Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-23.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Ο Ελληνισμός χωρις τον Ανδρεα Παπανδρεου. Ο Μεγαλος Ελληνας ηγέτης απεβίωσε σήμερα στις 2 και 30 την αυγή στην Αθήνα, σε ηλικία 77 ετών. Η σορος του Ανδρεα Παπανδρεου μεταφερθηκε στην Ιερά Μητροπολη Αθηνων, οπου εκτίθεται σε λαίκό προσκύνημα μεχρι την Τετάρτη που θα γινει η Κηδεια. Μέ τήν ειδηση τού θανάτου του, σύσωμη η πολιτική καί Θρησκευτική ηγεσία σε Αθήνα καί Λευκωσία εξέφρασε τήν θλήψη καί τήν οδύνη της γιά τόν χαμό τού μεγάλου πολιτικού ηγέτη. Θλήψη εξέφρασαν επίσης αρχηγοί κρατών καί κυβερνήσεων από ολο τόν κόσμο, ενώ ο θάνατος τού Ανδρέα Παπανδρέου αποτέλεσε πρώτη ειδηση στά περισσότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στό εξωτερικό. Νά πάρουμε ομως τά πράγματα μέ τήν σειρά καί νά πάμε πρώτα στήν Αθήνα οπου ο ανταποκριτής τού ΛΟΓΟΥ Νίκος Μεγαδούκας θά μάς δώσει τίς τελευταίες πληροφορίες καί εξελίξεις γιά τόν θάνατο τού Ανδρέα Παπανδρέου. "ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"
Συγκλονισμό γιά τόν θάνατο τού Ανδρέα Παπανδρέου εξέφρασε σύσωμη η πολιτική ηγεσία σε Ελλάδα καί Κύπρο. Νά δούμε, ομως, πρώτα τίς αντιδράσεις καί δηλώσεις τής πολιτικής ηγεσίας στήν Αθήνα. "ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ" Την θλιψη και την οδύνη για τον θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου εξεφρασε συσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Ο προεδρος της Δημοκρατίας Κωστης Στεφανόπουλλος εξεφρασε την βαθια του θλιψη, τονιζοντας ότι, ο Ανδρεας Παπανδρεου υπήρξε εξεχων πολιτικός ηγετης που επι μακρά σειρα ετων προταγωνίστησε στην πολιτικη ζωη και προσεφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην Πατρίδα. Ο πρωθυπουργός Κωστας Σημιτης που επεστρεψε εσπευσμενα απο την Φλωρεντια, δήλωσε συγκλονισμενος απο το θλιβερο αγγελμα του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο μεγαλος ηγετης δεν ζεί μας αφήνει όμως ολοζόντανη παρακαταθήκη το έργο του, αφού η πολιτική του πορεία υπηρξε συνηφασμένη με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, τόνισε ο κύριος Σημίτης. Ο πρωην πρόεδρος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής, επεσήμανε οτι υπήρξε μεγάλος πολιτικός ηγέτης του οποίου τα ηγετικά προσόντα δεν τα αρνούνται ουτε εκείνοι που αμφισβητουν το έργο του. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατίας Μ μακρόχρονη πολιτικη παρουσία, επιστεγασμα και κορυφωση της οποίας υπήρξε η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, η επανηλειμμενη ανοδος του στην εξουσία ασκησαν ουσιαστικη επιρροή στην ζωή του τόπου. Η αποτιμηση της παρουσιας αυτης είπε ο κυριος Εβερτ ανηκει στον Ιστορικο του μέλλοντος. Ο επιτιμος προεδρος της Νεας Δημοκρατίας διεκοψε ιδιωτικη επισκεψη του στο Παρίσσι και επεστρεψε στην Αθήνα. Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, δηλωσε ότι ο Ανδρεας Παπανδρεου, υπηρξε ενας μεγαλος ηγέτης διεθνούς ακτινοβολίας που με την ισχυρη και χαρισματικη του προσωπικότητα σφραγισε ενα σημαντικο κρεφάλαιο της συχρονης ιστοριας και ο θανατος του αποτελει μεγαλη σε δυσκολες στιγμες για την Εκλλάδα. Συλληπητηρια στην οικογενεια του Ανδρεα Παπανδρεου και το ΠΑΣΟΚ εξεφρασε η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα, ο επιτιμος προεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, ο προεδριος του Συνασπισμού Νικος ΚΞωνσταντοποθυλλοπς όυτι η απωλεια του επηρεαζει καθοριοστικά και επιταχυνει τις πολιτικες εξελίξεις.
Ο Κυπριακός Ελληνισμός πενθει τον μεγάλο Ελληνα ηγέτη, του Ανδρέα Παπανδρεου, τον άνθρωπο, τον πολιτικό, που συνέδεσε τους αγώνες του με τους αγωνες του Κυπριακου Ελληνσμού. Την είδηση για τον θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου, πουπροκάλεσε την συγκινηση του παγκυπριου, μετέδωσε πρώτο το ραδιόφωνο του ΛΟΓΟΥ. Η Τηλεοραση του ΛΟΓΟΥ και τα άλλα τηλεοπτικά κανάλια του τόπου,διεκοψαν τη
ν κανονικη ροή των προγραμματων τους και μεταδίδουν ειδικά διαμορφωμενα πορογραμματα. Ο Ανδρέας Παπανδρεου έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης και αγάπης στην Κυπρο. Ο Αντρέας Παπαντρέου είχε επισκεφθεί την Κύπρο το 1964 ως υπουργός συντονισμού, ενω τον Φεβρουάριο του 1982 ηταν ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε ποτέ την Κύπρο. Κατά την επίσκεψη του στην Κυπρο ο Κυπριακός λαός του επεφύλαξε πρωτοφανή υποδοχή. Ηταν ο πρώτος Ελληνας ηγέτης που διαπύπωσε την θεση οτι τυχόν προέλαση των Τουρκων στην Κύπρο θα αποτελούσε αιτία πολέμου. Ακόμη υπήρξε ο βασικος συντελεστης στην δημιουργία του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου Ελλάδος-Κύπρου ένα δόγμα που αναπτέρωσε τις Ελπίδες του Ελληνισμού για ενα καλύτερο Εθνικά αύριο. Η πολιτικη και Θρησκευτικη ηγεσία της Κύπρου και ο εκφράζει την θλίψη της για τον χαμό του μεγάλου ηγέτη, Ανδρέα Παπανδρέου, και επεσημαίνει το μεγαλο κενο που δημιουργείται στο πολιτικο προσκήνιο του Ελληνισμου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλάυκος Κληρίδης δήλωσε απο την Φλωρεντία οπου βρίσκεται ότι, είναι με βαθιά θλίψη που πληροφορήθηκε τον θάνατο του Πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδος Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο χαρακτήρισε επιφανή πολιτικό της Ελλαδας.Ο πρώην Πρωθυπουργός, είπε ,υπηρέτησε την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό έχοντας πάντοτε κατα νούν το συμφέρον του Ελληνικού Εθνους. Η Ελλάδα, συηνέχισε ο πρόεδρος Κληρίδης σήμερα αντιμετωπίζει εθνική δοκιμασία και στερείται των υπηρεσιών ενος διαπρεπούς πολιτικού. Ιδιαίτερα η Κύπρος πενθεί για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος πέραν των άλλων δια του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος έδωσε απτά δείγματα της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης του και του Εθνους για την υπεράσπιση της Κυπριακής ελευθερίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρεου που θα γίνει την τετάρτη στην Αθήνα. Να παρακολουθησουμε τωρα τις δηλωσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστομου, του προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού , αρχηγων ή εκπροσωπων πολιτικων κομματων. "ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"
Η πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο ανακοίνωσε οτι αύριο Δευτέρα και τη Τρίτη θα είναι ανοικτό βιβλίο συλληπητηρίων για τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, απο τις δέκα το πρωί μέχρι και τις δύο το μεσημέρι. Την Τετάρτη, ημέρα της κηδείας, τα γραφεία της Πρεσβείας θα παραμείνουν κλειστά. Ν'ακούσουμε, ομως, τί δήλωσε γιά τόν θάνατο τού Ανδρέα Παπανδρεου ο Πρέσβης τής Ελλάδος στήν Λευκωσία Αλέξανδρος Σάνδης. "ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"
Ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου άγγιξε και τις ψυχές της διεθνούς κοινής γνώμης. Σοφό, χαρισματικό και μεγάλο πρωταγωνιστή της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής είναι μερικά από τα επίθετα τα οποία απέδωσαν στον Ανδρέα Παπανδρέου ηγέτες του διεθνούς στερεώματος, αλλά και διεθνή ειδησηογραφικά πρακτορεία. Το ΓΞΞ διέκοψε την κανονική ροή του προγράμματος του, για να μεταδόσει την είδηση του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, είδηση που ήταν η πρώτη του δελτίου ειδήσεων του ΒΒΓ, όπως και όλων των ευρωπαϊκών μέσων μαζικής ενημέρωσης. "Λυπούμαι για τον χαμό ενός τόσο μεγάλου πολιτικού άνδρα," είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ. Χαρισματικό ηγέτη, ο οποίος θα μείνει για πάντα στην μνήμη των Ελλήνων και των άλλων λαών, χαρακτήρισε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Βρεττανός Πρωθυπουργός, Τζον Μέϊτζορ. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν, ο Ιταλός Πρόεδρος, 'Οσκαρ Λουϊτζι Σκάλφαρο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και ο Πρωθυπουργός, Αλαίν Ζιπέ.Φόρο τιμής απέτεισε ο Βέλγος Πρωθυπουργός, Ζαν Λυκ Ντεάν, Θλίψη προκάλεσε η φυγή του Ανδρέα και στην ομογένεια στην μακρινή Αυστραλία. Την βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Ανδρέα, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οι Τούρκοι, οι οποίοι πολλές φορές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον δυναμισμό και την ικανότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στον ελληνικό λαό, διά στόματος του Πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ.
Μεγάλη απώλεια για την Κύπρο και τον Ελληνισμό γενικότερα χαρακτήρισαν τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και οι απλοί πολίτες στήν Κύπρο. " ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"
Νά παρακολουθήσουμε τώρα ενα σύντομο βιογραφικό τού χαρισματικού ηγέτη πού εφυγε. "ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"
Η ζωή ωστόσο συνεχίζεται κυρίες καί κύριοι. Νά ρίξουμε λοιπόν μιά σύντομη ματιά στά σημαντκότερα μέχρι στιγμής γεγονότα τής τοπικής ειδησεογραφίας. Ο πρόεδρος της Βουλης Σπύρος Κυπριανού αναχωρησε το πρωϊ για το Στρασβούργο, προκειμένου να παραστεί στις εργασίες της κοινοβουλευτικής Διασκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τον κύριο Κυπριανού συνοδεύει ο Βουλευτης Δωρος Χριστοδουλιδης. Φωτιά στα γραφεία του ΑΚΕΛ στην Λάρνακα εθεσαν κακόβουλα, συμφωνα με ολες τις ενδειξεις, αγνωστοι εμπρηστες σημερα το πρωϊ. Απο τρείς εστίες που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στο Οίκημα, καταστραφηκε ολοσχερως το αρχείο. Καθολικη καταδίκη απ 'ολες τις πλευρές. Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωϊ η δεκαενιάχρονη Μαρία Βωνιάτη απο το Δάλι, όταν το αυτοκίνητο της ανετραπει στον παλιό δρόμο Λεμεσού-Λευκωσίας παρα τα Πυργά. Τό δυστύχημα εγινε αντιλιπτό στίς πέντε καί τριάντα τό πρωί από οδηγό διερχόμενου αυτοκινήτου ο οποίος ειδιποίησε τήν αστυνομία. Τά αιτια τού δυστυχήματος διερευνώνται.
Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση του καιρου. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος αλλα σε μερικες περιοχες θα σχηματιστει ομιχλη και χαμηλη νεφωση. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι ασθενεις 2 εως 3 μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 19 βαθμους στο εσωτερικο και τα δυτικα παραλια και στους 21 στα νοτια παραλια. Αυριο μετα τη διαλυση της ομιχλης ο καιρος θα καταστει κυριως αιθριος. Οι ανεμοι θα τραπουν σταδιακα σε θαλασσιους μετριους 4 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ειναι ψηλοτερη της κανονικης και θα φτασει στους 38 βαθμους στο εσωτερικο, στους 33 στα νοτια παραλια και στους 29 στα δυτικα παραλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Sunday, 23 June 1996 - 13:25:24