Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οταν η ένταση αυξάνεται τότε πρέπει παράλληλα, οι πολιτικές προσπάθειες να εντείνονται.

Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, κατά την συνάντηση τους στο Νταβός.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Γενικού Γραμματέα Φρεντ Εκχαρντ, ο Κόφι Ανάν επιθυμεί την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου, θέση με την οποία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμφωνεί μεν και μάλιστα πριν απο τις εκλογές, αφού όμως διασφαλιστεί παράλληλα ότι θα υπάρχει κοινή αφετηρία.

O πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή από το Νταβός κατά πόσο οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα αρχίσουν με πρώτο θέμα την Ασφάλεια.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Δεν έχει δώσει καμία υπόσχεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι κανένα ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος δεν θα σταθμεύσει στην Κύπρο, μέχρι το τέλος της προεδρικής θητείας του. Αυτό δήλωσε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά την επιστροφή του από το Νατβός της Ελβετίας.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ, ο Πρόεδρος Κληρίδης διέψευσε ότι έδωσε τέτοια υπόσχεση στον Κέρι Κάβανο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο.

Η εφημερίδα ωστόσο, επικαλούμενη αμερικανικές και ευρωπαικές πηγές, γράφει οτι η υπόσχεση για τη μη στάθμευση αεροπλάνων, καθώς και η δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι εντός των επόμενων δεκαεξι μηνών δεν θα εγκατασταθεί στην Κύπρο, το Ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα ΕΣ-300, έχει σχεδιαστεί με στόχο να δοθεί χρόνος σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους διπλωμάτες να επιδιώξουν λύση στο Κυπριακό.

Επικαλούμενη αξιωματούχους του Στειτ Ντηπάρτμεντ, η εφημερίδα αναφέρει επίσης οτι η Μαντλίν Ωλμπραιτ, δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης ,όσον αφορά τους Αμερικανικούς χειρισμούς.

Αναφερόμενη τέλος στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, η Ουάσιγκτον Πόστ αποκαλύπτει πως οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η μόνη λογική κατάληξη για την Τουρκία είναι να αποδεχθεί συμφωνία για επανένωση της Κύπρου, ώστε να ξεπεραστεί ενα σοβαρό εμπόδιο και για την ένταξη της ίδιας στην Ενωση.

Από την πλευρά του πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας το μεσημέρι σημείωσε ότι δεν αναμένει στο παρόν στάδιο την υποβολή οποιουδήποτε εγγράφου από Αμερικανούς και Βρετανούς.

Σε πρώτο στάδιο σημείωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης θα γίνουν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη βάση προσχεδίου το οποίο θα διαφοροποιείται ανάλογα με τις θέσεις των δύο πλευρών.


Σοβαρές διαστάσεις προσλαμβάνει το χθεσινό επεισόδιο που σημειώθηκε στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όταν μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων, αντέδρασαν στην ενέργεια του αποχωρούντος στρατιωτικού Διοικητή της Ειρηνευτικής Δύναμης, να μεταφέρει στα κατεχόμενα τουριστικούς πράκτορες.

Σχολιάζοντας το επεισόδιο ο Γκουστάφ Φεϋσσέλ, δήλωσε προκλητικά ότι εξηγήσεις θα πρέπει να δώσουν αυτοί που προκάλεσαν το επεισόδιο, και ότι ο Εκπρόσωπος της Ουνφικύπ θα προβεί σε παραστάσεις προς τη δική μας πλευρά.

Από την πλευρά του ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, επέκρινε την ενέργεια του αξιωματούχου της Ουνφικύπ, προσθέτοντας ότι δεν είναι δουλειά του η μεταφορά τουριστών στα κατεχόμενα.


Η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τόνισε ότι η ενότητα και η συσπείρωση όλων είναι απαραίτητη για την επιτυχία του αγώνα απελευθέρωσης των σκλαβωμένων εδαφών μας.

Ολοι, υπογράμμισε, πρέπει να έχουμε μια φωνή, όχι να λέγει άλλα ο ένας, και άλλα ο άλλος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος παρέστη σήμερα στη θεία λειτουργία για τον Αγιο Μάρωνα,

ιδρυτή της εκκλησίας των Μαρωνιτών, δήλωσε ακόμη, ότι επιβάλλεται να σταθούμε ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις μας για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου.


Πλήθος πιστών εξακολουθεί να συρρέει από χθες στην Ιερά Μονή Κύκκου για να προσκυνήσει την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας η οποία δακρύζει.

Η δακρυ-ρροούσα Παναγία, έγινε αντιληπτή στις εννέα και τριάντα το πρωί χθες από δόκιμο μοναχό, ο οποίος εκείνη την στιγμή προσευχόταν.

Εν τω μεταξύ, η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κληθείς να δώσει τη δική του εξήγηση, ανέφερε σήμερα ότι η εικόνα που δακρύζει ίσως να εκφράζει τη θλίψη του Θεού και της Παναγίας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λαός.

Ισως, πρόσθεσε, να εκφράζει κάποιο παράπονο επειδή οι Χριστιανοί δεν συμπεριφέρονται όπως πρέπει.


Υπό βροχήν συνεχίσθηκε σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει για τέταρτο μήνα το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις.

Στη σημερινή εκδήλωση συμμετέσχαν, όπως πάντα, μαυροφορεμένοι συγγενείς αγνοουμένων και πεσόντων, καθώς και γυναίκες - μέλη των Νέων Οριζόντων.

Η συνεχής βροχή δεν σταμάτησε την προσπάθεια διαφώτισης των ξένων τουριστών. Αρκετοί τουρίστες που έφτασαν στο οδόφραγμα της ντροπής για να μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές, άλλαξαν γνώμη όταν ενημερώθηκαν για την τραγωδία στην Κύπρο.


Σοβαρό κυνηγετικό ατύχημα σημειώθηκε το πρωί στην περιοχή της Πόλεως Χρυσοχούς.

Συγκεκριμένα γύρω στις οκτώ το πρωί το κυνηγετικό όπλο του Λούκα Θεοδώρου εκπυρσοκρότησε κατά λάθος, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ο Γρηγόρης Κουτούλα τριαντα-τριών ετών.

Ο Κουτούλα υπέστη κάκωση του αριστερού βραχίωνα και μετεφέρθη στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, ο Κουτούλας μετεφέρθη στη συνέχεια στο αγγειο-χειρουργικό τμμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για περαιτέρω περίθαλψη.

Η κατάσταση του είναι σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου.


Εκατοντάδες πλαστά εικοσάλιρα πιστεύεται ότι εκτύπωσε και κυκλοφόρησε στην αγορά σπείρα παραχαρακτών.

Οι έρευνες των διωκτικών αρχών επεκτάθησαν σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο.

Ως ύποπτοι συνελήφθησαν και παρουσιάστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου τα αδέλφια Πανίκος και Αντώνης Αντωνίου καθώς και ο Μιχάλης Υπερμάχου ενώ καταζητείται ο Ανδρέας Αντωνίου.


Συμπλοκές σημειώθηκαν και πάλι στην Αλβανία, ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, και απαιτούν απο την κυβέρνηση Μπερίσια, την άμεση αποζημίωση όλων όσων πλήγηκαν.

Αξιώνοντας την παραίτηση της Αλβανικής Κυβέρνησης, η αντιπολίτευση της χώρας, οργάνωσε και σήμερα ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, παρά την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων που επέβαλαν οι αρχές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκρότησαν, ήδη, κοινό μέτωπο εναντίον του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, και εξήγγειλαν αγώνα μέχρι την απομάκρυνση του απο την εξουσία.


Σημαντικές συνομιλίες οι οποίες αφορούν κυρίως το ακανθώδες ζήτημα της προς ανατολάς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, άρχισαν στη Μόσχα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας Μπαρίς Γιέλτσιν και Ζιάκ Σιράκ.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην εξεύρεση τρόπων άρσης των ρωσικών αντιρρήσεων, ως προς την προσχώρηση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στην Βορειο-ατλαντική Συμμαχία.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην εξοχική κατοικία του ρώσου προέδρου στα περίχωρα της Μόσχας, όπου ο Μπαρίς Γιέλτσιν αναρρώνει μετά απο οξεία πνευμονική μόλυνση.


Κύμα -αναίμακτων- βομβιστικών επιθέσεων συγκλόνισε χθες βράδυ την Κορσική.

Συγκεκριμένα σαράντα εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν σε διάφορα σημεία του νησιού, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε δημόσια κτίρια, αλλά χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ανκαι καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, θεωρείται βέβαιο, ότι πίσω απο αυτές κρύβονται Κορσικανοί αυτονομιστές, οι οποίοι επιδιώκουν την απόσχιση του νησιού απο τη Γαλλία.


Βροχές έπεσαν το πρωί σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Σε αρκετές περιοχές έπεσε χαλάζι και λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε αρκετοί δρόμοι κατέστησαν επικίνδυνοι.

Στην Πάφο, από τις βροχές πλημμύρισαν δρόμοι ενώ υποχώρησε μέρος του οδοστρώματος της κεντρικής λεωφόρου της πόλης.

Εξάλλου στην περιοχή του Τροόδους χιονίζει κατά διαστήματα και επικρατεί πυκνή ομίχλη. Το ύψος των χιονιών στην περιοχή του Ολύμπου έχει φθάσει τα δεκαπέντε εκατοστόμετρα.

Οι δρόμοι Πεδουλά -Προδρόμου, και Πεδουλά-Μουτουλλά είναι ολισθηροί λόγω χιονόπτωσης.

Η Αστυνομία παρακαλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή δυστυχημάτων.


Σε αγώνα με τον οποιο ολοκληρώθηκε σήμερα η δέκατη έκτη αγωνιστική του πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας στο ποδόσφαιρο η ΑΕΚ κέρδισε στο Μακάρειο στάδιο το γηπεδούχο ΑΠΟΕΛ με 3-2.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι δυνατοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 6 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν περίοδοι με αίθριο καιρό. Ωστόσο παροδικες νεφώσεις δυνατό να δώσουν λίγες βροχές ενώ στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με πιο χαμηλό υψόμετρο, ενδέχεται να σημειωθούν ελαφρές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί δυνατοί μέχρι πολύ δυνατοί 5 έως 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι κυματώδης. η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 14 στα παράλια.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 12 βαθμοί και η πιο χαμηλή 0, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 14 με 3, στην Λεμεσό 14 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 8 και στον Πρόδρομο ένας βαθμός με ένα υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 2 February 1997 - 17:27:43 UTC