Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-16

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εν πλώ, "λεπτές" και καθοριστικές συζητήσεις, είχαν σήμερα, ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Η επιφανειακά κοινωνική συνάντηση των δύο ανδρών, φαίνεται να είχε ως αντικείμενο την διερεύνηση, εκ μέρους του Βρετανού, των ορίων υποχώρησης της πλευράς μας.

Αργότερα, το μεσημέρι, ο Πρόεδρος Κληρίδης παρέθεσε γεύμα στον Ντέϊβιντ Χάνεϊ, στο ξενοδοχείο "Sheraton", κατά το οποίο συνεχίστηκε η βολιδοσκόπηση του Βρετανού διπλωμάτη.

Πάντως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει την χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, περί της θέσης του Ντέϊβιντ Χάνεϊ για αλλαγή του πολιτειακού συστήματος από προεδρική δημοκρατία σε κοινοβουλευτική.

Η θέση μας, μέχρι αυτή την ώρα, είπε ο κύριος Κασουλίδης είναι: είτε Πρόεδρος Ελληνοκύπριος και αντιπρόεδρος Τουρκοκύπριος, είτε πρόεδρος που να εκλέγεται από το <br >σύνολο του κυπριακού λαού.

Συνταγματικά θέματα αναμένεται να εγείρει ο Ντέϊβιντ Χάνεϊ και στην συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο Κληρίδη, την Παρασκευή.


Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η εικόνα για το θέμα της προσφυγής της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σχετικά με την στυγερή δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή.

Η απόφαση, επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, θα ληφθεί την Παρασκευή, μετά που ο Πρόεδρος Κληρίδης θα δει ξεχωριστά τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος θέλει να λάβει σοβαρά υπ' όψιν, τις απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Η ικανοποίηση που εξέφρασε η κυβέρνηση για την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, διευκρίνισε ο κύριος Κασουλίδης, δεν καθορίζει την έκβαση της τελικής απόφασης, για προσφυγή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κύριος Κασουλίδης είπε ακόμα, ότι η παραίνεση για επέκταση της συμφωνίας που αφορά τους παρατηρητές στην διαχωριστική γραμμή, η οποία περιέχεται στην ανακοίνωση του διεθνούς σώματος, δεν α ποτελεί ανησυχητικό σημείο για την κυβέρνηση, εφόσον η πλευρά μας έχει αποδεκτεί τον στρατιωτικό διάλογο.

Ο Εκπρόσωπος απέφυγε όμως να διευκρινίσει τι απασχολεί τη κυβέρνηση.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι την πλευρά μας ανησυχεί το ενδεχόμενο, το Συμβούλιο Ασφαλείας να δύναται να ασχοληθεί και με άλλες πτυχές του κυπριακού, ακόμα κι αν η Κύπρος προσφύγει μόνο για την άνανδρη δολοφονία.


Απαράδεκτη χαρακτήρισε την οποιαδήποτε προσπάθεια εξίσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας απόσπασμα των δηλώσεων του εκπροσώπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς.

Ο κύριος Μπέρνς, ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ότι ένας Ελληνοκύπριος σκοτώθηκε από τις Τουρκοκυπριακές δυνάμεις, όταν πέρασε τη γραμμή της εκεχειρίας που επεβλήθη το 1974.

Κάλεσε επίσης τις δύο πλευρές σε διάλογο, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξιχνιασθεί και η δολοφονία του Κούρδου στρατιώτη των κατοχικών δυνάμεων, στην περιοχή της Αχερίτου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μπέρνς, ότι "η δική μας πλευρά, θέλει να βρεί τον ένοχο αλλά αφού οι Τούρκοι δεν μας επιτρέπουν να εισέλθουμε στα κατεχόμενα να διεξάγουμε έρευνες, τότε πρέπει να τον βρούν οι ίδιοι".

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ο κύριος Κένεθ Μπρίλ ανέφερε ότι η δήλωση Μπέρνς ήταν ξεκάθαρη, και επανέλαβε ότι η μόνιμη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι θέματα όπως κι αυτά, δεν πρέπει να λύνονται με βία.

Οταν κάποιος χάσει τον προσανατολισμό του και συλληφθεί, δεν πρέπει να τον πυροβολούν, συμπλήρωσε ο Αμερικανός Πρέσβης.


Η κυβέρνηση κατείχε τη δεύτερη μαρτυρία για την δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή, την ίδια ημέρα που διαπράχθηκε το έγκλημα.

Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται, πέραν πάσης αμφοβολίας, για εν ψυχρώ και εκ προμελέτης δολοφονία.

Κανείς, είπε ο Εκπρόσωπος, δεν αμφισβητεί την δεύτερη μαρτυρία, και πρόσθεσε ότι η αστυνομία των λεγομένων "κυρίαρχων" βρετανικών βάσεων, ειδοποιήθηκε από τον δεύτερο μάρτυρα πριν διαπραχθεί το έγκλημα.

Οι πρεσβευτές των πέντε χωρών, μονίμων-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να ενημερώθηκαν για τα στοιχεία που προέκυψαν από την κατάθεση της δεύτερης μαρτυρίας, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πάντως, διαφάνηκε να υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, σε τέτοιες περιπτώσεις.


Η βία, οι απειλές και οι ληστείες εις βάρος των εγκλωβισμένων, κυρίως από έποικους, έγινε πλέον καθημερινό φαινόμενο, στα κατεχόμενα.

Στη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κατεχόμενα, καθώς και το θέμα της μετάβασης του δάσκαλου που θα αντικαταστήσει τη Γιαννούλα Βασιλείου.

Οι αποφάσεις που πήρε η Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, αφορούν την καταγγελία του κατοχικού καθεστώτος στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και ανάλογες ενέργειες σε άλλα διεθνή βήματα.

Επίσης, στην Επιτροπή αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων μειώνεται καθημερινά, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα εξήντα έξι χρόνια.


Γενικό σκηνικό των αιρέσεων και παραθρησκειών και η αντιμετώπισή τους από τις Ορθόδοξες Εκκλησιές, και οριοθέτηση της ορθόδοξης πίστεως.

Τα θέματα αυτά απασχόλησαν τις εργασίες της πρώτης ημέρας της πανορθόδοξης συνδιάσκεψης Εκκλησιών στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου.

Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται τη Δευτέρα, σημαντικές εισηγήσεις καταθέτουν εκπρόσωποι ορθοδόξων εκκλησιών και διακεκριμένοι επιστήμονες.


Η μελέτη για τα μέτρα εναρμόνισης της Κυπριακής οικονομίας με το κοινοτικό κεκτημένο, ήταν το αντικείμενο συζήτησης σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο προγραματισμού.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, υπογράμμισε ότι τα μέτρα εναρμόνισης της Κυπριακής οικονομίας με το κοινοτικό κεκτημένο, δεν στοχεύουν αναγκαστικά σε ιδιωτικοποιήσεις ή αποκρατικοποίηση.

Επιβεβαίωσε εξάλλου, ότι οι πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων και ελέυθερη διακίνηση κεφαλαίων, εντείνονται συνεχώς.


Το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά συζήτησαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς σε συνατηση που είχαν το μεσημέρι στην Αθήνα.

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε σαν εθιμοτυπική και ήταν η πρώτη μετά την επανεκλογή του Κώστα Σημίτη στην Πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής βολιδοσκόπησε τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, ενόψει της αναμενόμενης Αμερικανικής Πρωτοβουλίας στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αποτελεί ρίσκο να επιτρέπεται στην Τουρκία να φέρεται με τέτοια προκλητικότητα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός διπλωμάτης ζήτησε όπως πραγματοποιήσει και άλλες συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης.


Εκτός κινδύνου είναι οι καλαθοσφαιριστές του Αχιλλέα Καϊμακλίου, η αποστολή του οποίου ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα στην Πολωνία, σήμερα στις τέσσερις τα ξημερώματα.

Μετά από ιατρικό συμβούλιο, δόθηκε η άδεια ώστε η αποστολή της κυπριακής ομάδας να βγεί από το νοσοκομείο στις επτά το απόγευμα.

Με βάση τις εξετάσεις, πιο σοβαρός θεωρείται ο τραυματισμός του νεαρού Κυριάκου Πελεκάνου ο οποίος έχει ράγισμα στο πόδι, ενώ ο Κυριάκος Κυριακίδης κτύπησε στους μηρούς και του έγιναν ραφές.

Ο Μπάτλερ έπαθε εξάρθρωση ωμοπλάτης, ενώ το πόδι του Λικ, τοποθετήθηκε σε ειδικό νάρθηκα.

Η αποστολή του Αχιλλέα θα αναχωρήσει αύριο το πρωί για την Κύπρο.


Αν έχεις τύχη διάβαινε ακόμα και σε ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο.

Κατά την διάρκεια κοινών ασκήσεων Αυστραλίας- Νέας Ζηλλανδίας που γίνονται στην πόλη Κρίστ-Τσιέρτζ στη Ζηλλανδία, τα αλεξίπτωτα δύο Αυστραλών αλεξιπτωτιστών μπλέκτηκαν στον αέρα.

Oι δύο αλεξιπτωτιστές πραγματοποιούσαν ελεύθερη πτώση στο πλαίσιο κοινών επιδείξεων, όταν ο ένας χάνοντας τον έλεγχό του μπήκε στον αεροδιάδρομο του άλλου, και πιάστηκε στο αλεξίπτωτο του με αποτέλεσμα να πανικοβληθεί.

Αμέσως ο εκπαιδευτής- χειριστής δεν έχασε την ψυχραιμία του, και καθησυχάζοντας τον κυριολεκτικά κρεμάμενο από πάνω του χειριστή, προσγείωσε το κοινό πλέον αλεξίπτωτο σε γήπεδο Κρίκετ.

Στο επεισόδιο τραυματίστηκε ελαφρά ο ένας αλεξιπτωτιστής.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί ασθενείς 2-3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς έως μέτριοι, 3-4 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια, και στους 26 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 27 βαθμοί και η πιο χαμηλή 14, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 15, στη Λεμεσό 28 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 15,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Wednesday, 16 October 1996 - 12:28:40