Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δέκα σημεία, τα βασικότερα της βρετανικής πολιτικής στο κυπριακό, θα είναι η βάση των οποιονδήποτε προσπαθειών της Βρετανίας, στις διάφορες επαφές που θα έχει με την Κύπρο, την Ελλάδα και την τουρκική πλευρά.

Τα σημεία αυτά δημοσιοποίησε σήμερα ο βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, σε διάσκεψη τύπου, στο Λήδρα Πάλας.

Στην δήλωση του ο Μάλκολμ Ρίφκιντ, αναφέρει, ότι στο πρώτο εξάμηνο του 1997, θα πρέπει να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες, χωρίς χρονοδιάγραμμα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την συνολική διευθέτηση του κυπριακού.

Των απευθείας συνομιλιών θα προηγηθούν εντατικές διαβουλεύσεις, πρόσθεσε ο κύριος Ρίφκιντ.

Για να πετύχουν οι συνομιλίες, κατά την άποψη του Μάλκολμ Ρίφκιντ, πρέπει οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε βήματα μείωσης της έντασης, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στον στρατιωτικό διάλογο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο βρετανός αξιωματούχος, εξέφρασε την ελπίδα για την πραγματοποίηση απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς και ενίσχυσε την πεποίθηση του, επικαλούμενος την δήλωση του κατοχικού ηγέτη περί διαδικασίας πάρε-δώσε, θέση την οποία χαιρέτισε.

Ο κύριος Ρίφκιντ αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική διεθνών εγγυήσεων, οι οποίες θα διασφαλίσουν την ασφάλεια, μετά την λύση.

Αφησε, πάντως, αδιευκρίνιστο τον συσχετισμό της πορείας λύσης του κυπριακού και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ενώ απέφυγε να διαχωρίσει τους εξοπλισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτούς του κατοχικού στρατού.


Το πρωϊ ο Μάλκολμ Ρίφκιντ παρακάθησε σε πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο Κληρίδη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το θέμα της ασφάλειας.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση ο Μάλκολμ Ρίφκιντ, δήλωσε ότι σημαντικό θα πρέπει να θεωρείται το 1997, και πιο συγκεκριμένα ο Μάρτιος κατά την διάρκεια του οποίου, θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το κυπριακό.

Ο βρετανός υπουργός εξωτερικών, αναφερόμενος στο θέμα των εξοπλισμών εξέφρασε την άποψη ότι δεν συνάδουν συνομιλίες και εξοπλισμοί, ενώ επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι υπερ-εξοπλισμένη τόσο στον νότο όσο και στο βορρά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι οι συνομιλίες περιεστράφησαν γύρω από την ουσία του κυπριακού, τη μεθοδολογία και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη διάρκεια των αναμενόμενων συνομιλιών.

Ο πρόεδρος Κληρίδης, σημείωσε ο υπουργός εξωτερικών, έθεσε το θέμα των αγνοουμένων και κάλεσε την Βρετανία να συμβάλει στην προσπάθεια εξακρίβωσης της τύχης τους, με πρώτο βήμα το διορισμό τρίτου μέλους στην διερευνητική επιτροπή.

Το θέμα των εξοπλισμών κατέληξε ο υπουργός των εξωτερικών τέθηκε ακροθιγώς, ενώ κύριο αντικείμενο ήταν η ουσία του κυπριακού.

Στις δώδεκα ο κύριος Ρίφκιντ, μετέβη στα κατεχόμενα, όπου είχε ιδιαίτερη συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντεντκάς.

Το απόγευμα θα αναχωρήσει απο το διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας.


Ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ Δημήτρης Χριστόφιας, μεταβαίνει στη Μόσχα προσεχώς, ως προσωπικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να μεταφέρει την απάντηση του κυρίου Κληρίδη στο μήνυμα του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Γεβκένι Πριμακόφ.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Χριστόφιας, απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της απάντησης, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως πολύ σοβαρό, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που όπως είπε, δεν προσφέρεται για αντι-πολιτευτικές σκοπιμότητες και απλά πολιτικά σχόλια.


Η συνεργασία ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Ενωμένοι Δημοκράτες εξέλεξαν 15 δημάρχους στους 26 Δήμους που διεξήχθησαν χθες εκλογές.

Πέντε δημάρχους εξέλεξε η συνεργασία Δημοκρατικού Συναγερμού και Δημοκρατικού Κόμματος και τρεις από όλα τα κόμματα.

Η συνεργασία των συγκυβερνώντων κομμάτων επλήγη κυρίως από την ανταρσία στελεχών των δύο κομμάτων, που διεκδίκησαν τις εκλογές ως ανεξάρτητοι, και καταφέρνοντας τελικά να συγκεντρώσουν μεγάλα ποσοστά.

Να σημειώσουμε ότι δώδεκα από τους 26 δημάρχους επανεξελέγησαν, ενώ άλλοι έξι απέτυχαν να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.


Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία μετέδωσε ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ο Λόγος, έχουν εκλεγεί οι εξής δήμαρχοι:

- Δήμαρχος Λευκωσίας: Λέλλος Δημητριάδης,
- Στροβόλου: Σάββας Ηλιοφώτου.
- Αγλαντζιάς: Ανδρέας Πέτρου
- Δημαρχος Αγίου Δομετίου, Ανδρέας Χατζηλοϊζου, ανεξάρτητος.
- Λακατάμειας:Χριστάκης Βιολάρης
- Λατσιών, Χριστάκης Χριστοφίδης
- Εγκωμης: Ιωάννης Καλλής, και Δημαρχος Ιδαλίου, Γιάννης Γρούτας.

Στην επαρχία Λεμεσού εξελέγησαν:
-Δήμαρχος Λεμεσού, Δημητρης Κοντίδης
- Αγίου Αθανασίου, Κυριάκος Χατζηττοφή
- Κάτω Πολεμιδίων, Κώστας Θωμά.
- Μέσα Γειτονιάς, Στέλιος Μαρκίδης
- Γερμασόγειας, Πανίκος Λουρουτζιάτης.

Δήμαρχος Δερύνειας εξελέγη η Φλώρα Ιωάννου.

Δήμαρχος Λάρνακας: εξελέγη ο Γεώργιος Λυκούργος,
- Αραδίππου: ο Χριστάκης Λιπέρης,
- Αθηαίνου ο Παναγιώτης Κουμή,

Δήμαρχος Πάφου: ο Φειδίας Σαρίκας,
- Πόλης Χρυσοχούς: ο Μιχαλάκης Στυλιανού Κόρακας.
- Πέγειας: ο Δημήτρης Καπετζιής,
-και Δήμαρχος Γεροσκήπου ο Μενέλαος Χριστοδούλου.

Στους κατεχόμενους δήμους εξελέγησαν:
-Δήμαρχος Αμμοχωστου ο Ανδρέας Πούγιουρος.
- Λύσης ο Ιωνάς Παπαϊωάννου,
- Καραβά ο Παναγιώτης Τσέντας,
- Μόρφου η Αντιγόνη Παπαδοπούλου,
- Και Κυθραίας ο Κώστας Φραγκούδης


Στα οδοφράγματα έγινε σήμερα η ανακήρυξη τριών Δημάρχων κατεχομένων και ημικατεχομένων Δήμων.

Το πρωί στο οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς έγινε η ανακήρυξη του δημάρχου Κυθραίας, Κώστα Φραγκούδη.

Παρόμοια τελετή έγινε και για τον Δήμαρχο Αγίου Δομετίου Ανδρέα Χατζηλοίζου σε οδόφραγμα στην οδό Γρηγόρη Αυξεντίου.

Εξάλλου, στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη, έγινε νωρίς το απόγευμα η τελετή ανακήρυξης της δημάρχου Μόρφου Αντιγόνης Παπαδοπούλου.

Στο οδόφραγμα της Δερύνειας ανακηρύχθηκαν συμβολικά ο δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος, η Δήμαρχος Δερύνειας Φλώρα Ιωάννου και ο δήμαρχος Λύσης Ιωνάς Παπαιωάννου.


Αυτοκριτική στις επιλογές του κόμματος για τις δημοτικές εκλογές έκανε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης πρότεινε τροποποίηση των κανονισμών ή και του καταστατικού, για δημοκρατικότερη επιλογή των υποψηφίων δημάρχων.

Αναφερόμενος στους αποστάτες ο αξιωματούχος του ΔΗΣΥ, είπε ότι το Πολιτικό Γραφείο που συνεδριάζει αύριο οφείλει να τους παραπέμψει στο πειθαρχικό.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, εξέφρασε την ικανοποίησή του όσον αφορά το αποτέλεσμα των δημοτικών, το οποίο θεωρεί καρπό της συνεργασίας των κομμάτων της αριστεράς.

Ο κύριος Χριστόφιας, υποστήριξε συνέχιση της συνεργασίας και στις προεδρικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, επιμένει και μετά τις δημοτικές εκλογές στην εκτίμησή του ότι δεν θα πρέπει να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα, ενώ μίλησε για άνοδο των ποσοστών του κόμματός του στην εκλογή δημοτικών συμβούλων.

Ικανοποιημένοι για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, εμφανίστηκαν και οι Πρόεδροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ και των Ενωμένων Δημοκρατών.


Η εκλογή του Δημήτρη Κοντίδη στο αξίωμα του Δημάρχου Λεμεσού, θα έχει ως αποτέλεσμα την διεξαγωγή αναπληρωματικής εκλογής για πλήρωση της κενούμενης βουλευτικής του έδρας.

Ολα τα κοινοβουλευτικά κόμματα φαίνεται κατ' αρχήν ότι δεσμεύονται από συμφωνία κυρίων των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για παραχώρηση της κενωθείσας έδρας στον αμέσως επόμενο επιλαχών του ΑΚΕΛ στην επαρχία Λεμεσού.

Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη σε σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή.

Η αναπληρωματική εκλογή αναμένεται ότι θα γίνει, σαρανταπέντε ημέρες, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Κοντίδη, και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός απροόπτου θα υποστηρίξουν για την κενωθείσα έδρα τον Χριστόδουλο Βενιαμίν.

Εν τω μεταξύ, σημειώνεται ότι πρόθεση για να διεκδικήσει την έδρα εξέφρασε σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το κόμμα των Νέων Οριζόντων.


Το ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση των παραγωγών ροδακίνων, ακτινιδίων, μήλων, αχλαδιών και επιτραπέζιων σταφυλιών, θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ, Μιχάλης Λύτρας ύστερα από συνάντηση όλων των αγροτικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Λύτρας, ανέφερε εξάλλου, ότι το θέμα των ακτινιδίων έχει λυθεί, γιατί μια ποσότητα αρκετών τόνων που προέρχεται από τις περιοχές Κάμπου και Τσακκίστρας, έχει αγοραστεί από το Οινοποιείο της Ιεράς Μονής Κύκκου, για πειραματικούς λόγους, αλλά κυρίως για οικονομική βοήθεια των κατοικων της περιοχής.


Σε ισόβια φυλάκιση, μετατράπηκε σήμερα η θανατική ποινή που είχε επιβληθεί στον πρώην πρόεδρο της χώρας Τσουν Ντου Χουάν, που είχε βρεθεί ένοχος για εσχάτη προδοσία, δωροδοκία και κατάχρηση τεράστιων χρηματικών ποσών, κατα την διάρκεια της θητείας του από νοτιο-κορεατικό δικαστήριο.

Το δικαστήριο μείωσε εξ'άλλου την ποινή του διαδόχου του Χουάν, Ρο Ταε Βού, που καταδικάσθηκε για τα ίδια αδικήματα, απο 22 έτη φυλάκισης σε 17.

Η απόφαση του δικαστηρίου, προκάλεσε την οργή των θεατών της δίκης, που ζητούσαν την επιβολή των αρχικών ποινών.

Οι εφέσεις των δύο κατηγορουμένων βασίσθηκαν στην ουσιώδη συμβολή τους στην οικονομία της χώρας και την ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας απο τον ένα στον άλλο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί αίθριος στις περισσότερες περιοχές αλλά τοπικά θα σχηματίζονται και πάλι λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς βορειοδυτικοί 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 12 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις θα αναπτύσσονται παροδικά. Οι άνεμοι θα τραπούν σε βορειοανατολικούς μέτριους 4 μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 20 στα παράλια.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 13, στην Λεμεσό 20 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 16 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 16 December 1996 - 16:33:56 UTC