Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Απογοητευμένος, από τα αποτελέσματα της σύσκεψης των Αθηνών, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής Κένεθ Μπριλ, λαμβάνοντας από τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη την απάντηση της πλευράς μας, σε ότι αφορά το μορατόριουμ υπερπτήσεων.

Ο κύριος Μπριλ, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το θέμα παραμένει και ότι ελπίζει να γίνουν κάποια άλλα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο αμερικανός διπλωμάτης, εκτιμά ως σημαντική την πρόοδο στον στρατιωτικό διάλογο, αλλά ανέφερε ότι τα δύο μέρη πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στην πολιτική διάσταση του κυπριακού και όχι στην στρατιωτική.

Πλήρως απογοητευμένος δήλωσε και ο Γάλλος πρεσβευτής, Ανρύ Ζακολέν, μετά από τη συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ο κύριος Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι, επεξηγώντας την θέση της πλευράς μας, προέταξε την πολιτική πτυχή του μορατόριουμ, η οποία, όπως είπε, θα συνίστατο στην αναγνώριση δικαιώματος στην Τουρκία, να συνεταιριστεί τον κυπριακό εναέριο χώρο.

Οι Αμερικανοί, είπε ο υπουργός δεν έθεσαν ως προϋπόθεση για την έναρξη της αμερικανικής πρωτοβουλίας την πρόοδο στην μείωση της έντασης, εκτιμούν, όμως, ότι το κάθε βήμα πρέπει να γίνεται δεκτό, για να προχωρούμε παρακάτω.

Τέλος, ο κύριος Μιχαηλίδης απέρριψε την σύνδεση μεταξύ του μορατόριουμ και της καθόδου των Ες-300, στην οποία προέβη ο Κέρυ Κάβανω από τις Βρυξέλλες.


Δεν πρέπει να προβαίνουμε σε ενέργειες που να δίδουν πολιτικά μηνύματα ότι αποδεχόμαστε συνεταιρισμό του εναέριου χώρου μας με την Τουρκία.

Στη σαφή αυτή δήλωση προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη της αμερικανικής πρότασης για μορατόριουμ υπερπτήσεων στο διηνεκές.

Ωστόσο, ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση, ακόμα και όταν αρχίσουν οι εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις, είναι έτοιμη να προχωρήσει μονομερώς σε αποφυγή πτήσεων, για να διευκολύνει την διαμόρφωση κλίματος συνομιλιών.


Εξακολουθεί να χρειάζεται σύγκλιση επί των βασικών πτυχών του κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

Εχουμε, όμως, συμφωνήσει, πρόσθεσε, να αναμένουμε τα αποτελέσματα των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων για να δούμε αν υπάρχει ικανοποιητικά κοινό έδαφος.

Στην Αθήνα, είπε ο κύριος Κασουλίδης, έχει περίπου προκαθοριστεί πώς θα δράσει η πλευρά μας, όταν θα παρέλθει χρόνος διαβουλεύσεων και χρειαστεί να εξετάσουμε τον παράγοντα "κοινό έδαφος".

Τον καθορισμό του κοινού εδάφους ο κύριος Κασουλίδης συνήρτησε και με τις τουρκικές μετακινήσεις, ενώ διευκρίνησε, ότι δεν ιεραρχούνται και οι πέντε πτυχές το ίδιο.

Ο κύριος Κασουλίδης απέφυγε να διευκρινίσει πληροφορίες που ανέφεραν ότι στην σύσκεψη της Αθήνας, επήλθε διαφωνία στο κατά πόσον η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου θα πρέπει να ενταχθεί στον διακοινοτικό διάλογο.


Συσσωρευμένα σύννεφα στο Κυπριακό βλέπει ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος παρέστη το πρωί στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Ο κύριος Αρσένης επεσήμανε ότι επαναλαμβάνει τις παρακαταθήκες του Εθνάρχη Μακαρίου και κάλεσε σε συσπείρωση και αγώνα για αντιμετώπιση των αναμενόμενων προκλήσεων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φιλίππου επέκρινε τον κύριο Αρσένη για τη θέση του εναντίον της ομοσπονδίας και για δύο κράτη του Ελληνισμού σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος παρεξήγησης της θέσης αυτής.

Απαντώντας ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας ανέφερε ότι ο ελληνισμός εκφράζεται με το ελληνικό κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τις Ελληνικές κοινότητες της παροικίας, ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης, είτε φανερής είτε συγκεκαλυμμένης.

Νωρίτερα ο κύριος Αρσένης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού με τον οποίο συζήτησε το εθνικό θέμα.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, ο κύριος Αρσένης είπε ότι του έκαναν εντύπωση, αλλά επικαλέστηκε τις θέσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη για το θέμα.

Δεν είπα τίποτα καινούργιο, σημείωσε ο κύριος Αρσένης, αλλά νομίζω ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές χρειάζεται να επαναλαμβάνει κανείς ορισμένες θέσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών, και κατέληξε τονίζοντας ότι κανείς δεν διαφωνεί με τη θέση Μακαρίου για ομοσπονδιακή λύση.


Ενώ ο δημόσιος διάλογος για την τύχη της συγκυβέρνησης συνεχίζεται, διαπιστώνεται ότι ενόσω υπάρχει σύμπτωση απόψεων στο Εθνικό θέμα, η συνεργασία θα συνεχιστεί.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, επεσήμανε ωστόσο ότι τα προβλήματα αυτά θα συζητηθούν και θα λυθούν.

Βασικός άξονας της συνεργασίας, διευκρίνισε ο κύριος Αναστασιάδης, είναι το εθνικό θέμα, στο οποίο τα δύο κόμματα συμφωνούν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού δεν θέλησε να αποκαλύψει τα προβλήματα που προκάλεσαν την κρίση στις σχέσεις των δύο κομμάτων.

Εδωσε όμως πίστη στις δεσμεύσεις που φαίνεται ότι ανέλαβαν τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο κυριος Ανασστασιάδης ότι θα προβούν σε διευθετησή τους το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα ο κύριος Κυπριανού σημείωσε ότι εφόσον τα δύο κόμματα συμφωνούν με τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη στο Εθνικό Θέμα, η συνεργασία δεν θα πρέπει να διακοπεί.

Επί του θέματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ σημαίνει ειλικρινής και αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των δυνάμεων που υποστηρίζουν την Κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι έγινε για λόγους πολύ ανώτερους και πολύ σοβαρούς που αφορούν κυρίως στο εθνικό θέμα.


Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασαν οι εργοδοτικές οργανώσεις αναφορικά με την κατάληξη του κοινωνικού διαλόγου για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέκτηκε σήμερα τις ηγεσίες των οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.

Οι εκπρόσωποι της εργοδοτικής πλευράς, δήλωσαν μετά τη συνάντηση ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάληξη μέχρι το τέλος του μήνα.

Στο ίδιο χρονικό σημείο τοποθετεί την τελική ρύθμιση του θέματος και ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας, δεδομένου ότι οι διαβουλεύσεις θα εντατικοποιηθούν.


Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων των Βρετανών στον Ακάμα, στηριζόμενη όχι στις συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας αλλά στις περιβαλλοντικές καταστροφές που προκαλούνται.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Ηλιάδης ανέφερε ότι θα ζητήσει από την προεδρία της βουλής όπως εγείρει το θέμα στο Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Κλάους Χενς, αλλά και στα άλλα ευρωπαϊκά σώματα στα οποία συμμετέχει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι ο διάλογος με τους Βρετανούς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με θέμα την ανταλλαγή του Ακάμα ως χώρου ασκήσεων με ένα άλλο χώρο.


Σοβαρές ταραχές σημειώθηκαν στο λιμάνι της Πάτρας, ανάμεσα σε αλλοδαπούς οδηγούς φορτηγών και σε απεργούντες ναυτικούς.

Τα επεισόδια προκλήθηκαν όταν οι οδηγοί προσπάθησαν να διασπάσουν τον κλοιό των ναυτικών και να μεταβούν στο λιμάνι της Πάτρας, το οποίο οι απεργοί είχαν αποκλείσει.

Προηγουμένως, η Ενωση Ελλήνων Ναυτικών, είχε αποφασίσει να παρατείνει για ένα ακόμη σαρανταοκτάωρο τις κινητοποιήσεις της, διαμαρτυρόμενη για την πρόθεση της κυβέρνησης Σημίτη, να καταργήσει πολλές απο τις φοροαπαλλαγές των ναυτικών.

Η παρατεταμένη απεργία των ναυτικών έχει προκαλέσει -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ζημιές εκατομμυρίων δολλαρίων, ενώ στη νησιώτικη χώρα παρουσιάζονται ήδη σημαντικές ελλείψεις αγαθών.


Στα πρόθυρα ενός νέου εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Σερβία, εάν ο Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών στην χώρα.

Το τελεσίγραφο εδόθη από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ενώ οι φοιτητές συνεχίζουν τώρα για ολόκληρο το εικοσιτετράωρο τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Οι διαδηλώσεις εντείνονται παρά τις χθεσινοβραδυνές συγκρούσεις με τις Αστυνομικές δυνάμεις, στις οποίες τραυματίσθηκαν αρκετά άτομα.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά που δικαστήριο της χώρας, έδωσε διπλό κτύπημα στην αντιπολίτευση, αρνούμενο την εκλογική της νίκη στο Βελιγράδι και αμφισβητώντας την επικράτησή της σε μια άλλη πόλη.


Σε κόλαση πυρός έχει μετατραπεί η νοτιοανατολική Αυστραλία, από μεγάλης έκτασης πυρκαγιές.

Από τις πυρκαγιές καταστράφηκαν εικοσιοκτώ σπίτια, ενώ δεκάδες άλλα εκκενώθηκαν, λόγω των ψηλών θερμοκρασιών αλλά και των δυνατών ανέμων που πνέουν εδώ και δυο ημέρες στην περιοχή.

Η θερμοκρασία στα περίχωρα της Μελβούρνης ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ η χθεσινή νύκτα έχει καταγραφεί σαν η θερμότερη τα τελευταία 95 χρόνια.

Με την κατάσβεση των πυρκαγιών ,οι οποίες έχουν προκαλέσει ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων, σχολούνται εξακόσιοι περίπου πυροσβέστες.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν περίοδοι με αίθριο καιρό, αλλά και λίγες παροδικές νεφώσεις που ενδέχεται να δώσουν τοπικές βροχές και ίσως ελαφριά χιονοπτωση στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θα είναι ασθενέις βορειοδυτικοί 2-3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Τις αυγινές ώρες η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 5 στα παράλια. Σε μερικές περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με λίγες βροχές ιδιαίτερα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά δυτικοί και αργότερα βορειοδυτικοί μέτριοι 4-5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 18 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί, και η πιο χαμηλή 5 βαθμοί. Στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 4, στη Λεμεσό 20 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 6, και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 1.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 21 January 1997 - 16:27:13 UTC