Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εικοσιένα από τα πενήντα-πέντε άτομα που συνελήφθησαν χθες βράδυ για τα επεισόδια που προκάλεσαν στο κέντρο της Λευκωσίας, οδηγήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η αστυνομία ζήτησε την έκδοση διατάγματος οκταήμερης προσωπο-κράτησης τους, αποδίδοντας τους αδικήματα οχλαγωγίας, πρόκλησης κακόβουλης ζημιάς, επίθεσης κατά αστυνομικών και πρόκλησης πραγματικής σωματικής βλάβης.

Το δικαστήριο διέταξε την απόλυση τριών ατόμων αφού δεν έκρινε ικανοποιητικά τα στοιχεία περί ανάμειξης τους στα επεισόδια.

Η διαδικασία για τους υπόλοιπους δεκαοκτώ συνεχίζεται εως αυτή την ώρα.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινο-βραδυνών επεισοδίων τραυματίστηκαν ελαφρά πενήντα-πέντε άτομα, εκ των οποίων τριαντα-εννέα αστυνομικοί και δεκαέξι πολίτες.

Τρεις πολίτες κρατήθηκαν στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις οδούς Ευαγόρου και Διαγόρου μέχρι και το Μουσείο, σημειώθηκαν όταν ανεύθυνα άτομα, άρχισαν να προκαλούν ένταση.

Εις απάντηση η Αστυνομία άρχισε να ρίχνει δακρυγόνα με αποτέλεσμα να προκληθεί πραγματικό χάος.

Από τα επεισόδια προκλήθηκαν αρκετές ζημιές σε προθήκες καταστημάτων.


Με επιτυχία στέφθηκε η χθεσινο-βραδυνή αντικατοχική συναυλία στην Πλατεία Ελευθερίας, την οποία διοργάνωσαν από κοινού το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, η Κυπριακή ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας και προσφυγικά σωματεία.

Οι χιλιάδες των συγκεντρωθέντων έστειλαν με την δυναμική παρουσία τους το μήνυμα, ότι ο λαός μας δεν ξεχνά την Τουρκική κατοχή και δεν ξεγράφει τα σκλαβωμένα εδάφη μας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΠΑΚ Αρης Χατζηπαναγίωτου ο πρόεδρος της Κυπριακής ομοσπονδίας Μοτοσυκλέττας Γιώργος Χατζηκώστας, καθώς και εκπρόσωποι των Αρμενίων και των Κούρδων.

Στις ομιλίες τονίστηκε η ανάγκη για ενότητα του λαού και ανύψωση του Εθνικού φρονήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο Τουρκικός επεκτατισμός, και η προσπάθεια για επιβολή αντεθνικών λύσεων στο Κυπριακό.

Οι ομιλητές καταδίκασαν επίσης έντονα την πραγματοποίηση της λεγόμενης επαναπροσεγγιστικής συναυλίας στο στάδιο "Διχοτόμηση".

Γύρω στις δέκα παρά δέκα, η αστυνομία στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει ταραχοποιά και ανεύθυνα στοιχεία, έριξε δακρυγόνα τα οποία κάλυψαν τον χώρο της πλατείας ελευθερίας, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Μετά το πέρας της ειρηνικής εκδήλωσης οι διοργανωτές της, εξέφρασαν την ευαρέσκεια τους για την μεγάλη επιτυχία της συγκέντρωσης, η οποία έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις τα σωστά μηνύματα της απόφασης του λαού μας για αγώνα μέχρι την δικαίωση.


Σε παταγώδη αποτυχία εξελίχθηκε η χθεσινο-βραδυνή λεγόμενη επανα- προσεγγιστική συναυλία Ρουβά-Κουτ, στο γήπεδο "Διχοτόμηση" παρά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Η προσέλευση του κοινού, όπως αναμενόταν τουλάχιστον από ελληνο-κυπριακής πλευράς ήταν πενιχρή και σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία σε αυτήν παρευρέθηκαν διακόσιοι-ογδόντα-οκτώ ελληνοκύπριοι, εκατόν-είκοσι πολιτικοί προσκεκλημένοι, πενήντα δημοσιογράφοι και περίπου χίλιοι διακόσιοι τουρκοκύπριοι.

Εν τω μεταξύ, μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι", οι οποίοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή, προέβησαν σε ασχημίες και υβριστικά συνθήματα εναντίον των ελληνοκυπρίων που παρακολουθούσαν την συναυλία.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, τετρακόσιοι "Γκρίζοι Λύκοι", έσπασαν τα τζάμια του λεωφορείου που μετέφερε τον τούρκο τραγουδιστή και στη συνέχεια, επιχείρησαν επίθεση εναντίον του.


Η κυβέρνηση έχει καθήκον να διασφαλίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ειρηνικά και αυτό έπραξε.

Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει την πραγματοποίηση της λεγόμενης επανα- προσεγγιστικής συναυλίας στο γήπεδο "Ταξίμ" και την αντικατοχική συναυλία στην Πλατεία Ελευθερίας, καθώς και τα επεισόδεια που σημειώθηκαν χθες βράδυ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έδρασαν αποφασιστικά και είναι αξιέπαινες, πρόσθεσε ο κύριος Χριστοφίδης.

Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης, γιατί όπως είπε, η συναυλία Σάκη Ρουβά-Μπουράκ Κουτ, πραγματοποιήθηκε σε ειρηνικά και πολιτισμένα πλαίσια, δίδοντας το μήνυμα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να συμβιώσουν.

Διευκρίνησε, ωστόσο, ότι το αντικατοχικό μήνυμα της εκδήλωσης στην Πλατεία Ελευθερίας, δεν εξουδετερώνει το μήνυμα της λεγόμενης επανα-προσεγγιστικής εκδήλωσης.

Από την κυβέρνηση, ανακοινώθηκε επίσημα, ότι την συναυλία των Ρουβά-Κουτ, παρακολούθησαν δύο χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, πεντακόσιοι ογδόντα Ελληνοκύπριοι και εκατόν είκοσι προσκεκλημένοι.


Με την έγκριση ψηφίσματος για το Κυπριακό, με το οποίο καταδικάζεται η εισβολή και κατοχή, ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι, οι εργασίες της Συνόδου της Διεθνούς Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Δια-κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Λευκωσία.

Το ψήφισμα συντάχθηκε αυθόρμητα και με πρωτοβουλία των ξένων συνέδρων, ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στην γραμμή αντιπαράταξης.

Το ψήφισμα κατόπιν εξουσιοδοτήσεως θα το επιδώσει στα Ηνωμένα Εθνη και στα κοινοβούλια της Ευρώπης, ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Στέλιος Παπαθεμελής.

Σχολιάζοντας το ψήφισμα ο κύριος Παπαθεμελής, μίλησε για μια συγκεκριμένη στάση των Ορθοδόξων βουλευτών, η οποία είπε πρέπει να ενισχυθεί.


Δύο βόμβες μεγάλης ισχύος έτοιμες για χρήση βρήκε χθες η Αστυνομία Λεμεσού.

Οι βόμβες, τύπου υδροσωλήνα και δύο πυροκροτητές με βραδύ-καυστο φιτίλι

βρέθηκαν κάτω από γεφύρι στην περιοχή Πανθέα και μεταφέρθηκαν στο Αρχηγείο Αστυνομίας για επιστημονικές εξετάσεις.

Εξάλλου, λίγο πριν τα μεσάνυκτα άγνωστοι με αυτόματο όπλο, έβαλαν εναντίον της οικίας του Στέλιου Χρυσάνθου, τριαντα-δύο ετών ιδιοκτήτη σφαιριστηρίου από τα Κάτω Πολεμίδια.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υποψιάζεται οποιοδήποτε άτομο αφού δεν είχε διαφορές με κανένα.

Εξάλλου, νωρίς το πρωί, εντοπίστηκε σε ερημική περιοχή κοντά στο Τραχώνι, κλοπιμαίο αυτοκίνητο το οποίο πιθανό να συνδέεται με το επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών.

Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν μια κουκούλα και δύο ζεύγη γάντια.


Σύγκρουση μεταξύ εισαγωγέων μεταχειρισμένων και καινούργιων αυτοκινήτων σημειώθηκε στην επιτροπή συγκοινωνιών της βουλής.

Οι εισαγωγείς καινούργιων αυτοκινήτων ζητούν την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, για όλα τα εισαγόμενα στην Κύπρο αυτοκίνητα.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι η Ευρώπη δίνει ιδιαίτερο βάρος στα θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος ενώ άλλες χώρες δεν θεωρούν άμεσης ανάγκης τα θέματα αυτά.

Οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θεωρούν το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί θέμα συμφερόντων, ενώ τονίζουν ότι εξυπηρετούν το κοινό, το οποίο μπορεί να εξασφαλίζει φθηνά αυτοκίνητα.

Το υπουργείο συγκοινωνιών, διαβεβαιώνει ότι στις πλείστες περιπτώσεις εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, η κατάσταση τους είναι άριστη.

Το υπουργείο οικονομικών δηλώνει ωστόσο ότι οι περιπτώσεις υποτιμολόγησης αυτοκινήτων είναι ελάχιστες.


Στο Μπανγκλαντές δεκαέξι άτομα έχασαν την ζωή τους από τον κυκλώνα που έπληξε τις ακτές της πόλης Τσιτα-γκόνγκ.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης της χώρας, δεκάδες χιλιάδες κατοικίες έχουν καταστραφεί στό διάβα του κυκλώνα, τον οποίο συνόδευαν άνεμοι που φυσούσαν με ταχύτητα διακοσίων τριάντα χιλιομέτρων την ώρα.

Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, αφού ακόμη οι έρευνες συνεχίζονται.

Οι εφημερίδες της χώρας ανεβάζουν τους νεκρούς στους πεντακόσιους.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Αραιή ομίχλη αναμένεται να σχηματισθεί σε μερικές περιοχές στα παράλια. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και στους 16 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Αύριο, ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος στις περισσότερες περιοχές, αλλά στα ορεινά θα σχηματισθούν λίγες νεφώσεις που δυνατό να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι θαλάσσιοι, 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα νότια παράλια, και στους 25 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 26 με 17, στη Λεμεσό 28 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 24 με 15.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 20 May 1997 - 16:27:15 UTC