Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-08

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συμπληρώνονται σήμερα 32 χρόνια από τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας από τουρκικά αεροπλάνα.

Απώτερος στόχος των τουρκων ήταν η δημιουργία προγεφυρώματος και ανεξάρτητου καντονίου, με αρχική έκταση δεκαπέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στη συνέχεια οι τούρκοι προγραμμάτιζαν, με πολεμικές προωθήσεις, να επεκτείνουν το καντόνιο και να θέσουν υπό τον έλεγχο τους έκταση διακοσίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και να το ενώσουν με την γραμμή Λευκωσίας, Κιόνελλι, Αγύρτας, αποκόπτοντας ουσιαστικά την Κερύνεια.

Ωστόσο, η αποφασιστικότητα της Εθνικής Φρουράς και των κατοίκων της Τηλλυρίας, ματαίωσε τα σχέδια των τούρκων.

Σήμερα, τριανταδύο χρόνια μετά, κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ στους υπερασπιστές της Αγίας Τηλλυρίας.


Εν τω μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, μετέβη σήμερα στα Κόκκινα, όπου μίλησε σε εκδήλωση, για την τριακοστή δεύτερη επέτειο από τις μάχες της Τηλλυρίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν περίπου πεντακόσιοι Τουρκοκύπριοι, που μεταφέρθηκαν στο θύλακα των Κοκκίνων με κρουαζιερόπλοιο.

Εξ'άλλου, λεωφορείο με 33 επιβάτες μετέβη στα Κόκκινα από τον κατεχόμενο Λιμνίτη, μέσω των ελεύθερων περιοχών και συγκεκριμένα μέσω του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας. Τους τουρκοκύπριους συνόδευαν άνδρες των Ηνωμένων Εθνών και της Κυπριακής Αστυνομίας.

Το λεωφορείο πέρασε από τις ελεύθερες περιοχές, αφού εξασφάλισε άδεια από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας.


Συνεχίζονται οι συσκέψεις της Αστυνομίας, με στόχο την αποτροπή επεισοδίων κατά τη διάρκεια της αντικατοχικής πορείας των μοτοσυκλεττιστών.

Το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο αρχηγείο της αστυνομίας, με τη συμμετοχή όλης της ηγεσίας της δύναμης, και εκπροσώπων της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της αστυνομίας, Γλαύκος Ξένος, περιορίστηκε να δηλώσει ότι εξετάζεται λεπτομερώς το σχέδιο που θα ακολουθήσει η αστυνομία κατά την πορεία, αρνούμενος να αποκαλύψει ο,τιδήποτε.

Το μεσημέρι η ηγεσία της αστυνομίας είχε γεύμα εργασίας με αξιωματικούς των βρεττανικών βάσεων, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στη Δεκέλεια, με εκπροσώπους των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, με επικεφαλής τον Αρχηγό της Δύναμης, Πανίκο Χατζηλοϊζου.

Σημειώνεται ότι οι μοτοσυκλεττιστές, έχουν αποφασίσει να περάσουν από τις Βρυσούλλες, με κατεύθυνση προς το Δασάκι Αχνας, περιοχ ές οι οποίες ελέγχονται από τις βάσεις.

Η περιοχή αυτή θεωρείται πολύ επικίνδυνη, ένεκα και κάποιων επεισοδίων, που είχαν γίνει στο παρελθόν, όπου Τουρκοι στρατιώτες είχαν πυροβολήσει κατά διερχομένων αυτοκινήτων.


Εν τω μεταξύ το κατοχικό καθεστώς, ενώ συνεχίζει τις απειλές κατά των μοτοσυκλεττιστών, προβαίνει σήμερα, από το πρωί, σε λήψη μέτρων ενίσχυσης της γραμμής αντιπαράταξης.

Ο σημερινός Τουρκοκυπριακός τύπος γράφει ότι την Κυριακή - ημέρα της πορείας - έχει απαγορευθεί εντός της κατεχόμενης Λευκωσίας, της Αμμοχώστου και της Μόρφου, η κυκλοφορία μοτοσυκλέττων μεγάλου κυβισμού, όπως επίσης και στους κυρίους δρόμους απο τη κατεχόμενη Λευκωσία προς την Κερύνεια, Αμμόχωστο και Μόρφου.

Οι Τουρκοκυπριακές εφημερίδες γράφουν επίσης, ότι οι κατοχικές δυνάμεις, θα βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ διάφορες εθνικιστικές οργανώσεις, προγαμματίζουν αντι-διαδηλώσεις και διατυπώνουν απειλές ότι σε περίπτωση που παραβιαστούν τα λεγόμενα σύνορα του ψευδοκράτους, θα οργανώσουν πορεία, προς το τέμενος Ουμ-Χαράμ, στην Λάρνακα.


Ανησυχία για την πορεία των μοτοσυκλεττιστών εκφράζουν τα Ηνωμένα Εθνη.

Την ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Σιλβάνα Φόα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Νέα Υόρκη.

Η κυρία Φόα, είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη ανησυχούν για το ενδεχόμενο δημιουργίας επεισοδίων στη νεκρή ζώνη, κατά τη διάρκεια της πορείας.


'Εντονη κινητικότητα στο Κυπριακό, αναμένεται στις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου.

Μια σειρά επισκέψεων Ευρωπαίων παραγόντων στην Κύπρο και η επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, γύρω στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, καταδεικνύουν την εκδήλωση της κινητικότητας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για λύση του κυπριακού, πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου- Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

Ο κοινός στόχος των ενεργειών των Αμερικανών, των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και των Βρεττανών, είναι η δημιουργία ενός πλαισίου συμφωνίας που θα οδηγήσει σε συνάντηση υψηλού επιπέδου, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς.

Η συνάντηση αυτή, τύπου Ντέϊτον, καθορίζεται χρονικά στις αρχές του 1997.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σπύρος Αρότης, αναφέρει ότι δεν έχει γίνει βολιδο σκόπηση στην κυβέρνηση για αυτό το θέμα.

Επανέλαβε δε, την πάγια θέση της πλευράς μας για εξεύρεση κοινού εδάφους στα βασικά θέματα, πριν από την έναρξη οποιωνδήποτε απ'ευθείας διαπραγματεύσεων.


Τίποτε νεώτερο υπό τον ήλιο, ήταν η απάντηση του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γούσταβ Φεϊσσέλ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί τροχιοδρόμησης προσπαθειών για την επίτευξη συνάντησης τύπου Ντέϊτον, για το Κυπριακό.

Ο κύριος Φεϊσσέλ είπε ότι από καιρό καταβάλλονται προσπάθειες για συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο άνδρες δεν θα είχαν αντίρρηση για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης.


Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος, Γεράσιμος Αρσένης, θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 31 Αυγούστου.

Την είδηση, που κατ'αποκλειστικότητα μετέδωσε ο ΛΟΓΟΣ, επιβεβαίωσε σήμερα, με γραπτή δήλωση, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σπύρος Αρότης.

Ο Γεράσιμος Αρσένης, θα υποδεχθεί, μαζί με τον Πρόεδρο Κληρίδη το αρματαγωγό "Σάμος", στην Λεμεσό, το οποίο θα φθάσει στην Κύπρο, στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων, που παρουσιάζονται από την Θράκη μέχρι την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα παρευρεθεί στην έναρξη των εκδηλώσεων, στις 18 Αυγούστου, στην Σαμοθράκη.


Στις 21 Αυγούστου θα πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο την τελική απόφαση, όσον αφορά το θέμα της φιλελευθεροποίησης των ναυλωμένων πτήσεων, απο το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Αδάμος Αδαμίδης, ύστερα απο σύσκεψη της Υπουργικής Επιτροπής, για τις αερομεταφορές.


Το θάλαμο που επιλέγηκε για μεταστέγαση της κλινικής των ασθενών με ΕΙΤΣ, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, επισκέφθηκε σήμερα ο Διευθυντής της Κλινικής ΕΙΤΣ στην Λευκωσία, Εύης Παγδατής.

Ο θάλαμος αναμένεται να είναι έτοιμος να δεχθεί τους ασθενείς στις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού προηγουμένως εξοπλιστεί κατάλληλα και στελεχωθεί με το αρμόδιο ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό.

Εισηγήσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο θάλαμος ώστε να αρχίσει το συντομότερο η λειτουργία του, θα γίνουν στον Υπουργό Υγείας.


Τα γραπτά που αφορούν τους υποψήφιους Εφέδρους Αξιωματικούς της 96Β ΕΣΣΟ παρέλαβε σήμερα η Εθνική Φρουρά δια της αρμόδιας επιτροπής.

Τα γραπτά είναι περίπου πέντε χιλιάδες και περιλαμβάνουν έκθεση και εξετάσεις νοημοσύνης.

Η αρμόδια επιτροπή θα συναθροίσει τις βαθμολογίες και θα ετοιμάσει τον κατάλογο επιτυχόντων ανάλογα με την βαθμολογία τους.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Βορβολάκος, τόνισε ότι η Δύναμη, πέρα και πάνω απο οποιοδήποτε άλλο φορέα, έχει κάθε λόγο και συμφέρον να τηρεί απόλυτα αξιοκρατικές διαδικασίες κατα την επιλογή του συνόλου του προσωπικού της, και όχι μονάχα των υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών.

Αυτό, όπως είπε, το τηρεί και το εφαρμόζει ευλαβικά.


Τραγωδία στην Ισπανία.

Τουλάχιστον πενήντα άτομα ανάμεσα τους και πολλά παιδιά πνίγηκαν, όταν χείμαρρος πλημμύρισε κατασκηνωτικό χώρο κοντά στην πόλη Μπιέσκας των Πυρηναίων.

Αλλα εκατόν πενήντα -περίπου- άτομα τραυματίστηκαν, ενώ η τύχη αρκετών ατόμων αγνοείται.

Υπολογίζεται ότι εξακόσια, έως οκτακόσια άτομα κατασκήνωναν στον χώρο, ανάμεσα τους και πολλοί ξένοι περιηγητές.


Νέες επιθέσεις εναντίον θέσεων της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ, στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα πραγματοποίησε η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Τα πυρά των Ισραηλινών αεροσκαφών έπληξαν κυρίως τις εγκαταστάσεις του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της Χεζμπολλάχ, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι σημερινοί βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινο για ενέδρα της Χεζμπολλάχ στις αρχές της εβδομάδας, η οποία στοίχισε την ζωή σε έναν Ισραηλινό στρατιώτη.


Στην Τσετσενία, οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Ρωσικό Στρατό και τους Τσετσένους αυτονομιστές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην περιοχή των δύο πολιτικών αεροδρομίων της πόλης, όπου οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν ισχυρές βάσεις.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ιντερφάξ, τουλάχιστον επτά ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και είκοσι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά την αυγή σε μερικές παράλιες περιοχές δυνατόν να σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει ύρω στους 22 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 με 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη καισ τις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 33 βαθμούς στα νότια παράλια και γύρω στους 30 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία ήταν 39 βαθμοί και η πιό χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο τη Λάρνακα και τη Λεμ εσό 33 με 23, στην Πάφο και την Κερύνεια 31 με 21 και στον πρόδρομο 32 με 21.

Ο κίνδυνος έκρηξης δασικών πυρκαγιών είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Thursday, 8 August 1996 - 14:16:20