Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε συναγερμό βρίσκεται από χθές βράδυ η Αστυνομία, για τη διαλεύκανση της απόπειρας φόνου εναντίον της ζωής του Αντώνη Χαραλάμπους Φανιέρου, που διαπράχθηκε στη Λάρνακα.

Πριν από λίγο συνελήφθη ένα πρόσωπο προς διευκόλυνση των ανακρίσεων, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλες συλλήψεις.

Ο συλληφθείς είναι ο Αναστάσιος Συμιλλίδης, από τη Λεμεσό, εικοσι-οκτώ ετών, ο οποίος απασχόλησε την Αστυνομία και στο παρελθόν, όταν συνελήφθη για προαγωγή γυναικών σε πορνεία, μέσω ινστιτούτου μασάζ, καθώς και για άλλες υποθέσεις.

Για την απόπειρα φόνου εναντίον του Φανιέρου ανακρίνονται και άλλα πρόσωπα, ενώ έγιναν έρευνες σε σπίτια και υποστατικά στις περιοχές Ζυγίου και Λεμεσού.

Το έγκλημα διαπράχθηκε στις εννέα το βράδυ έξω από τη λέσχη του Φανιέρου, στην οδό Αταλάντης, στη Λάρνακα.

Εναντίον του θύματος οι δύο επίδοξοι δολοφόνοι, οι οποίοι επέβαιναν μοτοσυκλέτας μεγάλου κυβισμού, έριψαν τριάντα σφαίρες με αυτόματο όπλο.

Μία από αυτές τραυμάτισε το Φανιέρο σοβαρά στο λαιμό. Το θύμα μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Λάρνακας και αργότερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση.

Η κατάσταση της υγείας του Φανιέρου είναι σοβαρή αλλά έχει σταθεροποιηθεί.

Οπως δήλωσε ο ειδικός αγγειο-χειρουργός Γρηγόρης Χριστοδουλίδης, θα πρέπει να περάσει μία εβδομάδα για να διαπιστωθεί εάν θα έχει ξεπεράσει οριστικά τον κίνδυνο.

Τον Φανιέρο επισκέφθηκε σήμερα στο νοσοκομείο, ο γιός του Λουκάς, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης, στις Κεντρικές Φυλακές.

Μετά την απόπειρα φόνου, οι δράστες εξαφανίσθηκαν με μεγάλη ταχύτητα, με κατεύθυνση τη Λεμεσό.

Σε σημείο κοντά στο Ζύγι, καταδιώχθηκαν από περιπολικό της Αστυνομίας αλλά κατάφεραν να διαφύγουν, αφού ο συνεπιβάτης έριψε δύο ριπές εναντίον του αστυνομικού οχήματος που τους καταδίωκε. Από τα πυρά, το περιπολικό υπέστη βλάβη και οι αστυνομικοί κάλεσαν σε βοήθεια άλλο περιπολικό, της Λεμεσού.

Αργότερα, και γύρω στις δώδεκα και τριάντα επισημάνθηκαν στην περιοχή Αγίου Ανδρέα, δύο άτομα να εγκαταλείπουν στο δρόμο μία μοτοσυκλέττα και να προσπαθούν να διαφύγουν.

Τα δύο άτομα συνελήφθησαν για ανάκριση, η δε μοτοσυκλέτα μεταφέρθηκε στον Αστυνομικό σταθμό για εξέταση.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, βρισκόταν σήμερα στο Αρχηγείο Αστυνομίας και ενημερωνόταν συνεχώς για την πορεία των ερευνών.

Οσον αφορά τα ελατήρια του νέου εγκλήματος, οι ανακριτές πιστεύουν ότι δυνατόν να έχουν σχέση με ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Η Αστυνομία δηλώνει ότι οι ανακρίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης σε δηλώσεις του για την απόπειρα φόνου, τόνισε ότι είναι απαίτηση και αξίωση από το αστυνομικό σώμα, να διαλευκάνει το έγκλημα.


Η κυβέρνηση αναμένει πολλά από την δυναμική παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, στο κυπριακό.

Αυτό συνάγεται από την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μανώλη Χριστοφίδη, ο οποίος ανέφερε ότι η αδιαλλαξία δεν μπορεί να παραμεριστεί παρά μόνο με δυναμισμό προερχόμενο από την υπερ-δύναμη.

Αναμένουμε, είπε ο κύριος Χριστοφίδης ότι οι εξαγγελίες του αμερικανικού παράγοντα θα υλοποιηθούν.

Χαιρετίζοντας την δήλωση του Εκπροσώπου του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς για δυναμική παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο κυπριακό και υπενθυμίζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Μπιλ Κλίντον και της Μαντλίν Ολμπραϊτ, ο κύριος Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι το κυπριακό είναι σημαντικό να βρίσκεται στις αμερικανικές προτεραιότητες, ενόψει των απευθείας συνομιλιών.


Την εννάτη Ιουλίου, 1997, θεωρεί η κυβέρνηση ως την πιθανότερη ημερομηνία για την σύγκληση των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζεται ως η οριστική ημερομηνία.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας σχετική δήλωση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Φρεντ Εκχαρτ.

Ο κύριος Χριστοφίδης είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει την πρόσκληση του Κόφι Ανάν.

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη για το θέμα της διπλής κυριαρχίας, ο Μανώλης Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ουδέποτε δέχθηκε και ούτε πρόκειται να δεχθεί την διπλή κυριαρχία.

Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος οι κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της πλευράς μας, είναι αυτές που έχουν καθοριστεί από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989.


Προβάλλοντας την θέση ότι η συμμετοχή στον αντικατοχικό αγώνα είναι εθνικό χρέος όλων μας, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα έδωσε σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη στο γραφείο Τύπου παρά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Αρης Χατζηπαναγιώτου, επέμεινε σε δηλώσεις του ότι η λαϊκή ενότητα και μονο-λιθικότητα στους στόχους, θα δικαιώσει την Κύπρο, ενώ έριξε τα πυρά του σε μια κακώς νοούμενη επανα-προσέγγιση.

Υπογραμμίζοντας ότι οι αντικατοχικές εκδηλώσεις τονώνουν το ηθικό του λαού, ο Πρόεδρος του ΠΑΚ αποκάλυψε, ότι το ΠΑΚ προτίθεται να λάβει δικαστικά μέτρα κατά της εφημερίδας "Χαραυγή", για παραποίηση στοιχείων, με πρόθεση να επιρρίψει ευθύνες στους οργανωτές της εκδήλωσης στην Πλατεία Ελευθερίας, για τα απαράδεκτα επεισόδια που προκάλεσαν ορισμένοι χούλιγκανς.


Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί το Κρατικό Χημείο, από πιθανή ανάφλεξη επικίνδυνων υλικών που βρίσκονται εκτεθημένα στους διαδρόμους.

Πρόκειται για δεκάδες κιβώτια έφλεκτων αντι-δραστηρίων που συσσωρεύθηκαν σε διάφορα μέρη του κτιρίου, λόγω έλλειψης αποθηκάριου.

Η διευθύντρια του Κρατικού Χημείου Ντίνα Ακκελίδου χαρακτήρισε την κατάσταση ως τραγική και προειδοποίησε σήμερα, ότι ο κίνδυνος ανάφλεξης είναι πολύ μεγάλος, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Εξάλλου σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας του προσωπικού Ρένος Αργυρίδης, ανέφερε ότι το προσωπικό του Κρατικού Χημείου θα προχωρήσει στη λήψη δυναμικών μέτρων, διεκδικώντας την τοποθέτηση αποθηκάριου, πάνω σε μόνινη και καθημερινή βάση.


Κυβέρνηση μειοψηφίας αποτελεί πια ο συνασπισμός 'Ερμπακαν-Τσιλέρ στην Τουρκία.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση του βουλευτή και πρώην Υπουργού Υγείας Γιλτιρίμ Ακτουνά.

Ο Ακτουνά, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση του για αποχώρηση σε συνέντευξη τύπου, είναι γνωστός για τις αντι-ισλαμικές του απόψεις.

Πριν την αποχώρηση Ακτουνά η κυβέρνηση διέθετε διακόσιες-εβδομήντα-έξι έδρες σε σύνολο πεντακοσίων-πενήντα, δηλαδή πλειοψηφία μιας μόνο έδρας.

Εν τω μεταξύ, η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ συναντάται σήμερα με τον Ισλαμιστή πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπακαν, προκειμένου να του ανακοινώσει την απόφαση του κόμματός της να ζητήσει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα, οι δύο εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό, διαφωνούν ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής τους.


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιερο-διακόνου επέδωσε σήμερα επίταγες, ύψους μισού εκατομμυρίου λιρών, στους εκπροσώπους των εταιρειών αστικών και αγροτικών λεωφορείων.

Οπως δήλωσε ο κύριος Ιερο-διακόνου, η επιδότηση των λεωφορειούχων, εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης για οικονομική ενίσχυση των περιφερειακών εταιρειών λεωφορείων.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών λεωφορείων, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά τους λεωφορειούχους, τονίζοντας ότι η επιδότηση αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο.


Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το 30 τοις εκατό των θανάτων από καρδιο-πάθειες και καρκίνο οφείλονται στο κάπνισμα.

Αυτό τόνισε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Αχιλλέας Πατζηνάκος, με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Μη Καπνίσματος.

Ο κύριος Πατζηνάκος υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι το Υπουργείο Υγείας θα επαναφέρει το θέμα της αύξησης της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα, και θα καταβάλει προσπάθεια για εξαίρεση των τιμών αυτών, από το δείκτη αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

Το Υπουργείο Υγείας, ετοιμάζει εξάλλου νέους κανονισμούς για απαγόρευση του καπνίσματος στους εργασιακούς χώρους.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι γενικά δυτικοί μέτριοι 3 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 13 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Αργότερα το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν βροχές που σε μερικές περιοχές πιθανόν να συνοδεύονται από βροντές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέχρι δυτικοί, μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στα νότια και δυτικά παράλια και μέχρι λίγο ταραγμένη στα ανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα νότια παράλια και στους 25 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 18, στη Λεμεσό 28 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 13.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 30 May 1997 - 16:27:16 UTC