Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης διέψευσε δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος, Μπίλ Κλίντον προειδοποίησε να αποσύρει την δέσμευση του για προώθηση λύσης του κυπριακού, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει στην αγορά των Ες- 300.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους, είπε ο Γιαννάκης Κασουλίδης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένει την εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας.

Εξεύρεση κοινού εδάφους με στόχο την λύση του κυπριακού και η πρόταση της πλευράς μας για αποστρατιωτικοποίηση μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, είπε ο Εκπρόσωπος.

Η πλευρά μας, προσθέτει ο κύριος Κασουλίδης επεξηγεί στην διεθνή κοινότητα τους λόγους της αγοράς του συγκεκριμένου πυραυλικού συστήματος και διαβεβαιώνει, ότι δεν έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε οπλικό σύστημα, εκτός αν δεκτεί επίθεση.

Εν τω μεταξύ, αφού επιβεβαίωσε την επικείμενη κάθοδο του επικεφαλής του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Κέρυ Κάβανο, στο τρίγωνο, ο Γιαννάκης Κασουλίδης επιφυλάχθηκε να ακούσει τι έχει να πει ο αμερικανός διπλωμάτης.

Να καλωσορίσει ο κύριος Κάβανω, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά στην Κύπρο δεν υπάρχει ένταση, λόγω της υπογραφής της συμφωνίας για αγορά των Ες- 300.


Η αγορά του αντιεροπορικού πυραυλικού συστήματος ΕΣ-300 αποτελεί απάντηση στην κατοχή που υπάρχει στο νησί, τόνισε ο υπουργός τύπου και μέσων μαζικής ενημέρωσης Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις δυτικών χωρών για την αγορά.

Ο κύριος Ρέππας, πρόσθεσε ότι η αγορά του συστήματος μπορεί να ανασταλεί ακόμη και αύριο, αν η διεθνής κοινότητα και η Τουρκία δεχθούν να τεθεί ένα πρόγραμμα για την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου

Ιδού η μεγάλη ιστορική πρόκληση, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας, για να καταλήξει με τη φράση, ας απαντήσουν θετικά ώστε να επιβεβαιώσουν αυτά τα οποία διακηρύττουν.


Κρίσιμη σύσκεψη πραγματοποιείται αύριο στην Αθήνα για το Κυπριακό, με κύριο αντικείμενο της το έγγραφο Ροζάκη-Κρανιδιώτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη, θα παρακαθίσει και ο υπουργος εθνικής αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, πρόσωπο το οποίο δεν ήταν κατ' αρχάς, προγραμματισμένο να παρευρεθεί.

Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα, Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη με την συμμετοχή του υπουργού εθνικής αμύνης για τα εθνικά θέματα την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην Κύπρο, η κυβέρνηση δηλώνει άγνοια για το περιεχόμενο του εγγράφου Ροζάκη-Κρανιδιώτη και αναμένει ενημέρωση από την Αθήνα.


Συνεχίζονται οι ενορχηστρωμένες πολεμικές ιαχές και απειλές από την τουρκική πλευρά για το θέμα της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Ες- 300. Πρώτος στο χορό ο Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος δήλωσε ότι η κατάσταση οδηγείται ολοένα προς πόλεμο.

Σε δήλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα " Χουριέτ", ο κατοχικός ηγέτης επέκρινε την Τουρκία επειδή, όπως είπε, δεν κτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι, όταν η Ελλάδα έφερε στο νησί το πρώτο άρμα και όταν οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν να εξοπλίζονται με βαρέα όπλα.

Ο Ντενκτάς μιλησε, επίσης, για βοσνιακό σενάριο στο Κυπριακό.

Εξάλλου, απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου διατυπώνουν και τουρκοκυπριακές εφημερίδες.


Εντονα αντιδρά η Μόσχα στις τουρκικές απειλές και στα διαβήματα δυτικών χωρών για την αγορά από την Κύπρο του αντιεροπορικού πυραυλικού συστήματος ΕΣ-300.

Ο Αλεξάντερ Καραγκάνωφ μέλος του Ρωσικού Προεδρικού Συμβουλίου, τόνισε ότι η αντίδραση ορισμένων χωρών της Δύσης συνιστά "αθέμιτο ανταγωνισμό στη διεθνή αγορά όπλων".

Πρόσθεσε δε, ότι "το σύστημα μπορεί να παραχωρηθεί στην Ελλάδα, την Τουρκία την Ιταλία και σε όποια άλλη χώρα θέλει".


Ο Πρόεδρος της Ζιμπάπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε ολοκλήρωσε σήμερα, τις επαφές του στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο και αναχωρεί σε λίγο.

Ο κύριος Μουγκάπε επισκέφθηκε το φράγμα του Ασπρόκρεμμου στην Πάφο, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη. Στη συνέχεια περιηγήθηκε τους αρχαιολογικούς χώρους της Πάφου.


Σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για το θέμα της ΑΤΑ, πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και ενώπιον σύσσωμου του συνδικαλιστικού κινήματος και των αρμόδιων Υπουργών.

Ο Πρόεδρος δεν υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις ενώ οι συνδικαλιστές εμμένουν στις θέσεις τους για διατήρηση του θεσμού χωρίς διαφοροποίηση. Απειλούν επίσης με λήψη μέτρων εάν οι εργοδότες επιχειρήσουν να μην καταβάλουν την ΑΤΑ του Ιαννουαρίου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πάντως ότι ο Πρόεδρος θα συσκεφθεί με τους αρμόδιους Υπουργούς και θα αποφασίσει κατά πόσον θα υποβάλει προτάσεις.


Την κατασκευή δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Πετρίδη, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Η νέα μονάδα θα κατασκευασθεί στην περιοχή του χωριού Μενεού δυτικά του αεροδρομίου Λάρνακας, ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό, τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να λειτουργήσει ο πρώτος σταθμός που κατασκευάζεται στην Δεκέλεια.

Στόχος της κυβέρνησης είπε ο Υπουργός, είναι η κατασκευή ακόμη δύο μονάδων αφαλάτωσης στην Λεμεσό και την Πάφο για την κάλυψη αναγκών που δημιουργεί ο τουρισμός.


Εκρηξη βόμβας υψηλής ισχύος σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα στη Λεμεσό.

Η βόμβα ήταν τοποθετημένη στο αυτοκίνητο του Μέλιου Αθανασίου τριαντα-επτά ετών, καλλιτεχνικού πράκτορα από τη Λεμεσό.

Το όχημα ήταν σταθμευμένο στην οδό Φανουρίου στη Λεμεσό.

Απο την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο αυτοκίνητο του Αθανασίου, σε άλλα πέντε αυτοκίνητα και σε παρακείμενα υποστατικά.


Αιγύπτιος που εργαζόταν σε εστιατόριο στη Λεμεσό βρέθηκε νεκρός σε χανδάκι κοντά στη Μονή.

Πρόκειται για τον Ναντίς Σαμίρ Πάρι, τριάντα-ενός ετών, ο οποίος ενώ οδηγούσε μοτοσυκλέτα παρεξέκλινε της πορείας του στο δρόμο Λευκωσίας- Λεμεσού και ανετράπη με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα.


Κτηνοτρόφος από το Παλαιχώρι, ο Κυριάκος Ανδρέα Τζιρκή, τριαντα-οκτώ ετών, βρήκε σήμερα τραγικό θάνατο ενώ εργαζόταν στο χωράφι του.

Τον άτυχο Τζιρκή βρήκε νεκρό μπλεγμένο στις τσάπες του γεωργικού του ελκυστήρα, ο πατέρας του Ανδρέας Τσιρκής.

Η κηδεία του εκλιπόντος τελέστηκε στις 3.30 από τον ιερό ναό του Αγίου Λουκά στο Παλαιχώρι.


Ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων επέβαλε το Κακουργιοδικείο Λεμεσού στον κτηματομεσίτη Νίκο Παρμαξή, πενήντα-εξι χρόνων από την Λεμεσό.

Το κακουργιοδικείο έκρινε ένοχο τον Παρμαξή σε διαφόρα αδικήματα σεξουαλικής φύσης εναντίον εξαχρονου κοριτσιού.

Μετά την επιβολή της ποινής στον κατηγορούμενο, συγγενείς των εμπλεκομένων στην υπόθεση συνεπλάκησαν έξω από το Δικατικό Μέγαρο.


Τελέστηκε το απόγευμα η κηδεία του Μορφωτικού Ακολούθου της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, Ανδρέα Μαλέκκου, από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με δαπάνη του Υπουργείου Παιδείας.

Εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας Κλαίρης Αγγελίδου, η οποία απουσιάζει στο εξωτερικό παρέστη και κατέθεσε στεφάνι ο Διευθυντής της Μορφωτικής Υπηρεσίας Νίκος Παναγιώτου.

Παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Πετρίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης και βουλευτές.

Ο Ανδρέας Μαλέκος εργάσθηκε ως φιλόλογος καθηγητής σε σχολεία της Κύπρου και το 1966 αποσπάσθηκε στη Μορφωτική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και αργότερα στο τμήμα Μέσης Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Ο Μαλέκκος απεβίωσε το περασμένο Σάββατο, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και τοπικά ενδέχεται να πέσουν ελαφρές βροχές ενώ σε μερικές περιοχές θα σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βόρειοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα τοπικά μέχρι τραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 περίπου βαθμούς.

Αύριο αναμένονται τοπικές βροχές ενώ το απόγευμα σε μερικές περιοχές ενδέχεται να σημειωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέχρι νοτιοδυτικοί μέτριοι έως δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 περίπου βαθμούς.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 10, στη Λεμεσό 21 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 7, και στον Πρόδρομο 13 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 8 January 1997 - 15:27:12 UTC