Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-07-21

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τρισάγιο στην Μνήμη των αξιωματικών και οπλιτών της ΕΛΔΥΚ, οι οποίοι έπεσαν προασπιζόμενοι την Ελευθερία της Κύπρου καθώς επίσης δέηση και παράκληση για ανεύρεση των αγνοουμένων, εψάλη σήμερα στο στρατόπεδο της Δύναμης στην Μαλούντα.

Του τρισαγίου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Σε ειδική τελετή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απένειμε στους συγγενείς των πεσόντων Ελδυκαρίων, παράσημα του Τάγματος των Προμάχων Ελευθερίας και τιμητικά διπλώματα.

Σε ένδειξη τιμής και υποχρέωσης της Κύπρου προς τους πεσόντες Ελλαδιτες κατά τη διάρκεια της εισβολής, η Κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να δώσει το συμβολικό ποσό των δέκα χιλιάδων λιρών για κάθε αξιωματικό και πέντε χιλιάδων λιρών για κάθε οπλίτη.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κοσμάς Σφυρίου, Υπουργοί, η Διακομμ ατική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές, οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές του τόπου, εκπρόσωποι Συλλόγων και οργανώσεων και συγγενείς των πεσόντων.


Εξ' άλλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης και Τιμής, τελέστηκαν σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ελεύθερης Κύπρου, μνημόσυνα των πεσόντων κατά την Τουρκική εισβολή.

Στα μνημόσυνα στις διάφορες πόλεις, την Κυβέρνηση εκπροσώπησαν Υπουργοί.

Μνημόσυνα τελέστηκαν επίσης στην Αθήνα, την Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτων και άλλες πόλεις του εξωτερικού όπου ζούν 'Ελληνες.


Για να αντικρύσουν έστω και απο μακρυά το κατεχόμενο χωριό τους, οι Φιλιώτες πορεύθηκαν σήμερα απο την Περιστερώνα προς την Φιλιά.

Προηγουμένως, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Περιστερώνας όπου δρομείς μετέφεραν φλόγα απο τα φυλακισμένα μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, της Βουλής των αντιπροσώπων, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, και εκπρόσωποι της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων, και της Συντονιστικής Επιτροπής Φιλιωτών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πορεία προς την κατεχόμενη Φιλιά, όπου αντιπροσωπεία, κρατώντας δύο εικόνες του χωριού, επέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνων.


Φανερή καθίσταται πλέον η προσπάθεια του αμερικανικού παράγοντα να διασφαλίσει εξουδετέρωση της απειλής στρατιωτικής αναταραχής, στην Κύπρο, χωρίς απαραίτητα να εκδηλωθεί ουσιαστική αλλαγή στο πολιτικό στάτους.

Η έντονη επικέντρωση των επαφών 'Ολμπραϊτ στο τρίγωνο Αθήνας, Λευκωσίας, 'Αγκυρας, στο θέμα της ασφάλειας και η βαρύγδουπη εξαγγελία της, περί συνάντησης των στρατιωτικών διοικητών δεικνύει τις αμερικανικές προθέσεις.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης βρίσκεται σε αναμονή των αποτελεσμάτων της επίσκεψης της Μαντλίν 'Ολμπραϊτ στην Τουρκία, ενώ, με αφορμή τις νέες παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροσκάφη, δήλωσε ότι θα καταστήσει σαφές στην Ουάσιγκτων, ότι τέτοιες ενέργειες δεν υποβοηθούν την πρωτοβουλία της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν διέψευσε την έμμεση παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, με την διατύπωση εισήγησης, γι α αποφυγή διεξαγωγής ασκήσεων στις οποίες να συμμετέχουν δυνάμεις από την Ελλάδα και την Τουρκία. Είπε, ωστόσο, ότι τέτοιο θέμα δεν συζητείται επί του παρόντος.


Επέστρεψε το απόγευμα στην Κύπρο, ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γούσταβ Φαϋσσέλ, ύστερα από μακρά περιοδεία που πραγματοποίησε στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συνόδευσε τον νέο ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, Χάν Σου Τζού.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Φαϋσσέλ ανέφερε ότι η Δέσμη Ιδεών Γκάλι, περιέχει όλα τα στοιχεία για λύση του Κυπριακού, αλλά αυτό δέν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή ως έχει.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη στην περιοχή της κυρίας 'Ωλμπραϊτ, ο κύριος Φαϋσσέλ τόνισε την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών όλων όσων ενδιαφέρονται για την λύση του Κυπριακού.

Ο Γούσταβ Φαϋσσέλ θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.


Εθιμοτυπική επίσκεψη της Διακομματικής Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, δέκτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, επεσήμανε την ταύτιση απόψεων μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και την ομογνωμία των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, σε ότι αφορά το Κυπριακό. Αυτό ανέφερε ο κύριος Δημοσθενόπουλος, καθιστά την Κύπρο πιο ενδυναμωμένη.

Εξ' άλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης δέκτηκε στο Προεδρικό αντιπροσωπείες των Συνδέσμων Εφέδρων Καταδρομέων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μεγάλη Βρεττανία.

Οι έφεδροι καταδρομείς πρόσφεραν στον Πρόεδρο αναμνηστικά δώρα και του επέδωσαν τιμητικό δίπλωμα με το οποίο τον ανακήρυξαν επίτιμο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Εφέδρων Καταδρομέων.


Κρίσιμες και καθοριστικές θεωρούνται οι επόμενες ώρες για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία βρίσκεται σε ηπατικό κώμα.

Οι προσωπικός της γιατρός, Ιωάννης Μπαντουβάς, δήλωσε χθες το βράδυ ότι η κατάστασή της δέν είναι αναστρέψιμη και ότι όλες οι ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού της βρίσκονται σε πτώση.

Σύμφωνα και με τις σημερινές δηλώσεις των θεράποντων ιατρων η κατάσταση της δημοφιλούς ηθοποιού επιδεινώνεται συνεχώς, παρά το γεγονος

ότι γύρω στις εννέα το πρωί παρουσίασε μια αναλαμπή, ανοιξε τα ματια της και αναζήτησε τη μητέρα της.

Το πανελλήνιο παρακολουθεί με συγκίνηση την μάχη που δίδει η Αλίκη ενάντια στον θάνατο και εναποθέτει πλέον τις ελπίδες του μόνο σε ένα θαύμα.


Νεκρός βρέθηκε το πρωϊ στην περιοχή Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα, ο 15 χρονος Σταύρος Θεμιστοκλέους από το Λιοπέτρι. Προηγουμένως είχε δηλωθεί ως ελλείπων πρόσωπο.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Με βραδύ ρυθμό προχωρούν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι έρευνες για την διακρίβωση των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Πέμπτης.

Ειδικές ερευνητικές ομάδες, ανακάλυψαν και ανέσυραν, στην περιοχή της συντριβής του Τζάμπο, έξω απο το Λόνγκ Αϊλαντ, το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής κομμάτι του αεροσκάφους.

Την ίδια ώρα οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και ο Αμερικανικός τύπος, εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ κατά των αρχών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει πληροφορίες και να καθυστερήσει τις έρευνες ώστε μην επηρεασθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες που διεξάγονται στην Ατλάντα.

Εν τω μεταξύ, οι Τάϊμς της Νέας Υόρκης, αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο, ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, είχαν προειδοποιήσει την Ουάσιγκτων ότι Αμερικανικό αεροσκάφος επρόκειτο να γίνει στόχος Ισλαμιστών τρομοκρατών.


Συνεχίζοντας την προσπάθεια της να καταρρακώσει την τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας, η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ κτύπησε και πάλι με τρεις βομβιστικές επιθέσεις.

Η πρώτη βόμβα εξερράγη αργά χθες στο μικρό αεροδρόμιο του Ρέους κοντά στην Βαρκελώνη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τριανταδύο άτομα.

Εικοσιδύο απο τους τραυματίες είναι Βρετανοί τουρίστες.

Λίγο αργότερα άλλοι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν σε ξενοδοχεία του τουριστικού θερέτρου Σαλού, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν θύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες εννεά εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο σε τουριστικά θέρετρα της Ισπανίας.


Στην Κίνα επτακόσια-είκοσι -τουλάχιστον- άτομα έχασαν την ζωή τους, συνεπεία των καταστροφικών πλυμμηρών, που συνεχίζουν να πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας.

Οι πλήμμυρες προκάλεσαν την υπερχείληση ποταμών με αποτέλεσμα ολόκληροι οικισμοί να καλυφθούν ή και να παρασυρθούν απο τα ορμητικά νερά.

Οπως μετέδωσε το Επίσημο Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο στρατός, η αστυνομία και η πυροσβεστική της χώρας έχουν τεθεί σε συναγερμό για αντιμετώπιση της κατάστασης.


Η εξτρεμιστική φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολλάχ παρέδωσε σήμερα στο Ισραήλ τα οστά δύο Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι είχαν απαχθεί και δολοφονηθεί στο νότιο Λίβανο το 1986.

Οι σωροί των Ισραηλινών στρατιωτών μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Τελ-Αβίβ με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ απελευθέρωσε σαραπέντε μέλη της οργάνωσης τα οποία εκρατούντο σε Ισραηλινές φυλακές.

Παραδόθηκαν επίσης οι σωροί εκατόν-σαράντα μελών της Χεζμπολλάχ, που είχαν σκοτωθεί κατά τις πρόσφατες συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο.


Με τη διεξαγωγή 16 τελικών αγωνισμάτων στη κολύμβηση, το τζούντο την άρση Βαρών και την Ελληνορωμαϊκή πάλη, συνεχίζονται σήμερα στην Ατλάντα οι εικοστή έκτοι Ολυμπιακοί αγώνες.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας καταρρίφθηκαν δύο παγκόσμια ρεκόρ, ένα στην κολύμβηση και ένα στην άρση βαρών.

Οι Ελληνικές ελπίδες για ένα μετάλλιο, επικεντρώνονται σήμερα στον πρωταθλητή της άρσης βαρών, Λεωνίδα Σαμπάνη, ο οποίος αγωνίζεται απόψε στην κατηγορία των 59 κιλών.


Ολοκληρώνουμε το δελτιο μας με την προγνωση για το καιρό.

Αποψε θα εμφανισθει ομιχλη και χαμηλη νεφωση, σε αρκετες περιοχες. Οι ανεμοι θα ειναι ευμεταβλητοι ασθεενις 2 εως 3 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη στις δυτικες περιοχες. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 21 βαθμους στα δυτικα παραλια και στους 24 στις αλλες περιοχες.

Αυριο ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος. Στις παραλιες περιοχες θα επιμεινει η καταχνια. Οι ανεμοι θα καταστουν σταδιακα θαλασσιοι μετριοι 4 Μποφορ. Η θαλασσα θα παραμεινει ταραγμενη στις δυτικες περιοχες για να καταστει ταραγμενη το απογευμα και στις νοτιες περιοχες. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 37 βαθμους στο εσωτερικο στους 33 στα νοτια παραλια και στους 29 βαθμους στα δυτικα παραλια.

Ο κίνδυνος έκρηξης δασικών πυρκαγιών είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Sunday, 21 July 1996 - 15:05:17