Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την έναρξη συστηματικών εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων, με αντικείμενο θέματα ουσίας του κυπριακού, εξήγγειλε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

Την διαδικασία ανέλαβε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Κόφι Ανάν στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσσέλ, ο οποίος θα έχει αύριο συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ εντός της προσεχούς εβδομάδας ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Βάση των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Γιαννάκη Κασουλίδη, θα είναι οι Συμφωνίες Κορυφής και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν, ως βοηθήματα, η δέσμη Ιδεών Γκάλι και άλλα έγγραφα που αφορούν το κυπριακό.

Πάντως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος άφησε να νοηθεί, ότι η σύμπτωση της επικείμενης άφιξης του εκπροσώπου της Βρεττανίας για το Κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ με την έναρξη των εκ του σύνεγγυς διαβουλέυσεων, δεν είναι τυχαία.


Συνομιλίες που θα καλύψουν όλες τις βασικές πτυχές του Κυπριακού, θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο, ο Βρετανός Ειδικός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Ο 'Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέϊβιντ Μάτεν, ενημέρωσε το πρωί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επίσκεψη Χάνεϊ στην Κύπρο, την ερχόμενη Τρίτη. Αύριο το πρωί, θα ενημερώσει και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Σε ερώτηση εάν είμαστε κοντά σε απευθείας διαπραγματεύσεις, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, ο Βρετανός διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα πως η παρούσα διαδικασία, οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξάλλου, πρόσθεσε, σκοπός της επίσκεψης του Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ στην Κύπρο, είναι να συνεχίσει τις συνομιλίες που είχε προηγουμένως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.


Τί επιφυλάσσεται το επόμενο λεπτό στην Αλβανία, δεν μπορεί κανείς πλέον να υπολογίσει.

Ενοπλοι διαδηλωτές εξακολουθούν να ελέγχουν την Αυλώνα, τους Αγίους Σαράντα και το Δέρβινο.

Οι εξεγερθέντες έχουν οργανωθεί, καταφέρνοντας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους στρατόπεδο με βαρύ οπλισμό, τον οποίον έστρεψαν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται και οι εναπομένουσες στρατιωτικές δυνάμεις του Σαλί Μπερίσα, ο οποίος απαγόρευσε την μετάβαση στα Τίρανα αντιπροσωπείας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.

Στρατεύματα που έστειλε ο Μπερίσα για να καταστείλουν την εξέγερση στον Νότο, τράπηκαν σε άτακτη φυγή, μετά από σύγκρουση τους με τους ένοπλους πολίτες.

Συγκεκριμένα οι στρατιώτες πέταξαν τα όπλα τους και εγκατέλειψαν τα άρματα τους αφήνοντας τα στους διαδηλωτές που σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχουν πλήρως την περιοχή, δημιουργώντας προγεφύρωμα αρκετών χιλιομέτρων στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με πληροφορία επίσης, που κυκλοφορεί στο Νότο, το καθεστώς διένειμε πέντε χιλιάδες όπλα σε οπαδούς και μέλη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, στην περιοχή των Αγίων Σαράντα και του Αργυρόκαστρου.

Ωστόσο οι εξεργθέντες, ήδη οργανώθηκαν σε στοιχειώδη στρατιωτική βάση, από απόστρατους αξιωματικούς.

Το πρωί κυβερνητικά στρατεύματα βομβάρδισαν γέφυρα κλειδί που οδηγεί στο Τεπελένι, ενώ οι οπλισμένοι πολίτες ναρκοθέτησαν τις διόδους που οδηγούν στο Αργυρόκαστρο και στους 'Αγιους Σαράντα.

Οι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα έξω από το Τεπελένι και τους Αγίους Σαράντα τα οποία και υποστηρίζουν με βαριά όπλα και δηλώνουν έτοιμοι να αντικρούσουν οποιαδήποτε επίθεση.


Θα αποτελούσε τεράστιο λάθος το Αλβανικό πρόβλημα να μετατραπεί σε μειονοτικό, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπεράσπιση της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, πρόσθεσε ο κύριος Ρέππας, σημειώνοντας ότι τώρα προέχει, η συμβολή στην εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Παράλληλα, ο κύριος Ρέππας διετύπωσε την πρόθεση της Ελλάδας, να λάβει μέρος σε μια διεθνή στρατιωτική δύναμη για την Αλβανία, εφόσον αυτή σχηματισθεί.

Εν τω μεταξύ, όπως διευκρίνισε ο κύριος Ρέππας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος μεθαύριο Σάββατο, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Μπερίσα και την Αλβανική αντιπολίτευση, θα μεταφέρει τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και όχι οποιουδήποτε διεθνούς οργανισμού.


Οι Βρετανοί, που φαίνεται να μην έχουν ξεχάσει πως οι Κύπριοι, απέρριψαν την προσφορά τους να αποκτήσουν την βρετανική ιθαγένεια, έβαλαν ουσιαστικά, τρικλοποδιά, στην προετοιμασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, επιμένοντας στην εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας σε Πανεπιστημιακές Σχολές διεθνούς πολιτικής, στην Βοστώνη.

Ο Επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε ξεκάθαρα, ότι η Ελλάδα, θα μπλοκάρει την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για όσο χρονικό διάστημα δεν υλοποιείται η συμφωνία για έναρξη των συνομιλιών με την Κύπρο.


Διαστάσεις έχει προσλάβει η υπόθεση που έφερε στο φώς της δημοσιότητας ο ΛΟΓΟΣ, και αφορά καταγγελίες πολίτη για συγκάλυψη από την Αστυνομία, εργοδότησης δεκάδων παράνομων αλλοδαπών, από Λεμεσιανό επιχειρηματία.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου, δήλωσε σήμερα ότι μόλις είδε το χθεσινοβραδυνό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΛΟΓΟΥ, έδωσε αμέσως οδηγίες στον αρχηγό της Αστυνομίας να προχωρήσει στην άμεση διερεύνηση των καταγγελιών.

Το πρωί μετέβησαν στη Λεμεσό, δύο αξιωματικοί του Αρχηγείου Αστυνομίας, οι υπαστυνόμοι Πάμπος Σταυρινίδης και Ιωάννης Μεταξάς και άρχισαν έρευνες για διαλεύκανση της υπόθεσης.

Οι αστυνομικοί ανακριτές συναντήθηκαν ήδη με τον πολίτη που έκανε την καταγγελία.


Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση στη διαφορά που προέκυψε για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών του κόμματος, για ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Ο Γιαννάκης Μάτσης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την δίωρη πρωινή συνάντηση που είχε το Πολιτικό Γραφείο με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ανακοίνωσε την σύγκλιση των τάσεων εντός του κόμματός του.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ άφησε να διαφανεί, ο καταλυτικός ρόλος που έπαιξε στις εσωκομματικές διεργασίες, η συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Εν τω μεταξύ, και πρίν από λίγο δόθηκε στην δημοσιότητα η διαμόρφωθείσα κοινή εισήγηση προς το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της δωδεκάτης Μαρτίου το οποίο προνοεί την διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου στις δεκαέξι και δεκαεπτά Μαϊου ενώ ως ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών ορίζει την δεκάτη ογδόη Μαϊου.


Μετά την χθεσινή συνάντηση με την ηγεσία της ΕΔΕΚ, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συναντήθηκε σήμερα και με την ηγεσία των Ενωμένων Δημοκρατών, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η αντιπολίτευση, ενόψει των Προεδρικών εκλογών, για σύμπηξη μετώπου με κοινό πρόγραμμα και κοινό υποψήφιο.

Στην συνάντηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα, κατατέθηκε επίσημα η υποψηφιότητα του Γιώργου Βασιλείου, από πλευράς Ενωμένων Δημοκρατών, παρόλο που επισημάνθηκε ότι της εξεύρεσης υποψηφίου, προέχει η σύγκλιση επί της προγραμματικής βάσης.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο κύριος Βασιλείου, συστήνεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας, μικτή επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί το κοινό πρόγραμμα του μετώπου της αντιπολίτευσης.


Η Κυβέρνηση 'Ερμπακαν θα θέσει ενώπιον του Τουρκικού Κοινοβουλίου, το κείμενο που επέδωσαν οι στρατιωτικοί στην πολιτική ηγεσία, στο οποίο παρουσιάζονται μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου, η Υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ δήλωσε ότι η Τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα στο κοινοβούλιο.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αποτελεί απόπειρα του Νετζμετίν 'Ερμπακαν, να καθυστερήσει την εφαρμογή των μέτρων που απαιτεί η στρατιωτική ηγεσία.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπέγραψε χθες, το κείμενο των στρατιωτικών επιχειρώντας αποκλιμάκωση της έντασης.


Την έντονη αντίθεση της χώρας του στην προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος τη Ρωσίας Μπάρις Γιέλτσιν στην ετήσια ομιλία του προς το ρωσικό έθνος.

Ο Πρόεδρος Γέλτσιν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, συνιστά προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας από την Ευρώπη.

Οποιαδήποτε προσπάθεια οικοδόμησης ενός συστήματος ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας είναι καταδικασμένη, είπε ο Πρόεδρος Γέλτσιν και προειδοποίησε παράλληλα ο η Γηραιά Ηπειρος θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τα σχέδια αυτά.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και ψυχρός με παροδικές νεφώσεις, ενώ σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοανατολικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες γύρω στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια, και στους 5 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές.

Αύριο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος ενώ κατά διαστήματα θα εμφανίζονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι 4 Μποφόρ και τοπικά δυνατοί 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 16 βθαμούς στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 17 με 8, στη Λεμεσό 19 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 7, και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 5.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 6 March 1997 - 19:27:29 UTC