Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το τέλος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών θα πρέπει να είναι η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη με την αμερικανίδα ομόλογο του, Μαντλίν Ολμπραϊτ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

Ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε πως μέσα από το σύνολο των επαφών μελών της κυβέρνησης με αμερικανούς αξιωματούχους, προβάλλει έκδηλο το Αμερικανικό ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Κυβερνητικος Εκπρόσωπος, δεν απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο, οι Ηνωμένες Πολιτείες να εγγυηθούν ενδεχόμενη λύση του κυπριακού, χαρακτηρίζοντας την συνθήκη εγγυήσεων του 1960, ως καταστροφική.

Περαιτέρω ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα χρειαστούν βοήθεια για την εφαρμογή ενδεχόμενης λύσης του προβλήματος.


Σημαντική χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση του με την αμερικανίδα ομόλογο του, Μαντλίν Ολμπραϊτ ο Υπουργός των Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, συνδέοντας την εν λόγω συνάντηση, η οποία ορίστηκε για τις έξι Ιουνίου, με το πέρας των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων.

Αναφερόμενος στην συνάντηση του με τον Κέρυ Κάβανω, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι δεν υπήρξαν, εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς, εισηγήσεις, είτε επί της ουσίας είτε για άλλα θέματα βελτίωσης του κλίματος.

Ο αξιωματούχος του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, δεν έδωσε ενδείξεις για τον τρόπο παρέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε όμως ότι η χώρα του ενδιαφέρεται να μην αφήσει αυτήν την ευκαιρία, όπως την χαρακτήρισε, να πάει χαμένη.


Ο Διευθυντής του Τμήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Στέητ Ντηπάρτμεντ Κέρι Κάβανο, είχε το πρωϊ στην Αθήνα διαδοχικές συναντήσεις με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη.

Κύριο αντικείμενο των συνομιλιών ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό, ο κύριος Παπανδρέου, είπε ότι υπάρχουν κάποια θετικά σημεία, πρόσθεσε ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά.

Ο αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στα θετικά μηνύματα που υπάρχουν όπως είπε, στο Κυπριακό από τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο Κέρι Κάβανο θα μεταβεί αύριο στην Αγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με την Τουρκική κυβέρνηση.


Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ και ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κέστερ Χίσλιπ αναμένονται στην Κύπρο, τις προσεχείς εβδομάδες.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας παράλληλα, ότι και η Γαλλία αναμένεται να διορίσει ειδικό αντιπρόσωπο για το κυπριακό.

Αναφορικά με το περιεχόμενο των επαφών του Γκουστάβ Φεϊσσέλ, ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχετική πληροφόρηση και τόνισε, ότι ο στόχος των εκ του σύνεγυς διαβουλεύσεων είναι να εξευρεθεί κοινό έδαφος και να μην υπάρξει επιστροφή σε μηδενική βάση, να υπάρξει δηλαδή κάποια πρόοδος.


Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει πληροφορίες, από το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, ότι πιθανόν να πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις διάσωσης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, χωρίς να είναι βέβαιη η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι πληροφορίες αναφέρουν πως η άσκηση δεν προγραμματίζεται να γίνει σύντομα και θα γίνει με συμμετοχή περιορισμένου αριθμού αεροσκαφών και πλοίων των δυο χωρών.

Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ακόμη ότι εξέφρασε στον Αμερικανό αξιωματούχο Κέρυ Κάβανω, την ανησυχία της Κυβέρνησης για το ότι ο κυρίαρχος εναέριος χώρος της Κύπρου πρέπει να μείνει απαραβίαστος από την κοινή στρατιωτική άσκηση Τουρκίας -Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.

Συναφώς ο κύριος Κασουλίδης υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν θα παραβιαστεί ο Κυπριακός εναέριος χώρος από την Τουρκική πολεμική αεροπορία.


Με πλήρη ομοφωνία στην στρατηγική αντιμετώπισης του θέματος των αγνοουμένων, ολοκληρώθηκε η σημερινή δίωρη συνάντηση των εκπροσώπων των συγγενών αγνοουμένων με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης επέδωσε στους εκπροσώπους των συγγενών αγνοουμένων την απαντητική επιστολή του Γ.Γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στις θέσεις της πλευράς μας.

Οπως αποκάλυψε ο "ΛΟΓΟΣ", η επιστολή του Κόφι Ανάν δεν διαφοροποιείται ουσιασικά από την επιστολή του προκατόχου του, Μπούτρος Γκάλι, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους συγγενείς των αγνοουμένων ως απαράδεκτη.

Η επιστολή Κόφι Ανάν περιέχει τουλάχιστον δύο νέα σημεία, τα οποία ωστόσο δεν διαφοροποιούν την απαράδεκτη θέση των Ηνωμένων Εθνών στο όλο θέμα.

Ενα νέο σημείο κάνει αναφορά για ερευνητές και αφήνει ελπίδες για ενίσχυση της Διερευνητικής Επιτροπής, και άλλο σημείο αναφέρεται στο δικαίωμα των συγγενών να έχουν τα οστά του αγνοούμενού τους, σε περίπτωση που οι έρευνες καταδείξουν ότι είναι νεκρός.


Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής ανέβαλε την τοποθέτηση της, στο αίτημα για απο-ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, αφού κάποια κόμματα δεν ήταν έτοιμα να τοποθετηθούν.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ύστερα από κλειστή συνεδρία ανέφερε ότι αποφασίστηκε να κληθούν ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Γενικός Εισαγγελέας για να αναλύσουν στην επιτροπή τις πολιτικές επιπτώσεις από την αποποινικοποίηση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης ο οποίος παρέστη για άλλο θέμα στην επιτροπή, δήλωσε ότι ο υφιστάμενος νόμος είναι αντι-συνταγματικός και δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθιστά δε δυσχερέστατη και την καταδίκη παραπτωμάτων που αφορούν ανήλικους.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Αγώνος κατά της Νομιμοποιήσεως της Ομοφυλοφιλίας, πραγματοποιεί αυτή την ώρα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή, ενω επέδωσε ψηφίσματα διαμαρτυρίας, το πρωί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, και το απόγευμα στον Πρόεδρο της Βουλής.


Η απο-ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας θα υπονομεύσει αναμφιβόλως τους χρηστούς τρόπους ζωής του λαού μας, αλλά και θα συμβάλει στην έκλυση των ηθών με όλα τα κακά συνεπακόλουθα στην κοινωνία μας.

Αυτό αναφέρει η Χριστιανική Ενωση Κυπρίων Επιστημόνων σε νέα επιστολή της προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής με αφορμή την σημερινή συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Περαιτέρω, η ΧΕΚΕ σημειώνει ότι τυχόν απόφαση απο-ποινικοποίησης της ομοφιλοφυλίας θα προκαλέσει τα αισθήματα του λαού μας, ο οποίος παραμένει προσηλωμένος στις ηθικές αξίες και στον χρηστό τρόπο ζωής που διδάσκει ο ευαγγελικός νόμος της Εκκλησίας.

Εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι οι βουλευτές ανταποκρινόμενοι στο λαϊκό αίσθημα, θα αρνηθούν να συμβάλουν στην αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.


Αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε χώρους εκπαίδευσης εφέδρων θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Αμύνης της Βουλής, η οποία παρεμβαίνει δυναμικά στα θέματα αξιοποίησης των εφέδρων.

Στη συνεδρία η οποία ήταν κλειστή, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι οργανώσεων εφέδρων, οι οποίοι κατέθεσαν πληθώρα εισηγήσεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου απηύθυνε δημόσια έκκληση στους έφεδρους να αποστείλουν γραπτώς τις εισηγήσεις τους στην επιτροπή, ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα η προσφορά τους προς την πατρίδα.

Η επιτροπή θα επισκεφθεί το ΓΕΕΦ σε ημερομηνία που θα οριστεί εντός των ημερών, με σκοπό να ενημερωθεί για την εκπαίδευση των εφέδρων και να ανταλλάξει απόψεις επί του θέματος.


Η έξαρση του εγκλήματος ανησυχεί σοβαρά την Αστυνομία και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο δυνάμεις της ΜΜΑΔ να εδρεύουν μόνιμα στη Λεμεσό.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Νίκος Κόσιης, μετά τη σύσκεψη στο αρχηγείο της Αστυνομίας για την εγκληματικότητα καθώς και για άλλα σοβαρά θέματα που απασχολούν το Σώμα, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του.

Αναφερόμενος στο θέμα της βόμβας παγίδας που ανακάλυψε η Αστυνομία στη Λευκωσία, η οποία προοριζόταν για άτομο του ασφαλιστικού χώρου, διέψευσε κατηγορηματικά ισχυρισμούς ότι είναι προϊόν συναλλαγής ανθρώπων του υποκόσμου με την Αστυνομία.


Το πρώτο απτό δείγμα της αναμενόμενης αδυσώπητης διαμάχης μεταξύ κυβερνητικού συνασπισμού και στρατιωτικών, στην Τουρκία, έδωσε η Υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ.

Συγκεκριμένα η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, εξακόντισε προς στρατιωτικούς απειλές για αποστρατεία, με την κατηγορία ότι αναμιγνύονται στην πολιτική της χώρας.

Ωστόσο, οι απειλές της Τσιλέρ προσέκρουσαν στην αντίδραση του στρατηγού Ισμαϊλ Χακί Καρανταγί, ο οποίος κατά τη συνάντησή τους της ξεκαθάρισε ότι οι συνάδελφοί του λειτουργούν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Εν τω μεταξύ, οι Τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων αναχαίτισης του θρησκευτικού φανατισμού στη χώρα, έκλεισαν σήμερα τέσσερις κορανικές σχολές στη βορειοδυτική Τουρκία, που λειτουργούσαν χωρίς άδεια.


Σε μια προσπάθεια απεμπλοκής της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό, ο Αμερικανος απεσταλμένος Ντένις Ρός συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Ισραήλ 'Εζερ Βάϊτσμαν.

Επόμενος σταθμός της μεσολαβητικής προσπάθειας του κυρίου Ρος, προτού επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ για την συνέχιση των επαφών του με την ισραηλινή ηγεσία, είναι η Γάζα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφατ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των προσπαθείων για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο Ισραηλινός Πρόεδρος είχε συνάντηση την περασμένη Τρίτη στη Γάζα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βόρειοι, ασθενείς, 2 έως 3 Μποφόρ, και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και στους 9 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αραιές τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 έως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα νότια παράλια, και στους 24 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 14, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 25 με 12, στη Λεμεσό 26 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 9, και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 12.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 8 May 1997 - 17:27:14 UTC