Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-14

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι διπλωματικές υπηρεσίες Ελλάδας και Κύπρου για οριστικοποίηση των τελικών χειρισμών, προκειμένου η νέα Τουρκική θηριωδία να καταγγελθεί στο βαθμό που πρέπει.

Η Κυπριακή κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, η Ελληνική Κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις ενέργειες της Κυπριακής.

Εξ' άλλου, Ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, κάλεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών τους Πρέσβεις των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στους οποίους επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας.

Στους ξένους διπλωμάτες, παρουσιάστηκαν από τον Υπεύθυνο του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου, Ναθαναήλ Παπαγεωργίου με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα της δολοφονίας ενώ δόθηκε σε όλους σχετικός χάρτης που παρουσιάζει το σημείο όπου βρισκόταν το θύμα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, αποκάλυψε επίσης ότι ανάμεσα στου μάρτυρες είναι και Κύπριος αστυνομικός των Βρεττανικών Βάσεων, ενώ σημείωσε ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στους ξένους πρέσβεις δεν αμφισβητήθηκαν.


Σε έντονη διαμαρτυρία προέβη σήμερα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, στον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Ντέηβιντ Χάνεϊ, σχετικά με την βάρβαρη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή.

Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Βρετανός αξιωματούχος, μιλώντας μετά την πρωινή συνάντησή του, με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Χάνεϊ, καταδίκασε την δολοφονία, αλλά διευκρίνισε ότι δεν θα ζητήσει εξηγήσεις από τον κατοχικό ηγέτη, για το όλο επεισόδιο.

Η Βρετανική πολιτική, υποστήριξε, δεν στηρίζεται στην απαίτηση οτιδήποτε από οποιονδήποτε, αλλά στην "φιλική πειθώ" κατά την έκφρασή του.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κάλεσε το κοινό να μήν δίδει αφορμές στο Αττίλα.

Σχολιάζοντας δε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες επίκεινται δυναμικές διαδηλώσεις των μαθητών, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πράξει ότι είναι δυνατό για την αποτροπή τους.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κύριος Κασουλίδης, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τους πολιτικούς αρχηγούς την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο, θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα.


Ταχεία, αντικειμενική και σε βάθος έρευνα για την νέα άνανδρη δολοφονία του πενηντα-οκτάχρονου Πέτρου Κακουλλή απο τα κατοχικά στρατεύματα, ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντε Μπρουκ, εξέφρασε την λύπη του, και τόνισε ότι ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν το θέμα, και να δώσουν το συντομότερο δυνατό τις απαντήσεις τους.

Εν τω μεταξύ, όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, ετοιμάζουν σχέδια ψηφίσματος καταδίκης της Τουρκικής πλευράς και των κατοχικών στρατευμάτων για την δολοφονία του άοπλου Ελληνοκυπρίου.

Στα ψηφίσματα αυτά, θα επισημαίνεται η προ μηνών απόφαση του σώματος, για πάγωμα των κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία.


Εν τω μεταξύ, το κατοχικό καθεστώς παρέδωσε το μεσημέρι την σορό του δολοφονηθέντος Πέτρου Κακουλλή στα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία με την σειρά τους, την παρέδωσαν στις αρχές της δημοκρατίας.

Η σορός μεταφέρθηκε στην συνέχεια στο Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου διενεργείται η νενομισμένη νεκροψία απο τον ιατροδικαστή, Καθηγητή Πέτρο Βανέζη.


Ενδελεχής επεξεργασία επιμέρους λεπτομερειών του θέματος της ασφάλειας, έγινε σήμερα, στην πρώτη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του αντιπροσώπου της Βρεττανίας για το κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιαννάκη Κασουλίδη, ο βρετανός διπλωμάτης παρουσίασε διάφορα ερωτήματα και απλά σχολίαζε τις απαντήσεις του Προέδρου Κληρίδη.

Από την πλευρά του, ο κύριος Χάνεϊ είπε, ότι είναι πεπεισμένος για την πραγματοποίηση συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς, μέσα στο 1997, ενώ πρόσθεσε, ότι τώρα είναι ευκολότερη η αναγνώριση του κοινού εδάφους.

Η ομιλία του Προέδρου Κληρίδη στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και η επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς, του περασμένου Ιούλη, δείχνουν ότι σε κάποιους τομείς έχει εξευρεθεί κοινό έδαφος, είπε ο κύριος Χάνεϊ.

Πάντως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ήταν κάπως επιφυλακτικός, δηλώνοντας ότι είναι πρόωρο να αναφερόμαστε σε θετική έκβαση, και σε αναγνώριση του κοινού εδάφους.

Το βέβαιο είναι, ότι, κατά την εδώ παραμονή του, ο Ντέϊβιντ Χάνεϊ θα καλύψει όλες τις βασικές πτυχές του κυπριακού.


Θέμα αξιοπιστίας της διεύθυνσης των Κυπριακών Αερογραμμών θέτει η επιτροπή οικονομικών της βουλής και αρνείται να επικυρώσει την σύναψη δανείου, ύψους πενήντα εκατομμυρίων δολλαρίων.

Ο βουλευτής Τάσος Παπαδόπουλος, αναμένει εδώ και έξι μήνες απάντηση για δέκα περιπτώσεις μη χρηστής διοίκησης, ενώ ο βουλευτής Κίκης Καζαμίας, επισημαίνει ότι η εταιρεία αποφεύγει να ενημερώσει το σώμα για το στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησής της.

Στόχος του δανείου, είναι η αποπληρωμή άλλων δανείων, από την οποία θα προκύψει εξοικονόμηση ύψους μισού εκατομμυρίου λιρών.

Ο εκτελεστικός διευθυντής των αερογραμμών Δημήτρης Πανταζής, υποσχέθηκε ότι σε εικοσιτέσσερις ώρες, η εταιρεία θα δώσει εξηγήσεις, απάντηση η οποία προκάλεσε ερωτηματικά.

Εξ' άλλου, η επιτροπή ενέκρινε την αύξηση 2.5 τοις εκατό στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα έχει κόστος για το ερχόμενο έτος, έντεκα εκατο μμύρια λίρες.

Τέλος, η επιτροπή οικονομικών υιοθέτησε το αίτημα για παράταση της έκτακτης εισφοράς προς το ταμείο αμυντικής θωράκισης, για άλλα δύο χρόνια.


Η συνέχιση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση νερού μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε σε σύσκεψη για την ανασκόπηση της υδατικής κατάστασης, υπό την προεδρία του αρμόδιου Υπουργού.

Η απόφαση η οποία θα επανεξεταστεί τον Δεκέμβριο, λήφθηκε με το δεδομένο ότι μόνο το ένα τέταρτο της χωρητικότητας των φραγμάτων, έχει καλυφθεί από την έως σήμερα βροχόπτωση.

Εν τω μεταξύ, ο κύριος Πετρίδης απηύθυνε έκκληση προς το κοινό, να είναι ιδιαίτερα φειδωλό στην κατανάλωση νερού.

Ο κύριος Πετρίδης, ανέφερε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στο Τμήμα Υδάτων για εκπόνηση μελέτης κανονισμών, οι οποίοι θεσμοθετημένοι υπό ένα εθνικό υδατικό σχέδιο, θα διέπουν τις άδειες οικοδομών.

Αναφορικά με τις καταιγίδες οι οποίες έπληξαν την γεωργία, ο κύριος Πετρίδης δήλωσε ότι ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης, κατέγραψε τις ζημιές, και θα προχωρήσει κανονικά σε αποζη μιώσεις, προς τους μετέχοντες στο ασφαλιστικό σχέδιο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κυρίως στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέχρι βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη, ιδιαίτερα στις δυτικές προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα παραμείνουν αρχικά βορειοδυτικοί μέχρι βορειοανατολικοί και θα καταστούν σταδιακά μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ ενώ το απόγευμα στα νότια παράλια θα καταστούν δυτικοί μέχρι νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 26 περίπου βαθμούς.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 26 με 15, στην Λε μεσό 27 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 15 και


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Monday, 14 October 1996 - 12:07:19