Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δύο νεκροί και δύο σοβαρά τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός νέου τροχαίου δυστυχήματος το οποίο συνέβη το μεσημέρι στον κύριο δρόμο Πάφου - Λεμεσού, παρά την Αχέλεια.

Νεκροί είναι η Μαρία Αντωνίου Παναγίδου, τριανταενός ετών από τη Γεροσκήπου, και ο Ρώσσος τουρίστας Μιχαήλ Μουλίκωφ, 42 ετών.

Σοβαρά τραυματίες είναι η σύζυγος και η κόρη του Μουλίκωφ, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο γενικό νοσοκομείο Πάφου.

Το δυστύχημα προκλήθηκε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε η Παναγίδου, κάτω από άγνωστες συνθήκες εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε βίαια με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ρώσος τουρίστας.

Σημειώνεται ότι το αυτοκίνητο της Παναγίδου, είχε προηγουμένως προσκρούσει ελαφρά σε άλλο αυτοκίνητο του οποίου επέβαιναν Ελβετοί τουρίστες.

Ο οδηγός ωστόσο κατάφερε να διαφύγει τον κίνδυνο πέφτοντας στο παγκέττο.


Η Κυβέρνηση προέβη και σε επίσημη ανακοίνωση της αναστολής των πτήσεων των Ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια των εκ του Σύνεγγυς Συνομιλιών.

Η απόφαση, η οποία ήταν εισήγηση του Προέδρου Κληρίδη και υιοθετήθηκε και από την Ελληνική Κυβέρνηση, ήταν απόρροια της εκτίμησης ότι δεν θα ήταν ορθό να υπάρξουν ενέργειες κατά τη διάρκεια των Συνομιλιών που θα μπορούσαν να διαταράξουν το κλίμα.

Συναφώς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφερόμενος στις επικείμενες ασκήσεις των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ΤΟΞΟΤΗΣ και ΒΕΡΓΙΝΑ, ανακοίνωσε ότι σε αυτές δεν θα γίνει χρήση του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, η άσκηση ΤΟΞΟΤΗΣ θα πραγματοποιηθεί εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου, αλλά μετά το πέρας της, τα σκάφη του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Κύπρο.

Οσον αφορά την άσκηση ΒΕΡΓΙΝΑ, ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι το πρώτο σενάριο που αφορά αναχαίτηση εχθρικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, θα γίνει εκτός Κύπρου, ενώ το δεύτερο σενάριο που αφορά απόκρουση επίθεσης εχθρικών αεροσκαφών στο έδαφος της Κύπρου, αναβάλλεται.


Είναι φανερό ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής, δήλωσε ξεκάθαρα σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών.

Διερωτώμενος εξάλλου, για τον ρόλο που διαδραματίζει το ΔΗΚΟ ως συγκυβερνών κόμμα, ο κύριος Κυπριανού, ανέφερε ότι το μόνο που διεκδικεί είναι έγκαιρη ενημέρωση.

Σε ό,τι αφορά την έναρξη ελλαδοτουρκικού διαλόγου και την διασύνδεσή του με την πρόοδο στο Κυπριακό, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις απαντήσεις των Κυβερνητικών Εκπροσώπων, στην Αθήνα και στην Λευκωσία, Δημήτρη Ρέππα και Μανώλη Χριστοφίδη.

Αναφέροντας ότι όλα τα θέματα θα τεθούν στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κύριος Κυπριανού, πρόσθεσε ότι, αν η πρόταση του για συνάντηση του Πρωθυπουργού Σημίτη με την πολιτική ηγεσία δεν βρίσκει απήχηση και αν ο ίδιος δεν ικανοποιηθεί από την συνάντηση που θα έχει με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη, τότε θα επιδιώξει να μεταβεί στην Αθήνα, πρωτοβουλιακά.


Εντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διετύπωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, αναφορικά με θέματα ενημέρωσης περί των εξελίξεων στο κυπριακό.

Χαρακτηριστικά ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει τρεις ή τέσσερις εκδοχές και εξέφρασε την ελπίδα ο Πρόεδρος να δώσει τα στοιχεία ώστε τα κόμματα να μπορέσουν να τοποθετηθούν.

Ο κύριος Χριστόφιας ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει ικανοποιητική βάση για να αρχίσει διάλογος με την άλλη πλευρά.


Αντιδράσεις προκαλεί η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Το πρωϊ, ο κύριος Πάγκαλος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελλαδοτουρκικά.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Πάγκαλος διευκρίνησε κατηγοπρηματικά για ακόμη μια φορά, ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα έχει αυστηρά διαδικαστικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, ο κύριος Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία και τις επιφυλάξεις του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Εν τω μεταξύ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου γνωστοποίησε στην Ολλανδική Προεδρία τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την συγκρότηση ελληνο-τουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, ο κύριος Παπανδρέου είχε χθες βράδυ και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Ευρωπαϊκής Ενωσης Χανς Βαν Μίρλο, στον οποίο επεσήμανε ότι δεν πρέπει να συγχέεται η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού η σύσταση της εξαρτάται από τους τρεις όρους που έχει θέσει ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς για το θέμα, ανέφερε ότι εφόσον συσταθεί η επιτροπή μπορεί να καταλήξει σε ένα πόρισμα, το οποίο όπως διευκρίνησε, δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.


Οι εξελίξεις προκάλεσαν αντιδράσεις και στους κόλπους της Κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης με γραπτή δήλωσή του, τονίζει ότι αναμένει να γίνει πλήρης ενημέρωση στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα, για τα Ελληνοτουρκικά.

Εξάλλου δημοσιεύματα του σημερινού Ελλαδικού τύπου, παρουσιάζουν τον κύριο Αρσένη έτοιμο να αποχωρήσει απο την κυβέρνηση Σημίτη, εάν συνεχισθεί η ακολουθούμενη πολιτική στον Ελληνοτουρκικό διαλογο.


Αρχισε σήμερα η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τα επαρχιακά συνέδρια του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ το πρωί συνήλθε το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

Στην συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου έγινε επεξεργασία του προγράμματος του Παγκυπρίου Συνεδρίου και της Εκλογικής Συνέλευσης με τον καθορισμό θεμάτων προς συζήτηση, ενώ οι εισηγητές θα οριστούν στην συνεδρία της επόμενης Τετάρτης.

Το μεσημέρι ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για την θέση του Γενικού Γραμματέα του ΔΗΣΥ κρατώντας αποστάσεις και από τους δύο μονομάχους για την Προεδρία του κόμματος.

Εν τω μεταξύ, από το πρωί τα επαρχιακά γραφεία του ΔΗΣΥ δέχονταν δεκάδες αιτήσεις μελών του κόμματος για τις αιρετές θέσεις των επαρχιακών συμβουλίων στις εκλογές της δεκάτης ογδόης Μαϊου.


Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τάχθηκε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Η τοποθέτηση Ντεμιρέλ εκτιμάται ότι συνιστά πρόταση αποκλιμάκωσης της έντασης η οποία διέπει τις σχέσεις μεταξύ Κυβέρνησης των Ισλαμιστών και στρατού, ο οποίος παρουσιάζεται ως θεματοφύλακας του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Συναφώς, ο Τούρκος Πρόεδρος, υποστήριξε ότι αν δεν πραγματοποιηθούν νέες βουλευτικές εκλογές, οι διαμάχες και η ένταση θα συνεχιστούν.

Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος, λέγοντας χαρακτηριστικα ότι δεν μπορεί να θέλεις να σώσεις την Δημοκρατία αρχίζοντας από την καταστροφή της.


Ποινή φυλάκισης δεκαοκτώ μηνών, επέβαλε σήμερα το Κακουργιοδικείο, στον Λοϊζο Σταύρου, 79 ετών από τη Λεμεσό.

Ο Σταύρου αντιμετώπιζε κατηγορία πρόκλησης βαρειάς σωματικής βλάβης εναντίον της συζύγου του Λούλλας Σταυρινίδου.

Το αδίκημα διεπράχθη τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Σταύρου κτύπησε με πέλι τη σύζυγό του στο κεφάλι, τραυματίζοντάς την κρίσιμα.

Η Λούλλα Σταυρινίδου πέθανε ενάμισυ μήνα αργότερα και σύμφωνα με τη νεκροψία, ο θάνατός της επήλθε από καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια.


Τα στοιχεία του Πασυξέ, αναφορικά με την κατάσταση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αμφισβήτησε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή.

Συγκρικριμένα, ο Πασυξέ υποστήριξε ότι οι αφίξεις τουριστών και η πληρότητα των ξενοδοχείων κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 97, παρουσίασε μείωση της τάξης του 30 τοις εκατόν, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο πέρσι

Ο κύριος Χριστοφή, τόνισε ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να υπάρξουν αυξημένοι ρυθμοί ανάπτυξης, εφόσον, όπως είπε, όλοι συνειδητοποιήσουν τις συνθήκες τις οποίες διερχόμεθα και αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Πασυξέ, το Δικοικητικό Συμβούλιο του οποίου συνήλθε έκτακτα σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση, δήλωσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον κύριο Χριστοφή, για να του παρουσιάσει τα σχετικά στοιχεία.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο Σύνδεσμος θα μελετήσει, ακόμη και το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των τιμών του τουριστικού πακέτου, σε μια προσπάθεια αύξησης της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου, ως τουριστικού προορισμού.


Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση νέων αδειών αστικών ταξί, βρίσκει αντίθετους τους επηρεαζόμενους οδηγούς, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν στην λήψη δυναμικών μέτρων.

Οι εκπροσώποι του κλάδου οδηγών αστικών ταξί κατήγγειλαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ότι πίσω από τους χειρισμούς της Αρχής Αδειών κρύβονται σκοπιμότητες λόγω προεκλογικής περιόδου.

Οπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ενωσης Αυτοκινητιστών, η Αρχή Αδειών δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν την ανάγκη έκδοσης νέων αδειών αστικών ταξί.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με αραιές ψηλές νεφώσεις. Κατά τόπους θα σχηματισθεί ομίχλη και οι άνεμοι θα είναι κυρίως νοτιοανατολικοί ασθενείς 2-3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς.

Αύριο θα συνεχιστεί ο γενικά αίθριος καιρός. Κατά διαστήματα όμως θα παρατηρηθούν λίγες νεφώσεις ιδιαίτερα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11 στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 12, στη Λεμεσό 20 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 10, και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 23 April 1997 - 7:27:12 UTC