Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αρχισαν σήμερα στην Ελλάδα και την Κύπρο, οι εορτασμοί για την εθνική επέτειο της εικοστής πέμπτης Μαρτίου.

Στους ενδοσχολικές εκδηλώσεις διαβάστηκε μήνυμα της Υπουργού Παιδείας Κλαίρης Αγγελίδου, στο οποίο υπογραμμίσθηκε το χρέος των Πανελλήνων απέναντι στην ημικατεχόμενη μας πατρίδα.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος.

Σε μήνυμά του ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Αλέξανδρος Σάνδης, επισημαίνει ότι με το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, ο μητροπολιτικός κορμός συμπαρίσταται ορατά στην Κύπρο.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο στην Λευκωσία, με πανηγυρική δοξολογία που θα τελεστεί στον ιερό ναό Φανερωμένης, όπου και θα ξεκινήσει μαθητική παρέλαση η οποία θα περάσει μπροστά από την ελληνική πρεσβεία.

Απόψε στις επτά, στο Ιδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου, οργανώνεται εορτασμός για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, με ομιλητή τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Στέλιο Παπαθεμελή.

Θέμα της ομιλίας του πρώην Υπουργού είναι " Επίκαιρα Διδάγματα από τον αγώνα του Εικοσιένα ".

Εξάλλου, αύριο στις δέκα το πρωί θα τελεστεί η πανηγυρική δοξολογία, στο Ιερό Ναό Φανερωμένης, χοροστατούντος

του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Αύριο επίσης, ημέρα της Εθνικής Επετείου, από τις δώδεκα μέχρι τη μία και τριάντα το μεσημέρι, ο Πρέσβης της Ελλάδος και η σύζυγός του, θα παραθέσουν δεξίωση στην κατοικία τους.

Επίκεντρο των σημερινών εορταστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα ήταν οι μαθητικές παρελάσεις, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα.


Νέα υπόθεση κλοπής πυρομαχικών από αποθήκη της Εθνικής Φρουράς, διερευνάται από την δύναμη και την αστυνομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμύνης, η παραβίαση της εισόδου αποθήκης πυρομαχικών σε στρατόπεδο της περιοχής Κοκκινοχωριών, διαπιστώθηκε την νύκτα της εικοστής-δευτέρας προς την εικοστή-τρίτη Μαρτίου, από τον αξιωματικό ελέγχου του στρατοπέδου.

Κατά τον έλεγχο της αποθήκης, αναφέρει η ανακοίνωση, διαπιστώθη έλλειψη κιβωτίου πυρομαχικών που περιείχε πυροσωλήνες πυροβολικού.

Για την διερεύνηση της υπόθεσης έχει διαταχθεί ανάκριση.


Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, προσήχθη το πρωϊ, ο Τούρκος Νετζίπ Σαρί-Τσιτσεκλί, για την υπόθεση της κατασκοπείας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Σαρι-Τσιτσεκλί κατηγορήθηκε για κατασκοπεία εις βάρος της Ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την βομβιστική επίθεση εναντίον του κουρδικού πολιτιστικού κέντρου στη Λεμεσό.

Ο Τούρκος κατάσκοπος κατηγορήθηκε επίσης ότι σε συγκεκριμένες ημερομηνίες προσέγγιζε απαγορευμένες περιοχές και φωτογράφιζε σταρτόπεδα της Εθνικής Φουράς. Στην κατοχή του βρέθηκαν εκρηκτικές ύλες, ωρολογιακή βόμβα και ποσότητα πλαστικής εκρηκτικής ύλης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σαρι-Τσιτσεκλί παρέδιδε κατασκοπευτικό υλικό σε τρεις Τούρκους, τους Μουσταφά Χαμίτ, Σονάλ Αβιτζί και Μεχμέτ Αλή που διαμένουν στην Πύλα και είναι μέλη της τουρκικής κατασκοπείας.

Το δικαστήριο διέταξε την κράτησή του μέχρι τις 31 Μαρτίου οπόταν και θα προσαχθεί για προανάκριση.

Ο τουρκοκύπριος δικηγόρος του Σαρι-Τσετσεκλί, Αλί Ντανά δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί στην δίκη, λόγω ασθενείας.


Η κυβέρνηση θα εξετάσει, μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο, την πορεία των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων και θα κρίνει εάν έχει εξευρεθεί κοινό έδαφος για απευθείας συνομιλίες.

Αυτό ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος επανέλαβε πάντως, την εκτίμηση του, ότι αργά ή γρήγορα, οι απευθείας συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν.

Ο κύριος Κασουλίδης πρόσθεσε ότι εάν η κυπριακή πλευρά, κληθεί από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να προσέλθει σε συνομιλίες, τότε θα ζυγίσει το πολιτικό κόστος ενδεχόμενης άρνησης, εάν θεωρήσει ότι δεν έχει εξευρεθεί κοινό έδαφος.

Πάντως φαίνεται, ότι έχει εκδηλωθεί κάποια παρέκκλιση από την αρχική θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης, για εξεύρεση κοινού εδάφους στις βασικές πτυχές του κυπριακού, ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση απευθείας συνομιλιών.


Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Ο Ντέϊβιντ Μάτεν ανέφερε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαδικασίας, των εκ του σύνεγγυς συνομιλίων, από την Βρετανία.

Κληθείς να σχολιάσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις που έκανε δημοσίως ο κατοχικός ηγέτης και με τις οποίες αποκλείει λύση τους προσεχείς μήνες, ο κύριος Μάτεν σημείωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο, είναι αυτά που λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Επιβεβαίωσε πάντως, ότι ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκουστάβ Φεϋσέλ, μελετά ένα πακέτο μέτρων καλής θέλησης, χωρίς όμως να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες επικαλούμενος το απόρρητο που συμφωνήθηκε για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.


Αιφνίδια, οργανωμένη, χρονικά αδικαιολόγητη, προεκλογικού χαρακτήρα και περίεργη, χαρακτηρίζει ο υπουργός οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, την επίθεση που δέχεται για την οικονομία τις τελευταίες ημέρες, από πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα κανάλια.

Αναφέρεται συναφώς ότι από συγκεκριμένο ιδιωτικό κανάλι παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες να ασκούν κριτική για την οικονομία, ο Πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, ο Πρώην Υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Συρίμης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Αλέξης Γαλανός και άλλοι παράγοντες με αντιπολιτευτικό μανδύα.

Ο κύριος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι η πρόσφατη οργανωμένη συγχορδία, η οποία τείνει να δημιουργήσει αρνητική ψυχολογία, μπορεί να εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, οπωσδήποτε όμως δεν μπορεί να εξυπηρετεί την υπόθεση της οικονομίας και των καλώς νούμενων συμφερόντων του τόπου.

Ο υπουργός οικονομικών υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι ο μέσος όρος της αγοραστικής δύναμης των Κυπρίων, είναι ο ίδιος με τον μέσο όρο της Ευρώπης.


Η κυβέρνηση αναμένει την αποφυλάκιση του δεκαεπτάχρονου Γιώργου Κυριακού, ο οποίος κρατείται από τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιαννάκη Κασουλίδη.

Ο κύριος Κασουλίδης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει υπεύθυνες προσπάθειες για την απελευθέρωση του Κυριακού. Τόνισε όμως, ότι η απόφαση των Βρετανικών Βάσεων θα στηριχθεί στην έκθεση του Γραφείου Ευημερίας.

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι το αίτημα για εξέταση από ψυχίατρο, προέρχεται από τον πατέρα του Κυριακού.


Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, έδωσαν οδηγίες όπως ανασταλεί προσωρινά η πώληση των σοκολάτων "Τομπλερόν", στην Κύπρο.

Ο πρώτος υγειονομικός επιθεωρητής των Υγειονομικών Υπηρεσιών Μελάνθιος Δημητριάδης, δήλωσε στο "ΛΟΓΟ" ότι η αναστολή της πώλησης των σοκολάτων Tοπλερόν, κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να ξακαθαρίσει το θέμα το οποίο ηγέρθη στην Ελβετία.

Οπως είναι γνωστό, η απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας των σοκολάτων " Τομπλερόν " στην Ελβετία, λήφθηκε ύστερα από πληροφορίες ότι περιείχαν λεκιθίνη, παρασκευασμένη από σόγια, η οποία προέρχεται από γενετική ουσία.

Το εργοστάσιο παραγωγής λεκιθίνης υποστήριξε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο.


Οκτώ άτομα έχασαν την ζωή τους κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Αλβανία.

Σύμφωνα με το Αλβανικό Υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ των θυμάτων είναι και ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι που πυροβολήθηκε κάτω απο αδιευκρίνηστες συνθήκες, στα Τίρανα.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο αναμένετο να συναντηθεί σήμερα στην Ρώμη, με τον Ιταλό ομόλογο του Ρομάνο Πρόντι, για να ζητήσει βοήθεια, σε μια προσπάθεια να σωθεί η χώρα απο το χάος και την αναρχία.

Εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δεκαπέντε χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης, αναμένεται σήμερα να εκπονήσουν σχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Αλβανία καθώς και για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, υπολογίζεται πως έχουν διαφύγει από την Αλβανία στην Ιταλία περισσότεροι απο έντεκα χιλιάδες πρόσφυγες.


Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Βηθλέεμ της Δυτικής Οχθης, μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατευμάτων, με αφορμή την οικοδόμηση Εβραϊκού Οικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν πέτρες και οι Ισραηλινοί ανταπέδωσαν με ρίψη δακρυγόνων και ελαστικών σφαιρών.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να βρίσκονται σε συναγερμό, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις από την φιλο- ιρανική οργάνωση Χαμάς.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, προέτρεψε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να συναντηθεί με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, για να συζητήσουν την τεταμένη κατάσταση στην Μέση Ανατολή.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά.

Αργότερα θα βελτιωθεί και θα παρατηρηθούν περίοδοι με αίθριο καιρό.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους δύο βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 4 στα παράλια. Στα ορεινά και σε μερικές περιοχές στο εσωτερικό θα σχηματισθεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι, 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 13 με 14 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 3, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 15 με 4, στην Λεμεσό 15 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 6 και τέλος στον Πρόδρομο 2 με τρείς βαθμοί υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 24 March 1997 - 20:06:41 UTC