Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-11-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε σήμερα την πολιτική ηγεσία, για τις επαφές που είχε αναφορικά με το Κυπριακό και για την εξέλιξη του στρατιωτικού διαλόγου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα προβούν σε σχόλια, απόψεις και εισηγήσεις για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, κατά την επόμενη συνεδρία η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης την πολιτική ηγεσία για τον χαρακτήρα του υπομνήματος που ετοιμάζει προς την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις του για τις απόψεις των Αμερικανών και των Βρετανών σχετικά με το Κυπριακό.

Ιδιαίτερη σημασία, φαίνεται να αποδίδεται στην επικείμενη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Χρίστου Ροζάκη, οι επαφές του οποίου θα συμβάλουν στην διαμόρφωση διαπραγματευτικής στρατηγικής.

Το περιεχόμενο των συνομιλιών Κληρίδη-Ροζάκη θα πρέπει να παραμείνει πατριωτικά εμπιστευτικό, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης.

Ο Εκπρόσωπος διέψευσε ότι η πλευρά μας απέρριψε τις εισηγήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για τον στρατιωτικό διάλογο.

Μπαίνουμε σε διάλογο, είπε ο κύριος Κασουλίδης, για να συζητήσουμε και θα υποβάλουμε και αντιπροτάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να εκφράσουν απόψεις για την πτυχή της απαγκίστρωσης.


Η συζήτηση για το Κυπριακό θα αρχίσει σε μερικές εβδομάδες, εκτιμά ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί στο περιεχόμενο των αμερικανικών πρωτοβουλιών.

Ο κύριος Αθενς συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη τον οποίο ενημέρωσε για τις επαφές του με τον απόδημο Ελληνισμό.

"Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τι επιθυμεί η κυβέρνηση και ο λαός, για να πάμε πίσω και να δουλέψουμε σκληρά για την προώθησή του", κατέληξε ο Αντριου Αθενς.


Με διευκρινιστικές δηλώσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, επιβεβαιώνει τις δηλώσεις Ροζάκη αναφορικά με την

δυνατότητα επέκτασης του μορατόριουμ στο Αιγαίο πέραν των δύο καλοκαιρινών μηνών και όποτε διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο κύριος Ροζάκης είχε δηλώσει ότι η αποχή από οποιοδήποτε ερεθισμό στο Αιγαίο μπορεί να επεκταθεί πέραν των καλοκαιρινών μηνών σ' ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα αρκεί και η Τουρκία εμπράκτως να εκδηλώσει τη θέλησή της.

Επί του θέματος, ο κύριος Ρέππας δήλωσε ότι οι απόψεις του υφυπουργού εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη εντάσσονται στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης της Ελλάδος.


Θέμα ανασχηματισμού ετέθη σήμερα κατά την συνάντηση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποκάλυψε ο κύριος Σπύρος Κυπριανού.

Ωστόσο, τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Ο κύριος Κυπριανού επανέλαβε ότι το θέμα του ανασχηματισμού είναι της αρμοδιότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας και τόνισε ότι το κόμμα του δεν πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά θέτει θέμα ενός μόνο Υπουργού.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος, όπως δήλωσε, το κόμμα του έχει εισηγήσεις για ξεπέρασμα του προβλήματος που προέκυψε με τη διαφωνία Κυπριανού - Ευαγγέλου, τις οποίες και έθεσε υπόψιν του Πρόεδρου Κληρίδη.

Ωστόσο νέες διαστάσεις φαίνεται ότι προσλαμβάνει το θέμα, αφού ο Βουλευτής Λεμεσού του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρίστος Πουργουρίδης δήλωσε ότι ο κύριος Ευαγγέλου μετά το σάλο που έχει δημιουργηθεί θα επρεπε να υποβάλει την παραίτηση του για λόγους πολιτικής ευθιξίας.


Ικανοποιητικά εξελίχθηκε η αγορά εργασίας κατά το 1996 και επικράτησαν συνθήκες πλήρους απασχόλησης, αφού το ποσοστό ανεργίας κυμάνθηκε γύρω στο 3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Αυτό δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 1997.

Ο κύριος Μουσιούττας ανέφερε ότι παρόλο που παρατηρήθηκε μικρή αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, εντούτοις το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με το ποσοστό που επικρατεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και που είναι 11%.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου του, ο κύριος Μουσιούττας είπε ότι ανέρχεται στα 69 εκατομμύρια λίρες και είναι αυξημένος κατά 3.9% σε σύγκριση με το ποσό που περιλήφθηκε στον Προϋπολογισμό του 1996.


Με την συμβολή και του ΛΟΓΟΥ, αρχίζει την Δευτέρα ο ραδιομαραθώνιος 96, με σκοπό την συλλογή χρημάτων για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Στον ραδιομαραθώνιο εμπλέκονται φέτος όλοι σχεδόν οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί Παγκύπριας εμβέλειας.

Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος του Συντονιστικού επιτελείου του Ραδιομαραθωνίου, Γιάγκος Κλεόπα, ανέφερε ότι στα έξι χρόνια της ύπαρξής του, ο θεσμός απέφερε ποσό πέραν των τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών.

Κατά την διάρκειά του, θα πραγματοποιηθούν πορείες σε όλη την Κύπρο, από σωματεία και οργανώσεις, ενώ αποκορύφωμα θα είναι η μεγάλη αθλητική φιέστα τη Δευτέρα στο κλειστό γήπεδο Ελευθερία, στην οποία θα παρευρεθούν όλοι οι Ελληνες Ολυμπιονίκες.


Κηδεύτηκε σήμερα από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λεμεσού, ο αστυνομικός Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος είχε τραυματισθεί κρίσιμα την περασμένη Δευτέρα όταν κτυπήθηκε εν ώρα καθήκοντος από διερχόμενο αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος ο Ανδρέας Προδρόμου από την Αγλαντζιά.

Ο άτυχος αστυνομικός, ο οποίος υπέκυψε χθες το πρωί στο μοιραίο, καταλείπει σύζυγο και δύο θυγατέρες, ηλικίας 16 και 10 χρονών αντίστοιχα.

Με το θάνατό του, ωστόσο, ο αδικοχαμένος αστυνομικός πρόσφερε ζωή σε τρεις άλλους ανθρώπους.

Οι νεφροί του μεταμοσχεύθηκαν σε δύο συμπατριώτες μας, στον Αντρέα Χριστοδούλου 63 ετών από τον Λυθροδόντα και στην 35χρονη Αντρη Κωνσταντίνου από τη Λεμεσό, ενώ το συκώτι του στάληκε για ασθενή στη Βρετανία.


Ακαριαίο θάνατο βρήκε σήμερα γύρω στη μία μετά το μεσημέρι σε τροχαίο δυστύχημα στην Ερήμη, ο εβδομηντάχρονος Νεόφυτος Σολωμού από το Πραιτώρι της Πάφου.

Ο Σολωμού, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του προς την Πάφο, με συνεπιβάτιδα τη σύζυγό του, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο αυτοκίνητο.

Από τη σύγκρουση σκοτώθηκε ο Σολωμού και τραυματίστηκε η σύζυγός του, καθώς και δύο αλλοδαποί που επέβαιναν του δεύτερου αυτοκινήτου.


Φέτος έχασαν τη ζωή τους εκατόν πέντε άτομα, οκτώ άτομα περισσότερα από πέρσι, εξαιτίας της υπερβολικής ταχύτητας.

Η υπερβολική ταχύτητα είναι το θέμα της εκστρατείας διαφώτισης οδικής ασφάλειας, η οποία οργανώνεται από αύριο, μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου, από το τμήμα τροχαίας της αστυνομίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων.


Με στόχο την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχομένων παρατάξεων, και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας, μεταβαίνει στις 6 Νοεμβρίου στο Ζαϊρ, ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Ρέημοντ Κρετιέν.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κρετιέν τόνισε ότι πρώτιστος στόχος του είναι ο τερματισμός των εχθροπραξιών, προτού επιχειρηθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ, συνεχίσθηκαν και σήμερα με ιδιαίτερη σφοδρότητα, οι μάχες μεταξύ των ανταρτών Τούτσι και των Ζαϊρινών κυβερνητικών δυνάμεων.


Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι από τις 5 και 30 μέχρι τις επτά και τριάντα απόψε, θα πραγματοποιήσει εορταστική εκδήλωση κοντά στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα χρησιμοποιηθεί μικρός αριθμός πυροτεχνημάτων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα αυξηθούν σταδιακά και αργότερα θα πεσουν τοπικές βροχές, ενώ θα σημειωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ, αλλά στις καταιγίδες θα είναι μεταβλητοί δυνατοί 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη, αλλά στις περιοχές των καταιγίδων θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 13 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα έιναι μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά αναμένεται να πέσουν μερικές βροχές. Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοανατολικούς ως νοτιοδυτικούς ασθενείς 3 Μποφόρ, και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 22 με 24 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 24 και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 13, στη Λεμεσό 23 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 14, και στον Πρόδρομο 12 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Friday, 1 November 1996 - 12:23:52