Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-05

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκε σήμερα λίγο μετά τις 6:30 το πρωϊ. Από τη διακοπή επηρεάστηκαν oλόκληρη η περιοχή της Αμμοχώστου, η πόλη και επαρχία Λάρνακας, η μισή περίπου επαρχία Λεμεσού, καθώς και περιοχές της Λευκωσίας.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής, Πολύβιος Κόλοκος, δήλωσε ότι η διακοπή σημειώθηκε στις έξι και τριανταδύο λεπτά, και οφείλεται σε τεχνική βλάβη που προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Δεκέλειας.

Η διακοπή ρεύματος προκάλεσε κυκλοφοριακά προβλήματα, ενώ πολλές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν προβλήματα, κυρίως, λόγω της μη λειτουργιας των τηλεφωνικών κέντρων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Επίσης, πολλά άτομα εγκλωβίστηκαν στους ανελκυστήρες των πολυκατοικιών.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 36 κλήσεις στη Λευκωσία, για απεγκλωβισμό προσώπων που κλείστηκαν σε ανελκυστηρες, έξι στη Λεμεσό και τρεις στη Λάρνα κα.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας ανακοίνωσε ότι λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, σταμάτησε η μεταφορά νερού στις δεξαμενές του Συμβουλίου, και είναι πολύ πιθανό να υπαρξει επιβολή περιοριστικών μέτρων στην παροχή νερού.


Η πορεία των μοτοσυκλετιστών ήταν το αντικείμενο συνάντησης του ειδικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Γουτσάβ Φευσέλ, του υπουργού εξωτερικών και του υπουργού δικαιοσύνης.

Η κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε τα Ηνωμένα Εθνη για τα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ ο κύριος Φευσέλ κατέστησε σαφές ότι την ευθύνη της μη εισόδου στη νεκρή ζώνη την έχουν οι δύο πλευρές.

Ερμηνεύοντας τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης, και κάνοντας λόγο για δύο γραμμές καταπαύσεως του πυρός, ο κύριος Φευσέλ, υποστήριξε ότι πρόβλημα έχει η πλευρά μας και όχι η τουρκοκυπριακή.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ανέλυσε τα μέτρα που λαμβάνει η αστυνομία παραθέτωντας και σχετικούς χάρτες.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, εξέφρασε τους φόβους της κυβέρνησης για δημιουργία ανεξέλεκτων καταστάσεων, και μίλησε για παγίδες που στήνει το κατοχικό καθεστώς.


Το πρόγραμμα της πορείας των μοτοσυκλεττιστών αλλάζει, λόγω της απαράδεκτης αξίωσης που προβάλλουν οι αρχές της Νέας Γιουργκοσλαβίας.

Οι Γιουγκοσλάβοι αξιώνουν από τους μοτοσυκλεττιστές, όπως καταβάλουν το ποσό των 25 χιλιάδων δολλαρίων, ως ειδικό φόρο διέλευσης από τη χώρα.

Οπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΛΟΓΟΥ, οι μοτοσυκλεττιστές απέρριψαν το αίτημα των Γιουγκοσλαβικών αρχών και αποφάσισαν όπως συνεχίσουν την πορεία για την Θεσσαλονίκη, μέσω άλλης οδού.

Ως πιθανότερη θεωρείται η διέλευση τους από Ρουμανία και Βουλγαρία.

Στην πορεία παίρνουν μερος 22 Κύπριοι και εκατόν ξένοι μοτοσυκλεττιστές.


Το ενιαίο και αδιαίρετο της κυριαρχίας είναι αδιαπραγμάτευτο.

Στην δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, με αφορμή την αναφορά στο θέμα της κυριαρχίας, στην χθεσινή ομιλία του Τάσσου Παπαδόπουλου, στο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου και την δήλωση του Προέδρου Κληρίδη.

Ο κύριος Κασουλίδης αποκάλυψε ότι, 25 λεπτά της δίωρης συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Βρεττανό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, αναλώθηκαν σε μια προσπάθεια ανάπτυξης της θέσης της δικής μας πλευράς, για την μη αποδοχή της θέσης ότι η κυριαρχία θα πρέπει να πηγάζει και από τις δύο κοινότητες.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το θέμα της κυριαρχίας αποτελεί αδύνατο σημείο για την πλευρά μας, εφόσον πρέπει να πείσουμε την Βρεττανία, τα Ηνωμένα 'Εθνη και άλλες χώρες, ότι θα είναι επώδυνο εάν η κυριαρχία πηγάζει, τελικά, από τις δύο κοινότητες.


Κανένας δέν διαβίβασε στην Κυβέρνηση απειλή της Τουρκίας, ενόψει της αγοράς από την Εθνική Φρουρά, κινεζικών πυραύλων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

Αν γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα αντιδράσουμε αμέσως.

Εξ' άλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, στον οποίο τέθηκε το θέμα, επανέλαβε την πρόταση και την ετοιμότητα της πλευρά μας για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση.

Εφόσον, είπε ο κύριος Μιχαηλίδης, τα κατεχόμενα έχουν καταστεί μιά από τις πλέον στρατικοποιημένες περιοχές στον κόσμο, εμείς έχουμε υποχρέωση να εξοπλιζόμαστε.


Τη δυνατότητα ύπαρξης μιάς συστηματικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης για επίλυση του Κυπριακού, καθώς και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, συζήτησε στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο εκπρόσωπος της Ιρλανδικής προεδρίας Κέστερ Χισλιπ.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Πάγκαλος ανέφερε ότι οι τουρκικές απόψεις για το Κυπριακό, που του μετέφερε ο κύριος Χίσλιπ, κινήθηκαν στα συνηθισμένα πλαίσια.

Οι κύριοι Πάγκαλος και Χίσλιπ συζήτησαν και τις σχέσεις Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεδομένου ότι, όπως δήλωσε ο 'Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, οι Τούρκοι αποπειρώνται να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως όμηρο, για να εκβιάσουν παραχωρήσεις, είτε στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, είτε στις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση.


Πρόκληση όχι μόνο προς την Ελλάδα αλλά και προς όλη την Χριστινική Δύση χαρακτήρισε ο πρόεδρος της βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης την πρόθεση της Τουρκίας να μετατρέψει σε Μουσουλμανικό Τέμενος την Αγία Σοφιά.

Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Ερπακαν απέστελε με δηλωσή του και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θόδωρος Πάγκαλος.

Ο κύριος Πάγκαλος τόνισε ότι μιά τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε σοβαρή οπισθοδρόμηση για τον ίδιο τον τουρκικό λαό και για τη διεθνή κοινότητα.

Δέν θα το θεωρήσουμε απλό διμερές θέμα, υπογράμμισε, αλλά μείζον θέμα του παγκόσμιου πολιτισμού.


Ανοικτό σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ σε τοπικό επίπεδο είναι το Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι ηγέτες των δύο κομμάτων συναντήθηκαν το πρωί και αποφάσισαν να διερευνήσουν τη πιθανότητα συνεργασίας σε επίπεδο δημάρχων σε τοπικό επίπεδο.

Ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν έχει θέσει ως όρο την διακοπή της συνεργασίας του Δημοκρατικού Κόμματος με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού εκτίμησε πιθανή τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ, ενω δήλωσε ότι δεν σχετίζεται με την ευρύτερη συνεργασία του κόμματος του με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.


Την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Ιορδανία πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανυάχου.

Ο κύριος Νετανιάχου θα εχει συνομιλίες με τον βασιλιά Χουσεήν, με κύριο αντικείμενο τούς τρόπους αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση ανατολή, που εχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Κύκλοι της ιορδανικής κυβέρνησης δήλωσαν οτι ο βασιλιάς Χουσεήν θα πιέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προχωρήσει στην επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ μεταξύ Αράβων και Ισραήλ, με στόχο τον συνολικό διακανονισμό του προβλήματος.


Νεαρός Γιουγκοσλάβος, δολοφονήθηκε χθες βράδυ στη Λεμεσό.

Πρόκειται τον Μίλαν Στεφάνοβιτς, 27 ετών, ο οποίος βρέθηκε διάτρυτος από σφαίρες στα σκαλιά της πολυκατοικίας "Ελενα Κορτ" στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας.

Ο Στεφάνοβιτς ήταν νυμφευμένος με Κυπρία, εργαζόταν σε καμπαρέ και είχε ανακριθεί πολλές φορές στο παρελθόν ως ύποπτος σε διάφορες υποθέσεις.

Ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι κτύπησαν τον Μίλαν κάτω απο την πολυκατοικία όπου διέμενε.

Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεία δέχθηκε τέσσερεις εως πέντες σφαίρες.

Την υπόθεση διερευνά το τμήμα επιχειρήσεων και η εγκληματολογική υπηρεσία του Αρχηγείου.

Λίγο μετά τα μεσάνυκτα αλλοδαπός οδηγήθηκε στην αστυνομική διεύθυνση Λεμεσού για ανάκριση.


Απεβίωσεε χθες σε ηλικία 96 ετών, ο Χρυσόστομος Κυπριανού, πατέρας του Μητροπολίτη Λεμεσού, Χρύσανθου.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη, στις 4 και 30 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λειβαδιών Πιτσιλιάς.


Με μια εντυπωσιακή τελετή έπεσε η αυλαία της 26ης χρυσής Ολυμιάδας στην Ατλάντα, ενώ δόθηκε το επόμενο Ολυμπιακό ραντεβού για την 27η Ολυμπιάδα στο Σινδευ της Αυστραλίας.

Η τελετη πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες στο στάδιο της Ατλάντα.

Οι 26η Ολυμιακοί μπορεί να εφθασαν στο τέλος τους, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται επι ποδός και ετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποδεχθεί αύριο τους Ολυμπιονίκες της με τον μεγαλειώδη τρόπο που τους αρμόζει.

Η Ελλάδα κατέλαβε την 16η θέση στους Ολυμπιακους, με τέσσερα χρυσά και τέσσερα αργυρά μετάλλια.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, τα δυτικά και βόρεια παράλια και στους 22 στα ανατολικά και νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και τοα πόγευμα θαλάσσιοι μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα ανατολικά και νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά και βόρεια.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στην Λευκωσία ήταν 38 βαθμοί και η πιό αμηλή 21, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 32 με 22, στη Λεμεσό 31 με 24, στην Πάφο και την Κερύνεια 30 με 20


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Monday, 5 August 1996 - 14:05:24