Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-09

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η 'Αγκυρα συνεχίζει τον χορό των προκλήσεων, σε μιά προσπάθειά της να συντηρήσει την ένταση στην Κύπρο.

Η Τανσού Τσιλέρ, ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στην κηδεία του τούρκου στρατιώτη, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη χθεσινή προβοκατορική ενέργεια.

Σε προκλητικές και θρασύτατες της δηλώσεις, η Τσιλέρ ζήτησε από την Ελληνική πλευρά την σύλληψη και τιμωρία των ενόχων.

Εν τω μεταξύ, την πρόταση της κυβέρνησης, για μια καλά προετοιμασμένη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, η οποία θα έχει ως αντικείμενο την ουσία του κυπριακού, επανέλαβε σήμερα ο Εκπρόσωπος της, Γιαννάκης Κασουλίδης, ορίζοντας την συνάντηση αυτή, ως τον καλύτερο τρόπο εκτόνωσης της κρίσης.

Ο κύριος Κασουλίδης έστειλε σαφές μήνυμα σε όσους προσπαθήσουν να σύρουν την πλευρά μας σε συνομιλίες, προτού εξευρεθεί κοινό έδαφος επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού, με πρόσχημα τα δραματικά γεγονότα στην Δερύνεια και το επεισόδιο στις Βρυσούλλες.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στις Σέρρες, ο 'Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο, το χθεσινό επεισόδιο να είναι ενταγμένο στις προσπάθειες της 'Αγκυρας, να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις.


Προβοκατόρικη ενέργεια θεωρεί, εκ πρώτης όψεως, η κυβέρνηση, την δολοφονία του τούρκου έποικου στρατιώτη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, επανέλαβε, με βεβαιότητα ότι δέν έχουν καμία ανάμιξη στη δολοφονία του τούρκου στρατιώτη.

Η Κυβέρνηση, δήλωσε, ο κύριος Κασουλίδης, αναμένει τα πορίσματα των ερευνών των αρχών των Βρεττανικών Βάσεων και λειτουργεί προσεκτικά, για να είναι πειστικό.

Την ίδια κατηγορηματική θέση, διετύπωσε και ο Υπουργός 'Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί στενά την κατάσταση.


Σε Τουρκική προβοκάτσια και προσπάθεια της Τουρκικής πλευράς να εξουδετερώσει το δυσμενές κλίμα που της έχουν δημιουργήσει τα επεισόδια στην Δερύνεια, καθώς και της πάγιας πολιτικής του Ντενκτάς να δώσει το μήνυμα ότι δεν μπορούν να συμβιώσουν οι δύο κοινότητες, αποδίδουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα το χθεσινό επεισόδιο στην Αχερίτου.

Ο αναπληρωτής πρόεδος του ΔΗΣΥ, Νικος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι δεν μπορεί να δωθεί αλλη εξήγηση, εκτός απο την προσπάθεια της Τουρκίας να βγει απο τα αδιέξοδα στα οποία περιήλθε μετά τα πρόσφατα επεισόδια.

Ψυχραιμία και πίστη στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου συστήνει το ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας ότι παρόμοιες ενέργειες υπήρξαν και στο παρεθόν απο πλευράς του Ραούφ Ντενκτάς, όταν ήθελε να δημιουργήσει κλίμα πρόσφορο για τις χωριστικές του ενέργειες.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού ανέφερε ότι είναι γνωστή η τακτική της Τουρκικής πλευράς να δημιουρ γεί επεισόδια απο καιρού εις καιρό, με στόχο να αποδείξει ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ζήσουν ξανά μαζί.

Τόνισε επίσης οτι με το συγκεκριμένο επεισόδιο γίνεται μια προσπάθεια εξουδετέρωσης του δυσμενούς κλίματος που έχει δημιουργηθεί για την Τουρκική πλευρά.

Σε προσπαθεια της Τουρκίας να παραπλανήσει τη διεθνή κοινή γνώμη και να απαλλαγούν οι Αττίλες απο την ευθύνες των βαρβαροτήτων τους κατω απο τις πιέσεις της Δερύνειας αποδίδει το χθεσινό επεισόδειο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ.

Με ψυχραιμία και σύνεση πρέπει να αντιμετωπιστεί το επεισόδιο αναφέρει με ανακοινωσή το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών.

Πρόκειται για εσκεμμένη προβοκάτσια, με στόχο να ενισχύσει την προπαγάνδα του Ντεντκτάς για το αδύνατο της συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.


Με σοβαρότητα συνεχίζονται οι διεργασίες για την συζήτηση των προνοιών των δύο νομοσχεδίων, για την Πολιτική 'Αμυνα και τον Πολιτικό Σχεδιασμό Εκτάκτου Ανάγκης.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι υπουργοί 'Αμυνας και Εσωτερικών, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ.

Συζητήθηκαν θέματα, τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν μετά την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι η υλοποίηση των δύο νομοσχεδίων, θα αρχίσει μετά την ψήφιση τους σε νόμο από την Βουλή, ενώ απέρριψε τις πληροφορίες περί διαφωνιών των Υπουργείων Εσωτερικών και κμυνας.

Η συνέχιση των συσκέψεων, σε ανώτατο επίπεδο, αποδεικνύει την προσπάθεια της Κυβέρνησης για ανάκτηση του χαμένου έδαφους δύο δεκαετιών.


Στην Ελλάδα, ενώ οι προεκλογικές διεργασίες εντείνονται, οι μέχρι στιγμής Δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί παρουσιαζουν τα δύο μεγάλα κόμματα να διδουν στηθος με στήθος τη μάχη της κάλπης.

Ερευνα η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Τηλεοπτικού Σταθμού ΜΕΓΑ, δίδει προβάδισμα 0.4% στην Νέα Δημοκρατία.

Τα αποτελέσματα δίδουν στην Νέα Δημοκρατία 31%, στο ΠΑΣΟΚ 30.6%, στην Πολιτική Ανοιξη 3%, στο Κομμουνιστικό Κόμμα 4.9%, στον Συνασπισμό 4.2% και στην Δημοκρατική Κίνηση 6 τοις εκατόν.

Αντιθετα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ παρουσιαζει το ΠΑΣΟΚ να έχει προβάδισμα 0,9 τοις εκατό με ποσοστό 32,8 έναντι 31,9 τοις εκατό που δίδει στην ΝΕΑ Δημοκρατία.

Τρίτο κόμμα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των ΝΕΩΝ είναι ο Συνασπισμός με 5,1 τοις εκατό, ενώ ακολουθεί πολύ κοντα η Δημοκρατική Κίνηση με ποσοστό 5,2 τοις εκατό.

Πολιτική Ανοιξη και Κομμουνιστι κό κόμμα παρουσιαζονται με ποσοστό 4,1 τοις εκατό.


Οριστικά παραλύει το Λιμάνι της Λεμεσού, μετά την πρωινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των λιμενικών λειτουργών να κηρύξει απο σήμερα εικοσιτετράωρη απεργία.

Τα απεργιακά μέτρα των λιμενικών λειτουργών έχουν διευρυνθεί με την συμμετοχή και των υπολοίπων εργαζομένων στο λιμάνι.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση όλων των Λιμενικών υπαλλήλων, κατά την οποία θα αποφασισθεί, εάν η απεργία θα συνεχισθεί επ'αόριστον, κάτι που θα έχει ολέθριες συνέπειες για την οικονομία του τόπου.


Αγνοώντας το λαϊκό αίσθημα και περιφρονώντας τον διακαή πόθο των φοιτητών, η Σύγλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου αντιτίθεται στην ανάρτηση των Αγίων Εικόνων στις αίθουσες διδασκαλίας του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού μας Ιδρύματος, προκαλώντας το θρησκευτικό αίσθημα και την αγανάκτηση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Δικαιολογώντας τη στάση της, η Σύγκλητος, υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει, δήθεν, "ελεύθερη", διδασκαλία στις αίθουσες, υπό τη σκιά των Αγίων Εικόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το θέμα θα ξανατεθεί από τους φοιτητές, οι οποίοι αυτή τη φορά θα λάβουν και μέτρα, αν τελικά η Σύγκλητος απορρίψει την αξίωση τους.

Εξάλλου, σήμερα άρχισε και επίσημα η έναρξη του νέου ακαδημαικού έτους. Αναμένεται να φοιτήσουν περίπου δύο χιλιάδες φοιτητές, από τους οποίους οι 500 για πρώτη φορά.


Τα προβλήματα και τις απόψεις της για τη δημιουργία του κόμβου Αραδίππου- Ριζοελιάς εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, αντιπροσωπεία του Δήμου Αραδίππου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αραδίππου Ανδρέας Τράττος, στη συζήτηση αποφασίστηκε, κοινή συναινέση, όπως η υλοποίηση των έργων της κυβέρνησης και του Δήμου Αραδίππου για τον δρόμο Ριζοελιάς, αρχίσουν ταυτόχρονα.

Εντός έξι μηνών είπε ο Δήμαρχος Αραδίππου, οπόταν και θα αρχίσει η υλοποίηση των έργων θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη ώστε να παρθεί οριστική λύση για προώθηση του δρόμου προς το αεροδρομιο.



Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, με λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσεις στους 20 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα ανατολικά και νότια παράλια και στους 28 στα βόρεια και τα δυτικά.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία ήταν 30 βαθμοί και η πιό χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα, 29 με 21 στη Λεμεσό, 29 με 22 στην Κερύνεια και την Πάφο, 26 με 23 και στον Πρόδρομο 19 με 10.

Ο κίνδυνος έ κρηξης πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Monday, 9 September 1996 - 15:05:15