Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δεν κατάφερε τελικά να συναντήσει την εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά, ο Εισηγητής για το Κυπριακό στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Αντράς Μπαρσόνι.

Ο Ούγγρος βουλευτής επιστρέφοντας το μεσημέρι από τα κατεχόμενα, όπου μετέβη για να συναντήσει το Ραούφ Ντενκτάς, και να διαπιστώσει τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων, δήλωσε ότι γιατρός που εξέτασε χθες βράδυ την ηρωίδα δασκάλα, διαπίστωσε ότι είναι καλά.

Με δηλώσεις του στο "ΛΟΓΟ", ο αδελφός της εγκλωβισμένης δασκάλας, Νίκος Φωκά, διαψεύδει τους ισχυρισμούς που μεταφέρει ο Αντράς Μπαρσόνι ότι η Ελένη Φωκά δεν αντιμετωπίζει κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο Νίκος Φωκάς δήλωσε επίσης ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο η κατάσταση της υγείας της αδελφής του επιδεινώθηκε, και χρειάζεται επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης χαρακτήρισε απάνθρωπη τη μεταχείριση, της οποίας η εγκλωβισμένη δασκάλα τυγχάνει από το κατοχικό καθεστώς, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό θέμα.

Πρόσθεσε, ότι το όχι της κυρίας Φωκά για αναγνώριση του ψευδοκράτους είναι το ίδιο το όχι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προς το ψευδοκράτος.

Ο Πρόεδρος για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος σε σημερινές του δηλώσεις, ανέφερε ότι η ίδια η Ελένη Φωκά, του είχε αποστείλει επιστολή, ενημερώνοντάς τον ότι δεν αισθανόταν καλά.

Εν τω μεταξύ, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκστρατείας διαφώτισης των τουριστών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας που διοργανώνει σε συνεργασία με τους συγγενείς των αγνοουμένων, αφιερώνει, τις προσεχείς εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, στην εγκλωβισμένη ηρωίδα δασκάλα της Καρπασίας, Ελένη Φωκά.

Το Κίνημα καλεί όσους αισθάνονται την ανάγκη να διαμαρτυρηθούν για την απάνθρωπη συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και για την απαράδεκτη αδιαφορία της Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών να παραστούν στο οδόφραγμα.


Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννος Κρανιδιώτης με σημερινή γραπτή δήλωσή του, αναφέρει ότι δεν κατέρχεται ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές.

Στην ίδια δήλωση ο κύριος Κρανιδιώτης, εκφράζει παράλληλα την εκτίμηση ότι μόνο μία συσπείρωση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων της Κύπρου μπορεί να εξασφαλίσει μία νικηφόρο προοπτική.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του κυρίου Κρανιδιώτη, ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης ανέφερε ότι επί του παρόντος δε θα προβεί σε κανένα σχόλιο.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση του ελλαδίτη υφυπουργού.

Με σημερινές του δηλώσεις, ο κύριος Λυσσαρίδης επιρρίπτει στο ΑΚΕΛ την ευθύνη για την απόσυρση υποψηφιότητας του κυρίου Κρανιδιώτη.


Ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών θα αρχίσει πιθανότατα στις επτά Ιουλίου και θα συνεχιστεί για επτά με δέκα ημέρες περίπου.

Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, με βάση το πρόγραμμα που έχει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, οι συνομιλίες θα διεξαχθούν περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Ο κύριος Χριστοφίδης τόνισε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφορία για την διάρκεια των απευθείας.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού Κόφι Ανάν, Φρέντ Εκ-χαρντ ανέφερε ότι περί τα τέλη Μαϊου, θα σταλούν οι προσκλήσεις στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς για τις απευθείας συνομιλίες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος 'Εκ-χαρντ, είπε ότι ο βοηθός Γενικός Γραμματέας, Κίραν Πρέντεργκαστ θα ενημερώσει εντός των προσεχών ημερών τον Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν για το ταξίδι του στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα.


Η Ενωμένη Ευρώπη δεν θα έχει άμεση εμπλοκή στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Σε περίπτωση που κληθεί να βοηθήσει αναφορικά με τις προσπάθειες για ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη, τότε θα εμπλακεί στις συνομιλίες.

Αυτό δήλωσε ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο Ζιλ Ανουίγ, κατά την διάρκεια διάσκεψης, παρουσιάζοντας το περίπτερο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης.

Ο κύριος Ανουίγ, ανέφερε ακόμη ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ενημέρωση των Τουρκοκυπρίων, όσον αφορά τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση.


Εάν ένα σύμφωνο μή επίθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συνιστά εγκατάλειψη του casus-belli από μέρους της Τουρκίας, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξελίξη.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος, κληθείς να σχολιάσει πληροφορία που φέρει τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, να προτείνει στην Ελλάδα υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης.

Ο κύριος Πάγκαλος επεσήμανε ότι εάν η τουρκική πρόταση συνοδεύεται από προϋποθέσεις, τότε πρόκειται για πρόταση ενστερνισμού των τουρκικών αξιώσεων από την Ελλάδα.

Στο ίδιο θέμα εξάλλου, και σχολιάζοντας επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από την κυπριακή ηγεσία, ο κύριος Πάγκαλος επανέλαβε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση από μέρους της Τουρκίας στην Κύπρο, αποτελεί για την Ελλάδα αιτία πολέμου.


Τρίχρονο αγοράκι, ο Αλέξανδρος Πιερίδης, βρέθηκε γύρω στις επτά και τριάντα χθες βράδυ, πνιγμένο δίπλα από στο σπίτι του στο χωριό Ανάγυια.

Το αγοράκι που λίγο προηγουμένως έπαιζε στο χώρο μαζί με άλλα παιδιά, σε κάποια στιγμή χάθηκε.

Αμέσως το αδελφάκι του, ειδοποίησε τους γονείς του, ότι ο μικρός Αλέξανδρος εξαφανίστηκε.

Πέντε λεπτά αργότερα, το αγοράκι, θεάθηκε να επιπλέει σε δεξαμενή βάθους δύο περίπου μέτρων, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τη βεράντα του σπιτιού.

Ο Αλέξανδρος ανασύρθηκε από συγγενείς του, αλλά όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρός.


Συνεχίζεται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, η δίκη της γνωστής υπόθεσης για μετάδοση του ιού του έϊτς, από τον Παύλο Γεωργίου Κρεμμαστό από την Αγία Νάπα στην Βρετανίδα Τζάνετ Ελίζαμπεθ Πικ.

Ερωτηθείς αν κατά τη διάρκεια των εργασιών της σε βρετανικό οργανισμό Υγείας, είχε σχέση με ασθενείς με έιτς και παρείχε φάρμακα σε αυτούς, η Βρετανίδα Τζάνετ, απάντησε αρνητικά.


Τη λήψη σειράς δραστικών μέτρων για μείωση των κόστων στις Κυπριακές Αερογραμμές, αύξηση της παραγωγικότητας και εξασφάλιση αγορών του εξωτερικού, προβλέπει το νέο στρατηγικό σχέδιο σωτηρίας του εθνικού μας αερομεταφορέα.

Για το στρατηγικό σχέδιο, ενημερώθηκαν σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Η ενημέρωση έγινε από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβούλιου των Κυπριακών Αερογραμμών Τάκη Κυριακίδη και αξιωματούχους της εταιρείας.

Σε δήλωση του, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ανέφερε ότι συζητήθηκαν διάφορες εισηγήσεις, σενάρια και ιδέες, και έγινε ανταλλαγή απόψεων.

Πρόσθεσε όμως ότι δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις, αφού το στρατηγικό σχέδιο θα συζητηθεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Τάκης Κυριακίδης, ανέφερε ότι το στρατηγικό σχέδιο, θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να σωθούν οι Κυπριακές Αερογραμμές.


Ελλαδίτες και Κύπριοι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να επειχειρήσουν ευρείας έκτασης οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση των Εμπορικών Επιμελητηρίων Κύπρου και Βορείου Ελλάδος, ενώ για καλύτερο συντονισμό έχει προγραμματισθεί και νέα συνάντηση στην Θεσσαλονίκη.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης, αναφερόμενος στο επίπεδο της κυπριακής οικονομικής δραστηριότητας στα Βαλκάνια, είπε ότι το νησί μας συναγωνίζεται επάξια ακόμη και την Τουρκία.

Ο κύριος Ρολόγης, τόνισε ότι οι σχέσεις με τους Ελλαδίτες επιχειρηματίες είναι άριστες και θα επεκταθούν και στις δύο χώρες με την δημιουργία Κοινοπραξιών.


Κύπριοι επιχειρηματίες με επικεφαλής τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, αναχώρησαν σήμερα για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα πάρουν μέρος σε συνέδριο, στόχος του είναι η δημιουργία καλύτερου κλίματος επικοινωνίας μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κύριος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι δόθηκε ιδιαίτερη σημασία από τουρκικής πλευράς για τη διοργάνωση αυτού του φόρουμ, που αποτελεί όπως είπε, το επιστέγασμα δικής του εισήγησης προς κορυφαίο Τούρκο επιχειρηματία.


Νέο πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Τουρκία, αποτελούν οι παραιτήσεις δύο βουλευτών του κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.

Ο Σαμίλ Αϊρίμ με την παραίτησή του, εξέφρασε τη διαφωνία του για τις φιλο- Ισλαμικές διαθέσεις της κυβέρνησης και τη δυσαρέσκειά του στην πολιτική του Πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακαν, ενώ ο Χικμέτ Αϊντίν, δεν έδωσε εξηγήσεις για την παραίτησή του.

Μετά την παραίτηση του Αϊρίμ, ο κυβερνητικός συνασπισμός 'Ερμπαγκαν-Τσιλέρ, διαθέτει τώρα διακόσιους-εβδομήντα-οκτώ βουλευτές, σε σύνολο πεντακοσίων πενήντα.

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία, οργιάζουν οι φήμες ότι η Τανσού Τσιλέρ, έχει ζητήσει από τον 'Ερμπαγκαν να της παραδώσει από τώρα την Πρωθυπουργία, παρά το ότι η συμφωνία προβλέπει την παράδοση της Πρωθυπουργίας στην Τσιλέρ, στις αρχές του επόμενου έτους.


Στη πόλη Νόρντβικ της Ολλανδίας, συναντώνται σήμερα τα δεκαπέντε μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης, στο περιθώριο άτυπου Συμβουλίου Κορυφής, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Οι συνομιλίες διεξάγονται τρεις εβδομάδες πριν από το Συμβούλιο Κορυφής του 'Αμστερνταμ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 15 με 17 Ιουνίου.

Οι ηγέτες των δεκαπέντε χωρών-μελών της Ενωσης, θα εκτιμήσουν τις δυνανότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ώστε να επιτευχθεί μία βασική συμφωνία, μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής.

Το σχέδιο, ετοίμασε η Ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σημεία, που αναφέρονται στις σχέσεις των πολιτών με την Ευρωπαική Ενωση, στην εξωτερική πολιτική καθώς και στη θεσμική αναδόμηση της Ευρωπαικής Ενωσης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τις αυγινές όμως, ώρες θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 με 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 18 στα νότια παράλια.

Αύριο, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις το απόγευμα που δυνατό να δώσουν βροχές στις ορεινές κυρίως περιοχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς μέτριους 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα νότια παράλια, και στους 24 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 26 με 18, στη Λεμεσό 25 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 16.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 23 May 1997 - 17:27:12 UTC