Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-01

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το εθνικό συμβούλιο επικροτεί κάθε αντικατοχική εκδήλωση, αλλά εκφράζει ανησυχία για τα σχέδια του κατοχικού καθεστώτος στην επικείμενη πορεία των μοτοσυκλεττιστών.

Το σώμα ενημερώθηκε για τα σχέδια των τούρκων από τον αρμόδιο υπουργό και την ηγεσία της αστυνομίας, ενώ έκανε έκκληση στους μοτοσυκλεττιστές να μην συγκρουστούν με την αστυνομία και τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά ούτε και να εισέλθουν στην νεκρή ζώνη.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

Καλές μεν οι αντικατοχικές εκδηλώσεις αλλά το κόστος και οι συνέπειες, της πορείας των μοτοσυκλετιστών, ανησυχούν την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Το εθνικό συμβούλιο ενημερώθηκε από τον υπουργό δικαιοσύνης και δημοσίας τάξεως και την ηγεσία της αστυνομίας για τα σχέδια των τούρκων και κάνει έκκληση για αποφυγεί συγκρούσεων με την αστυνομία και την ειρηνευτική δύναμη.


Τη θέση ότι το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί μέσω τής ειρηνικής διαδικασίας τού διαλόγου υπο την αιγίδα του γενικού γραμματεα του ΟΗΕ, και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, επαναβεβαίωσε στη σημερινή του συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο.

Στο ανακοινωθέν που εξεδόθη μετα το τέλος της συνεδρίας, αναφέρεται επίσης ότι για το θέμα της επανέναρξης του διαλόγου και της αντιμετώπισης των πρωτοβουλιών, τα κόμματα υπέβαλαν προς το Εθνικό Συμβούλιο τις γνωστές αποψεις τους.

ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ επιμένουν στην ύπαρξη κοινού εδάφους για εναρξη διαλόγου, ενώ ΑΚΕΛ και ΚΕΔ θέτουν μέν προϋποθέσεις, αλλά δέν επιμένουν στήν ανάγκη εξευρέσεως κοινού εδάφους.

Η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου συμφωνεί με την έναρξη του στρατιωτικού διαλόγου για τη μείωση της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης όπως αυτό έχει συμφωνηθεί, δηλαδή ο διάλογος νά διεξαχθεί μεταξύ του Αρχηγου της Εθνικής φρουράς και του διοικητή των Τουρκικών στρατευμάτων.

ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΕΔ, τάσσονται υπερ της έναρξης διαλόγου, ενώ η ΕΔΕΚ δεν βλέπει αντικείμενο σε μιά τέτοια προοπτική.


Αρχίζει αυριο από τό Βερολίνο η μεγάλη αντικατοχική πορεία των μοτοσυκλεττιστών.

Στην πορεία, η οποία θα περάσει από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, θα λάβουν μέρος 22 Κύπριοι και εκατόν ξένοι μοτοσυκλεττιστές.

Τελικός προορισμός θα είναι η Κερύνεια.

Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε σήμερα -εκτός ημερησίας διατάξεως- για κάποιες πληροφορίες γύρω από τις προθέσεις των Τούρκων σχετικά μέ τήν πορεία.

Ειδικά για τον λόγο αυτό παρέστησαν στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χ"λοϊζου και ο προϊστάμενος της ΚΥΠ Νίκος Ιωάννου.

Αποχωρώντας απο το Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για θέμα που αφορα την πορεία των μοτοσυκλεττιστών.

Σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο διάβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζεται ανησυχία για τα σχέδια των κατοχικών δυνάμεων να εκμεταλλευτούν τη πορεία, ενώ ταυτόχρονα επικροτούνται οι αντικατοχικές εκδηλώσεις.

Γίνεται ταυτόχρονα έκκληση στους μοτοσυκλεττιστές να μην συγκρουστούν με την αστυνομία καί την ειρηνευτική δύναμη, αλλά ούτε καί να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη.


Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο, επισκέφθηκε σήμερα κέντρα εκπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων για να επιθεωρήσει και προσωπικά τα μέτρα υγιεινής που λήφθησαν, ώστε να αποτραπεί είσοδος της ιογενούς μηνιγγίτιδας στα στρατόπεδα.

Σήμερα, ο κύριος Ηλιάδης επισκέφθηκε τα κέντρα εκπαιδεύσεως Αθαλάσσας, Σταυροβουνίου και Λάρνακας, ενώ αύριο θα μεταβεί στα ΚΕΝ Λεμεσού και Πάφου.

Μετά τις επισκέψεις του, ο υπουργός εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ διέψευσε είδηση που μετέδωσε ιδιωτικός σταθμός, ότι έξι νεοσύλλεκτοι εθνοφρουροί έχουν προσβληθεί.


Εικοσι-ένα νέα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας εμφανίστηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Από αυτά, τά εντεκα παρουσιάστηκαν στή Λεμεσό, τά οκτώ στή Λάρνακα καί τά τρία στή Λευκωσία.

Παγκυπρίως, τα περιστατικά ιογενούς μηνιγγίτιδας ανέρχονται σε εκατόν πενήντα-εξι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι 102 ατομα, έχουν αποθεραπευτεί πλήρως καί εχουν εξέλθει τού Νοσοκομείου.


Δύο νεαρά άτομα από τον Μονιάτη βρήκαν ακαριαίο τον θάνατο σε οδικό δυστύχημα που συνέβη γύρω στις έντεκα χθες βράδυ στο δρόμο Λεμεσού - Πλατρών.

Νεκροί είναι οι Γιάννης Σώτου 20 ετών εργάτης και Ευάγγελος Παπαδόπουλος 18 ετών άνεργος.

Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, ο οδηγός Γιάννης Σώτου έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο αφού παρεξέκκλινε στα δεξιά, κτύπησε σε δύο πεύκα και τηλεφωνικό πάσσαλο και ακολούθως κόπηκε στα τρία.

Στην συνέχεια, μέρος του αυτοκινήτου έπεσε σε γκρεμό.

Η Αστυνομία καλεί οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι για το δυστύχημα να επικοινωνήσει -αμέσως- με τον πλησιέστερο αστυνομικο σταθμο.


Οι επαρχιακές επιτροπές του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών και της ΕΔΕΚ, θα μελετήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων στις Δημοτικές Εκλογές, και όπου διαφανεί ότι υπάρχει κοινό έδαφος, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συνεργασία.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, ύστερα από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του κόμματός του, με αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εδέκ, με θέμα τις Δημοτικές Εκλογές.

Από την πλευρά του , ο κύριος Λυσσαρίδης τόνισε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει τις επαφές και με άλλα κόμματα για εξεύρεση κοινού εδάφους για συνεργασίες, αποκλειομένου ομως του Δημοκρατικού Συναγερμού.


Σε έντονα διαβήματα για να επιτραπεί

σε Καρπασίτες και άλλους προσκυνητές να μεταβούν στο μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα, για να λειτουργηθούν στις δεκαπέντε Αυγούστου, προβαίνει η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας.

Αυτό δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Πέτρος Παπαπέτρου μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μέ αφορμή την αυριανή 21η επέτειο της συμφωνίας της τρίτης Βιέννης και την εικοστή δεύτερη επέτειο της κατάληψης της Καρπασίας.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Φαλάς τόνισε ότι είναι χρέος του Κυπριακού Ελληνισμού, να ανακηρύξει, δια της Βουλής των Αντιπροσώπων, τους εγκλωβισμένους μας, ως άξιους της Πατρίδας.


Η Ελληνοαμερικανική ομογένεια θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μπίλ Κλίντον στις Προεδρικές Εκλογές του Νοεμβρίου.

Η απόφαση της ομογένειας θα ανακοινωθεί απόψε κατά την διάρκεια δείπνου που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος στην Ελληνο-αμερικανική ηγεσία.

Κατά την διάρκεια του δείπνου, οι ομογενείς θα επιδώσουν στον Μπίλ Κλίντον σημαντικό ποσό για την ενίσχυση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Πληροφορίες ανεβάζουν το ποσό στο ενα εκατομμύριο δολλάρια.

Επισημα η υποστηριξη των Ελληνοαμερικανών στον Μπίλ Κλίντον θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.


Τελέστηκε το μεσημέρι αγιασμός στις εγκαταστάσεις του "Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού Ο ΛΟΓΟΣ", με την ευκαιρία της αναλήψεως των καθηκόντων του Νέου Γενικού Διευθυντή του Σταθμού.

Τόν αγιασμό τέλεσε ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος.

Μετά τον αγιασμό, ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος, διεβίβασε τις ευχές και παραινέσεις της Αυτού Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για μια καρποφόρο εργασία στο ΛΟΓΟ.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΛΟΓΟΥ Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, αναφέρθηκε στη συνέχιση της προσφοράς και του έργου, που ο "ΛΟΓΟΣ" ως εκκλησιαστικός σταθμός έχει και πρέπει να διαδραματίσει στο ημικατεχόμενο νησί μας καλλιεργώντας την αγωνιστικότητα, καθώς και στη διαβεβαίωση του προσωπικού για την επίτευξη αυτών των στόχων.


Ο τυφώνας Χέρμπ κτύπησε σήμερα την Ταϊβάν σκοτώνοντας 9 ατομα και τραυματίζοντας αλλα 200.

Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα μιάς εβδομάδας που η Ταϊβάν πλήττεται από τέτοια θεομηνία, η οποία συνοδευεται απο καταρρακτώδεις βροχές και παλλιρροικά κύμματα.

Οι αρχές ζήτησαν ήδη από τούς κατοίκους νά εγκαταλείψουν τίς πληγείσες περιοχές.


Την ανωνυμία του θελησε να διατηρήσει ο Κύπριος υπερ-τυχερός της χθεσινοβραδυνής κλήρωσης τού ΛΟΤΤΟ.

Με τρεις λιρες και 80 σεντ κερδισε περισσοτερες απο 264 χιλιαδες λίρες.

Τό τυχερό δελτίο, πού κέρδισε κατατέθηκε στό Πρακτορείο τού Γιώργου Παυλίδη που βρισκεται στην οδό Αρμενείας στήν Λευκωσία.


Νά ολοκληρώσουμε τό δελτίο μέ τήν πρόγνωση γιά τόν καιρό.

Απόψε ο καιρός θά ειναι κυρίως αιθριος, αλλά σε μερικές περιοχές αναμένεται νά σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θά ειναι μεταβλητοί ασθενείς 2 εως 3 μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά πέσει γύρω στούς 20 βαθμούς στό εσωτερικό καί τά δυτικά παράλια καί γύρω στούς 22 βαθμούς στά νότια παράλια.

Αυριο ο καιρός θά ειναι αίθριος καί θερμός.

Οι άνεμοι τό πρωί θά ειναι μεταβλητοί ασθενείς 2 εως 3 μποφόρ καί τό απόγευμα θαλάσσιοι μέτριοι 3 εως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θά ειναι λίγο ταραγμένη καί τό απόγευμα στίς προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά ανέλθει γύρω στούς 40 βαθμούς στό εσωτερικό, γύρω στούς 34 βαθμούς στά νότια παράλια καί γύρω


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Thursday, 1 August 1996 - 15:27:27