Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-10

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αναστάτωση επικράτησε το πρωϊ σε όλες τις περιοχες της ελεύθερης Κύπρου για τον φόβο νέας ισχυρής μετασεισμικής δόνησης.

Η αναστάτωση οφειλόταν κυρίως σε διαδόσεις ανεύθυνων ατόμων ότι επικείται νέος ισχυρος σεισμός.

Σεισμολόγοι-καθηγητές, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όσο και του Αστεροσκοπείου Αθηνών, με δηλώσεις τους στον ΛΟΓΟ, τόνισαν ότι δεν πρεπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Επεσήμαναν ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μια σεισμική δόνηση.

Σημείωσαν ακόμη ότι ο Εγκέλαδος σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, εκτονώνεται σταδιακά, και ο κίνδυνος μεγάλου μεγέθους μετασεισμικής δόνησης έχει απομακρυνθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης και οι αρμόδιες υπηρεσιες του κράτους, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και δεν πρέπει να δίδεται βάση στις οποιεσδήποτε ανακριβείς φήμες.

Οι δάσκαλοι, παρά τις οδηγίες της Υπουργού Παιδείας να μην πανικοβάλουν τα παιδιά, και να λάβουν μέτρα για αντιμετώπιση του σεισμού, εκκένωσαν τις τάξεις και έστειλαν στα σπίτια τους τα παιδιά.

Οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τις δουλειές τους και βγήκαν απο τα κτίρια.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες μετασεισμικές δονήσεις ισχύος δύο εως 5,6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκαν μεχρι αυτή την ωρα.

Η ισχυρότερη δόνηση που έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Κύπρο, σημειώθηκε στις τέσσερεις και δέκα πρώτα λεπτά, την αυγή, και ήταν μεγέθους πέντε κόμμα έξι βαθμών, στην κλίμακα Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υλικες ζημιες σημειώθηκαν σε ολόκληρη την Κύπρο.

Οι περισσότερες όμως σημειώθηκαν στις επαρχίες της Πάφου και της Λεμεσού.


Τριανταπέντε τραυματίες και αρκετές υλικές ζημιές σε εικοσιπέντε χωριά

και στην πόλη της Πάφου, είναι ο απολογισμός του χθεσινού Εγκέλαδου που έγινε περισσότερο αισθητός στην Πάφο.

Αρκετά κυβερνητικά κτίρια, κατοικίες, πολυκατοικίες, εκκλησίες και δρόμοι υπέστησαν σημαντικές ζημιές ενώ οι μαθητές των περισσότερων σχολείων παρέμειναν σήμερα έξω από τις τάξεις.

Μια πολυκατοικία κρίθηκε ετοιμόρροπη και εγκαταλείφθηκε από του ενοίκους της.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στη Λάρνακα κυρίως στην ύπαιθρο οι ζημιές κάλυψαν μεγάλη έκταση. Συγκεκριμένα, σε δεκαέξι χωριά παρουσιάστηκαν ρωγμές σε σπίτια εκκλησίες και σχολεία.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Τριακόσια και πλέον σπίτια και υποστατικά στην δημοτική περιφέρεια Λεμεσού, υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό.

Το πρωί, δεκάδες Λεμεσιανοί βγήκαν στους δρόμους, ύστερα από φημές ότι επίκειται ισχυρότερος σεισμός.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Οι τίτλοι για τον πολιτικό σχεδιασμό εκτάκτου ανάγκης, εξηνταπέντε στο σύνολό τους είναι έτοιμοι, και τώρα αναμένεται από τα Υπουργεία και τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες, να καθορίσουν το περιέχομενό τους.

Τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Αμύνης, όπως και οι συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, μελέτησαν τα δύο - ογκοδέστατα - νομοσχέδια για την Πολιτική Αμυνα και τον Πολιτικό Σχεδιασμό Εκτάκτου Ανάγκης - ΠΣΕΑ.

Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, καθορίζοντας τη φιλοσοφία του ΠΣΕΑ, είπε ότι στόχος του σχεδιασμού είναι, να υποβοηθήσει και να στηρίξει το έργο της Εθνικής Φρουράς σε περιπτώσεις εχθροπραξιών ή άλλων καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.


Ο Ντέϊβιντ Χάνεϊ εκπροσωπεί την βρεττανική κυβέρνηση και όχι την Γαλλία και την Γερμανία.

Αυτό είπε σήμερα ο βρεττανός Υπατος Αρμοστής, Ντέϊβιντ Μάτεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στα πλαίσια της προετοιμασίας της καθόδου του κυρίου Χάνεϊ στην Κύπρο.

Την άποψη αυτή ενίσχυσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος είπε ότι οι βρετανοί, δεν έχουν δώσει τέτοια εντύπωση.

Σε αντιπαράθεση με τις δηλώσεις Μάτεν και Κασουλίδη, ήταν οι πρωϊνές δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκη Μάτση.

Ο κύριος Ματσης, εξεφρασε την πεποίθηση ότι ο Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ λειτουργεί εκ μέρους και των άλλων δύο ευρωπαϊκών χωρών.


Σκληρή απάντηση έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού.

Ο κύριος Μπατού,εξακόντισε απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, με αφορμή την άσκηση "Νικηφόρος".

Ενόσω τα τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στην Κύπρο, η αμυντική θωράκιση σε συνεργασία με την Ελλάδα θα συνεχίζεται, είπε ο Γιαννάκης Κασουλίδης.

Ο κύριος Κασουλίδης, επανέλαβε την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη, για άμεση και πλήρη αποστρατιω-τικοποίηση, θέση που απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά.

Στόχος της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας, πρόσθεσε ο Γιαννάκης Κασουλίδης, είναι η ειρηνική επίλυση του κυπριακού.

Στόχος οπως είπε, που θα βοηθηθεί αν γίνει αποδεκτή η πρόταση του Προέδρου για αποστρατιω-τικοποίηση.

Πάντως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι υπάρχει πολιτική διάσταση, στο γεγονός ότι, στην δήλωση του, απέφυγ ε να αναφερθεί στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, Ελλάδας και Κύπρου.


Εκτενείς συνομιλίες στις βασικές πτυχές του κυπριακού, θα έχει ο αντιπρόσωπος της Βρεττανίας για το κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ο οποίος αρχίζει επίσημη επίσκεψη την ερχόμενη Κυριακή.

Ο βρεττανός Υπατος Αρμοστής, Ντέϊβιντ Μάτεν δήλωσε σήμερα ότι ο κύριος Χάνεϊ, δεν θα επικεντρωθεί μόνο στο θέμα της ασφάλειας.

Θα έχει είπε, εντατικές διαβουλεύσεις για διάφορες πτυχές του προβλήματος, στα πλαίσια της στήριξης των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών και του Χαν Σουγκ Τζου.

Το σημαντικό, είπε ο κύριος Μάτεν είναι να βρεθεί συνολική λύση, που θα καλύπτει όλες τις πτυχές του κυπριακού.

Εν τω μεταξύ, ο Ντέϊβιντ Μάτεν επανέλαβε την δέσμευση του βρεττανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ να βοηθήσει τις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού, χαρακτήρισε, ωστόσο, εικασίες τα περί επικείμενης επίσκεψης του στην Κύπρο, τον Νοέμβριο.


Πλήρως ικανοποιημένος επέστρεψε νωρίς το απόγευμα από την Γιουγκοσλαβία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

Ο κύριος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι τροχιοδρομείται μια πιο στενή σχέση και πολύπλευρη συνεργασία, μεταξύ Κύπρου- Γιουγκοσλαβίας.

Ο Υπουργος Εξωτερικών, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Σλόπονταν Μιλόσεβιτς, αποδέχθηκε προσκληση του Προέδρου Κληρίδη, για να επισκεφθεί την Κύπρο.


Μαχητικό αεροσκάφος Μιράζ 2000 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροποριας, κατεπεσε σήμερα το πρωί και συνετρίβη στην θαλασσα νοτίως της Ανδρου.

Ο χειριστής του, Υποσμηναγός Πλακίδης, χρησιμοποίησε επιτυχώς το σύστημα εκτίναξης και διεσώθη.

Για την διάσωσή του, έσπευσαν αμέσως στο σημείο της πτώσης, ελικόπτερα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Με δηλώσεις του ο Υπουργος Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, ανεφερε ότι η πτώση του αεροσκάφους, οφείλεται σε μηχανική βλαβη.

Το αεροσκάφος συμμετείχε σε ασκήσεις αναχαίτισης. μαζί με τρία άλλα Μιραζ 2000.


Ενας ακόμη Κούρδος πολιτικός κρατούμενος, πέθανε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινουπόλεως, σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Αμπντουλάχ Σενγκουλέ, είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο, μετά τον αυτοπυρπολισμό του στις φυλακές του Μπαιράμ Πασά, στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο Σενγκουλέ, είχε αυτοπυρποληθεί μαζί με άλλους δύο συγκρατουμένους του, στα πλαίσια του κύματος διαμαρτυρίας, που είχε ξεσπάσει στις Τουρκικές φυλακές, για τον θάνατο έντεκα κρατουμένων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι μερικώς συννεφιασμένος και αναμένεται να πέσουν τοπικες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 16 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις που αναμένεται και πάλι να δώσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά νοτιοανατολικοί και αργότερα νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 27 βαθμούς.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 17, στην Λεμεσό 27 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 16 και


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Thursday, 10 October 1996 - 11:27:39