Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

Τέλη Απριλίου, έχει ορισθεί η δίκη του Τουρκοκύπριου ειδικού αστυνομικού του στρατού των Βρεττανικών Βάσεων Δεκέλειας, Ομερ Ταμέρ Αλιμπέηογλου, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 23 Μαρτίου σε αεροδρόμιο του Λονδίνου, έχοντας στην κατοχή του ένα κιλό χασίς και ένα εκατομύριο στερλίνες.

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, ο Αλιμπέηογλου δεν θα παραμείνει υπό κράτηση για το σοβαρό αυτό αδίκημα, ούτε καν μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης του.

(S.U) Μιλώντας στον Λόγο, η μητέρα του Αλιμπέηογλου, ανέφερε ότι σήμερα αναμένετω να αφεθή ελεύθερος ο γιος της, έναντι εγγύησης πέντε χιλιάδων λιρών.

ΔΗΛΩΣΗ

Το ποσό θα επλήρωνε προς τις Βρεττανικές αρχές, ο άλλος γιος της Ζεχράν Αλιμπέηογλου, Αλί, που βρίσκεται μόνιμα εγκατεστημένος στο Λονδίνο.

Στο μεταξύ, η Ζεχράν στην προσπάθειά της να παρουσιάσει τον γιο της σαν αθώα περιστερά, επικαλέστηκε και έκθεση που ετοίμασαν και απέστειλαν στο Λονδίνο οι Αρχές των βάσεων, στην οποία γίνεται η εκτίμηση ότι ο Ομερ Ταμέρ Αλιμπέηογλου είναι καθαρός και γι'αυτό συστήνεται η αποφυλάκισή του.

ΔΗΛΩΣΗ

Συνεχίζοντας πάντως η Ζεχράν, απεκάλυψε ότι μόλις εγνώσθη η σύλληψη του γιου της, κάποιοι, τους οποίους όμως δεν κατονόμασε διέρρηξαν το σπίτι του στην Πύλα, ψάχνοντας κάτι συγκεκριμένο, αφού στόχος τους ήταν μεταξύ άλλων το βίντεο και η τηλεόραση.

ΔΗΛΩΣΗ

Σημειώνεται δε, ότι σε ύψωμα πάνω από το σπίτι του Ομερ Ταμέρ Αλιμπέηογλου, βρίσκεται φυλάκιο των κατοχικών δυνάμεων, το οποίο μπορεί εύκολα να ελέγχει την περιοχή.

Ο Λόγος παντως, είναι σε θέση να γνωρίζει πως οι αστυνομικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μελετούν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο ο Αλιμπέηογλου να είναι πράκτορας των Τούρκων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το ίδιο πρόσωπο που συναντιόταν τον τελευταίο καιρό στην Πύλα μαζί με τον Νατζιίπ Σαριτσιτσεκλί, εναντίον του οποίου διερευνάται υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού βρεθηκαν στο σπίτι του έγγραφα και βιντεοταινίες που καταδεικνύουν κάτι τέτοιο.


Κύπρος και Ελλάδα, κατήγγειλαν τις νέες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου, από Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, οι οποίες σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Την περασμένη Πέμπτη, Τουρκικό αεροσκάφος φωτογράφισε θέσεις της Εθνικής Φρουράς, ενώ προχθές και χθές τέσσερα μαχητικά, τύπου "Φάντομ", παραβίασαν τον εναέριο χώρο στις περιοχές Κερύνειας, Πενταδακτύλου και Μόρφου, προβαίνοντας σε εικονικές προσβολές στόχων.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος, δήλωσε στο ΛΟΓΟ, ότι δόθηκαν οδηγίες στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, όπως προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας, στον Διεθνή Οργανισμό για τις Τουρκικές παραβιάσεις.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, ανέφερε ότι οι παραβιάσεις του Κυπριακού εναέριου χώρου αποδεικνύουν ότι τα όσα δηλώνει ο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χακί Καρανταγί, δεν ανταποκρίνονται στις πράξεις και ότι με τη νέα Τουρκική ενέργεια παραβιάζονται τα σύνορα μίας ανεξάρτητης χώρας.


Η συνάντηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, θα γίνει στις 9 Απριλίου, στη Γενεύη και σ' αυτή θα παρίσταται και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Γκούσταβ Φεϋσέλ.

Στην επιβεβαίωση της ημερομηνίας της συνάντησης Ντενκτάς - Ανάν, προέβη ο κύριος Φεϋσέλ, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη εντάσσεται στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλίων, για την πορεία των οποίων, όπως ανέφερε ο κύριος Φεϋσέλ, ενημερώνεται η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.


Η Κυβέρνηση δεν θεωρεί την άφιξη ξένων τουριστών στην Κύπρο, μέσω των κατεχομένων, ως μέτρο καλής θέλησης, γιατί κάτι τέτοιο, θα συνιστούσε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντενκτάς, περί αποδοχής - υπό όρους, της πρότασης για ελεύθερη διακίνηση.

Το θέμα, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, συναρτάται, με την ουσία της λύσης του Κυπριακού και δεν μπορεί να συζητηθεί ως μέτρο καλής θέλησης.

Αναφορικά με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο κύριος Κασουλίδης σημείωσε ότι συζητείται κυρίως, η ουσία του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εξελίξεις, θα είναι τέτοιες που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση απευθείας συνομιλιών στο πρώτο εξάμηνο του 1997.


Δείγμα καλής θέλησης αποτελεί η προώθηση του προβλήματος των αγνοουμένων, επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του για τη Ρουμανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Παρά το ότι τα Ηνωμένα Εθνη, αντικρύζουν όλες τις πτυχές του Κυπριακού συνδυασμένα, πρόσθεσε ο κύριος Μιχαηλίδης, το θέμα των αγνοουμένων είναι εξαιρετικά σοβαρό και χωρίς την προώθησή του, δεν είναι δυνατό να προχωρήσει η πορεία λύσης του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο κύριος Μιχαηλίδης διευκρίνισε ότι αυτές δεν βασίζονται στη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, αλλά αποτελούν προσπάθεια διευρεύνησης των θέσεων των δύο πλευρών, στις κυριότερες πτυχές του Κυπριακού.


Επαφές για στήριξη της υποψηφιότητάς του ενόψει Προεδρικών εκλογών έχει και με τον Δημοκρατικό Συναγερμό ο Σπύρος Κυπριανού.

Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, δεν αποκλείει υποστήριξη του ΔΗΣΥ, στην υποψηφιότητα που προβάλλει το ΔΗΚΟ.

Ο κύριος Κυπριανού επανέλαβε την εκτίμησή του ότι δεν είναι ώριμο ακόμη το κλίμα για ουσιαστικές διαβουλεύσεις, με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενώ υπογράμμισε ότι οι επαφές και συζητήσεις, γίνονται πάντοτε στην βάση της δικής του εξαγγελθείσας υποψηφιότητας.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης και συμπλέοντας ουσιαστικά με τις χθεσινές δηλώσεις Λυσσαρίδη, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, εξέφρασε μία, χαμηλών τόνων δυσαρέσκεια, στην στροφή του ΑΚΕΛ προς το Δημοκρατικό Κόμμα.


Αρχισε σήμερα στην Λευκωσία το τριήμερο συνέδριο της ομάδας των Φιλελευθέρων της Ευρωβουλής, παρουσία των Προέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος και των Ενωμένων Δημοκρατών, τα οποία έγιναν πρόσφατα δεκτά ως συνδεδεμένα μέλη.

Ενώπιον ενός ακροατηρίου το οποίο περιελάμβανε προσωπικότητες όπως ο Ιαν Βίλεμ Μπέρτενς, ο Βίλυ Ντε Κλέρκ και ο πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ Λουϊτσι Καλιγκάρι, οι κύριοι Κυπριανού και Βασιλείου, ανέλυσαν το Κυπριακό πρόβλημα και μίλησαν για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Κύπρου.

Αποδίδοντας την ιδιαιτερότητα του συνεδρίου, οι διοργανωτές σημείωναν ότι είναι η πρώτη φορά που κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου συνεδριάζει σε χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Νεαρή μητέρα δύο παιδιών, ήταν το θύμα νέου θανατηφόρου δυστυχήματος, το οποίο συνέβη τις πρωϊνές ώρες στον δρόμο Τσερίου - Λευκωσίας.

Πρόκειται για την Νεβιένκα Ντα-ουέλοβα από την Βουλγαρία, είκοσι-εννέα χρόνων, κάτοικο Ανθούπολης.

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε η Ντα-ουέλοβα, κάτω από άγνωστες συνθήκες, μπήκε στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας, ανατράπηκε σε χωράφια και στην συνέχεια, κτύπησε σε ελιά.

Η Τροχαία Λευκωσίας διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος και καλεί οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι, για το δυστύχημα να επικοινωνήσει με την Αστυνομία.


Από ασφυξία λόγω εισρόφησης εμεσμάτων προκλήθηκε ο θάνατος της Σοφία Νικολαϊδου, είκοσι μηνών, η οποία βρέθηκε χθες το πρωί νεκρή στο αυτοκίνητο των γονιών της.

Αυτό απεφάνθη ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος διενήργησε σήμερα τη νενομισμένη νεκροψία επί της σωρού του εικοσάμηνου βρέφους.


Η Αστυνομία Λεμεσού διερευνά υπόθεση ρίψης χειροβομβίδας εναντίον αυτοκινήτου υπαλλήλου της Αραπ Μπάνκ.

Παρά το γεγονός ότι η χειροβομβίδα δεν έχει εκραγεί, η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, η ενέργεια να αποσκοπούσε σε προειδοποίηση ή εκφοβισμό.

Τη χειροβομβίδα εντόπισε η σύζυγος του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου Δημήτρη Δημητριάδη, η οποία ειδοποίησε την Αστυνομία και κατονόμασε ως υπόπτους συγκεκριμένα άτομα, τα οποία αναμένεται να κληθούν για ανάκριση.

Σημειώνεται ότι στην ίδια κατοικία, στο ισόγειο διαμένει ζεύγος Ρώσσων που εργοδοτείται σε υπεράκτια τράπεζα που εδρεύει στη Λεμεσό.


Παραλύουν και πάλι, αύριο και μεθαύριο, τα κρατικά νοσοκομεία.

Η Κεντρική Γραμματεία της ΠΑΣΥΔΥ ενέκρινε σήμερα, την κλιμάκωση των δυναμικών μέτρων του κλάδου των κυβερνητικών ιατρών, προς διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Για όλα τα επείγοντα περιστατικά, θα λειτουργήσουν επιτροπές ασφαλείας από μέλη του κλάδου.

Η διήμερη απεργία αποφασίστηκε, σύμφωνα με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, έπειτα από το γεγονός ότι δεν υπήρξε συνάντηση με την κυβερνητική πλευρά, παρά τις προσπάθειες της συνδικαλιστικής πλευράς, για συζήτηση των προβλημάτων που αφορούν τον κλάδο των κυβερνητικών γιατρών.


Ιστορικής σημασίας συμφωνία υπεγράφη σήμερα στο Κρεμλίνο μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, η οποία θεωρείται ο πρόδρομος για την μελλοντική ένωση των δύο χωρών.

Πρόκειται για την πρώτη του είδους συμφωνία, που υπεγράφη από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και διαλαμβάνει τον συντονισμό πολιτικής των δύο χωρών, κυρίως στους τομείς των διεθνών σχέσεων, της άμυνας και της οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο Λευκορώσος Πρόεδρος και η πιο συντηρητική πτέρυγα της Ρωσικής ηγεσίας, υποστήριξαν την ανάγκη υπογραφής ενός πιο δεσμευτικού κειμένου.


Νέα σελίδα ανοίγει στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας, δήλωσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο, ο οποίος μετέβη σήμερα στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του Κώστα Σημίτη.

Οι συνομιλίες του Αλβανού Πρωθυπουργού με την Ελληνική κυβέρνηση, καλύπτουν όλες τις πτυχές της Αλβανικής κρίσης, καθώς και την εμπλοκή και τον ρόλο της Ελλάδος, στις προσπάθειες εκτόνωσης της κατάστασης και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Ο Μπασκίμ Φίνο είχε νωρίτερα σήμερα, συνάντηση στο Αργυρόκαστρο, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, κατά την οποία συζήτησαν το ναυάγιο στην Αδριατική.

Η Ιταλική κυβέρνηση υποσχέθηκε όπως παραχωρήσει οικονομική και τεχνική βοήθεια, στις οικογένειες των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας στην Αδριατική.

Εξάλλου, αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος θα έχει συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χανς Βν Μιρλο, ο οποίος βρίσκεται από σήμερα, στην Ελληνική πρωτεύουσα.

Συνάντηση με τον κύριο Βαν Μίρλο, θα έχει αύριο και ο Αλβανός Πρωθυπουργός.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2-3 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 12 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό στις περισσότερες περιοχές. Παροδικές νεφώσεις όμως, πιθανόν να δώσουν λίγες βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νοτιοδυτικοί 3-4 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φτάσει γύρω στους 20 βαθμούς.

Σήμερα, στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στη Λάρνακα και την Αμμόχωστο 22 με 12, στην Λεμεσό 23 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 10, και τέλος στον Πρόδρομο 12 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 2 April 1997 - 18:27:23 UTC