Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-15.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: lysi@MIT.EDU


Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αχμέτ Φάουζι, επιβεβαίωσε χθες, ότι οι άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προσπάθησαν να φτάσουν έγκαιρα κοντά στον εθνοφρουρο, Στέλιο Παναγή, ο οποίος πυροβολήθηκε στην νεκρή ζώνη, αλλά αυτοί εμποδίστηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις, άνδρες των οποίων πυροβολούσαν κατά των Ειρηνευτών. Οπως ανέφερε ο κύριος Φάουζι, οι άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο όπου πυροβολήθηκε ο εθνοφρούρος με καθυστέρηση είκοσι-πέντε λεπτών. Επίσης, απαντώντας σε επίμονες ερωτησεις των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα απέρριψε δημοσιεύματα ότι απαλείφθηκε εσκεμμένα απο το τελικό κείμενο της έκθεσης του Μπούτρος Γκάλι ο αρκιβής χρόνος καθυστέρησης. Οπως ισχυρίστηκε ο κύριος Φάουζι, το κείμενο το οποίο διέρρευσε στο πρακτορείο Ρόϊτερ, ήταν απλώς το προσχέδιο και προσθεσε ότι επιφέρονται πολλές αλλαγές στα προσχέδια, πριν κυκλοφορήσει κάθε έκθεση του Γενικού Γραμματεά.
Στο πλαίσιο τής επίσκεψής του στίς Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, είχε τό απόγευμα συνάντηση στήν Νέα Υόρκη μέ τόν Ειδικό Απεσταλμένο τού Προέδρου τών Ηωμένων Πολιτειών γιά τό Κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι. Σέ δηλώσεις τους μετά τήν συνάντηση, οι κύριοι Κληρίδης καί Μπίτι ειπαν οτι αρχισαν μιά συζήτηση γιά τό Κυπριακό η οποία θά συνεχιστεί κατά τήν επικείμενη συνάντηση μέ τόν Πρόεδρο Κλίντον στήν οποία θά παρίσταται καί ο κύριος Μπίτι. Ο Πρόεδρος Κληρίδης ειπε, επίσης, οτι ο κύριος Μπίτι θά επισκεφθεί τήν Κύπρο εντός τού Ιουλίου. Τό απόγευμα, εξάλλου, ο υπουργός εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης θά παρακαθήσει σε κλειστή συνεδρία τής ολομέλειας τού Συμβουλίου Ασφαλείας τήν οποία θά ενημερώσει γιά τίς θέσεις τής πλευράς μας στό Κυπριακό. Χθές βράδυ, ο Πρόεδρος Κληρίδης ειχε επίσης συνάντηση μέ τούς Αντιπροσώπους τών πέντε μονίμων μελών τού Συμβουλίου Ασφαλείας. Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, απηύθυνε έκκληση πρός τά μέλη του σώματος νά διαδραματίσουν ρόλο στίς προσπάθειες γιά εξεύρεση κοινού εδάφους μέ στόχο τήν επανέναρξη τού διαλόγου στό Κυπριακό.
Η Αμερικανική κυβέρνηση αναμένει τήν συνάντηση τών Προέδρων Κλίντον καί Κληρίδη γιά νά συζητηθούν τρόποι συνεισφοράς τών Ηνωμένων Πολιτειών στήν διεθνή προσπάθεια γιά επίλυση τού Κυπριακού. Αυτό ανέφερε χθές ο εκπρόσωπος τού Αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς, κληθείς νά σχολιάσει τήν επικείμενη συνάντηση τού Αμερικανού Προέδρου μέ τόν Πρόεδρο Κληρίδη. Ο κύριος Μπέρνς ειπε οτι η συνάντηση παρέχει την ευκαιρία στις Ηνωμένες Πολιτείες να επαναβεβαιώσουν τις εξαίρετες σχέσεις που έχουν με την Κύπρο.
Το δίκτυο των οικισμών της Κύπρου έχει διαταραχθεί σοβαρά, εξ αιτίας της τουρκικής εισβολής του 1974, αποτέλεσμα της οποίας είναι η κατοχή του 37% των εδαφών του νησιού και η εκδίωξη διακόσιων χιλιάδων ανθρώπων από τις πατρογονικές τους εστίες. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, προσφωνώντας τη δεύτερη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους οικισμούς στην Κωνσταντινούπολη. Ο κύριος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στην τουρκική κατοχή και εποικισμό, τονίζοντας ότι στην κατεχόμενη περιοχή βρίσκονται 175 οικισμοί που αντιπροσωπεύουν το 36 τοις εκατόν, του συνόλου. Στην ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών επιχείρησε να απαντήσει ο λεγόμενος δήμαρχος του κατεχόμενου τμήματος της Λευκωσίας, Σεμί Μπόρα, προβάλλοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δέν εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους και ότι οι δύο κοινότητες έχουν ξεχωριστή διοίκηση από το 1963. Τα τουρκικά επιχειρήματα κατέρριψε ο κύριος Λεωνίδας Παντελίδης, εκ μέρους της Κυπριακής αντιπροσωπείας.
Εν τω μεταξύ, ως "αρχηγό κράτους" προσπάθησε νά παρουσιάσει τόν κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμερέλ. Εκμεταλευόμενος τήν Διάσκεψη τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γιά τούς Ανθρώπινους Οικισμούς, πού συνέρχεται στήν Κωνσταντινούπολη, ο Ντεμιρέλ προσκάλεσε τόν Ντεκτάς σε γεύμα πού παρέθεσε πρός τιμήν τών Αρχηγών Κρατών καί Κυβερνήσεων πού συμμετέχουν στήν διάσκεψη. Σε δηλώσεις του, ο κατοχικός ηγέτης ειπε οτι κατά τό γεύμα ειχε τήν ευκαιρία νά γνωρίσει αρκετούς αρχηγούς κρατών καί κυβερνήσεων.
Με επιστολή του, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, καλεί τους ηγέτες της Διεθνούς κοινοτητας να προβούν στις δέουσες ενεργειες προκειμένου να περιορίσουν την κλιμακούμενη Τουρκική επιθετικότητα. Στην επιστολή του ο κυριος Σημίτης κανει λόγο για την αποθρασυμένη και επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της Αγκυρας καθώς και για τις συνεχείς αμφισβητήσεις που εγείρει έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλαδος. Ο κύριος Σημιτης αναφέρει ότι εκτος απο την αμφισβήτηση των θαλάσσιων και εναέριων ζωνών, η Τουρκία αμφισβητεί τώρα και χερσαία εδάφη. Ο κύριος Σημίτης αναφέρθηκε επίσης και στο προκλητικότατο Καζους Μπέλι που εξεστομισε η Τανσού Τσιλέρ επειτα απο την κρίση της Ιμια, διευρύνωντας τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε τρείς χιλιάδες νησιά, νησίδες, ή βραχονησίδες. Ο κύριος Σημιτης προειδοποιει του ηγετες της Διεθνούς Κοινότητας ότι οποιαδήποτε διεύρυνση εδαφικών διεκδικήσεων στην περιοχη ενδέχεται να διαταράξει σοβαρά την ακρως λεπτή ισορροπία και σταθερότητα.
Οι οικονομικές και άλλες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο ψευδοκράτος πρέπει να επεκταθούν και στον κύριο υπαίτιο της εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, δηλαδή την 'Αγκυρα. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, σε Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνεται στην Κύπρο, με θέμα την "Κατανόηση και επιβολή οικονομικών κυρώσεων και περιορισμών των εξαγωγών". Ο κύριος Μαρκίδης τόνισε ότι, ενώ η παγκόσμια κοινότητα έχει εφαρμόσει κυρώσεις σε χώρες όπως η Λυβύη, το Ιράν, το Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία, δυστυχώς έχει αποτύχει να δείξει την ίδια αποφασιστικότητα και έναντι της Τουρκίας. Χαιρετισμό, απηύθυνε και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή, ο οποίος, αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων, τόνισε ότι από τις μέχρι τώρα κυρώσεις στο ψευδοκράτος, εκείνοι που υποφέρουν είναι οι Τουρκοκύπριοι αντί η Τουρκία. Απαντώντας, ο καθηγητής της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου του Φόρντχαμ, Μάικλ Μάλλοη, τόνισε ότι δυστυχώς τις περισσότερες φορές η πολιτική των μεγάλων δυνάμεων, επηρεάζεται από τα συμφέροντά τους.
Η Κεντρική Τράπεζα μελετά το αίτημα των Εμπορικών Τραπεζών, για αύξηση της δυνατότητας δανειοδότησης, χρησιμοποιώντας μάλιστα και ξενο συνάλλαγμα. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, συζήτησε το όλο θέμα με τους διοικητές των Εμπορικών Τραπεζών, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε οποιαδήποτε απόφαση. Την Δευτέρα, ο κύριος Αυξεντίου θα συναντηθεί με εκπροσώπους του ΚΕΒΕ και ακολούθως θα λάβει τις δέουσες αποφάσεις. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επεσήμανε ότι για δεύτερη χρονιά παρατηρείται έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, προειδοποιώντας ότι ξοδεύουμε πέραν των δυνατοτήτων μας.
Τον νέο Πρόεδρο της Ρωσσικής Ομοσπονδίας, αλλά και το κοινωνικό μοντέλο της Ρωσσίας του δύο χιλιάδες, καλούνται να εκλέξουν την ερχόμενη Κυριακή, οι ρώσσοι πολίτες, οι οποίοι θα εξασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν μέσα σε ένα πλέγμα ραγδαίων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών. Οι δέκα υποψήφιοι χωρίζονται θεωρητικά σε δύο στρατόπεδα. Ως εκπρόσωποι της μεταρυθμιστικής πτέρυγας είναι ο νυν Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν και ο οικονομολόγος Γκριγκόρι Γιαβλίνσκυ. Από την πλευρά των κομμουνιστών και εθνικιστών προτάσσονται ο κομμουνιστής ηγέτης Γκενάντι Ζιουγκάνωφ και ο υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκυ. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις φέρουν τον Ρώσσο Πρόεδρο να προηγείται με 34% έναντι 24% του Ζιουγκάνωφ. Ο τελευταίος Πρόεδρος της Σοβιετικής 'Ενωσης, Μιχαήλ Γκορπατσιώφ δεν φαίνεται να συγκεντρώνει παρά μόνο το 1% των ψήφων.
Στο πλαίσιο εντατικοποίησης και συντονισμού των προσπαθειών για καλύτερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου και ο Υπαρχηγός Στέφος Ζαβρός, πραγματοποίησαν σήμερα επίσκεψη στην αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας και στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής. Κατα τη διάρκεια της σύσκεψης στην αστυνομική διεύθυνση Λευκωσίας ο Αστυνομικός Διευθυντής Ανδρέας Δημητριάδης είπε ότι η Λευκωσία κατάφερε να έχει τη μεγαλύτερη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων μέσα στο 1996. Ο κύριος Χατζηλοίζου είπε ακόμα ότι σύντομα θα ενισχυθεί η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών. Στην πυροσβεστική υπηρεσία η ηγεσία της αστυνομίας παρακάθησε σε σύσκεψη στην οποία ενημερώθηκε απο το διευθυντή της Μιχαλάκη Βασιλείου και στη συνέχεια συνομίλησε με το προσωπικό.
Ολοκληρώνουμε τό δελτίο μας μέ τήν πρόγνωση γιά τόν καιρό. Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος αλλα σε μερικες περιοχες θα σχηματισθει ομιχλη και χαμηλη νεφωση. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 17 βαθμους στο εσωτερικο και στα δυτικα παραλια και στους 19 βαθμους στα νοτια παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι αιθριος. Οι ανεμοι το πρωι θα ειναι μεταβλητοι ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ και σταδιακα θα τραπουν σε θαλασσιους μετριους 4 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και τοπικα το απογευμα στα νοτια παραλια μεχρι ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 36 βαθμους στο εσωτερικο, τους 30 βαθμους στα νοτια παραλια και στους 28 βαθμους στα δυτικα παραλια. Ο κίνδυνος έκρηξης πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Saturday, 15 June 1996 - 13:56:05