Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-03

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συνεχή επικοινωνία και συντονισμό έχουν Ελλάδα και Κύπρος, για να αντιμετωπισθούν οι επερχόμενοι κρίσιμοι μήνες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

H συνεχής εισροή νέων στοιχείων επιβάλλει την συνεχή μελέτη πιθανών σεναρίων.

Για το θέμα αυτό, είπε ο κύριος Κασουλίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αποστείλει υπόμνημα στην ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η Ελληνική κυβέρνηση θα επεξεργαστεί κάποιες θέσεις και θα τις κοινοποιήσει στην κυπριακή κυβέρνηση.

Ενα από τα σενάρια, που είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί, είναι η άσκηση πολιτικών πιέσεων στην πλευρά μας, ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προς αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, θα επιστρατευθεί η ελληνική κυβέρνηση και το δικαίωμα αρνησικυρίας, για οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση, που δεν θα περιλαμβάνει την Κύπρο.

Ο Κυβερνητι κός Εκπρόσωπος είπε, ακόμα, ότι, οι πέντε βασικές πτυχές, επί των οποίων θα αναζητηθεί κοινό έδαφος, είναι γνωστές.

Το τί αποτελεί κοινό έδαφος, πρόσθεσε θα καθοριστεί στην πορεία. Και αυτό, όπως είπε, για να υπάρχει ευχέρεια διαπραγμάτευσης στην πλευρά μας.


Απαντητική επιστολή προς τον Ραούφ Ντενκτάς, ετοιμάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η επιστολή του Προέδρου Κληρίδη, θα τεθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Γλαύκος Κληρίδης θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, αμέσως μετά την άσκηση "Νικηφόρος".

Η ημερήσια διάταξη θα περιλαμβάνει ενημέρωση από τον Πρόεδρο για τις επαφές του στην Νέα Υόρκη και για το τι συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Κώστα Σημίτη.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση αναμένει κάποια νέα πρόταση για το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Μαντλίν Ολμπραϊτ, έχει δει τις δυσκολίες που προκύπτουν από την εμμονή του Ντενκτάς να συμετάσχει στον διάλογο και εκπρόσωπος των λεγομένων "τουρκοκυπριακών δυνάμεων". Ενόψει αυτών των δυσκολιών, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, η πλευρά μας αναμένει κάποια νέα πρόταση.


Υψιστη προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση, παραμένει το Κυπριακό.

Αυτό ήταν το επιστέγασμα δηλώσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην Αθήνα Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Κύπρο.

Ο κύριος Ρέππας, συνόψισε τα αποτελέσματα των επαφών των δύο Κυβερνήσεων σε έξι σημεία, τα οποία διέπουν το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Η επίσκεψη Σημίτη επιβεβαίωσε τη σύμπλευση των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδος στους χειρισμούς για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, στην ενθάρρυνση της διεθνούς κοινότητας για ανάληψη πρωτοβουλιών προώθησης του προβλήματατος, καθώς και στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κύριος Ρέππας, τόνισε επίσης ότι ακρογωνιαίος λίθος της αμυντικής συνεργασίας των δ ύο χωρών, παραμένει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.


Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενδοιασμός ή περιορισμός σχετικά με την υλοποίηση της προγραμματισμένης κοινής άσκησης Ελλάδας Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες δήλωσε το μεσημέρι από την Αθήνα, ο νέος Υπουργος Εθνικής Αμυνης.

Μετα από συνάντηση που είχε το μεσημέρι στην Αθήνα, με τον υπουργό Αμυνας της Κυπρου, ο κύριος Τζοχατζόπουλος δήλωσε ότι η διεξαγωγή των ασκήσεων, Νικηφόρος και Τοξότης, θα συμβάλει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της αμυντικής ικανότητας των δύο χωρών.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο κύριος Ηλιάδης δήλωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία και την προοπτική του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου.

Εν τω μεταξύ το πρωί, οι επιτελείς του ΓΕΕΦ ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για την έναρξη της τακτικής άσκησης Νικηφόρος 96.

Η άσκ ηση η οποία θα διαρκέσει έξι ημέρες έχει ως στόχο τον έλεγχο της μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των σχηματισμών της Εθνικής Φρουράς, με ιδιαίτερο βάρος στις εφεδρείες και την εξάσκηση του προσωπικού σε πολεμικές συνθήκες.


Προκλητικά απαράδεκτη είναι η προκαταρκτική έκθεση του Λόρδου Φίνσμπεργκ, εισηγητή για το κυπριακό στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Λόρδος Φίνσμπεργκ ισοπεδώνει τα πάντα και εξισώνει την νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου με το ψευδοκράτος και την Τουρκία, σε ότι αφορά τις ευθύνες για το αδιέξοδο στο κυπριακό.

Ο βρεττανός Λόρδος, απειλεί ότι η Ευρωπαϊκή 'Ενωση μπορεί να προειδοποιήσει την Κύπρο, ότι δεν θα ενταχθεί στους κόλπους της, εάν συνεχίσει να παραγνωρίζει τα Ηνωμένα 'Εθνη, αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στην έκθεση του, ο Λόρδος Φίνσπεργκ, ζητά και από τις δύο πλευρές να ξεχάσουν το παρελθόν και να πράξουν με βάση την λογική.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος προκαλεί τα αισθήματα των συγγενών των αγνοουμένων και όλου του κυπριακού ελληνισμού, αναφέροντας κυνικά ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί.


Η συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, οδήγησε σήμερα 75 κρατουμένους σε επ'αόριστον απεργία πείνας, σε δύο φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκική επαρχία Ερζερούμ.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Ανατολή, οι κρατούμενοι ζητούν απο την Τουρκική Κυβέρνηση, να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που είχε διατυπώσει τον Ιούλιο για βελτίωση των συνθηκών κράτησης, μετά τον θάνατο απο απεργία πείνας δώδεκα πολιτικών κρατουμένων σε διάφορες φυλακές της χώρας.

Αλλοι 80 κρατούμενοι πραγματοποιούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε φυλακή της επαρχίας Τσανάκαλε, ενώ άλλοι τέσσερις αυτοπυρπολήθηκαν σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης.


Οι εργαζόμενοι στην περιοχή της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, οι δημοτικές αρχές, αντιπροσωπείες μαθητών και ο κλήρος της μητροπολιτικής περιφέρειας επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο και στη συνοδεία του.

Ο Πατριάρχης Παύλος παρέστη σε δέηση στον μητροπολιτικό ναό, μετά το πέρας της οποίας, τον προσφώνησε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος.

Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης εξέφρασε για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες του ποιμνίου του προς το πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου για την βοήθεια και συμπαράσταση που του παρέσχαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δοκιμασιών του.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος Πατριάρχης δέχθηκε στην Μητρόπολη, τον χαιρετισμό των πιστών και αντιδώρησε τις ευλογίες του.

Καθοδόν προς τη Λευκωσία, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου.


Δραματική και εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με τους ξένους εργάτες στην Κύπρο.

Κυβέρνηση και Βουλή μελετούν μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Βουλευτές κατήγγειλαν ότι διάφορες περιοχές σε όλες τις ελεύθερες πόλεις κατήντησαν γκέτο και ούτε και η αστυνομία μπορεί να εισέλθει σε αυτές.

Οι συναρμόδιοι Υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας, Ντίνος Μιχαηλίδης και Ανδρέας Μουσιούττας αντίστοιχα, οι οποίοι παρέστησαν στη συνεδρία της επιτροπής εργασίας, καθησυχάζουν, χωρίς ωστόσο να αρνούνται την ύπαρξη προβλημάτων.

Η αστυνομία από την πλευρά της δήλωσε ότι ελέγχει όλες τις περιοχές, ενώ εκπρόσωπός της, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν από την έλλειψη χώρων για φυλάκιση των παράνομων εργατών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εργασίας, Αβραάμ Αντωνίου, ανέφερε ότι σήμερα εργοδοτούνται στην Κύπρο 27.000 νόμιμοι ξένοι εργάτες και 10.500 παράνομοι.


Σε δυναμικά μέτρα θα κατέλθουν οι έκτακτοι υπάλληλοι του δημοσίου διαμαρτυρομενοι για κωλυσιεργία, που όπως υποστηριζουν, παρατηρήθηκε στο θεμα της μονιμοποίησης τους από την Βουλή.

Το θεμα συζητήθηκε σε σημερινη, εκτακτη Γενική Συνέλευση των χιλίων ογδόντα εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων.

Την ερχόμενη Δευτέρα, συνέρχεται η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για να εξετάσει το θέμα.

Η συνέλευση των εκτάκτων, αποφάσισε σήμερα όπως την συγκεκριμένη ημέρα κατέλθει σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή, για την κωλυσιεργία, που υπήρξε εκ μέρους της.


Διαφοροποιείται το ωράριο των αστυνομικών απο την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Οπως ανέφερε ο κύριος Αλέκος Ευαγγέλου, οι αστυνομικοί θα εργάζονται οκτώ ώρες την ημέρα για πέντε μέρες αντί έξι ώρες για έξι μέρες.

Το γεγονός φαίνεται να δημιουργεί τις αντιδράσεις του Συνδέσμου Αστυνομίας, ο οποίος θα συνέλθει αύριο προκειμένου να μελετήσει το θέμα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Στέλιος Ιωάννου, δήλωσε ότι διαφωνεί με την αυτεπάγγελτη εγκύκλιο του Αρχηγού αστυνομίας και είπε ότι πριν ληφθεί απόφαση θα έπρεπε να ερωτηθεί και ο σύνδεσμος.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 19 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια παράλια και στους 27 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 18, στην Λεμεσό 29 με 17, στην Πάφο και την Κερύνεια 26 με 15 και τέλος στον Π


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Thursday, 3 October 1996 - 17:22:25