Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

Χριστός Ανέστη, Κυρίες και Κύριοι.

Πάσχα Κυρίου Πάσχα. Η μεγίστη εορτή της Χριστιανοσύνης από την οποία αναβλύζει το μήνυμα της αγάπης και η ελπίδα για πνευματική και ηθική ανασύνταξη.

Το πρωί εψάλη στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννου ο εσπερινός της Αγάπης, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και παρισταμένων του Προέδρου Κληρίδη, των πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών και άλλων αρχών και πλήθους κόσμου.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ανέπεμψε δέηση για απελευθέρωση, επιστροφή και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Στην πασχαλινή εγκύκλιό του προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα, το οποίο διαβάστηκε σήμερα σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου, ο Μακαριώτατος, έστειλε μήνυμα αγάπης, εγκαρτέρησης και αγώνα, τονίζοντας ότι η ανάσταση του Κυρίου προοιωνίζει και τη δική μας ανάσταση, την ανάσταση της δικαιοσύνης και της ελευθερίας στην Κύπρο.

Η νίκη, ανέφερε ο Μακαριώτατος, είναι με εκείνους που ξέρουν να κρατούν ανθισμένες στις καρδιές τους τις δάφνες της πίστεως, της ελπίδας, της τιμής και της αγάπης. Είναι με εκείνους που δεν λυγίζουν και δεν παραδίδονται μπροστά στον Γολγοθά του μαρτυρίου, αλλά μέσα από αυτόν προσδοκούν την Ανάσταση.

Ακολούθως ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου μετά του αρχιεπισκοπικού κλήρου, επισήμων και λαού, ανήλθαν στο Μέγα Συνοδικό, όπου ο Μακαριώτατος, δέχθηκε τις ευχές του εκκλησιάσματος αντιδωρίζοντας τις ευλογίες του.

Ως είθισται, ο Μακαριώτατος, τήρησε το πατροπαράδοτο έθιμο του τσουγκρίσματος των κόκκινων αυγών με το ποίμνιό του, τόσο στην ιερά Αρχιεπισκοπή, όσο και αργότερα κατά τις επισκέψεις του σε στρατόπεδα.


Κοντά στα στρατευμένα νιάτα της πατρίδας μας, ήταν σήμερα η πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία του τόπου.

Το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Πρόεδρος Κληρίδης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τον Υπουργό Αμύνης, επισκέφθηκαν στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου στήθηκε μεγάλο Ελληνικό παραδοσιακό γλέντι.

Στη συνέχεια, μετέβησαν σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Επαρχία Λάρνακας, όπου γιόρτασαν το Πάσχα, μαζί με αξιωματικούς και οπλίτες.

Στην εορτή της Εθνικής Φρουράς, παρευρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής, βουλευτές και άλλοι επίσημοι.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Κληρίδης, αναφερόμενος στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, τόνισε ότι αυτό προχωρεί ως έχει σχεδιασθεί και ότι παραμένει ως προτεραιότητα της κυβέρνησης, μέχρι την επίλυση του Κυπριακού.


" Ως ιαχή νίκης κατά του θανάτου και παροχή αιωνίου ζωής αντηχεί στα πέρατα του κόσμου η μοναδική ευχή ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ", βεβαιώνει με την πατριαρχική του απόδειξη " επί τω Αγίω Πάσχα ", ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Παναγιώτατος τονίζει στο μήνυμά του την ανάγκη καταλαγής των ανθρώπων, ανλτώντας δύναμη από το αναστάσιμο γεγονός.

Μηνύματα επί τη εορτή του Πάσχα, απηύθυναν επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Σεραφείμ, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος, ο οποίος τονίζει την επιτακτική ανάγκη για ουσιαστική συμφιλίωση και καταλαγή στην Αλβανία.

Ο Οικουμενικός Ελληνισμός, αναφέρει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης σε μήνυμά του, από την Γερμανία, ενωμένος με κοινούς στόχους καταβάλλει προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο.


Οι οικογένειες των αγνοουμένων, πέρασαν το εικοστό δεύτερο Πάσχα χωρίς τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Συγγενείς αγνοουμένων προτίμησαν να είναι παρόντες ακόμα και το χθεσινό βράδυ, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, γιορτάζοντας με αλλοιώτικο τρόπο την Ανάσταση του Κυρίου.

Δεν πήραν το Αγιο Φως από την Ωραία Πύλη, πήραν φως από τη φωτιά που άναψαν δίπλα στο οδόφραγμα της ντροπής και μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, αγκαλιά με τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους, έψαλλαν αλλά και τραγουδούσαν, αναμένοντας και τη δική τους ανάσταση.


Σήμερα γιορτάζει για πρώτη φορά άλλο ένα πρόσωπο που μπήκε στη ζωή μας το περασμένο Φθνινόπωρο.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"Η Αναστασία Ισαάκ, κόρη του ήρωα Τάσου Ισαάκ, κόρη ολόκληρου του Ελληνισμού, αφού ο ερχομός της, μετουσίωσε το νόημα της συνέχισης της ζωής και πέραν του θανάτου.

Η Αναστασία θα βαπτισθεί αύριο στις έντεκα το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

Ανάδοχος, Εθνος των Ελλήνων το οποίο θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο σήμερα.

Στη βάπτιση της Αναστασίας θα παραστεί ο Πρόεδρος Κληρίδης, ενώ καλεσμένος είναι ολόκληρος ο Κυπριακός λαός.


Νεαρός εικοσιέξι χρόνων από το Κάτω Στρουμπί έχασε τη ζωή του από έκρηξη κροτίδας, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα.

Πρόκειται για το Νίκο Γιάγκου ιδιοκτήτη του εστιατορίου "Τζένη" στη Λευκωσία, ο οποίος στην προσπάθεια του να πυροδοτήσει αυτοσχέδια κροτίδα τραυματίστηκε θανάσιμα.

Η έκρηξη έγινε στην πλατεία της εκκλησίας της κοινότητας Κάτω Στρουμπίου και από αυτήν τραυματίσθηκε σοβαρά και ο τριαντάχρονος Νίκος Πουλλάς, ο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Πάφου με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και το πρόσωπο.

Στο χώρο της έκρηξης μετέβη για αυτοψία ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ενώ τη νενομισμένη νεκροψία θα διενεργήσει αύριο.

Εν τω μεταξύ άλλα πέντε άτομα τραυματίσθηκαν σοβαρά και ένα ελαφρά σε τέσσερα οδικά δυστυχήματα.

Το πρώτο δυστύχημα συνέβη στη λεωφόρο Ευαγόρου στη Λευκωσία με τραυματίες δύο αλλοδαπούς. Σε άλλο δυστύχημα και πάλι στη Λευκωσία, τραυματίσθηκε ελαφρά η Μαρίνα Βανέζου από τη Λευκωσία.

Στη Λεμεσό, εξάλλου, από πρόσκρουση αυτοκινήτου σε τοίχο τραυματίσθηκαν σοβαρά ο οδηγός Ηλίας Ελευθεριάδης, 22 χρόνων και ο Ρώσσος συνεπιβάτης του Κέιλ Ποπόλεφ, 18 χρόνων. Σοβαρά τραυματίσθηκε και ο Κώστας Καστελλές 28 χρόνων από την Πόλυ Χρυσοχούς, όταν το αυτοκίνητο του έπεσε σε γκρεμό ύψους δέκα ποδών.


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε φέτος το Πάσχα στην Ρωσία.

Της Θείας λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πνεύματος στην Μόσχα, προϊστατο ο Πατριάρχης Αλέξιος ο Δεύτερος, παρουσία χιλιάδων πιστών και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βίκτωρ Τσερνομίρτιν και ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λούτσκωφ, ήσαν ανάμεσα στους πιστούς που παρευρέθησαν στην Θεία λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου.

Ως γνωστόν, το Πάσχα γιορτάζεται ελεύθερα στην Ρωσία μετα την πτώση του Κομμουνισμού στην χώρα.


Εικοσιτέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και άλλα δεκαπέντε τραυματίστηκαν, από πυρκαγιά που ξέσπασε κάτω από άγνωστες συνθήκες σε ξενοδοχείο στις Νότιες Φιλιππίνες.

Η πυρκαγιά, που άρχισε από δωμάτιο του τρίτου ορόφου, το οποίο χρησιμοποιείτο ως χώρος προσευχής για τους Μουσουλμάνους, διήρκεσε δύο ώρες καταστρέφοντας τους τρείς πρώτους ορόφους του ξενοδοχείου.

Ο πανικός που προκλήθηκε, οδήγησε τους περισσότερους από τους τραυματίες να πηδήξουν από τα παράθυρα για να σωθούν από τις φλόγες.

Η πυρκαγιά σημειώθηκε μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη άφιξη στην πόλη του Κυβερνήτη της Μουσουλμανικής αυτόνομης περιοχής και πολλοί από τους ένοικους, είχαν καταλύσει στο ξενοδοχείο για να ακούσουν την ομιλία του, η οποία ήταν προγραμματισμένη για αύριο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 10 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα παραμείναι γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Ωστόσο στα ορεινά οι νεφώσεις θα είναι πιο πυκνές με ενδεχόμενο να πέσουν πολύ μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί εως νοτιοδυτικοί ασθενείς,μέχρι μέτριοι 3 με 4 Μποφώρ και τοπικά στα νότια παράλια μέχρι δυνατοί 5 Μποφώρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 20 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 12, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 22 με 13, στη Λεμεσό 21 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 11, και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 27 April 1997 - 17:27:12 UTC