Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-19

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ηχυρό χαστούκι δέχτηκε σήμερα η Τουρκία από τό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέ ψήφισμα, τό οποίο υιοθετήθηκε μέ συντριπτική πλειοψηφία νωρίς τό απόγευμα, η Ευρωβουλή ζητεί το πάγωμα όλων των κοινοτικών πιστώσεων που προορίζονται για την Αγκυρα.

Υπερ τού ψηφίσματος τάχθηκαν 319 ευρωβουλευτές, εναντίον 23 , ενώ υπήρξαν 20 αποχές.

Μέ τό ψήφισμα, τό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί από τήν Αγκυρα νά τιμήσει τίς υποχρεώσεις πού απορρεουν από τήν Τελωνειακή Σύνδεση μέ τήν Ευρωπαϊκή Ενωση καί επισημαίνει οτι οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις τών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ερχονται σε πλήρη αντίθεση μέ τήν συμφωνία αυτή.

Το ψηφισμα όχι μόνο καταγγέλλει την Τουρκία για τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού, αλλά προβλέπει και το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων προς την Αγκυρα, από τα κονδύλια του χρηματοδοτικού κανονισμού και του προγράμματος ΜΕΤΑ.

Θεωρεί επίσης ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι περισσότερο απο ποτέ αναγκαία, ενώ παράλληλα, ζητεί την άμεση αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής απο τη Νήσο.

Τό Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε επίσης αποφασιστικά τά σχέδια τής Τουρκίας γιά τή δημιουργία ζώνης ασφαλείας στό Βόρειο Ιράκ ως σοβαρή παραβίαση τού Διεθνούς Δικαίου.


Τη σημαντική επιτυχία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών όσον αφορά το ψήφισμα του Ευρωπαικου κοινοβούλιου, εξήρε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργος Ρωμαίος.

Ο κύριος Ρωμαίος συνεχάρει τους Ευρωβουλευτες, οι οποιοι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενωμένοι έδωσαν για αλλη μια φορά αποφασιστική μάχη για την προβολή των ελληνικών θέσεων.

Σταθμό στην εξελιξη των σχέσεων της Ευρωπαικής Ενωσης με την Τουρκία χαρακτήρισε το σημερινό ψήφισμα ο υπουργός Τύπου τής Ελλάδος Δημήτρης Κώνστας.

Με το ψήφισμα αυτό υπογραμιζει ο κύριος Κωνστας, το ευρωκοινοβούλιο απαιτεί απο τα αλλα όργανα της Ευρωπαικής Ενωσης να αναθεωρήσουν το πλέγμα των αξιών και των αρχών επί των οποίων, θα μπορούσε να στηριχθεί η σύνδεση της Τουρκίας με την Ενωμένη Ευρώπη.

Το σημαντικό είναι, τόνισε ο κύριος Κώνστας ότι το πρόβλημα της Τουρκίας, δεν ειναι πλέον ενός κράτους μελους με την Αγκυρα, αλλά ολοκληρης της Ευρωπαικής Ενωσης με ένα κράτος, που συστηματικά καταστρατηγεί και υπονομεύει τις ευρωπαικές αρχές.


Ενωρίς το 1997, αναμένονται νέες σοβαρές εξελίξεις στο κυπριακό.

Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιαννάκη Κασουλίδη και του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκη Μάτση και επιβεβαιώνουν χθεσινή δήλωση του Προέδρου προς τον Λόρδο Μπέθελ, σύμφωνα με την οποία ελπίζει να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, στις αρχές του 1997.

Επιδιώκουμε, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς και ευελπιστούμε ότι εντός των προσεχών μηνών θα γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιτυχίας ενός τέτοιου διαλόγου.

Οι προσπάθειες αυτές, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος έχουν ήδη αρχίσει από τον Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ του οποίου ο ρόλος είναι σημαντικός.

Πιο αποκαλυπτικός ήταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος είπε ότι ο βρετανός διπλωμάτης ενεργεί με ταχύτατους ρυθμούς, με στόχο τη προετοιμασία του ε δάφους για την πραγματοποίηση συνάντησης κορυφής Κληρίδη- Ντενκτάς, εντός του 1997.

Αυτό φαίνεται, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, καί από τη πρωτοβουλία που έχουν εκδηλώσει η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρεττανία.

Ωστόσο, κατέληξε ο Γιαννάκης Μάτσης, η Βρεττανία προσπαθεί να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με την έντονη δραστηριοποίηση του εκπροσώπου της για το κυπριακό.


Τό Κυπριακό δεν αποτελεί Ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά ηταν καί παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής καί κατοχής.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, κληθείς νά σχολιάσει δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, η οποία φέρεται να έχει καλέσει την Ελλάδα σε διάλογο με την Αγκυρα, για λύση του Κυπριακού.

Ο κύριος Μιχαηλίδης ανέφερε επίσης οτι Κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε τις εκτιμήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με τίς δηλώσεις τής Τανσού Τσιλέρ.

Εάν, κατέληξε ο κύριος Μιχαηλίδης, η Αγκυρα προτείνει να συζητηθεί λύση του Κυπριακού και να παρουσιασθεί το πρόβλημα, ως Ελλαδοτουρκική διαφορά, τότε δεν το αποδεχόμαστε.


Λανθασμένες και μη αντικειμενικές χαρακτήρισε τις χθεσινές εκτιμήσεις των δύο Βρετανών βουλευτών Λόρδου Μπέθελ και Ρόμπιν Κόρμπετ,ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

Οι Βρετανοί Βουλευτές συναντήθηκαν τό πρωί μέ τόν Υπουργό Εξωτερικών μέ τόν οποίο συζήτησαν τα δραματικά γεγονότα στην Δερύνεια και τη πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση.

Σε δηλώσεις τους μετά τήν συνάντηση, οι δύο βουλευτές, μέλη τής Επιτροπής "Φίλοι τής Κύπρου", επανέλαβαν την θέση τους ,ότι την ευθύνη για τις συνομιλίες έχουν μόνο οι δυο κοινότητες, αφήνοντας να νοηθεί ότι η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο,δεν εμποδίζει τούς Ελληνοκύπριους καί τούς Τουρκοκύπριους ,απο το να έρθουν σε συμφωνία.

Ο κύριος Μιχαηλίδης,επισήμανε, επίσης, ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά, όχι μόνο σέβεται την Τουρκοκυπριακή ,αλλά και ανησυχεί απο την συνεχή μετανάστευση των Τουρκοκυπρίων στο εξωτερικό.


Κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή, από τόν Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, οι προυπολογισμοί της Δημοκρατίας για το προσεχές έτος.

Ο Τακτικός Προυπολογισμός παρουσιάζει έσοδα ενός δισεκατομυρίου, ενενήντα εκατομυρίων λιρών και δαπάνες ενός δισεκατομυρίου τριακοσίων εβδομηντα- πέντε εκατομυρίων λιρών.

Ο Προυπολογισμός Αναπτύξεως προβλέπει δαπάνες διακοσίων τριαντα-τριών εκατομυρίων και ο Προυπολογισμός του Ταμείου Ανακουφίσεως Εκτοπισθέντων και Παθόντων, προβλέπει δαπάνες ογδοντα-τριών εκατομυρίων λιρών και έσοδα εικοσι-δύο εκατομυρίων.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση των προυπολογισμών ο κος Χριστοδούλου δήλωσε ότι το πνεύμα του Τακτικού Προυπολογισμού, είναι πνεύμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, λιτότητας και περισυλλογής.

Για τον Προυπολογισμό Αναπτύξεως, ο κύριος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι είναι αυξημένος κατά είκοσι εκατομύρια λίρες και αυτό αποδεικνύει ότι έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Για τον Προυπολογισμό τέλος του Ταμείου Ανακουφίσεως, ο Υπουργός Οικοινομικών ανέφερε ότι αυτός αντανακλά το αίσθημα ευθύνης, σε μία τάξη αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας.


Ενώπιον τής Δικαιοσύνης θά προσαχθούν τά δύο ατομα από τήν Λεμεσό πού παρουσιάστηκαν ως μέλη τής αυτο-αποκαλούμενης οργάνωσης "Ελληνική Ταξιαρχία Επιλέκτων".

Η δήθεν οργάνωση, με προκήρυξη που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, αποδίδει - αυθαίρετα - σε εκδικητική δήθεν ενέργεια Ελλήνων, τον πρόσφατο φόνο του στρατιώτη του κατοχικού στρατού στην Αχερίτου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα οτι η υπόθεση αυτή προκάλεσε συνέπειες στό Εθνικό μας θέμα καί εξεφρασε την λύπη του γιατι ο παρανομος ραδιοσταθμός Μπαϊρακ δίνει πίστη σε ενεργειες μονο δύο ατόμων οι οποίοι δεν πρεπει να θεωρούνται ως σοβαρά ατομα.


Εγινε νωρίς το μεσημέρι, η εκταφή της σωρού του Τριαντάφυλλου Χριστοδούλου ο οποιος είχε βρεθει νεκρος στο Νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας Αθαλάσσας.

Η εκταφή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του, για στοιχειοθέτηση υπόθεσης, ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η νεκροψια αναμενεται να γίνει εντος της ημερας απο τον Ιατροδικαστη Πέτρο Βανεζη στην παρουσια των Ιατροδικαστων Πανίκου Σταυριανού, Σοφοκλη Σοφοκλεους και της Παθολογο-ανατόμου Ελενης Αντωνίου.

Η εκταφή και η νεκροψια του δεύτερου τροφίμου Νικοδημου Τριγγίδη ο οποιος βρεθηκε νεκρος στις 28 Αυγούστου θα γινει αυριο.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργος Υγειας Μανώλης Χριστοφιδης ανεφερε ότι θα αποδοθούν ευθυνες, εάν καί εφόσονν διαπιστωθει ότι υπαρχουν.

Είπε,επίσης, ότι εντός του 1996 θα αρχίσει η ανέγερση σύγχρονων θαλάμων υψίστης ασφαλείας για καλύτερη εποπτία και επίβλεψη των ασθενών, ενω μελετάται και το ενδεχόμενο τοποθέτησης κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.


Δύο νέα επεισόδια με πυροβολισμούς, απο τα κατεχόμενα, σημειώθηκαν χθες βράδυ και σήμερα την αυγή.

Τό πρωτο επεισόδιο σημειώθηκε χθες το βράδυ, λίγο μετά τις έντεκα, στην περιοχή Καϊμακλίου.

Ακουστηκαν πυροβολισμοί από τα κατεχόμενα, οι οποίοι ωστόσο, δεν προέρχονταν από τα φυλάκια που επανδρώνονται από τον κατοχικό στρατό.

Τό δεύτερο επεισόδιο σημειώθηκε στίς δύο και τριάντα περίπου την αυγή, στην περιοχή κοντά στο κατεχόμενο χωριό Αχερήτου.


Αλλοι τρείς Βορειοκορεάτες σκοτώθηκαν σήμερα, κατά την διάρκεια επιχείρησης των νοτιοκορεατικών δυνάμεων ασφαλείας για την σύλληψη τους.

Οι τρείς Βορειοκορεάτες πράκτορες, σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών με Νοτιοκορεατικά στρατεύματα,ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι συνελήφθησαν.

Οι αρχές της Νοτίου Κορέας συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των εναπομείναντων Βορειοκορεατών, απο το εικοσαμελές πλήρωμα του υποβρυχίου,το οποίο είχε προσαράξει χθές σε ύφαλο,αναγκάζοντας τα σταλέχη του να αποβιβαστούν.

Εντεκα απο τα μέλη του πληρώματος βρέθηκαν χθές νεκρά,δολοφονημένα απο τον επικεφαλής της ομάδας,ο οποίος στην συνέχεια αυτοκτόνησε,για να αποφύγει την σύλληψη.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Aποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος και οι ανεμοι θα τραπουν σε ασθενεις μεταβλητους 2 εως 3 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και η θερμοκρασια θα πεσει στους 16 βαθμους στο εσωτερικο και στους 18 στα παραλια.

Αυριο ο καιρος θα συνεχισει να ειναι αιθριος. ΟΙ ανεμοι θα ειναι μετριοι θαλασσιοι 4 μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα φτασει τους 32 βαθμους στο εσωτερικο, τους 30 στα νοτια παραλια και στους 27 στα δυτικα παραλια.

Σημερα η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 32 βαθμοι και η πιο χαμηλη 16, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 29 με 18, στην Λεμεσο 31 με 19, στην Κερυνεια και την Παφο 27 με 15 και τελος στον Προδρομο 25 με 13.

Ο κίνδυνος έκρηξης δασικών πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Friday, 20 September 1996 - 9:00:00