Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης συναντάται σήμερα στο Παρίσι, με τον Διευθυντή του τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο Αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών Κέρι Κάβανο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, ο κύριος Κασουλίδης στη συνάντηση με τον Κέρυ Κάβανο, θα θέσει και το θέμα των αγνοουμένων.

Μετά το Παρίσι, ο κύριος Κασουλίδης θα μεταβεί στο Στρασβούργο, όπου θα πάρει μέρος στην εκατοστή σύνοδο της εξ' υπουργών επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία συνέρχεται στις 5 και 6 Μαίου.

Ο κύριος Κάβανο θα σταθμεύσει στο Παρίσι, καθ' οδόν προς την Κρήτη και την Αγκυρα, στο πλαίσιο αποστολής του για θέματα που έχουν σχέση με το ΝΑΤΟ.


Οταν αρχίσει ο διάλογος και αν φθάσει σε σημείο που να μπορεί να συνεχίσει, τότε οι διαδικασίες θα εξευρεθούν.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί δημιουργίας ομάδων εμπειρο-γνωμόνων, οι οποίες θα λειτουργούν παράλληλα με την έναρξη της προ-εκλογικής περιόδου στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν διέψευσε τις συγκεκριμένες πληροφορίες περί δημιουργίας ομάδας εμπειρογνωμόνων, διέψευσε όμως την ύπαρξη χρονο- διαγράμματος για τις συνομιλίες.

Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει την ρωσική πρόταση, η οποία κατατέθηκε ενώπιον των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε λακωνικά ότι όλα βοηθούν.


Δεν υπάρχει τίποτε προς διαπραγμάτευση στο Αιγαίο, διεμήνυσε σήμερα προς την Αγκυρα και προς κάθε πλευρά, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος.

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος επανέλαβε ότι οι Ελληνικές θέσεις είναι αδιαπραγμάτευτες.

Τόνισε δε, ότι η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, περνάει μέσα από την τήρηση των προϋποθέσεων, που είναι η αναγνώριση των διεθνών συνθηκών από την πλευρά της Τουρκίας και των συμβάσεων του σημερινού στάτους-κβο στο Αιγαίο καθώς και της συμβολής της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού.


Συνεχίστηκε για ακόμη ένα Σαββατοκύριακο η εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων τουριστών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, από μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς των αγνοουμένων.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΚ Αρης Χατζηπαναγιώτου, επανέλαβε ότι η επανα-προσέγγιση, δεν μπορεί να γίνει όσο βρίσκεται στην Κύπρο ο Αττίλας, οι έποικοι και το δολοφονικό καθεστώς Ντενκτάς.

Εν τω μεταξύ, η Παγκύπρια Επιτροπή Ζαχαροπλαστών με μια συμβολική κίνηση έδειξε σήμερα την συμπαράστασή της στις μητέρες των αγνοουμένων και τις άλλες γυναίκες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαφώτισης.


Στο ταμείο αμυντικής θωράκισης θα διατεθούν τα ποσά που θα εξοικονομιθούν από τη μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου.

Σε σχετική δήλωση προέβη σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, κληθείς να σχολιάσει τις επιπτώσεις που θα έχει στην Κυπριακή οικονομία, η μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Η κυβέρνηση εκτιμά, σημείωσε ο κύριος Χριστοδούλου, ότι από το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, θα μπορέσει να καλύψει στους προσεχείς τρεις μήνες σημαντικό μέρος απο τις συσσωρευμένες ζημιές, που αφορούν κυρίως το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης.


Η Ενωση Πολυτέκνων Ελλάδος, τίμησε σήμερα στην Αθήνα, τον πατέρα του ήρωομάρτυρα Σολωμού Σολωμού.

Σε μία άκρως συγκινητική τιμητική εκδήλωση, αποδόθηκε στον πατέρα του ήρωομάρτυρα, ο σεβασμός του Ελληνικού Εθνους για τη θυσία του Σολωμού.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος, οι οποίοι στο σύνολό τους, επεσήμαναν την ανάγκη αρραγούς ενότητας τους Ελληνισμού.


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Λευκωσία η γιορτή της πολύτεκνης Μάνας.

Στην γιορτή τιμήθηκαν ογδόντα μάνες οι οποίες γέννησαν και μεγάλωσαν από οκτώ παιδιά, και άλλες εκατόν-είκοσι που προσέφεραν από πέντε στρατιώτες στην Εθνική Φρουρά.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, απένειμε επίσης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, την Ανώτατη τιμητική της διάκριση.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση, ο πρόεδρος Κληρίδης εξήρε την προσφορά της Κυπρίας πολύτεκνης μάνας στην κοινωνία και στον αγώνα του τόπου μας.

Η κυβέρνηση, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντικρύζει θετικά και με συμπάθεια όλα τα αιτήματα των πολυτέκνων και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ικανοποίηση στους στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του τόπου μας.


Ο Σύνδεσμος Αιχμαλώτων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τίμησε σήμερα την μνήμη των αιχμαλώτων που πέθαναν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος διετέλεσε αιχμάλωτος πολέμου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Αμυνας, ο Δήμαρχος Λευκωσίας και οι πρεσβευτές της Ρωσίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν, με αναμνηστικά μετάλλια οι επιζώντες αιχμάλωτοι.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο που είναι αφιερωμένο στην προσφορά της Κύπρου στον αντιφασιστικό αγώνα.


Επιβεβλημένη είναι η ανάγκη αύξησης των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της νέας αναλογιστικής έκθεσης που τέθηκε ενώπιον της κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας, εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πρώτες αυξήσεις στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το 2011.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κυβέρνηση μέχρι το 2020, θα πρέπει να αυξήσει την ετήσια εισφορά της στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά εξακόσια ογδόντα- πέντε εκατομμύρια λίρες.

Οι εισφορές που αφορούν τις βασικές και συμπληρωματικές συντάξεις, θα αυξηθούν σταδιακά.


Σαφείς προειδοποιήσεις προς την εργοδοτική πλευρά ότι θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις, αν δοκιμάσει να καταχραστεί την καλοπιστία της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, απηύθηνε σήμερα ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης Λοϊζος Χατζηκωστής.

Μιλώντας στο εικοστό-έννατο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ, ο κύριος Χατζηκωστής τόνισε ότι η οργάνωση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει δικαίωμα σε όποιονδήποτε εργοδότη, να τη μετατρέψει σε αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Τόσο ο Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών όσο και η κυβέρνηση, εξέφρασαν την πεποίθηση για ειρηνική ανανέωση των συμβάσεων.

Εξάλλου, σε εκλογές που έγιναν το συνέδριο ανέδειξε τη νέα ηγεσία της οργάνωσης. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΥΚ, θα καταρτιστεί σε σώμα προσεχώς.


Δύο νέα κρούσματα κακόβουλης ενέργειας σημειώθηκαν τα ξημερώματα στη Λεμεσό.

Στόχος και αυτή τη φορά αυτοκίνητα.

Λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα άγνωστοι έβαλαν φωτιά χρησιμοποιώντας εύφλεκτη ύλη, στο αυτοκίνητο του Μιχάλη Μιχαήλ εικοσιδύο ετών άνεργου, έξω από το σπίτι του στην περιοχή Αγίου Ιωάννη.

Λίγο αργότερα, άγνωστοι περιέλουσαν με καυστικό υγρό το αυτοκίνητο του Θεμιστοκλή Νεοφύτου πενήντα-τεσσάρων ετών, ενώ αυτό βρισκόταν σταθμευμένο έξω από την οικία του στην περιοχή Νεάπολης.


Υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν εκατοντάδες πυροσβέστες, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε χθες βράδυ στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Λονδίνου.

Εκατοντάδες άνθρωποι που βρίσκονταν στο μουσείο απομακρύνθηκαν από το φλεγόμενο κτίριο με την βοήθεια των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ζημιές υπέστη η σκεπή του μουσείου ενώ τα έργα τέχνης που βρίσκονταν σε αυτό υπέστησαν μικρές μόνο ζημιές.


Η πολιορκία των Τεξανών αυτονομιστών της οργάνωσης "Δημοκρατία του Τέξας", η οποία διήρκησε μια εβδομάδα, έληξε όταν τέσσερα από τα μέλη της παραδόθηκαν και άλλα δύο διέφυγαν στα γύρω βουνά.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Δημοσίας ασφαλείας του Τέξας, δήλωσε ότι ο ηγέτης της οργάνωσης ήταν ανάμεσα σε αυτούς που παραδόθηκαν στην αστυνομία.

Οι ηγέτες της οργάνωσης υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία του Τέξας προσαρτήθηκε παράνομα απο τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1845 και θέλουν να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες μόνο παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 13 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές παροδικές νεφώσεις μόνο. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη αλλά θα καταστεί ταραγμένη στις νότιες περιοχές το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 24 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 22 με 10, στη Λεμεσό 23 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 11, και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 4 May 1997 - 16:27:12 UTC