Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες δεν συζητούνται μόνο μέτρα καλής θέλησης, αλλά και άλλα θέματα που άπτονται της ουσίας του Κυπριακού.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Γκουστάβ Φευσέλ.

Ο κύριος Φεϋσέλ, μιλούσε έπειτα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς.

Αναφερόμενος στην ημερομηνία πραγματοποίησης απευθείας συνάντησης Κληρίδη- Ντενκτάς, ο κύριος Φεϋσέλ επισήμανε ότι δεν είναι ο πρώτιστος στόχος του Γενικού Γραμματέα, αλλά πρέπει πρόσθεσε, να διασφαλιστεί προηγουμένως ότι αυτή η συνάντηση θα είναι παραγωγική.

Ερωτηθείς, εάν στόχος είναι η εξεύρεση κοινού εδάφους, ο κύριος Φεϋσέλ απάντησε ότι τα Ηνωμένα Εθνη διερευνούν τρόπους, ώστε οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μερικά θέματα και να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

Αυριο, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθεί με τον Ραούφ Ντεκτάς και την Παρασκευή εκ νέου με τον Πρόεδρο Κληρίδη.


Την ικανότητα ευελιξίας της πλευράς μας επικαλέστηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης για να αιτιολογήσει την διαφοροποίηση της κυβέρνησης σε ότι αφορά τον καθορισμό κοινού εδάφους.

Η απόφαση που λήφθηκε στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου με τον εκλιπόντα Πρωθυπουργό της Ελλάδος Ανδρέα Παπανδρέου το 1995, ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης, για την ανάγκη εξεύρεσης κοινού εδάφους στις βασικές πτυχές του κυπριακού, μετατράπηκε σε καθορισμό, από τις δύο κυβερνήσεις και το Εθνικό Συμβούλιο του κοινού εδάφους, ενόψει των αποτελεσμάτων των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε την άποψη ότι είναι πρόωρο να εκφέρουμε κρίση για την πορεία των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων.


Εντονη διαφωνία για το νομοσχέδιο που αφορά την ραδιοτηλεόραση, εξέφρασαν οι ιδιωτικοί ραδιο-τηλεοπτικοί σταθμοί στην επιτροπή εσωτερικών της Βουλής.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εσωτερικών κύριος Χατζηπαύλου, ανέφερε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η έκδοση και η αναστολή αδειών των καναλιών καθώς και ο έλεγχος τους.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΛΟΓΟΥ Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διερωτήθηκε για το πως μπορούν τα κανάλια να συντηρούν μιά αρχή ραδιο-τηλεόρασης, η οποία θα απαιτεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο λίρες το χρόνο ή 10% των εσόδων τους.

Την θέση υιοθέτησε και ο εκπρόσωπος του ΣΙΓΜΑ, ο οποίος χαρακτήρισε την αρχή ένα τέρας που θα συντηρείται από τα ιδιωτικά κανάλια.

Ο πρόεδρος του Αντέννα Λουκής Παπαφιλίπου, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να δημιουργήσει πολλά ΡΙΚ, ενώ ζήτησε τη υιοθέτηση νομοθεσίας βασισμένης στην κυπριακή πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος της ένωσης συντακτών Ανδρέας Καννάουρος, ζήτησε την διασφάλιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας, ενώ ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής ραδιο-τηλεόρασης υποστήριξε ότι από την έλλειψη νομοθεσίας, το δημόσιο στερήθηκε εκατομμύρια λίρες από την ενοικίαση των συχνοτήτων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Κατσουρίδης ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί υπεπιτροπή αποτελούμενη από ένα βουλευτή από κάθε κόμμα, ώστε το νομοθέτημα το οποίο εκκρεμεί εδώ και επτά χρόνια να μπορέσει να προχωρήσει.

Στόχος η εξεύρεση της χρυσής τομής για την αρμονική συνύπαρξη ιδιωτικής και δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.


Εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την πορεία της Κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, έδωσε το πρωί δημοσιογραφική διάσκεψη προτείνοντας μέτρα αναζωογόνησης.

Ο κύριος Βασιλείου που άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, πρότεινε διάλογο σε επίπεδο κομμάτων και Βουλής, ενώ επέκρινε το Υπουργείο Οικονομικών για βραδύτητα αντιδράσεων στα προβλήματα που ανακύπτουν.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, συνέδεσε την πορεία της οικονομίας με τις πολιτικές επιλογές και ως εκ τούτου μεταξύ άλλων κάλεσε την Κυβέρνηση, σε αναστολή πτήσεων των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών, επίσπευση του στρατιωτικού διαλόγου και απόσυρση του νομοσχεδίου για αύξηση της εισφοράς για την άμυνα.


"Κανένας Ευρωπαίος δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι με ντροπή μπροστά στην Τουρκία".

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, ο οποίος άρχισε την επίσκεψή του στην Τουρκία, μέσα σε ψυχρό κλίμα παρά την φιλοτουρκική του στάση.

Η επίσκεψη Κίνκελ παρολίγο να τιναχθεί στον αέρα αφού το γραφείο τύπου του Ισλαμιστή Πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως η Γερμανία πρέπει να σκύβει από ντροπή το κεφάλι, μπροστά στην Τουρκία, επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση "δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία".

Φθάνοντας στην Αγκυρα ο κύριος Κίνκελ τόνισε ότι δε θα πραγματοποιούσε ποτέ αυτό το ταξίδι αν δεν προϋπήρχε η τουρκική διάψευση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά την άφιξη του στην Αγκυρα, ο Κλάους Κίνκελ, προειδοποίησε την Τουρκία οτι προτού γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης, θα πρέπει να βελτιώσει την στάση της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κουρδικό και τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Τόνισε ακόμη ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την τελωνειακή ενωση Τουρκίας-Ευρωπαικής Ενωσης, αλλά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι μάγος.


Ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού ολοκλήρωσε τις επαφές του στο Λονδίνο και επέστρεψε το απόγευμα στην Κύπρο.

Στο Λονδίνο ο κύριος Κυπριανού είχε μεταξύ άλλων συνάντηση με το Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Ντέηβιντ Χάνεϊ, με την πρόεδρο της Βουλής των κοινοτήτων Μπετυ Μπούθροϊτ και τον σκιώδη υπουργό εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος Ρόμπιν Κούκ.

Ο κύριος Κυπριανού είχε εξάλλου συναντήσεις με φορείς και παράγοντες της παροικίας και παρέστη σε εκδηλώσεις που οργανώθηκαν για τον εορτασμό των εθνικών επετείων της εικοστής-πέμπτης Μαρτίου και της πρώτης Απριλίου.


Κατατέθηκε πριν από λίγο ο θεμέλιος λίθος του νέου αθλητικού σταδίου ΓΣΠ, που ανεγείρεται κοντά στην βιομηχανική περιοχή Στροβόλου.

Το θεμέλιο λίθο κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Η ανέγερση του ΓΣΠ, θα στοιχίσει επτά εκατομμύρια λίρες και αναμένεται να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 1998.

Θα περιλαμβάνει στις εγκαταστάσεις του γήπεδο ποδοσφαίρου, χωρητικότητας εικοσι-πέντε χιλιάδων θεατών, γήπεδο κλασικού αθλητισμού και γήπεδο προθέρμανσης.


Δεν αποσύρεται από την Κυπριακή αγορά η σοκολάτα "Τοπλερόν".

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία που εδρεύει στην Ελβετία, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τις σοκολάτες που διατίθενται στην αγορά.

Ανακοίνωση της εταιρείας, αναφέρει ότι το όλο θέμα αφορούσε μόνο την αγορά της Ελβετίας, επειδή δεν είχε ακόμη αγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο η χρησιμοποίηση της λεκιθίνης από γενετική επεξεργασμένη σόγια.

Η κατασκευάστρια Ελβετική εταιρεία Κράφτ Τζέικοπς Σούχαρντ, εξάλλου πληροφόρησε σήμερα τους εισαγωγείς της Τοπλερόν στην Κύπρο, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελβετίας με απόφασή του, χθεσινής ημερομηνίας, εγκρίνει την χρησιμοποίηση γενετικώς παρασκευασμένων τροφίμων σε προϊόντα που κατασκευάζονται ή και εισάγονται στην Ελβετία.

Περαιτέρω, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η λεκιθίνη που χρησιμοποιείται στην κατασκευή της Τοπλερόν συνάδει με τους κανονισμούς της Ευρωπαικής Ενωσης.


Δυο εκρήξεις βομβών συγκλόνισαν σήμερα το κέντρο της πόλης Γουίλμ-σλοου, στην βόρειο Αγγλία.

Ο πρώτος μηχανισμός εξερράγη στον σιδηρο-δρομικό σταθμό της πόλης στις εννέα το πρωί, και ο δεύτερος λίγο αργότερα κοντά σε αστυνομικό τμημα.

Οπως μετέδωσε το BBC, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είχε λάβει κωδικοποιημένη προειδοποίηση πριν τις εκρήξεις.

Την ευθύνη για την επίθεση, ανέλαβε ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός στρατός.


Απεβίωσε σήμερα το πρωϊ ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Χαράλαμπος Κουκουλαρίδης, σε ηλικία πενήντα-οκτώ ετών.

Ο Κουκουλαρίδης πέθανε στο Απολλώνειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες.Ο Χαράλαμπος Κουκουλαρίδης έπασχε από καρκίνο.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο το μεσημέρι στην γενέτειρα του Γαλάτα, με δαπάνη του ΚΟΑ.


Κρίσιμη η αποψινή βραδιά για την ελληνική καλαθόσφαιρα.

Ο Αρης Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο την τουρκική Τόφας Μπούρσα στον πρώτο τελικό του Κυπέλου Κόρατς.

Η μεγάλη ελληνο-τουρκική αναμέτρηση θα αρχίσει στις έξι και σαράντα πέντε και θα μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Σταδιακά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και αργά το βράδυ δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 6 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και χιόνια στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ως νοτιοανατολικοί μέτριοι 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 1, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 16 με 3, στην Λεμεσό 17 με 6, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 4 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με τρείς βαθμοί υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 26 March 1997 - 19:27:29 UTC