Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ατομο αγνώστου ταυτότητος, ελληνο-κύπριος, εισήλθε γύρω στις εννέα και δεκαπέντε το πρωί στα κατεχόμενα, από την περιοχή του νέου κοιμητηρίου Αγλαντζιάς, απέναντι από το ύψωμα του 'Αρωνα.

Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι πρόκειται για άνδρα ηλικίας τριαντα-επτά έως τριάντα-εννέα ετών, μέτριας σωματικής διάπλασης, μελαχροινό με κοντά μαλλιά, ελαφρά φαλακρό μπροστά, ο οποίος φορούσε μπλε παντελόνι και άσπρη φανέλλα.

Σύμφωνα με μαρτυρία του υπευθύνου του κοιμητηρίου, Ανδρέα Ευαγόρου, ο άγνωστος πέρασε στη νεκρή ζώνη από πλαϊνή έξοδο του κοιμητηρίου.

Στη συνέχεια συνελήφθη από τρεις Τούρκους στρατιώτες στην νεκρή ζώνη, και μεταφέρθηκε στο κατοχικό φυλάκιο της περιοχής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, τα Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, ισχυρίσθηκαν ότι δεν συνέλαβαν κανένα άτομο στη νεκρή ζώνη.

Στην περιοχή μετέβησαν αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, άνδρες των Ηνωμένων Εθνών και της Αστυνομίας, οι οποίοι διερευνούν την υπόθεση.


Διάταγμα τριήμερης προσωπο-κράτησης εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, εναντίον Τούρκου αυτόμολου, ο οποίος συνελήφθη χθες βράδυ στους Τρούλλους.

Σύμφωνα με το διαβατήριό του, πρόκειται για τον Ναφίχ Καν είκοσι-έξι ετών, οδηγό από το Ντιγιάρμπακίρ της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας.

Το διαβατήριο του Ναφίχ δεν έφερε σφραγίδα του ψευδοκράτους.

Στην κατοχή του, βρέθηκαν παράνομα έγγραφα του ψευδοκράτους, όπως λεγόμενη "άδεια διαμονής", στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΛΟΓΟΥ στη Λάρνακα, ο Τούρκος αυτόμολος πήγε χθες βράδυ σε σπίτι στους Τρούλλους, και αφού σήκωσε τα χέρια ψηλά, ζήτησε από τους ενοίκους να καλέσουν την Αστυνομία.

Στην κατάθεση του ο Ναφίχ, είπε ότι εισήλθε στις ελεύθερες περιοχές για να ζητήσει εργασία, αφού η κατάσταση, όπως είπε, τόσο στα κατεχόμενα όσο και την Τουρκία είναι τραγική.

Εν τω μεταξύ στις 25 Μαϊου, ο Ναφίχ είχε εισέλθει παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας.


H Αστυνομία συνεχίζει με εντατικό ρυθμό τις έρευνες και ανακρίσεις για τη δια-λεύκανση της απόπειρας φόνου του Αντώνη Φανιέρου, που διαπράχθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Αρμόδια πηγή ανέφερε σήμερα στο ΛΟΓΟ ότι οι ανακρίσεις για το έγκλημα βρίσκονται σε καλό δρόμο και ότι πιθανόν να γίνουν και άλλες συλλήψεις σύντομα.

Οπως είναι γνωστό, για την απόπειρα φόνου, που έγινε έξω από τη λέσχη του Φανιέρου, στη Λάρνακα, τελεί υπό οκταήμερη κράτηση ο Τάσος Συμιλλίδης, από τη Λεμεσό, εικοσι-οκτώ ετών.

Ενα καθοριστικό στοιχείο για την παραπέρα πορεία του ανακριτικού έργου, θεωρείται η δακτυλο-σκοπική εξέταση της μοτοσυκλέτας, η οποία βρέθηκε εγκαταλελειμένη στην περιοχή του χωριού Μαρί.

Για την πορεία των ανακρίσεων ενημερώνονται συνεχώς ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.


Ολοι κινδυνεύουμε από την έξαρση της εγκληματικότητας, επεσήμανε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, σχολιάζοντας την πρόσφατη εγκληματική ενέργεια και τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας που προκύπτουν.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε στην απόπειρα φόνου εναντίον του Αντώνη Φανιέρου, επισημαίνοντας ότι οι ενέργειες επικεντρώνονται πλέον σε συλλογή στοιχείων.

Ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι υπάρχει και θέμα εσωτερικής ασφάλειας, αφού περιέγραψε την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται ως ανησυχητική.

Επεσήμανε επίσης, ότι η δέσμη μέτρων που εισηγήθηκε δεν εφαρμόστηκε στο σύνολό της, ενώ απεκάλυψε ότι εντός του Ιουνίου θα υποβάλει νέα έκθεση προς την εκτελεστική εξουσία.

Εξάλλου, ο κύριος Μαρκίδης αναφερόμενος στην υπόθεση του μωρού με τις βελόνες, αποφάνθηκε ότι δεν δικαιολογείται ποινική δίωξη όποιουδήποτε, αφού δεν βρέθηκε ο ένοχος.

Το κοριτσάκι ανέφερε ο κύριος Μαρκίδης θα παραμείνει με τους γονείς του, εφόσον αυτοί εξακολουθήσουν να συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.


Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμου Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι υποστηρίζει τους χειρισμούς του προέδρου Κληρίδη στη σημερινή κρίσιμη φάση του Κυπριακού και ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές του '98.

Μιλώντας σε πανεπαρχιακή συνδιάσκεψη του ΔΗΣΥ στην Πάφο, ο κύριος Αναστασιάδης ζήτησε επούλωση των πληγών, ιδιαίτερα στο πολιτικό γραφείο του κόμματος, προκειμένου, όπως είπε, να εκλείψουν οι σκιές στις σχέσεις προεδρικού και κόμματος.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει από τον πρόεδρο Κληρίδη, να καλέσει την πολιτική ηγεσία να τον συνοδεύσει στις απευθείας συνομιλίες στη Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις του στην Λάρνακα, όπου πραγματοποιήθηκε η εικοστή-δεύτερη επαρχιακή συν-διάσκεψη του κόμματός του, ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι στόχος του κόμματος παραμένει η αλλαγή της δια-κυβέρνησης του τόπου.

Ωστόσο, αναφερόμενος στις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές, είπε ότι δεν έχει προκύψει ο,τιδήποτε καινούργιο.


Η Αντιπροέδρος και Υπουργός εξωτερικών της Τουρκικής κυβέρνησης Τανσού Τσιλέρ θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας σε δυο περίπου εβδομάδες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από την Αγκυρα, η Τσιλέρ θα διαδεχθεί τον Ισλαμιστή πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπακαν, ο οποίος θα παραιτηθεί από το αξίωμα του στις 16 Ιουνίου.

Η παραίτηση Ερμπακαν θα ανοίξει τον δρόμο για την συνέχιση του συνασπισμού του κόμματος της ευημερίας και του κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ στην Τουρκική κυβέρνηση.

Πηγές προσκείμενες στον Ισλαμιστή πρωθυπουργό, δήλωσαν ότι το κόμμα της ευημερίας θα αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης καθώς και τα υπουργεία εξωτερικών και εσωτερικών.

Σε μια περίπου ώρα, θα δοθεί στο γραφείο του Ερμπακαν, κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις των δύο εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό.


Στην Γαλλία, σαράντα εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των γενικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο συνασπισμός Σοσιαλιστών- Κομμουνιστών εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών της περασμένης Κυριακής, ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Αλεν Ζιπέν, συγκέντρωσε 36 τοις εκατό και τα αριστερά κόμματα πέραν του 40 τοις εκατό.

Ηδη ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της σημερινής ψηφοφορίας.

Εν τω μεταξύ, πολλά αναμένεται να κριθούν από το ποσοστό της αποχής, αφού στον πρώτο γύρο, η αποχή έφθασε το 31 τοις εκατό.


Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Ματλίν Ολμπράϊτ, επισκέφθηκε σήμερα το Σεράγιεβο με στόχο την άσκηση πιέσεων για την πλήρη εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέϊτον.

Η κυρία Ολμπράϊτ, κάλεσε τους κατοίκους της Βοσνίας να δημιουργήσουν κοινούς θεσμούς για να βοηθήσουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, μόνοι τους τους εαυτούς τους.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη της Ματλίν Ολμπραϊτ, στο Σεράγιεβο ως επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Σεράγιεβο, η κυρία Ολμπράϊτ επέμεινε στην τιμωρία των εγκληματιών πολέμου, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα αυτό ως μεγάλης προτεραιότητας.

Η Αμερικανίδα Υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε εξάλλου, την βοήθεια που παρέχουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Βοσνία, σαν σύγχρονη μορφή του σχεδίου Μάρσαλ.


Μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων, συνέχισαν και σήμερα την αντικατοχική εκδήλωση διαφώτισης των ξένων στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Στον αγώνα που διεξάγουν εδώ και εννέα μήνες, ήταν και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα, οι οποίοι σε ένδειξη συμπαράστασης επέδωσαν στους συγγενείς των αγνοουμένων από ένα γαρύφαλλο.

Συγκίνηση προκάλεσε στους παρευρισκομένους, όταν μαθητές κρατώντας φωτογραφίες των αγνοουμένων συγγενών τους, ζητούσαν την επιστροφή τους, αφού οι ίδιοι δεν πρόλαβαν να τους γνωρίσουν.

Τα παιδιά επέλεξαν να παρευρεθούν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας σήμερα, αφού η σημερινή ημέρα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.


Την πρώτη θέση διεθνώς σε αριθμό μεταμοσχεύσεων οργάνων, κατ' αναλογία πληθυσμού, κατέχει τα τελευταία χρόνια η Κύπρος, χάρη στα αλτρουϊστικά και φιλάλληλα αισθήματα του κυπριακού λαού.

Η δωρεά οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις αποδείκτηκαν σωτήριες για εκατοντάδες Κύπριους, που ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο.

Οι δέκτες οργάνων, μαζί με συγγενικά πρόσωπα των πτωματικών δοτών τέλεσαν σήμερα μνημόσυνο, αυτών που με το θάνατο τους χάρισαν τη ζωή σε άλλους συνανθρώπους μας.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, στη Λευκωσία, προισταμένου του Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος Βασίλειου.


Απεβίωσε χθες σε ηλικία ογδοντα-πέντε ετών, στο σπίτι της στην Αθήνα, η εκπαιδευτικός και αγωνίστρια της ΕΟΚΑ, Αμαρυλλίς Ποταμίτου.

Η Αμαρυλλίς Ποταμίτου, μητέρα του θιασάρχη Δημήτρη Ποταμίτη, ήταν από τις πρώτες καθηγήτριες Φιλολογίας της Κύπρου.

Εργάσθηκε ως φιλόλογος στην Πάφο, την Αμμόχωστο και την Αθήνα.

Η Ποταμίτου ήταν μέλος της ΕΟΚΑ στην Αμμόχωστο και επίσης καθηγήτρια του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο οποίος κάθε πρωϊ, απέθετε στην έδρα της ένα λουλούδι.

Η κηδεία της εκλιπούσης θα γίνει αύριο στις πέντε το απόγευμα στην Αθήνα.


Κλείνει απόψε τις πύλες της η εικοστή-δεύτερη Διεθνής Εκθεση Κύπρου.

Στη Εκθεση συμμετείχαν χίλιες εξακόσιες εταιρείες και παρουσιάστηκαν προϊόντα από την Κύπρο και άλλες σαράντα χώρες.

Η προσέλευση του κοινού ήταν αρκετά ικανοποιητική και κυμάνθηκε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και σχετικά δροσερός. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα δυτικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 15 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα νότια παράλια και στους 24 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 30 βαθμοί και η πιο χαμηλή 12, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 26 με 13, στη Λεμεσό 24 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 18 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 1 June 1997 - 17:27:16 UTC