Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τη νενομισμένη διαβεβαίωση έδωσαν σήμερα το πρωί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, οι πέντε νέοι υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι διορίστηκαν κατά τον χθεσινό πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Κληρίδη.

Την διαβεβαίωση έδωσαν ο νέος υπουργός Εξωτερικών, τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γεώργιος Χατζηνικολάου, και ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής.

Τη νενομισμένη διαβεβαίωση έδωσε επίσης ο τέως Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου.

Τελευταίος έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο νέος υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου.

Ο κύριος Κασουλίδης μιλώντας εκ μέρους των νέων υπουργών, διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλουν τον άπαν των δυνάμεών τους για να επιτελέσουν το έργο που τους ανατίθεται, συνεχίζοντας από εκεί που θα τους το παραδώσουν οι καθ' όλα άξιοι προκάτοχοί τους.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν χρειάζονται πολλά λόγια, τονίζοντας στους νέους υπουργούς ότι αναλαμβάνουν πολύ υπεύθυνες θέσεις.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι έχουν τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν.

Μετά τη λήξη της τελετής διαβεβαίωσης, οι νέοι υπουργοί προέβησαν σε σύντομες δηλώσεις.


Τη σκυτάλη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας παρέλαβε σήμερα ο νέος υπουργός Χρίστος Σολωμής, από τον πρώην υπουργό και νύν κυβερνητικό εκπρόσωπο Μανώλη Χριστοφίδη.

Η παράδοση και παραλαβή του υπουργείου έγινε στις δέκα το πρωί παρουσία του γενικού διευθυντή και όλων των ανωτέρων λειτουργών του Υπουργείου.

Ο κύριος Χριστοφίδης αφού καλοσώρισε τον νέο Υπουργό εξέφρασε τη χαρά του που παραδίδει, όπως είπε, το υπουργείο σε έναν καλό φίλο.

Αναλαβάνοντας τα νέα του καθήκοντα ο πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρίστος Σολωμής τόνισε ότι αισθάνεται το βάρος της ευθύνης για το έργο που θα έχει να επιτελέσει και πρόσθεσε ότι η πόρτα του γραφείου του θα είναι πάντα ανοικτή για όποιοδήποτε τον χρειαστεί.


Το αξίωμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου παρέδωσε σήμερα και ο Γιαννάκης Κασουλίδης, στον μέχρι χθες Υπουργό Υγείας, Μανώλη Χριστοφίδη, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι ο κύριος Χριστοφίδης, με την πολιτική του πείρα θα διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα στην διεκπεραίωση των νέων του καθηκόντων.

Ο Μανώλης Χριστοφίδης, χαρακτηρίζοντας το έργο του Εκπροσώπου της Κυβερνήσεως, ως δύσκολο, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα φέρει εις πέρας την αποστολή του, πλαισιούμενος από εκλεκτούς συνεργάτες και φίλους.

Τον Γιαννάκη Κασουλίδη αποχαιρέτισαν και οι συντάκτες, τους οποίους αντιμετώπιζε στην καθημερινή ενημέρωση.


Κατά την τελετή παράδοσης του Υπουργείου Εξωτερικών ο τέως Υπουργός Αλέκος Μιχαηλίδης τόνισε ιδιαίτερα ότι δεν έχει σημασία η διάρκεια της θητείας αλλά το έργο και η προσφορά.

Το έργο αυτό όπως είπε ο κύριος Μιχαηλίδης θα το αξιολογήσει και θα το κρίνει η ιστορία.

Ο κύριος Κασουλίδης τόνισε ότι αναλαμβάνει με δέος το αξίωμα αυτό αναγνωρίζοντας το επάξιο έργο του κυρίου Μιχαηλίδη τον οποίο όπως είπε θα συμβουλεύεται αξιοποιώντας την πολύχρονη πείρα του.

Αφού ευχήθηκε στον κύριο Μιχαηλίδη κάθε επιτυχία, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως είναι ώρα για σκληρή δουλειά.


Με καταγγελίες ότι η μάστιγα του ρουσφετιού και οι απαράδεκτες κομματικές παρεμβάσεις δεσχέραιναν το έργο του, αποχώρησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ο κύριος Αλέκος Ευαγγέλου.

Παραλαβάνοντας το υπουργείο, ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, διαβεβαίωσε ότι θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό και θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του.


Στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την Κλαίρη Αγγελίδου διαδέχθηκε ο πρώην εκπαιδευτικός Γεώργιος Χατζηνικολάου.

Σε μια συγκινητική εκδήλωση της παράδοσης του Υπουργείου, η κυρία Αγγελίδου ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της οι οποίοι την είχαν βοηθήσει να διατελέσει το δύσκολο έργο της.

Από την πλευρά του ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γεώργιος Χατζηνικολάου, τόνισε ότι θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για μια ελληνοχριστιανική παιδεία.


Στην τελετή παράδοσης στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, ο απερχόμενος υπουργός Αδάμος Αδαμίδης τόνισε ότι στα τέσσερα χρόνια της θητείας του δεν επιδίωξε να είναι αρεστός αλλά συνεπής.

Ο κύριος Αδαμίδης χαρακτήρισε το διάδοχο του γνωστό, έμπειρο και ικανό πολιτικό που για πολλά χρόνια έχει υπηρετήσει τον τόπο.

Ο νέος Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου, αφού ευχαρίστησε τον προκάτοχο του τόνισε ότι αποδέκτηκε να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, γνωρίζοντας ότι οι αρμοδιότητες του είναι πολλές, πλατιές και περίπλοκες.


Αμέσως μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης δέχθηκε ερωτήσεις, στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η πολιτική του Προέδρου Κληρίδη παραμένει αμετάβλητη μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και το κυπριακό.

Εκείνο που η πλευρά μας αναμένει από την σημερινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν με τον Ραούφ Ντενκτάς, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι η κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης Ανάν -Ντενκτάς, σύμφωνα με τον κύριο Χριστοφίδη, θα αξιολογηθούν από την κυβέρνηση.


Στο πλαίσιο των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, σημειώθηκε νέα μαζική παραβίαση του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Δεκατέσσερα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν χθες στη ζώνη ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας με προορισμό το Ισραήλ, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Στη συνέχεια ένα τουρκικό αεροσκάφος παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο της Κύπρου πάνω από το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Τις παραβιάσεις κατήγγειλε ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Ηλιάδης, τονίζοντας ότι οι τουρκικές προκλήσεις, αποσκοπούν στον τορπιλλισμό των προσπαθειών για προώθηση του Κυπριακού.

Ειδικότερα, ο κύριος Ηλιάδης τόνισε ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν συμβάλλουν στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος που θα οδηγήσει στην εξεύρεση κοινού εδάφους για έναρξη συνομιλιών.

Επίσης επανέλαβε ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Κύπρου και Ελλάδας, οι οποίες έχουν προγραμματισθεί εντός του 1997 θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί η άσκηση "Τοξότης", με τη συμμετοχή ελληνικών και κυπριακών δυνάμεων.


Τριανταοκτάχρονη από τη Λάρνακα, η Σούλα Διανέλλου έφερε σήμερα στον κόσμο τετράδυμα.

Τα δύο αγοράκια και δύο κοριτσάκια γεννήθηκαν πρόωρα στον έβδομο μήνα της κύησης, με καισαρική τομή που έγινε στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Τα τέσσερα βρέφη νοσηλεύονται στο Τμήμα Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών στο Μακάρειο Νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται από τους γιατρούς πολύ ικανοποιητική.

Η κύηση επετεύχθη με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σύμφωνα με τον ιδιώτη ιατρό, Τάκη Γεωργίου, που διενήργησε την εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι η πρώτη φορά που στην Κύπρο, γεννιούνται τετράδυμα με αυτή τη μέθοδο.


Στο Μεσανατολικό εντείνονται οι προσπάθειες διάσωσης της ειρηνευτικής διακασίας, με κινητοποίηση των διπλωματικών μηχανισμών, Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η Παλαιστινιακή πλευρά ζητεί τη σύγκληση έκτακτης Γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και παράλληλα προγραμματίζει επαφές με την Αμερικανική Κυβέρνηση.

Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον δεύτερο στην ιεραρχία της Παλαιστινιακής εξουσίας Μαχμούντ Αμπας μεταβαίνουν αύριο στην Ουάσιγκτων για να εξετάσουν τρόπους με τους οποίους θα σωθεί η ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή.

Την ιδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πραγματοποιεί περιοδεία σε Ολλανδια και Ιταλία για να συζητήσει τροπους για αναθέρμανση του διαλόγου.

Εν τω μεταξύ, αφέθησαν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί έποικοι που σκότωσαν χθες έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν εναν αλλο στη Χεβρώνα.

Η αστυνομία υιοθέτησε την εκδοχή που προέβαλαν οι έποικοι, ότι πυροβόλησαν ευρισκόμενοι σε κατάσταση νόμιμης άμυνας καθώς δέχονταν επίθεση με πέτρες και δακρυγόνα από τους Παλαιστίνιους.


Οι πέντε μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις κοινοποίησαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωση προσήλωσης στην ιδέα του αφοπλισμού.

Η δήλωση η οποία διαμορφώθηκε σε κείμενο από τις αντιπροσωπείες της Βρεττανίας, της Ρωσσίας, της Κινας, της Γαλλίας και των Ηνωμενων Πολιτειών, συνιστά προοίμιο της προετοιμασίας της διάσκεψης του 2000, κατά την οποία θα εξεταστούν μέτρα συμμόρφωσης προς τις διατάξεις της συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών.

Στο έγγραφο δηλώνεται η σταθερή και αυστηρή προσήλωση των πέντε κυβερνήσεων στην πλήρη εφαρμογή των προϋποθέσεων της συνθήκης.

Επαναλαμβάνεται, επίσης, η βούλησή τους να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης με την απαγόρευση της παραγωγής υλικών που προορίζονται για την παρασκευή πυρηνικών όπλων.


Για πρώτη φορά μετά το εμπάργκο που επεβλήθη στο Ιράκ από το 1990, ιρακινό αεροσκάφος με εκατόν τέσσερις προσκηνυτές αναχώρησε σήμερα για την Μέκκα στην Σαουδική Αραβία.

Η ενέργεια αυτή κρίνεται ότι παραβιάζει τις κυρώσεις που επεβλήθησαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Ιρακινό Υπουργό Εξωτερικών, στις διατάξεις των αποφάσεων του ΟΗΕ δεν αναφέρεται απαγόρευση τέτοιου είδους.

Η πτήση, επεσήμανε ο Ιρακινός διπλωμάτης, πραγματοποιείται για διευκόλυνση των πιστών στην εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταργμένη και τοπικά μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 5 στα νότια παράλια. Σε μερικές περιοχές δυνατό να σχηματισθεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοδυτικοί δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και τοπικά μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 16 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 14 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 15 με 6, στην Λεμεσό 15 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 5, και τέλος στον Πρόδρομο 1 με δύο βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 9 April 1997 - 19:27:37 UTC