Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τρείς θάνατοι από ατυχήματα σημειώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Στις τρείς το απόγευμα συγκεκριμένα, ο ιερέας της κοινότητας Μαθηκολώνης, Θεοχάρης Παπαθεοχάρους, εξήντα επτά χρόνων, βρήκε ακαριαίο θάνατο, όταν γλίστρισε και έπεσε σε γκρεμό βάθους εκατόν πενήντα μέτρων.

Την αυγή, εξάλλου σημειώθηκαν δύο θανατηφόρα δυστυχήματα.

Στη Λευκωσία, στην οδό Θεμιστοκλή Δέρβη, έχασε τη ζωή του ο Δημήτρης Νεοκλέους 24 χρόνων από τον Αγιο Δομέτιο.

Ο Νεοκλέους, κάτω από άγνωστες συνθήκες, έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέττας του και ανετράπη.

Στη συνέχεια προσέκρουσε σε δέντρο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Σημειώνεται, ότι ο άτυχος Δημήτρης Νεοκλέους, δεν φορούσε προστατευτικό κράνος.

Αλλο ένα θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε, επίσης τα ξημερώματα, στη Λεμεσό.

Θύμα ήταν Ρωσίδα η οποία εξέπνευσε επιτόπου και κρίσιμα τραυματισμένη παραμένει Ουκρανή.

Οι δύο αλλοδαπές επέβαιναν μοτοποδηλάτου, το οποίο παρέσυρε αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε αστυνομικός εκτός καθήκοντος.


Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, θα αρχίσουν έξι μήνες μετά την λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, περί το τέλος του 1997.

Την απόφαση αυτή επαναβεβαιώνουν οι δεκαπέντε ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν σήμερα.

Στη διακήρυξη του Δουβλίνου, η Τουρκία καλείται να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της ώστε να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το απόγευμα, η ιρλανδική προεδρία παρέθεσε γεύμα εργασίας στους αρχηγούς των κρατών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και της Κύπρου, -χώρες οι οποίες θα ενταχθούν μελλοντικά στην Ενωση.

Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.


Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου, η Ευρωπαϊκή Ενωση διαπιστώνει, ότι πολλά σοβαρά προβλήματα παραμένουν άλυτα, όσον αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Ωστόσο, στο ανακοινωθέν, εκφράζεται η "ικανοποίηση" της Ιρλανδικής Προεδρίας, για την διατυπωθείσα πρόθεση της Τουρκικής Κυβέρνησης, για "βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Οι δεκαπέντε, τονίζουν στο ανακοινωθέν, ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στη βελτίωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και ζητούν τη συνέχιση των προσπαθειών για την εξεύρεση μίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του Αιγαίου, με βάση τους διεθνείς κανόνες.


Το Κυπριακό, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Ηνωμένων Πολιτειών - Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πραγματοποιείται τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτων.

Την περίληψη και του Κυπριακού στην ημερήσια διάταξη της συνόδου, επιβεβαίωσε και ο Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος εξάλλου, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές διαφορές, επαναδιατύπωσε ουσιαστικά την πάγια -ποντιο-πιλατική- στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ο Νίκολας Μπέρνς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού επίλυσης διαφορών εντός του ΝΑΤΟ, δεν είναι υλοποιήσιμη αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα, δίδοντας το στίγμα των αμερικανικών προθέσεων, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία, θα πρέπει να επιλύσουν, μόνες τις διαφορές τους.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθούν να τηρούν την τακτική των ίσων αποστάσεων στο Κυπριακό.

Στην τακτική διμηνιαία έκθεση του προς το Αμερικανικό Κογκρέσο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον επισημαίνει ότι η διακοινοτική -όπως την αποκαλεί- βία στη Κύπρο, έχει επιδεινωθεί.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεση του, η οποία καλύπτει τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ότι σημειώθηκαν στην Κύπρο φόνοι αμάχων χωρίς προηγούμενο, αλλά αποφεύγει να καταλογίσει ευθύνες, στην τουρκική πλευρά.

Τα τελευταία επεισόδια, σημειώνει, αύξησαν τη διακοινοτική βία και περιέπλεξαν τις προσπάθειες, για επίτευξη μόνιμης λύσης στο Κυπριακό.

O Πρόεδρος Κλίντον αναφέρει στη συνέχεια, ότι οι απεσταλμένοι του πληροφόρησαν τα ενδιαφερόμενα μέρη πως η συγκεκριμένη βία υπογραμμίζει το απαράδεκτο του Στάτους Κβό και την αναγκαιότητα για διπλασιασμό των προσπαθειών, για επίτευξη λύσης μέσω διαπραγματεύσων.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Κλίντον επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης του για προώθηση μίας διαρκούς λύσης στο Κυπριακό, και την ανάγκη για λήψη μέτρων, με στόχο την αποφυγή κρίσης.


Το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα δεν συνδέει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ενωμένη Ευρώπη, με την λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, αποτιμώντας τα αποτελέσματα της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών στο Δουβλίνο.

Ο κύριος Λυσσαρίδης, ανέφερε ότι επαναβεβαιώθηκε στη σύνοδο, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν έξι μήνες μετά το πέρας της διακυβερνητικής, θέση η οποία θα προβληθεί από τους ευρωσοσιαλιστές ηγέτες, στη σύνοδο κορυφής του Δουβλίνου.


Οι Αττίλες συνεχίζουν τις προκλήσεις τους στην περιοχή Αγίου Δομετίου,σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα χθες βράδυ έριψαν διαδοχικά δέκα πυροβολισμούς στον αέρα, προκαλώντας αναστάτωση στην περιοχή της οδού Βαλέστα.

Στο σημείο αυτό, τις τελευταίες ημέρες οι κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν στη κατασκευή νέων οχυρωματικών έργων, επιχειρώντας επέκταση της λεγόμενης "νεκρής ζώνης", όπου και τοποθέτησαν την Τουρκική σημαία.

Στην περιοχή μετέβησαν άνδρες της Αστυνομίας, ενώ ζητήθηκε από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, να διερευνήσει το επεισόδιο.


Δέντρο με μαύρες κορδέλες έστησαν σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, οι διοργανωτές των αντικατοχικών εκδηλώσεων.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης, χαρακτήρισε απαράδεκτο να εορτάζουμε περίλαμπρα, ενώ διάγουμε το εικοστό τρίτο έτος υπό κατοχή.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος Αρης Χατζηπαναγιώτου, χαρακτήρισε το δέντρο, ως σύμβολο του κυπριακού δράματος.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε η ενημέρωση των ξένων, ενώ συγκίνηση προκάλεσε ομάδα μικρών παιδιών, τα οποία τραγουδούσαν αντικατοχικά τραγούδια.


Αλλη μια νύκτα εγκληματικής δράσης ήταν η χθεσινή στη Λεμεσό.

Προσωπι-δοφόροι, αυτή τη φορά, διέπραξαν ληστεία εις βάρος Σύρου, μόνιμου κατοίκου Κύπρου.

Ο δράστες αφού κτύπησαν το θύμα, του απέσπασαν τρακόσιες λίρες και εγκατέλειψαν τη σκηνή, στην οποία ανευρέθησαν δύο πιστόλια, τα οποία πιστεύεται ότι είναι ομοιώματα.

Στην Αγία Νάπα εξάλλου, από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε τα ξημερώματα καταστράφηκε ολοσχερώς,το περίπτερο του Τάκη Αντωνίου Νούρου από την Δερύνεια.

Ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας Αντώνης Σιακαλλής ο οποίος μετέβη επιτόπου, διεπίστωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν υψηλής ισχύος και απέκλεισε το ενδεχόμενο, η έκρηξη να προκλήθηκε από τηλεχειριστήριο.

Η Αστυνομία εξετάζει αν ο τύπος του εν λόγω εκρηκτικού μηχανισμού συσχετίζεται με άλλους εγκληματικών δραστηριοτήτων, που σημειώθηκαν στο παρελθόν.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές μόνο νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 10 στα παράλια.

Αύριο οι παροδικές νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν μερικές τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα καταστούν νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 έως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 21 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 8, στη Λεμεσό 20 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 και 9, και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 14 December 1996 - 16:27:16 UTC