Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αφαντος εξακολουθεί να παραμένει ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης στην περιοχή του Ακάμα, όπου διεξάγονται οι ασκήσεις των βρετανικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των περιβαλλοντιστών, στην περιοχή πιστεύεται ότι υπάρχουν και άλλα άτομα-μέλη της οργάνωσης.

Στον χώρο παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ στο έργο ανεύρεσης των ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή των ασκήσεων, συμμετείχε σήμερα και ελικόπτερο των Βάσεων.

Οι Βρετανοί άρχισαν τις ασκήσεις τους με πραγματικά πυρά όχι όμως με την ένταση προηγούμενων ασκήσεων.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί βαρέα όπλα και εκρηκτικές ύλες.


Οι προαγωγές και οι προσλήψεις στην Αστυνομία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΔΗΚΟ στις σχεσεις του κόμματος με την Κυβέρνηση και τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Σε διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού παραδέχθηκε ότι από την αρχή της συνεργασίας υπήρξε τριβή σε ότι αφορά το θέμα.

Επεσήμανε ακόμη ότι δεν πρόκειται για προβλήματα που συνδέονται με αιτήματα για ευνοιοκρατική μεταχείριση μελών του Σώματος, τα οποία πρόσκεινται στο ΔΗΚΟ.

Το ΔΗΚΟ δεν ζητά ούτε ποσοστά, ούτε μερίδιο, αλλά αξιοκρατία ανέφερε ο κύριος Κυπριανού.

Ο Προεδρος του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης συμμερίζεται τις απόψεις του και έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν.


Αυτή την ώρα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού συναντατάται με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νικο Αναστασίαδη.

Εν τω μεταξυ, το πρωί το πολιτικό γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, εγινε δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και συζητησαν μεταξύ άλλων την διαφορά που προέκυψε στις σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι υπάρχει καλή θέληση για λύση των προβλημάτων.


Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δέχθηκε το πρωί στο γραφειο του τον Αμερικανό Πρέσβη Κένεθ Μπρίλ.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Μπρίλ ανέφερε ότι συζήτησε με τον κύριο Κυπριανού τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αντηλλάγησαν απόψεις.

Ο κύριος Μπρίλ, απέφυγε να σχολιάσει την επικείμενη επίσκεψη Ρώσων αξιωματούχων στην Κύπρο, τόνισε όμως ότι υπήρξε καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών που καταβάλλουν προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι ο κύριος Μπρίλ εξέφρασε τις ανησυχίες του για την μη εκτόνωση της κατάστασης.

Ταυτόχρονα εξέφρασε το ενδιαφέρον της Μαντλίν Ωλπραιτ, να περιλάβει στις προτεραιότητες της το Κυπριακό.


Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η πρώτη που επιθυμεί επίλυση του κυπριακού, πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει διευκρινιστική δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος προσπάθησε να διορθώσει δήλωση του γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ.

Πιστεύουμε, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι έχουμε πρόθεση να εργαστούμε θετικά για την λύση του κυπριακού, πριν το ραντεβού με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αν, όμως, παρόλη την προσπάθεια της πλευράς μας, η Τουρκία παρεμποδίζει τις προσπάθειες λύσης του κυπριακού, τόνισε ο Εκπρόσωπος, η Κύπρος δεν πρέπει να τιμωρηθεί.

Παράλληλα, ο Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε, ότι οι κυριότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν απέρριψαν ιδέα που προήλθε από την Ελλάδα και η οποία προνοεί την σύναψη ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως αντάλλαγμα για την λύση του κυπριακού και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.


Η Κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ρωσική κυβέρνηση και αυτό αποδεικνύεται με την απάντηση του Προέδρου Κληρίδη προς το μήνυμα Πριμακόφ, αλλά και με την συνάντηση που ο Πρόεδρος είχε με τον ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατά την σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης χαρακτήρισε την περιοδεία των δύο αξιωματούχων του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, ως επίδειξη του ενδιαφέροντος της Ρωσίας, για τις διεργασίες επίλυσης του κυπριακού.


Ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Ρόμπιν Κουκ, δεν έθεσε θέμα εφαρμογής εκ περιτροπής προεδρίας, κατά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, διευκρινίζοντας ότι ο Πρόεδρος ερωτήθηκε από τον κύριο Κουκ και εξέθεσε τους λόγους της μη αποδοχής της πλευράς μας.

Ο Ρόμπιν Κουκ, είπε ο κύριος Κασουλίδης εξέφρασε την άποψη του στο θέμα, κατά την διάρκεια διάσκεψης τύπου που έδωσε πριν την αναχώρηση του από την Κύπρο.


Αναβάλλεται για την ερχόμενη Τρίτη, η προγραμματισθείσα για απόψε δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στα τηλεοπτικά κανάλια, λόγω της μη ολοκλήρωσης της χθεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Η διάσκεψη που θα καλύψει το Κυπριακό, την αμυντική θωράκιση και την πολιτική πτυχή της πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαική Ενωση, θα δωθεί στις 4 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ.


Στην Τουρκία, τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης συνέρχονται για να αποφασίσουν αν θα παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη, η Υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ, σε σχέση με σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι τούρκοι βουλευτές θα ψηφίσουν συγκεκριμένα για το εάν θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει τις κατηγορίες ότι η Τανσού Τσιλέρ έκανε κατάχρηση του αξιώματος της και επωφελήθηκε από διευκολύνσεις που της προσέφεραν, η κρατική τουριστική επιχείρηση και η ξενοδοχειακή μονάδα Τουρμπάν.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ σε ανταπόκρισή της από την Ουάσιγκτον, γράφει πως τα αμερικανικά επίσημα έγγραφα καταδεικνύουν πως μεγάλο μέρος των ναρκωτικών που διακινούνται στην Ευρώπη, ελέγχονται από τους Τούρκους εμπόρους με έδρα την Κωνσταντινούπολη.


Μεγάλη ποσότητα χρυσαφικών βρήκε χθες η αστυνομία σε ανοικτό χώρο στην περιοχή Αραδίππου, τα οποία αποτελούν μέρος των κλαπέντων απο το χρυσοχοείο του Χριστάκη Νικολάου στα Περβόλια.

Η αστυνομία κατόπιν δικαστικού εντάλματος και έρευνας στην κατοικία της Παρασκευούλας Σάββα Αυγουστή, βρήκε σε ψευδοτάβανο κρυμμένα ασημικά και χρυσαφικά, τα οποία αποτελούν προιόν κλοπής απο την Λευκωσία και την Ευρύχου.

Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθησαν οι Σάββας Αυγουστή 31 ετών, Μάριος Τερεζίδης και ο χρυσοχόος Γεώργιος Κλεόπα Αργυρού 48 ετών όλοι από την Λάρνακα. Χθες συνελήφθησαν για την ίδια υπόθεση οι Κώστας Ζαχαρίου και Αντρέας Τύλληρου.

Το επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας κρίνοντας τους ως υπόπτους για υποθέσεις σχετικά με διαρρήξεις κλοπών και κλεπταποδοχής, εξέδοσε εναντίον τους διατάγματα προσωποκράτησης.

Για την ίδια υπόθεση καταζητείται ο Βαλεντίνος Μιχαήλ Σάρος από την Λάρνακα.


Ο Ασλάν Μασκάντωφ, αναδείχθηκε Πρόεδρος της Τσετσενίας απο τον πρώτο γύρο των γενικών εκλογών, που διεξήχθησαν χθες στην καυκάσια περιοχή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αυτονομιστή ηγέτη, με καταμετρημένο το 50 τοις εκατόν των ψήφων, ο Μασκάντωφ λαμβάνει το 58,4 τοις εκατόν των ψήφων.

Ο Μασκάντωφ, ήταν διοικητής των Τσετσένων αυτονομιστών στον πόλεμο ενάντια στην Ρωσία και θεωρείται ο εγκέφαλος σημαντικών επιχειρήσεων των αυτονομιστών, όπως η ανακατάληψη του Γκρόζνι τον Αύγουστο του 1996, που υποχρέωσε ουσιαστικά την Μόσχα να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός.


Στο Περού, οι αντάρτες του Κινήματος Τουπάκ Αμάρο, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχο τους την κατοικία του ιάπωνα πρέσβη στην Λίμα, άνοιξαν πυρ εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων που έχουν περικυκλωμένο το κτίριο.

Το επεισόδιο συνέβη, όταν αστυνομικοί άρχισαν να ασχημονούν και να προβαίνουν σε άσεμνες χειρονομίες προς τους καταληψίες, οι οποίοι ας σημειωθεί κρατούν εβδομήντα-δύο ομήρους.

Κανένας δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, αλλά το συμβάν ενόχλησε ιδιαίτερα την Ιαπωνική Κυβέρνηση, η οποία και διαμαρτυρήθηκε για την ανεύθυνη συμπεριφορά των περουβιανών αστυνομικών.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και ψυχρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 0 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 3 βαθμούς στα παράλια. Σε αρκετές περιοχές θα σχηματιστεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος με παροδικες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 16 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία 13 βαθμοί και η πιο χαμηλή 0, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 15 με 2, στην Λεμεσό 17 με 4, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 3, και τέλος στον Πρόδρομο 3 με 3 βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 28 January 1997 - 17:27:12 UTC