Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-11-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν σήμερα σε δύο περιπτώσεις, τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας.

Η πρώτη σημειώθηκε το πρωϊ, όταν αεροπλάνα τύπου F5 παραβίασαν επανειλημμένως τον εναέριο χώρο και έρριξαν αλεξιπτωτιστές.

Η δεύτερη έγινε το μεσημέρι, όταν εξι μαχητικά αεροσκάφη, πέταξαν πάνω από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Τα τουρκικά αεροπλάνα πέταξαν επίσης πάνω από την Γραμμή Καταπαύσεως του πυρός.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Κυπριακής Κυβέρνησης στη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας.

Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, κάλεσε επειγόντως στο Προεδρικό Μέγαρο τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, προς τους οποίους προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας.

Σε δηλώσεις, ο κύριος Κυπριανού υπογράμμισε ότι η προκλητική ενέργεια της Αγκυρας, ειδικά αυτή την μέρα, στέλλει το μήνυμα ότι η Τουρκία δέν έχει την πρόθεση να λογικευτεί και να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτές της θέσεις.


Με μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας, η νεολαία της Κύπρου καταδίκασε την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς και διατράνωσε τη θέληση της για αγώνα μέχρι την απελευθέρωση της Κύπρου.

Απευθύνοντας το λόγο στους ισχυρούς της γής, η νεολαία μας κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την Ενωμένη Ευρώπη, να ενεργήσουν και να πιέσουν, ώστε το καθεστώς της Τουρκίας να τερματίσει την κατοχή.

Με μαύρα περιβραχιόνια, αναφωνώντας αντικατοχικά συνθήματα, και τραγουδώντας πατριωτικά τραγούδια, οι μαθητές και οι φοιτητές διαδήλωσαν ότι δεν απεμπολούμε τα δίκαια, τα ιερά και τα όσια μας.

Μικρότερες συγκεντρώσεις, αλλά με τον ίδιο παλμό και πάθος, πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία, δίπλα από τα δικαστήρια και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας.

Αντικατοχικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και στις άλλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.


Τον ανένδοτο αγώνα τους για απελευθέρωση και επιστροφή επαναβεβαίωσαν για άλλη μια φορά οι Κερυνειώτες.

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμων, Σωματείων και Οργανώσεων επαρχίας Κερύνειας, επέδωσε σήμερα το πρωί ψήφισμα διαμαρτυρίας στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

Η δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας, Ελλη Λεπτού επεσήμανε ότι ο αγώνας για απελευθέρωση της Κύπρου θα συνεχισθεί και ότι η λύση του Κυπριακού περνά από την Κερύνεια.


Οι εκδηλώσεις της νεολαίας μας για καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, πραγματοποιήθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας των αστυνομικών αρχών, υπό το φως πληροφοριών ότι το κατοχικό καθεστώς, επεδίωκε να προκαλέσει νέα επεισόδια.

Ολοι οι δρόμοι που οδηγούσαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και του Αγίου Κασσιανού είχαν κλείσει από πολύ νωρίς, ενώ έντονη ήταν η παρουσία των ανδρών της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης.

Αμέσως μετά τη λήξη της εκδήλωσης στην Πλατεία Ελευθερίας, μερικές δεκάδες μαθητών και φοιτητών, κατευθύνθηκαν προς το Λήδρα Πάλας και τον Αγιο Κασσιανό, θέλοντας προφανώς να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους, μπροστά από το συρματόπλεγμα της ντροπής.

Τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας, συνεχίστηκαν καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη για το ΑΚΕΛ το σκηνικό, όσον αφορά τις επερχομένες Δημοτικές Εκλογές, αφού το κόμμα δέν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις για τους δήμους Εγκωμης και Αγίου Δομετίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε ότι το κόμμα βρίσκεται σε διάταξη μάχης, ελπίζοντας ότι και αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα αποβεί επιτυχής.


Η Ελλάδα δεν απεμπολεί κανένα από τα δικαιώματα της στο Αιγαίο.

Αυτό τόνισε κατηγορηματικά σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, ο Πρωθυπουργός Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ.

Ως εκ τούτου, είπε ο κύριος Σημίτης, οι ανησυχίες για απεμπόληση των εθνικών δικαιωμάτων δεν δικαιολογούνται με κανέναν τρόπο.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

ΔΗΛ 3.37-4.07 ΣΗΜΙΤΗΣ


Στην Αθήνα, άρχισαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την εικοστή-τρίτη επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Από το πρωί μαθητές, φοιτητές και κόσμος προσέρχονται στο προαύλιο του Πολυτεχνείου αφήνοντας ένα λουλούδι στο μνημείο.

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος αποφάσισε όπως και φέτος οι εκδηλώσεις πραγματοποιηθούν στον χώρο του ιδρύματος.

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από το Πολυτεχνείο, προς αποτροπή οποιωνδήποτε επεισοδίων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι έως δυνατοί, 4 έως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη γενικά και στις προσήνεμες περιοχές κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 περίπου βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 14 στα νότια παράλια.

Αύριο θα εμφανίζονται και πάλι παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειοανατολικοί, μέτριοι έως δυνατοί 4 έως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα επίσης θα παραμείνει ταραγμένη γενικά και κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 25 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 24 με 14, στην Λεμεσό 27 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 6, και στον Πρόδρομο 15 με 9.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Friday, 15 November 1996 - 13:27:12