Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Χρίστος Ροζάκης υπέβαλε, σήμερα, την παραίτηση του, στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Επίσημα ο Χρήστος Ροζάκης παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για το αποκορύφωμα της διάστασης απόψεων στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ του κυρίου Ροζάκη από τη μια και από την άλλη του Υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, του Γεράσιμου Αρσένη και του Ακη Τσοχατζόπουλου, σε ότι αφορά την διαμόρφωση στρατηγικής αντιμετώπισης των εθνικών θεμάτων.

Η διάσταση απόψεων εκδηλώθηκε όταν ο Χρήστος Ροζάκης εκφράστηκε υπέρ της εφαρμογής μορατόριουμ πτήσεων στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ πληροφορίες έφεραν τον τέως Υφυπουργό Εξωτερικών, να υποστήριζε και την αμερικανική προσπάθεια για επέκταση του μορατόριουμ και στην Κύπρο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ανακοινώνοντας την παραίτηση του Χρήστου Ροζάκη, χαρακτήρισε το έργο του ως θετικότατο, ενώ ανακοίνωσε, ότι ο κύριος Ροζάκης θα παραμείνει στην θέση του μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, για να συμμετέχει στις συσκέψεις που θα γίνουν για την χάραξη της εξωτερικής πολιτικής.

Ο ίδιος ο Χρήστος Ροζάκης απέδωσε την παραίτηση του σε λόγους υγείας.

Ωστόσο, σε γραπτή του δήλωση εκφράζει την λύπη του, για ορισμένες άδικες, όπως τις χαρακτηρίζει, επιθέσεις που δέχθηκε, και τις οποίες αποδίδει σε εσπευσμένη αξιολόγηση και ταξινόμηση του έργου του.


Την Ρωσική πρόταση, για νέα σύσκεψη των πέντε χωρών μονίμων μελών του συμβουλίου ασφαλείας, με τη συμμετοχή και της Ευρωπαικής ενωσης, και σύσταση ομάδας που θα ασχολείται με το Κυπριακό, επανέλαβε σήμερα επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο νέος Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ.

Ο κύριος Μουράτοφ, είπε ότι η χώρα του θεωρεί πως η παγκόσμια κοινότητα δεν πρέπει να ανέχεται άλλο την συνεχιζόμενη αδικία σε βάρος της Κύπρου, παρακολουθώντας αδιάφορα τον πόνο και τα βάσανα του Κυπριακού λαού.

Απο την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι αυτή είναι μια θέση της Κύπρου, η οποία πρέπει να προωθηθεί και πρόσθεσε ότι η δική μας πλευρα είναι έτοιμη και πρόθυμη για ουσιαστικό και αποδοτικό διάλογο, ο οποίος θα προετοιμαστεί σωστά για να είναι αποδοτικός.


Ο νέος πρέσβης της Ρωσίας Γκεόργκι Μουράτοφ, αμέσως μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πήγε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου έγινε δεκτός από την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο Ρώσος διπλωμάτης μετέφερε στον Προκαθήμενο της εκκλησίας της Κύπρου επιστολή του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιου.

Ο Μακαριώτατος, ενημέρωσε τον Ρώσο διπλωμάτη για τις θέσεις της εκκλησίας στο κυπριακό πρόβλημα αλλά και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία.


Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, αρνήθηκε επίμονα να προβεί σε δηλώσεις για την αγορά, από την Κύπρο, του ρωσσικού πυραυλικού συστήματος Ες-300, παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Γιαννάκης Κασουλίδης απηύθυνε έκκληση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως σταματήσουν να ασχολούνται, τόσο με την αγορά του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, όσο και με όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια του κράτους.

Στο ίδιο μήκος κύμματος, αλλά σε ποιο αυστηρό ύφος, μίλησε ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, ο οποίος διέψευσε είδηση που ανέφερε, ότι τα συμβόλαια αγοράς του Ες-300, θα υπογραφούν την Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, ο νέος ρώσος πρεσβευτής, Γκεόρκι Μουράτοφ, σε δηλώσεις του, μετά την επίδωση των διαπιστευτηρίων του, στον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι δεν υφίσταται λόγος για τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, εφόσον το σύστημα είναι καθαρά αμυντικό.


Κηδεύτηκε στις δύο και τριάντα το απόγευμα από τον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα, ο γνωστός επιχειρηματίας και πρώην Υπουργός, Ζήνων Σεβέρης, ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία ογδόντα-τεσσάρων ετών.

Της κηδείας προέστη η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επίσημοι και πολλοί εκτιμητές του.

Ο Ζήνων Σεβέρης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1912 και υπηρέτησε σε καίριους τομείς της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Διετέλεσε Διευθυντής και Πρόεδρος, σε πολλές ιδιωτικές εταιρείες καθώς και Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Φιλανδίας στην Κύπρο.

Υπηρέτησε ως Υπουργός Υγείας κατά τις περιόδους 1972-73 και 1974- 75.

Η ταφή έγινε στο νέο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Λευκωσία.


Τα καθήκοντά του, στη θέση του Επιτρόπου Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, ανέλαβε από σήμερα επίσημα ο ιατρός, Τάκης Χριστόπουλος.

"Τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μου", τόνισε ο κύριος Χριστόπουλος, είναι πολύ λεπτά και βασική μου επιδίωξη είναι να τα κρατήσω μακριά από οποιανδήποτε πολιτική εκμετάλλευση.

Ο κύριος Χριστόπουλος, διορίστηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη, στην θέση του Επιτρόπου Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, μετά τον πρόσφατο θάνατο του Λέαντρου Ζαχαριάδη, ο οποίος κατείχε τη θέση προηγουμένως.


Βυθίστηκε σήμερα το πρωι σε βάθος 32 μέτρων το φορτηγό πλοίο "Δύστος", το οποίο στις 28 Δεκεμβρίου 1996 ανετράπη, ενώ έπλεε τρία ναυτικά μίλια ανατολικά, απο τις ακτές της Κύμης.

Μέχρις αργά χθες βράδυ, οι είκοσι βατραχάνθρωποι είχαν ανασύρει μέσα απο τους χώρους ενδιαίτησης και από τη γέφυρα τα πτώματα 17 ατόμων, ενω δεν έχουν ακόμη βρεθεί τρεις ναυτικοί.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους θα συνεχιστούν, εφόσον το βάθος στο σημείο όπου βυθίστηκε, δεν είναι μεγάλο.


Αγνωστη παραμένει ακόμη η ημερομηνία και ώρα συνάντησης μεταξύ του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αράφατ, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, γύρω απο την αναδιάταξη των Ισραηλινών στρατευμάτων στην Χεβρώνα.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν πως η συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Οι τελευταίες εκκρεμότητες φαίνεται να έχουν σχεδόν επιλυθεί με την χθεσινοβραδινή συνάντηση του Ισραηλινού Υπουργού Αμύνης Γιντζχάκ Μόρντεχαι, με Παλαιστίνιους διαπραγματευτές.

Σύμφωνα με Παλαιστινίους αξιωματούχους,ο μοναδικός λόγος που δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, είναι οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων και απο άλλα σημεία της Δυτικής Οχθης,πλην της Χεβρωνας.


Αλλους επτά ομήρους, απελευθέρωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες, οι ακροαριστεροί αντάρτες Τουπάκ Αμάρου, από την κατοικία του Ιάπωνα Πρέσβη στην Λίμα, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των ατόμων που κρατούνται από τις 17 Δεκεμβρίου, στους εβδομήντα τέσσερις.

Οι επτά όμηροι, δύο Περουβιανοί αξιωματούχοι και πέντε Ιάπωνες επιχειρηματίες, επιβιβάσθηκαν σε λεωφορείο, που τους μετέφερε σε νοσοκομείο, για να υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις.

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο, χαιρέτισε την απελευθέρωση των επτά ομήρων, εξέφρασε όμως παράλληλα την άποψη πως η κρίση θα κλιμακωθεί, αφού όπως δήλωσε, ο αριθμός των ομήρων έχει φθάσει σε επίπεδα που οι αντάρτες μπορούν να ελέγξουν.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί, ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θαλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και γύρω στους 9 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί ως νοτιοαναντολικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 περίπου βαθμούς.

Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν σήμερα 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 9, στην Λεμεσό 20 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 3 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 2 January 1997 - 16:27:29 UTC