Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-11-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εφθασε πρίν από λίγο στην Κύπρο, ο ειδικός εκπρόσωπος της Ιρλανδικής προεδρίας για το Κυπριακό, Κέστερ Χίσλιπ, για επαφές με την Κυπριακή Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Χίσλιπ, ανέφερε ότι μεταφέρει κάποιες ιδέες τις οποίες θα προωθήσει στις δύο πλευρές.

Εχω εξουσιοδοτηθεί, τόνισε, να προωθήσω ιδέες και όχι να προτείνω λύση.

Θα εισηγηθώ στις δύο πλευρές να σκεφθούν πώς εξασφαλίζονται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

Ο κύριος Χίσλιπ θα παραμείνει στην Κύπρο μια εβδομάδα, και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Αλεκο Μιχαηλίδη, τον Γκούσταβ Φεϊσσέλ, τους πρέσβεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο και τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Θα έχει επίσης επαφές και με εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων, με στόχο να τους ενημερώσει σε θέματα που αφορούν στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Απαράδεκτες χαρακτήρισε σήμερα η Υπουργός Παιδείας τις αντιδράσεις γονέων για το μικρό παιδί που είναι φορέας του έιτς, και φοιτά σε δημοτικό σχολείο.

Η κοινωνία, επεσήμανε η κυρία Αγγελίδου, δεν μπορεί να στερήσει από το παιδί να βρεθεί μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον.

Η αρμόδια υπουργός, ανέφερε ότι στις δεκαέξι του Δεκέμβρη θα γίνει ενημέρωση προς εκείνους τους γονείς που αντιδρούν για την φοίτηση του μικρού παιδιού.

Αναφερόμενη εξάλλου στο αίτημα των καθηγητών, για παραχώρηση άδειας διδασκαλίας σε ιδιωτικά φροντιστήρια, η κυρία Αγγελίδου το χαρακτήρισε παράνομο.


Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα ο καθηγητής Γυμναστικής, Μάριος Αγαθαγγέλου από την Λεμεσό.

Ο καθηγητής, ενώ έφευγε με μοτοποδήλατο από το Λανίτειο Γυμνάσιο, όπου εδίδασκε, κτύπησε πάνω σε πόρτα αυτοκινήτου που άνοιξε γυναίκα οδηγός, κόβοντας του τον δρόμο.

Σύμφωνα με τον επί καθήκοντι ιατρό, ο Μάριος Αγαθαγγέλου πρέπει να υπέστη κρανιο-εγκεφαλική κάκωση αλλά και εκτεταμένο έμφραγμα.

Ωστόσο τα ακριβή αίτια του θανάτου του γυμναστή, θα γίνουν γνωστά μετά την διενέργεια νεκροψίας.

Η Αστυνομία συνέλαβε την γυναίκα οδηγό του αυτοκινήτου.

Ο Αγαθαγγέλου ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Υπήρξε πρωταθλητής στίβου στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο.


Τέσσερις επιστημονικές εκθέσεις σχετικά με την ανεύρεση βελονιών στο σώμα εικοσιεξάμηνου κοριτσιού στην Λάρνακα κατέχει η Αστυνομία.

Τις εκθέσεις ετοίμασαν κυβερνητική ψυχολόγος, ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Σταυριανός, ο Διευθυντής του Νευροχειρουργικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Ανδρέας Διέτης και ο κυβερνητικός ψυχολόγος της Λάρνακας Κυριάκος Βερεσιές.

Ο κύριος Βερεσιές, έχει εξετάσει ηλικιωμένο άτομο της οικογένειας του μικρού κοριτσιού ενώ άλλοι τρεις επιστήμονες εξέτασαν το κορίτσι και τους γονείς του.

Η Αστυνομία μέχρι στιγμής έχει λάβει εξήντα-τέσσερις καταθέσεις. Οι επιστημονικές εκθέσεις τέθηκαν ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας.


Ισχυρή μετασεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε στις τρεις παρα δέκα τα ξημερώματα και εγινε αισθητή στην Πάφο, την Λεμεσό και λιγότερο στην Λευκωσία και την Λάρνακα.

Η νέα μετασεισμική δόνηση είχε επίκεντρο τον ίδιο σεισμογόνο χώρο, με τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών που σημειώθηκε τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα ακολουθήσουν και άλλες ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις,

υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, αφού πρόκειται για φθίνουσα πορεία της σεισμικής δραστηριότητας.


Σημαντικες αποφασεις ελαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για ικανοποιηση τριών αιτηματων του νοσηλευτικού κλαδου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Μανώλη Χριστοφίδη με το "πρασινο φως" της βουλής η πληρωμη των 45 νοσηλευτών μπορει να καταβληθεί εντος 24 ωρων.

Η δευτερη πτυχή αφορα την αντικατασταση προσωπικού οταν απουσιαζει λόγω μητροτητας ή ασθενειας που θα αντικαθισταται αμεσως, χωρις χρονοβόρες διαδικασίες.

Τελος το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασισε ότι ο αριθμός των νοσηλευτών απο τους 1603 που προβλεπονταν απο τους προυπολογισμούς 1996 και 97 αυξανεται στους 1659.

Ωστόσο, ο κλάδος των νοσηλευτών, υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις του Υπουργικού δέν αποτελούν ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αλλά εκκρεμούσες υποχρεώσεις του Υπουργείου προς τους νοσηλευτές. Για το λόγο αυτό θα προχωρήσουν στα απεργειακά μέτρα που εξήγγειλαν.


Νέες σκέψεις για επίλυση της διαφοράς στο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, υπέβαλε σήμερα στις εργοδοτικές οργανώσεις ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνάντηση που είχε μαζί τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, που παρέστη στην σύσκεψη μαζί με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, δήλωσε οτι οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν.


Οργή και αγανάκτηση εκφράζει το ΕΤΕΚ για την χθεσινή παρουσία στην επιτροπή περιβάλλοντος της βουλής δύο εργολάβων με την ιδιότητα των βρετανών εμπειρογνωμόνων.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Νίκος Μεσαρίτης, καταγγέλει ότι το αποικιοκρατικό κατάλοιπο τιμήθηκε από τη βουλή ως ικανό να εργοδοτεί πρόσωπα τα οποία έχουν το κύρος και το ήθος να συμβουλεύουν τη βουλή των αντιπροσώπων.

Ο κύριος Μεσαρίτης καλεί τον πρόεδρο της βουλής Σπύρο Κυπριανού να διερευνήσει το όλο θέμα.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του ΕΤΕΚ αναφέρει ότι "Και όχι μόνο τους δώσαμε το βήμα της βουλής για να γίνουν πιο έγκυροι και πιο διάσημοι, αλλά τους τοποθετήσαμε στην κεφαλή της αίθουσας συνεδριάσεως, θέσεις που δεν δώσαμε ποτέ έστω και στον πιο άξιο Κύπριο επιστήμονα."


Αναθεώρηση και διεύρυνση των κριτηρίων στέγασης και αυτοστέγασης των εκτοπισθέντων, με παράλληλη αύξηση της παρεχόμενης οικονομικής βοήθειας κατά 25 τοις εκατόν, ζήτησε η επιτροπή προσφύγων της βουλής.

Ο εγγράψας το θέμα, βουλευτής Κίκης Γιάγκου, ζήτησε την ανέγερση νέων στεγαστικών μονάδων, εισήγηση την οποία απέρριψε ο διευθυντής του Τμήματος Ευημερίας Νίκος Πέτσας.

Ο κύριος Πέτσας, ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η κατακράτηση άδειων σπιτιών από μη δικαιούχους.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα στην επιτροπή, ήταν η απροθυμία της κυβέρνησης να διορίζει παθόντες ή παιδιά παθόντων στη δημόσια υπηρεσία, παρά τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας.

Το τρίτο θέμα, ήταν η άρνηση των εμπορικών τραπεζών, να δεχθούν τις κυβερνητικές εγγυήσεις για δάνεια από τον φορέα ίσης κατανομής βαρών, το οποίο αναβλήθηκε, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός οικονομικών ανέλαβαν να καλέσουν τις εμπορικές τράπεζες και να διαβουλευτούν μαζί τους.


Δεν τίθεται θέμα ανάκλησης της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για τον διορισμό της δικαστού Ντάνου στο Οικογενειακό δικαστήριο, παρά τις αντιδράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου, ότι δήθεν δέν πληροί τα κριτήρια.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιος Πικής, σε εφ'ολης της ύλης δημοσιογραφική διάσκεψη τύπου.

Ο κύριος Πικής, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των κτιριακών εγκαταστάσεων των δικαστηρίων, τα οποία είπε ότι υπολείπονται κατά πολύ, του ελάχιστα παραδεκτού.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις ανέφερε ο πρόεδρος του ανωτάτου, ευθύνονται και για την έλλειψη ασφάλειας των εγγράφων στα δικαστήρια.

Ο κύριος Πικής, αναφέρθηκε και στην έλλειψη μηχανογράφησης στα δικαστήρια, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο επείγει να αρχίσει για την καλύτερή τους λειτουργία.


Δραματικές σκηνές από την συντριβή του αεροσκάφους των Αιθιοπικών αερογραμμών το περασμένο Σάββατο, στις νήσους Κομόρες, κατέγραψε η ερασιτεχνική κάμερα Νοτιοαφρικανής τουρίστριας, η οποία κινηματογραφούσε τον σύζυγο της στην παραλία, την στιγμή της τραγωδίας.

Το αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 767, είχε τεθεί υπό τον έλεγχο αεροπειρατών, προτού συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα οι 125 απο τους 175 επιβάτες να χάσουν την ζωή τους.

Ο Ντόλφ και η Μαρίντα Γκάους, που βρίσκονταν στις νήσους για τον μήνα του μέλιτος είχαν αρχικά την εντύπωση ότι επρόκειτο για μια αεροπορική επίδειξη και έστρεψαν την κάμερα προς το αεροπλάνο.

Οταν συνειδητοποίησαν το μέγεθος της τραγωδίας, συνέχισαν να κινηματογραφούν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να ανασύρουν τους επιβάτες απο τα συντρίμια.

Το ζευγάρι πούλησε την βιντεοταινία στο δορυφορικό δίκτυο WTN, έναντι 87 χιλιάδων δολλαρίων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά ενδέχεται να πέσουν μερικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 13 βαθμούς.

Αύριο περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά, τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι, 4 μποφόρ και τοπικά το απόγευμα δυνατοί 5 μποφόρ. Η θάλασα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 22 βαθμούς.

 Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 12, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 14, στην Λεμεσό 25 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 12, και στον Πρόδρομο 14 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.00 run on Wednesday, 27 November 1996 - 11:27:48