Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-11

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πρωτοφανές περιστατικό απόδρασης υποδίκων σημειώθηκε το πρωί στην Λευκωσία.

Συγκεκριμένα δύο Ισραηλινοί κρατούμενοι, κατάφεραν με την βοήθεια ενόπλων να αποδράσουν ενώ οδηγούντο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

Στην συνέχεια διέφυγαν στα κατεχόμενα.

Το περιστατικό σημειώθηκε, στην περιοχή Πεδιαίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο πρόσωπα τα οποία επέβαιναν μοτοσυκλεττών ανέκοψαν το αστυνομικό όχημα που μετέφερε τους υποδίκους.

Υπό την απειλή όπλου, ακινητοποίησαν τους αστυνομικούς, καταστρέφοντας τον ασύρματό τους και πήραν τα κλειδιά του αυτοκινήτου.

Στη συνέχεια, αφού έκοψαν τις χειροπέδες, οι τέσσερεις Ισραηλινοί επιβιβάσθηκαν στις μοτοσυκλέττες και με ιλιγγιώδη ταχύτητα, κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Ακολούθως πήδησαν τα συρματοπλέγματα του οδοφράγματος, επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο πού τους περίμενε στην κατεχόμενη περιοχή και αφ ού μπήκαν μέσα εξαφανίστηκαν.

Συνελήφθησαν ομως από τίς κατοχικές αρχές καί αναμένεται νά προσαχθούν σε ψευδο-δικαστήριο.

Ο Υπουργός Δηκαιοσύνης καί Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου διέταξε ποινική ερευνα γιά τό συμβάν, καθώς καί πυθαρχική ερευνα εναντίον τών δύο συνοδών αστυνομικών.

Οι δύο Ισραηλινοί κρατούμενοι, Αβί Μπιτόν 21 ετών και Σιούκι Σαμάνα 24 ετών, επρόκειτο σήμερα να παραπεμφθούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων και απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.


Καθοριστική επιστολή-απάντηση στις πρόσφατες υποκριτικές διαλλακτικές δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, αποστέλλει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η προεδρική επιστολή δεν αποτελεί μέρος κάποιας νέας διαδικασίας, σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τα τελευταία δραματικά γεγονότα μέχρι τις θέσεις της πλευράς μας στις βασικές πτυχές του κυπριακού.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης αρνήθηκε νά αποκαλύψει τό περιεχόμενο, τόνισε ομως οτι η επιστολή δεν αποτελεί απάντηση μόνο στον Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και σε όσους απεργάζονται μεθόδους αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ο κύριος Κασουλίδης, είπε επίσης ότι, για τις δολοφονίες του Ισαάκ και του Σολωμού, τίθεται θέμα πολιτικών ευθυνών του Ντενκτάς, όχι όμως θέμα εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας ή θέμα συνομιλητού.

Εν τω μεταξύ, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, Χαν Σουγκ Τζου συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δεν μετέφερε συγκεκριμένες προτάσεις, έκανε όμως έκδηλη την προτίμηση του στο ενδεχόμενο κοινής δήλωσης Κληρίδη- Ντενκτάς ή στο ενδεχόμενο χωριστών δηλώσεων.

Ο κύριος Χαν συναντήθηκε το μεσημέρι με τον κατοχικό ηγέτη και θα συνεχίσει αύριο τις επαφές του με την πολιτική ηγεσία.


Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, δήλωσε ότι η Γενική Εισαγγελία κατέχει στοιχεία, τα οποία εμπλέκουν την Αγκυρα και το ψευδοκράτος στη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού.

Ο κύριος Μαρκίδης δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά, μπορούν να στοιχειοθετήσουν υπόθεση φόνου, με βάση το δίκαιο όλων των χωρών, αλλά και υπόθεση αφαίρεσης ζωής κατά παράβαση του ανθρωπίνου δικαιώματος για τη ζωή, όπως αυτό κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας πρόσθεσε ότι τα στοιχεία παρέχουν τη δυνατότητα λήψης νομικών μέτρων, ενώπιον διεθνών οργάνων και το θέμα θα μελετηθεί με προσοχή.

Για την υπόθεση του φόνου του Τάσου Ισαάκ, ο κύριος Μαρκίδης δήλωσε ότι υπάρχει διαχωρισμός από πλευράς υλικού, το οποίο σχετίζεται με τον εντοπισμό ενόχων.

Εν τω μεταξύ, σε φωτομοντάζ αποδίδει τώρα ο δολοφόνος τού Σολωμού Σολωμού, ψευδοϋπουργός τού κατοχικού καθεστώτος Κενάν Ακίν, τά ντοκουμέντα πού τόν παρουσιάζουν νά εκτελεί εν ψυχρώ τόν νεαρό ηρωομάρτυρα.

Μέ δηλώσεις του στίς Τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο Ακίν προέβαλε τόν γελοίο ισχυρισμό οτι τήν ημέρα τών γεγονότων στήν Δερύνεια ειχε πάει στή θάλασσα γιά μπάνιο. Παραδέχτηκε, ωστόσο, οτι οπλοφορεί.

Παράλληλα, ο Τουρκοκυπριακός Τύπος αποκάλυψε οτι μέλη τής τρομοκρατικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι βρίσκονταν καί πάλι χθές στά κατεχόμενα.

Σύμφωνα μέ τά δημοσιεύματα, οι Γκρίζοι Λύκοι ηταν οι διαδηλωτές πού μετέβησαν παρά τό ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας καί προσπάθησαν νά δημιουργήσουν νέα επεισόδια.


Ειρήνη και ηρεμία υπάρχει και στα νεκροταφεία και η Τουρκία θέλει να μετατρέψει την Κύπρο, σε νεκροταφείο για να εδραιώσει την κατοχή.

Αυτή ήταν η απάντηση του Ευρωβουλευτή τού ΠΑΣΟΚ Γιάννου Κρανιδιώτη, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στη Νέα Υόρκη, στον Πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντάλ Ινονού.

Ο Ερντάλ Ινονού, ισχυρίστηκε ότι η παρουσία Τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, έφερε -δήθεν- την ειρήνη.

Την τουρκική προκλητικότητα και τα τελευταία δραματικά γεγονότα της Δερύνειας, κατήγγειλε στην ομιλία του και ο Πρόεδρος της Εδεκ Βάσος Λυσσαρίδης.


Την πρώτη Οκτωβρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, εάν και εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές της εικοστής- δευτέρας Σεπτεμβρίου.

Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι.

Το Κυπριακό, ανέφερε ο κύριος Σημίτης, θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η κοινή στρατηγική και η τακτική που θα ακολουθηθούν στο Κυπριακό μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας είπε, θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης του κυρίου Σημίτη στην Κύπρο την πρώτη Οκτωβρίου.

Σε ότι αφορά το ενιαίο αμυντικό δόγμα, ο κύριος Σημίτης ανέφερε ότι αποτελεί σταθερή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.


Την ευκαιρία να αναφερθεί στο πρόβλημα της Κύπρου και τα τελευταία γεγονότα της Δερύνειας, είχε κατά τη συμμετοχή του στη διάσκεψη των Ευρωπαικών Λαικών κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη πού εδωσε τό μεσημέρι, ο κύριος Μάτσης τόνισε οτι οι ξένοι σύνεδροι, αντίκρυσαν θετικά τις θέσεις πού διετύπωσε, και μάλιστα στο τελικό ανακοινωθέν, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο, σε τρεις περιπτώσεις.

Η συνέλευση, στην οποία παρευρίσκοντο πέραν των τριάντα αρχηγών κομμάτων από όλες τις χώρες της Ευρώπης, ασχολήθηκε με τις σημαντικές αποφάσεις που θα πάρει η διακυβερνητική διάσκεψη, και ενδιέτριψε ιδιαίτερα σε θέματα κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ευρώπης.


Πολύ κοντά σε ενοποίηση βρίσκονται το Κινημα Ελευθέρων Δημοκρατών, και το ΑΔΗΣΟΚ.

Αυτό διεφάνη, από τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του ΚΕΔ, Γιώργου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Σε απόφαση του πολιτικού συμβουλίου του ΚΕΔ, αναφορικά μέ τό Κυπριακό, τονίζεται επίσης ότι η μη προσφυγή της πλευράς μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για καταγγελία της βαρβαρότητας των κατοχικών δυνάμεων, μετά τα πρόσφατα γεγονότα της Δερύνειας, αποτελεί μεγάλο πολιτικό σφάλμα.


Μέ σφαγή ζώων εξω από τό Δημοτικό Μέγαρο Παφου συνεχίστηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τών κρεοπωλών γιά τίς πρόσφατες αυξήσεις στά τέλη σφαγής καί φορτοεκφόρτωσης.

Παρά τίς συνεχείς διαβουλέσεις καί τίς μεσολαβητικές προτάσεις, τόσο ο Δήμος Πάφου, οσο καί οι κρεοπώλες εμμένουν στίς απόψεις τους μέ αποτέλεσμα η απεργία νά συνεχίζεται καί τό σφαγείο νά παραμένει κλειστό.

Σήμερα, οι κρεοπώλες, υλοποιώντας τήν προειδοποίησή τους, εσφαξαν δύο ζώα εξω από τό Δημοτικό μέγαρο προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ τών διερχομένων.


Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, τρία πιστόλια "μπράουνινγκ" μέ τούς σιγαστήρες τους, καί πυρομαχικά εντόπισε σήμερα η αστυνομία σε εμπορευματοκιβώτιο πού εφθασε σήμερα μέ κρουαζιερόπλοιο στό Λιμάνι Λεμεσού.

Τό παράνομο εμπόρευμα βρισκόνταν καμουφλαρισμένο σε κιβώτιο ταχυτήτων φορτηγού αυτοκινήτου προερχόμενο από τήν Αγγλία καί εντοπίστηκε από ανιχνευτικό σκύλο τής αστυνομίας ύστερα από εξονυχιστική ερευνα εξι ωρών.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν εκ νέου το Ιράκ, να μην επισκευάσει τα αντι-αεροπορικά του συστήματα που καταστράφηκαν απο τους Αμερικανικούς πυραύλους, κατά την διάρκεια των προσφάτων επιθέσεων.

Παράλληλα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου, επιβεβαίωσαν σήμερα πληροφορίες από την Βαγδάτη, που ανέφεραν ότι το Ιράκ, εξαπέλυσε πυραύλους, εναντίον Αμερικανικών αεροπλάνων.

Κανένα απο τα αεροσκάσφη δεν πλήγηκε απο τους πυραύλους.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, είχε τονίσει επίσης, ότι οι Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, θα επαναλάβουν τις επιθέσεις ειδικά, εάν οι ιρακινοί προσπαθήσουν να θέσουν ως στόχο Αμερικανικά αεροσκάφη με τα ραντάρ τους.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θά καταστούν βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θά ειναι ταραγμένη στίς δυτικές περιοχές.

Η θερμοκρασία θά πέσει στούς 17 βαθμούς στό εσωτερικό καί τά δυτικά παράλια καί στούς 20 περίπου βαθμούς στά νότια παράλια.

Αυριο, ο καιρός θά ειναι και πάλι αιθριος.

Οι άνεμοι θά ειναι τό πρωί ασθενείς μεταβλητοί 3 μποφόρ καί σταδιακά θά τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θά παραμείνει ταραγμένη, στίς δυτικές περιοχές γιά νά καταστεί τό απόγευμα ταραγμένη καί στίς νότιες προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θά ανέλθει στούς 33 βαθμούς στό εςσωτερικό, στούς 30 στά νότια παράλια καί στούς 28 βαθμούς στά δυτικά παράλια.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία ήταν 32 βαθμοί και η πιό χαμηλή 17, στην Αμμ όχωστο και τη Λάρνακα, 29 με 20 στη Λεμεσό, 29 με 19 στην Κερύνεια και την Πάφο, 28 με 17


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Wednesday, 11 September 1996 - 12:05:16