαρτίδης, πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ.

Ο Ζιαρτίδης πέθανε χθες σε ηλικία εβδομήντα-επτά ετών.

Σε ηλικία μόλις δεκαεπτά ετών, ο Αντρέας Ζιαρτίδης αναμείχθηκε στο συνδι- καλιστικό κίνημα και είχε έντονη δράση στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου.

Το 1943 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνιακής Επιτροπής, ενώ ένα χρόνο αργότερα πήρε τη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΠΕΟ.

Το 1960 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας, θέση την οποίαν κατείχε μέχρι το 1985.

Αργότερα αποχώρησε από το ΑΚΕΛ και εντάχθηκε στο ΑΔΗΣΟΚ.


Με μια συμφωνία για τη διάρκεια μετάδοσης ποδοσφαιρικών στιγμιοτύπων από τα κανάλια, ολοκληρώθηκε η δημόσια συζήτηση στην επιτροπή εσωτερικών της βουλής για τη ραδιο-τηλεόραση.

Συγκεκριμένα, τα κανάλια θα δικαιούνται να μεταδίδουν τρίλεπτα στιγμιότυπα για κάθε αγωνιστική, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα στιγμιότυπα αυτά και ως αρχειακό υλικό, δηλαδή ένα μήνα μετά τη μετάδοσή τους.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά δυνατό να σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειο-ανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος.

Γύρω στο μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές ιδιαίτερα στο εσωτερικό και τα ορεινά.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 26 περίπου στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 16, στη Λεμεσό 28 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 16.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 4 June 1997 - 16:27:23 UTC