Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-03

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συμπληρώνονται σήμερα δεκαεννέα χρόνια από τόν θάνατο τού αειμνήστου Εθνάρχη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τού Τρίτου.

Τό επίσημο μνημόσυνο τού Εθνάρχου θά τελεστεί αύριο, στήν Ιερά Μονή Κύκκου.

Του μνημοσύνου θά προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τά μέλη τής Ιεράς Συνόδου.

Θά παραστούν ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος τής Βουλής, Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργοί, άλλοι επίσημοι καί οι συγγενείς τού αείμνηστου Εθνάρχη.

Επιμνημόσυνο λόγο θά εκφωνήσει ο Βουλευτής Τάσσος Παπαδόπουλος.

Μετά τό μνημόσυνο, θά τελεστεί από τόν Μακαριότατο Τρισάγιο στόν τάφο τού αείμνηστου Εθνάρχη στό Θρονί.

Μέ ανακοίνωσή της, η Ιερά Αρχιεπισκοπή κάλεσε τόν Κυπριακό λαό νά παραστεί στό μνημόσυνο.


Πραγματοποιείται απόψε στο οδόφραγμα της Δερύνειας η εκδήλωση "Αμμόχωστος, Ζεί και μας Καρτερεί - Αγώνας Επιστροφή."

Στην εκδήλωση, που διοργανώνει ο Δήμος της κατεχόμενης πόλης, θα απευθύνει χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

Στην εκδήλωση θα παραστούν αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, καθώς και ξένες προσωπικότητες.

Εξ' άλλου σε επιστολή που απέστειλε στο Δήμαρχο Αμμοχώστου, η ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο, Πωλήν Γκρήν, αναφέρει ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί, μόνο εάν η Τουρκία αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και επιτρέψει την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.

Πόλεις όπως η Αμμόχωστος, προσθέτει η Ευρωβουλευτής, πρέπει να επιστραφούν στους κατοίκους τους και στις δημοτικές τους αρχές.


Το Αμερικανικό Κογκρέσο ανέβαλε για το Σεπτέμβριο τη συνεδρία για την κατανομή κονδυλίων για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, ΠΣΕΚΑ.

Με την ίδια ανακοίνωσή της η ΠΣΕΚΑ κάλεσε την ομογένεια να αρπάξει την ευκαιρία για να υπενθυμίσει σε βουλευτές και γερουσιαστές, το πρόβλημα της Κύπρου.


Η κυβέρνηση 'Ερμπακαν επιχειρεί και πάλι την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, αφού, σύμφωνα με τον Τουρκικό τύπο, προωθούνται όλες οι νομικές διαδικασίες.

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποτελέσει πρωτοφανή παγκόσμια πρόκληση και μείζον θέμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τον δυτικό κόσμο.

Η Αγία Σοφία, είπε, είναι ένα απο τα κορυφαία μνημεία που συνθέτουν την παγκόσμα ιστορία.


Τη συζυγό του Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου αφήνει γενική κληρονόμο της κινητής και ακίνητής του περιουσίας, ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου.

Τη ιδιόγραφη διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου κατέθεσε χθες στο πρωτοδικείο της Αθήνας ο δικηγόρος Αθανάσιος Λιάπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην διαθήκη που αποτελείται απο μια σελίδα, όλη τη κινητή και ακίνητη περιουσία αφήνει στην συζυγό του Δήμητρα, ενώ αναφέρεται ονομαστικά και στα παιδιά του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τους αφήνει κληρονομιά το όνομά του.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του κυρίου Λιάπη σε Αθηναική εφημερίδα ότι όπως έμαθε ύστερα απο τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου υπάρχει και δεύτερη διαθήκη.


Αισθητά μειωμένοι φαίνεται να είναι οι ρυθμοί εξάπλωσης της ιογενούς μηνιγγίτιδας. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκαν οκτώ νέα κρούσματα, πέντε στη Λεμεσό, και από ένα στην Λάρνακα, στην Λευκωσία και την Πάφο.

Η ασθένεια συνεχίζει να πλήττει, κυρίως παιδιά, καθώς έξι από τα νέα κρούσματα είναι αυτής της ηλικιακής ομάδας, ενώ οι δύο ενήλικες.


Λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, έβαλε φωτιά στο ξυλουργείο του για να εισπράξει ασφάλιστρα.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Προδρόμου Κωνσταντίνου από τα Πολεμίδια.

Απο την φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς το ξυλουργείο, ενώ διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο, σπίτια και αυτοκίνητα.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα. Για την κατάσβεσή της χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα.

Ο ιδιοκτήτης του ξυλουργείου, παραδέκτηκε, κατά την διάρκεια της ανάκρισης, ότι ο ίδιος έβαλε φωτιά για να επωφεληθεί της είσπραξης ασφαλίστρων.

Αύριο αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου.


Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε, τα ξημερώματα σε μπυραρία στη Λεμεσό, θέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο δεκάδες ενοίκους της πολυκατοικίας "Κάνικα Σί Φόρουμ."

Η μπυραρία που ανήκει στον Γεώργιο Προδρόμου Πάφιο, πλήγηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, υψηλής ισχύος, ενισχυμένο με εύφλεκτη ύλη.

Ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας, Αντώνης Σιακαλλής δήλωσε ότι εάν αναφλεγόταν η εύφλεκτη ύλη θα θρηνούσαμε θύματα, αφού η μπυραρία βρίσκεται στο ισόγειο μεγάλης πολυκατοικίας.


'Ωθηση στις έρευνες για την διαλεύκανση των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας του Λόνγκ Αϊλαντ, ελπίζεται ότι θα δώσει η χθεσινή ανάσυρση απο την θάλασσα του μεγαλύτερου μέρους του πιλοτηρίου του μοιραίου Μποινγκ 747.

Πάντως, σύμφωνα με το FBI, πιθανότερη αιτία εξακολουθεί να παραμένει η τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το τζάμπο να κτυπήθηκε και απο πύραυλο στο έδαφος.


Οριστικά και αμετάκλητα αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Σομαλία μετά τον θάνατο, από καρδιακή ανακοπή, του πολεμάρχου Μοχάμμεντ Φάραχ Αϊντίντ, της πλέον αμφιλεγόμενης προσωπικότητας στην ταραγμένη ιστορία της χώρας.

Ανκαι ο κίνδυνος παραιτέρω ανάφλεξης στο Αφρικανικό κράτος παραμένει ορατός, πολιτικοί παρατηρητές εξέφραζαν σήμερα την εκτίμηση, ότι με τον θάνατο του Αϊντίντ, ο πεντάχρονος εμφύλιος πόλεμος στην Σομαλία ίσως φθάνει στο τέλος του.


Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση για το καιρο.

Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος. Οι ανεμοι θα τραπουν σε ασθενεις μεταβλητους 2 εως 3 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι ηρεμη μεχρι λιγο ταραγμενη και η θερμοκρασια θα πεσει στους 19 βαθμους.

Αυριο θα συνεχιστει ο αιθριος καιρος. Οι ανεμοι θα ειναι το απογευμα μετριοι θαλασσιοι 4 έως 5 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και τοπικα μεχρι ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα φτασει στο εσωτερικο τους 37 βαθμους, τους 34 στα νοτια παραλια και στους 30 στα δυτικα παραλια.

Σημερα η πιο ψηλη θερμοκρασια στην Λευκωσια ηταν 36 βαθμοι και η πιο χαμηλη 19, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 33 με 19, στην Λεμεσο 30 με 24, στην Κερυνεια και την Παφο 29 με


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Saturday, 3 August 1996 - 15:05:11