Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-29

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Προσχεδιασμενες ήταν οι ενέργειες των Τουρκων αντιδιαδηλωτών στην Δερυνεια, ενω η αναμειξη στα επεισόδια της ψευδοαστυνομίας του κατοχικού καθεστωτος ήταν εντονη.

Τη διαπίστωση αυτή διατυπώνει ο πολιτικός συμβουλος της Δοικησης των Ηνωμενων Εθνων στην Κυπρο Πητερ Σμίτς σε δηλώσεις του στην Ιρλανδική εφημεριδα Αϊρις Τάϊμς.

Σκοπός των Τούρκων, ανέφερε ο κύριος Σμίτς, ήταν να κτυπήσουν όσο το δυνατό περισσότερους Ελληνοκυπριους διαδηλωτες.

Σχολιαζοντας σήμερα ο Κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλίδης είπε ότι το Υπουργειο εξωτερικών και η Αστυνομία, μελετούν αυτες τις δηλώσεις και θα αποφασίσουν για τις περαιτερω ενεργειες.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρέσβης, στο Δουβλίνο, αντιδρώντας στο δημοσίευμα της Ιρλανδικής εφημερίδας, απέστειλε επιστολή στην εφημερίδα, στην οποία αναφέρει ότι η Αγκυρα, προειδοποίησε τα Ηνωμένα Εθνη και την Βρετανία, για τις συνέπειες από την πορεία των < br>μοτοσυκλεττιστών.

Ο Τούρκος πρεσβης, ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, είναι ο μόνος πολιτικός στην Κύπρο, που επιθυμεί λύση του Κυπριακού.

Στους αστείους ισχυρισμούς του Τούρκου πρέσβη, απάντησε ο πρέσβης της Κύπρου στην Ιρλανδία, Βάνιας Μαρκίδης, ο οποίος είπε, ότι ο Ντεντκάς, δεν έχει πολιτική βούληση για λύση, ενώ αναφέρθηκε και στην κάθοδο χιλιάδων τρομοκρατών στην Κύπρο.


Το υπουργείο εξωτερικών ετοιμάζει το φάκελλο με τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντεντκάς και τις ενέργειες του κατά τα δραματικά γεγονότα στη Δερύνεια.

Ο φάκελλος αυτός ο οποίος θα κατατεθεί στα Ηνωμένα Εθνη θα περιλαμβάνει και τις πληροφορίες για χρηματοδότηση των γκρίζων λύκων από την αντιπρόεδρο τής Τουρκικής κυβέρνησης Τανσού Τσιλέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κύριος στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να καταδείξει με μαρτυρίες τις αντιφάσεις του Ντενκτάς ο οποίος από τη μια ζητά συνομιλίες και από την άλλη οργανώνει τρομοκρατικές εκδηλώσεις με τους γκρίζους λύκους.

Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους συλλέγουν πληροφορίες, για την είδηση που μετέδωσε γερμανικός σταθμός σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια των δραματικών γεγονότων της Δερύνειας, στη περιοχή βρισκόταν και ο Ραούφ Ντεντκάς.


Στην οικονομική ενίσχυση της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ προς τους Γκρίζους Λύκους και στη δράση τους στα επεισόδια, αναφέρεται σήμερα και η Τουρκοκυπριακή Εφημερίδα " Ορτάμ ".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που έχει τίτλο " Ισχυρισμός-Σοκ ", η Τσιλέρ έδωσε στην οργάνωση 65 δισεκατομύρια τουρκικές λίρες.

Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα δημοσιεύει επίσης δύο φωτογραφίες, που απεικονίζουν την Τσιλέρ με τον Ντεντκάς, κατω από τις οποίες η λεζάντα αναφέρει μεταξύ άλλων " Εκπληξη προκαλεί το τετράωρο ταξίδι της στην Κύπρο καθως και η χρηματοδότηση των εθνικιστών ".


Μήνυμα από την Αγκυρα προς το κατοχικό καθεστώς, να μην προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος, θα μεταφέρει ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού, ο οποίος πραγματοπιεί από σήμερα παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Τουρκικής Εφημερδίας " Μιλιέτ " Σαμί Κοχέν, η Αγκυρα αναγκάστηκε να ενεργήσει με τον τρόπο αυτό, γιατί στα κατεχόμενα συζητείται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος.

Σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει την αρνητική σταση της Αγκυρας, ο Τουρκος αρθρογράφος αναφέρει, οτι το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, δυνατόν να προκαλέσει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, προς όφελος της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Κληθής νά σχοιάσει τό δημοσίευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, επανέλαβε ότι κύρια επιδίωξη μας είναι η λύση ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, εντάσεται και η επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.


Εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στή τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, πραγματοποιούν από το πρωί οι κάτοικοι της κατεχόμενης Ασσιας.

Το πρωί έγινε διανομή διαφωτιστικού φυλλαδίου και στη συνέχεια αντιπροσωπεία Ασσιωτών και βουλευτών, επέδωσε υπόμνημα διαμαρτυρίας στις πρεσβείες των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαικής Ενωσης.

Μέ το υπόμνημα, καλούνται τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υποχρεώσουν την Τουρκία να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου, να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα και τους εποίκους, να διακριβωθεί η τύχη των αγνμοουμένων και να αποκατασταθούν οι Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εκδήλωση συνεχίζεται απόψε μέ λαμπαδηφορία έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία.


Στις προσπάθειες της κυβέρνησης τού Μπιλ Κλίντον, για την επίλυση του περιφερειακών διαφορών, όπως αυτές της Ελλάδας και της Τουρκίας, υποστηρίζουμε και τις προσπάθειες, για την διασφάλιση συνεχούς ειρήνης και στην Κύπρο.

Αυτό αναφέρθηκε στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κομματος, το οποίο πραγματοποιείται στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε ερώτηση εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τάσσονται υπέρ της πλήρους αποστρατιωτικοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιωματούχος τού Δημοκρατικού Κόμματος απάντησε ότι η Κύπρος, είναι μία από τις πιο υπερ- εξοπλισμένες περιοχές.

Για τόν λόγο αυτό, πρόσθεσε, προσπαθούμε να αποτρέψουμε περαιτέρω εξοπλισμούς.


Νέα συμφωνία στόν τομέα τής αμυντικής συνεργασίας υπέγραψαν η Τουρκία και το Ισραήλ.

Η συμφωνία επρόκειτο να υπεγραφεί τον περασμένο Απρίλιο αλλά καθυστέρησε λόγο της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στο Ιράν.

Ως γνωστό ο Νετζμετίν Ερμπακαν είχε αντιταχθεί στην υπογραφή της τουρκο- ισραηλινής συμφωνίας όταν ήταν αντιπολίτευση.


Απολίτικη, χαρακτήρισε σήμερα ο δεύτερος αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σοφοκλής Χατζηγιάννης τη συμπεριφορά κάποιων υπουργών της κυβέρνησης, αναφερόμενος συγκεκριμένα, στον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, Αδάμο Αδαμίδη.

Παράλληλα, ο κύριος Χατζηγιάννης διευκρίνησε ότι οι θέσεις που εξέφρασε, είναι εντελώς προσωπικές, αφού στο κόμμα του, όπως είπε, δεν υπάρχει επίσημη θέση επί του θέματος.

Από τήν πλευρά του, ο κύριος Αδαμίδης, απέφυγε να απαντήσει στις επικρίσεις Χατζηγιάννη, αφού όπως υποστήριξε, βρίθουν ανακριβειών.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, επεσήμανε σήμερα ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής της έναρξης της σχολικής χρονιάς λόγω των κρουσμάτων τής ιογενούς μηνιγγίτιδας.

Ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε οτι τα κρούσματα ανήλθαν συνολικά στα 321 παγκύπρια.

Το τελευταίο 24ωρο παρουσιάσθηκαν τρία κρούσματα, δύο στη Λευκωσία και ένα στη Λάρνακα.

.


Σε αυτοκτονία με απαγχονισμό οφείλεται ο θάνατος του Νικόδημου Τριγκίδη, 30 ετών, από την Ακρόπολη, ο οποίος βρέθηκε χθες το βραδυ νεκρός, στο ψυχιατρικό θάλαμο όπου νοσηλευόταν, στην Αθαλάσσα.

Αυτό ήταν το πόρισμα νεκροψίας που διενήργησε σήερα επί της σορού, ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Οι ιατροί τού νοσοκομείου Αθαλάσσας πιστεύουν οτι η αιτία πού οδήγησε τόν Τριγγίδη στήν αυτοκτονία ηταν ο χαμός τού πιό στενού του φίλου, ο οποίος εθεσε, επίσης, τέρμα στή ζωή του μέ τόν ιδιο τρόπο πρίν από εικοσι μέρες.


Δεκατέσσερεις επιθετικές χειροβομβίδες, οι οποίες χρονολογούνται απο το 1974 βρήκε το πρωί, μετά απο πληροφορία, η αστυνομία, μέσα στην κοίτη του ποταμού στά Λατσιά.

Mετά την ανέβρεση τους οι χειροβομβίδες μεταφέρθηκαν σε ανοικτό χώρο και καταστράφηκαν.

Οι καταστροφή τους κρίθηκε αναγκαία διότι όλες ήταν σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση, αφού ήταν οξυδομένες και σε περίπτωση που μετακινούντω για επιστημονικές εξετάσεις θα κινδύνευαν ζωές.


Σε εμπρησμό οφείλεται, μετά από έρευνες της Αστυνομίας, η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα, στο χωριό Γεράσα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς, αυτοκίνητο, το οποίο ανήκει στον Κοινοτάρχη του χωριού, Ευγένιο Λαζαρίδη.

Η φωτιά ξέσπασε στις δύο την αυγή.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κακόβουλη αυτή ενέργεια, οφείλεται σε επαγγελματικές αντιζηλίες, ενών ανακρίνεται ένα άτομο - κάτοικος του χωριού Γεράσα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος με αραιη ομιχλη, κατα τοπους. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις 3 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και η θερμοκρασια θα πεσει στους 21 περιπου βαθμους.

Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι το πρωι ασθενεις ευμεταβλητοι 3 Μποφορ. Σταδιακα θα τραπουν σε θαλασσιους μετριους 4 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη το πρωι και το απογευμα στις προσηνεμες περιοχες ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 37 βαθμους στο εσωτερικο, στους 32 στα νοτια παραλια και στους 30 βαθμους στα δυτικα παραλια.

Σημερα στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 37 βαθμοι και η πιο χαμηλη 24, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 32 με 22, στην Λεμεσο 32 με 21, στην Κερυνεια και τη Παφο 30 με 20


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Thursday, 29 August 1996 - 13:05:16