Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-06

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συνεχίζεται η εκπαίδευση των μονάδων της Εθνικής Φρουράς, που μετέχουν στην άσκηση Νικηφόρος '96.

Με βάση το σενάριο, θα πραγματοποιηθεί αντεπίθεση για ανακατάληψη υψωμάτων που κατέχει ο εχθρός.

Το επιχειρησιακό μέρος της άσκησης θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο.

Δύο φάσεις θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια της μέρας και μία την νύχτα.

Σε αυτές αναμένεται να λάβουν μέρος και αεροναυτικές δυνάμεις απο την Ελλάδα, στο πλαίσιο συνδυασμένων επιχειρήσεων με την άσκηση Τοξότης που άρχισε σήμερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μεταξύ της Ρόδου και της Κύπρου.


Καταιγισμό επισκέψεων διαφόρων μεσολαβητών, αναμένει η Κύπρος στους επόμενους δύο μήνες.

Τις επικείμενες επισκέψεις του αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, αλλά και του αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου, Ρίτσιαρτ Μπίτι, ανήγγειλε σήμερα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Γλαύκος Κληρίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αυξημένο ενδιαφέρον της Γαλλίας και της Γερμανίας, για το Κυπριακό, εκπροσωπεί το ενδιαφέρον της Ενωμένης Ευρώπης.

Αυτό το ενδιαφέρον, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα συνεχιστεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε εξάλλου ότι, θα θέσει υπόψην της πολιτικής ηγεσίας το προσχέδιο της απάντησής του προς την επιστολή του κατοχικού ηγέτη, όταν αυτό ετοιμαστεί.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκης Μάτσης, δήλωσε σήμερα ότι έχουν ήδη σχηματιστεί απόψεις για τις επιμέρους πτυχές του Κυπριακού, στα σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων.


Με αισιοδοξία αντικρύζει τις προεδρικές εκλογές ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού υποστηρίζει ότι η απόφαση του συνεδρίου να διατηρήσει το άρθρο του καταστατικού, με το οποίο ο πρόεδρος του κόμματος είναι και υποψήφιος πρόεδρος, τον ενισχύει σημαντικά.

Παράλληλα εκτίμησε ότι είναι νωρίς για διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η χθεσινή απόφαση του Συνεδρίου για το επίμαχο άρθρο, δεν δεσμεύει ούτε τα άλλα κόμματα, αλλά ούτε και τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι δεν έκανε επαφές ούτε και συνεννοήσεις με άλλα κόμματα.

Ανέφερε τέλος, ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να προέρχεται, είτε από το ΔΗΚΟ είτε να είναι της επιλογής του ΔΗΚΟ.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκης Μάτσης, αρνήθηκε να υπεισέλθει στο θέμα, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε και πάλι να μιλήσει περιοριζόμενος να αναφέρει ότι δεν αποφάσισε ακόμη.


Δεν υπάρχουν φατρίες στο Δημοκρατικό Κόμμα, τονίζει ο πρόεδρός του, Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος διαβλέπει το μέλλον του λαμπρό.

Ικανοποιημένος από το καταστατικό συνέδριο δηλώνει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Τάσσος Παπαδόπουλος, παρόλο που δεν παραλείπει να θίξει τα κακώς έχοντα.

Ωστόσο και οι δύο εκτιμούν ότι το έντονο κλίμα, οι έντονες αντεγκλίσεις και διαφωνίες, κρίνονται σαν ένδειξη ζωντάνιας και υγείας στο κόμμα και όχι σαν ένδειξη διχασμού και συρρίκνωσης.

Ο κύριος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει κομματικά αξιώματα, σημειώνοντας ότι θα παραμείνει στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αλέξης Γαλανός, δέν προέβη σε σχόλια για το συνέδριο.


Την Τετάρτη θα ληφθούν οι καθοριστικές αποφάσεις για τους υποψηφίους των συγκυβερνώντων κομμάτων για τις δημοτικές εκλογές.

Οι πρόεδροι του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος, αρνήθηκαν να προβούν σε αποκαλύψεις, παραπέμποντας στη συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την Λευκωσία τα συγκυβερνώντα κόμματα θα προτείνουν το Λέλλο Δημητριάδη.

Εξάλλου αύριο, σε σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη βουλή, θα ληφθούν αποφάσεις και για τους κατεχόμενους δήμους, δηλαδή αν θα διεξαχθούν εκλογές ή αν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων όπως έγινε και στο παρελθόν.


Με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε σήμερα η μεγαλύτερη μονοήμερη φιλανθρωπική εκδήλωση που γίνεται στην Κύπρο, το Διεθνές Παζάρι του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, Υπουργοί, βουλευτές, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Το ζεύγος Στέλιου και Ελλης Ιωάννου εξήγγειλε νέα μεγάλη δωρεά, ύψους δύο εκατομμυρίων λιρών, για ανέγερση στέγης ενηλίκων.


Ενας νέος ναός εγκαινιάστηκε σήμερα, στη Μητροπολιτική περιφέρεια Λάρνακας. Πρόκειται για τον ιερό ναό Αγίου Φανουρίου στην Αραδίππου, τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

Η τελετή άρχισε με τη λιτάνευση τεμαχίων οστών αγίων και μαρτύρων και τα θυρανοίξια.

Ακολούθησε η εναπόθεσις των οστών στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας, και εικονιδίων των Ευαγγελιστών στα τέσσερα άκρα της τα οποία καλύφθηκαν με μαρμαρόσκονη και σφραγίστηκαν με κηρομαστίχα.

Στη συνέχεια έγινε το κάθαρισμα της Αγίας Τράπεζας και η καθιέρωσή της με άγιο μύρο, όπως και των αντιμηνσίων, του ναού και των εικόνων.

Μιλώντας στο πυκνό εκκλησίασμα ο Πανιερώτατος ευχαρίστησε τους καρποφορούντας για την οικοδόμηση του ναού, εξήρε το γεγονός των εγκαινίων ενός κατοικητηρίου του Θεού, υπογραμμίζοντας ότι τούτο αποτελεί προσφορά αγάπης εκ μέρους της Εκκλησίας προς το πλήρωμά της.

Ανάδο χοι ήταν το ζεύγος Δημητρίου και Παναγιώτας Δημητρίου, τους οποίους ο Πανιερώτατος τίμησε με το χρυσό μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου.


Από αύριο οι αστυνομικοί θα εργάζονται 40 αντί 36 ώρες την εβδομάδα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Αλέκος Ευαγγέλου, απορρίπτει κάθε περαιτέρω διάλογο με το σύνδεσμο αστυνομίας, ενώ τονίζει τα οφέλη που θα έχει το δημόσιο από την αλλαγή.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι κάθε ένας από τους δύο χιλιάδες οκτακόσιους εβδομήντα πέντε αστυνομικούς θα πάρει από 120 μέχρι διακόσιες πενήντα λίρες από το επίδομα βάρδιας, ενώ το δημόσιο θα διαθέσει περίπου τέσσερα εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες λίρες.

Ανέφερε τέλος, ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο αριθμός των νέων προσλήψεων στη δύναμη, παρόλο που εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθει περίπου 11% του προσωπικού.


Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Γοώρρεν Κρίστοφερ, συναντήθηκε σήμερα χωριστά με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζιαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Οι επαφές Κρίστοφερ, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της νέας επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού στο Ισραήλ, και εντάσσονται στην προσπάθεια διάσωσης του ειρηνευτικού διαλόγου Ισραήλ - Αράβων.

Στην Γάζα, μεταβαίνει εξάλλου εντός της εβδομάδας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Ντικ Σπρίνγκ, υλοποιώντας απόφαση της Συνόδου του Δουβλίνου, για εκδήλωση πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Μεσανατολικό.


Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο γραφείο του Πρωθυπουργού της Γαλλίας Αλέν Ζυπέ, στο Δημαρχείο του Μπορντώ.

Απο την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, ενώ την στιγμή εκείνη ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στο Παρίσι.

Καμία ένδειξη ως προς την ταυτότητα των δραστών δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας δεν χρησιμοποιεί συχνά το γραφείο αυτό, μετά την εκλογή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα, ανκαι επισκέπτεται τακτικά το Μπορντώ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Τις αυγινές ώρες η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, τα νότια και τα ανατολικά παράλια και στους 15 στα βόρεια και τα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα ανατολικά και τα νότια παράλια καισ τους 27 στα βόρεια και τα δυτικά.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία ήταν 31 βαθμοί και η πιό χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 18, στη Λεμεσό 30 με 19 στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 14 και στον Πρόδρομο 24 με 13.

Ο κίνδυνος έκρηξης πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Sunday, 6 October 1996 - 13:19:22