Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-10.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


" Δέν προβλέπω ότι σ'αυτό το χρόνο θα υπάρξει οποιαδήποτε εκρηκτική κατάσταση είτε στην Κύπρο είτε στο Αιγαίο." Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αναχωρώντας το πρωί για δεκαπενθήμερο ταξίδι στην Γενεύη, την Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτων, Λονδίνο και Φλωρεντία. Ο πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι δέν αναμένει ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό στο εγγύς μέλλον, λόγω της κυβερνητικής αστάθειας στην Τουρκία. Στη Γενεύη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, ο πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη, όπου την Πέμπτη, 13 Ιουνίου, θα συναντηθεί με τα Διοικητικά Συμβούλια των εφημερίδων, Γουώλ Στρήτ Τζέρναλ και Νιού Γιόρκ Τάϊμς. Την Τρίτη, 18 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Γουώρρεν Κρίστοφερ και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κλίντον. Προηγουμένως θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Μπέν Γκίλμαν και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Από την Ουάσιγκτων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Βρεττανό πρωθυπουργό, Τζιών Μέητζορ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Φλωρεντία, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν, ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.
Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι ελληνικές 'Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Κατά την συνεδρία του Κυβερνητικού Συμβούλιο Εξωτερικών και 'Αμυνας, ΚΥΣΕΑ, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τόνισε ότι ο Ελληνισμός συσπειρωμένος με αποφασιστικοτητα και ψυχραιμία θα αντιμετωπίσει την Τουρκική προκλητικότητα. Το ΚΥΣΕΑ ασχολήθηκε με ολο το φασμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων υπο το φώς των συνεχιζόμενων Τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαιο. Ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης ο οποιος προηδρευσε της συνεδριας, ανέφερε πώς θεωρει ότι για μια ακομη φορα η μονιμη επιθετικοτητα της Τουρκιας εναντιον της Ελλαδος, τροφοδοτειται απο την κυβερνητική ασταθεια, στην Αγκυρα. Η Ελλαδα υπογραμμισε, είναι αποφασισμενη να αντιταχθει με καθε μεσο, σε αυτη την στρατηγική της Τουρκιας.
Νέα στοιχεία για την στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας-Ισραηλ φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα Τουρκικά και Τουρκοκυπριακά Μεσα Ενημερωσης, σύμφωνα με τα οποία, πενήντα τέσσερα Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Εφ-4, θα εφοδιασθούν με ραντάρ Ισραηλινης κατασκευής. Πρόκειται για τα ραντάρ που διαθέτουν και τα αεροπλάνα του Ισραηλ, τύπου "Λαβί" και τα οποια κατασκευάζονται απο την Ισραηλίνη εταιρεία " 'Ελτα". Θεματα που αφορούν την συμφωνία των δύο χωρων θα συζητηθούν κατα την αυριανή επίσκεψη στην 'Αγκυρα του προέδρου του Ισραηλ Εζερ Βάϊσμαν. Κατα τις επαφές του στην 'Αγκυρα, ο κύριος Βάϊσμαν θα συζητήσει και το θεμα των εγγυήσεων προς τις τράπεζες του Ισραήλ, για χαμηλότοκα δάνεια, προκειμένου η Ισραηλινή αεροπορική βιομηχανία να αναλάβει τον εκσυχρονισμό των Τουρκικών Φάντομς. Το ύψος της δαπάνης για εκσυχρονισμό των Τουρκικων Φάντομς, θα ανέλθει στα 600 εκατομμύρια δολλάρια. Με δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία δέν στρέφεται κατά των Αραβικών χωρών.
Πέντε ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, όταν η περίπολος τους δέχθηκε επίθεση από αντάρτες της φιλο-ιρανικής οργάνωσης Χεζπολάχ, ενώ για αντίποινα ο Ισραηλινός στρατός και ο λεγόμενος στρατός του Νοτίου Λιβάνου βομβάρδισαν θέσεις της Χεζπολάχ, στα- υπό το Ισραήλ- κατεχόμενα εδάφη του Νοτίου Λιβάνου. Σε άλλο επεισόδιο, μέλη της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, σκότωσαν σε ενέδρα ένα ζευγάρι Ισραηλινών, μέσα στο αυτοκίνητο τους. Οι Ισραηλινοί απάντησαν, πλήττωντας με πυρά πυροβολικού θέσεις της Χεζπολάχ και σκοτώνοντας ένα λιβάνιο στρατιώτη. Πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς επεισόδια σαν κι' αυτά, δεν θεωρούνται μεμονωμένα, αλλά είναι ενδεικτικά του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά την εκλογή του σκληροπυρηνικού εβραίου Βενιαμίν Νετανιάχου, στον πρωθυπουργικό θώκο του Ισραήλ.
'Εντονες διεργασίες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις διεξάγονται στα κοινοβουλευτικά κόμματα για τη σύνθεση των επιτροπών της νέας βουλής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τη κατανομή των προεδριών, υπάρχουν σκέψεις και για αύξηση του αριθμού των επιτροπών, οι οποίες στην παρελθούσα βουλή ήταν 15 μόνιμες και αλλες 4 οι οποίες συνέρχονταν για ειδικές περιπτώσεις. Αύριο το πρωί θα συνέλθει υπό την προεδρία του προέδρου του σώματος Σπύρου Κυπριανού, σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων η οποία θα καθορίσει την δεκαμελή επιτροπή επιλογής η οποία θα καθορίσει τον αριθμό των επιτροπών και τα μέλη τους. Σύμφωνα με το σύνταγμα, προεδρία επιτροπής δικαιούνται μόνο τα κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική ομάδα, δηλαδή ο ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, κόμματα τα οποία κατέχουν τουλάχιστον 12% των εδρών.
Υπόθεση ρίψης πυροβολισμών από στρατιωτικό όπλο σε οχήματα Λατομείου στην Μοσφιλωτή εξετάζει η Αστυνομία η οποία την χαρακτηρίζει σαν μια προειδοποιητική ενέργεια εναντίον των ιδιοκτητών του Λατομείου. Σύμφωνα με καταγγελία στην Αστυνομία, τέσσερα φορτηγά οχήματα, βρέθηκαν το πρωϊ διάτρητα από πυρά πυροβόλου όπλου. Κλιμάκιο της Αστυνομίας μετέβη στο χώρο του εργοταξίου για έρευνες και συλλογή τεκμηρίων.
Ενα πρωτότυπο τρόπο βρήκαν οι μοτοσυκλεττιστές για να μαζέψουν χρήματα για την αντικατοχική τους εκδήλωση από το Βερολίνο στη Κερύνεια. Μέλη της ομοσπονδίας μοτοσυκλέττας με μηχανές αντίκες βρίσκονταν στην Πλατεία Ελευθερίας και πρόσφεραν μια όμορφη εμπειρία σε παιδάκια κάθε ηλικίας. Αντίτιμο βέβαια ήταν μια εισφορά στην ομοσπονδία μοτοσυκλέττας. Πολλοί ήταν αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για μια βόλτα με τις παλιές, ή τις μεγάλες κυβισμού μοτοσυκλέττες αλλά πολύ περισσότεροι αυτοί που αρκέστηκαν στην εισφορά. Το αποτέλεσμα πάντως ήταν πέραν απο το αναμενόμενο.
Νέο φόρο πλήρωσε και πάλι στην άσφαλτο η Κύπρος, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη. Σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, σκοτώθηκε ο Κύπριος τριτοετής φοιτητής της Σωματικής Αγωγής, Οδυσσέως Κορέλλης, 22 ετών, γιός του εκπαιδευτικού, Αντώνη Κορέλλη. Ο άτυχος Οδυσσέας ήταν συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, την οποία οδηγούσε Ελλαδίτης συμφοιτητής του. Η μεταφορά της σορού του από τη Θεσσαλονίκη έχει διευθετηθεί να γίνει μεθαύριο Τετάρτη το πρωϊ. Η κηδεία του θα γίνει στις 4:30 το απόγευμα της Τετάρτης από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη. Εξ' άλλου, σε άλλο τροχαίο δυστύχημα, βρήκε ακαριαίο το θάνατο στη Λάρνακα σήμερα τα ξημερώματα ο Δημήτρης Χατζηνικόλα, 62 ετών, από την Αγία Τριάδα Αιγιαλούσης, κάτοικος Λάρνακας.
Ολοκληρώνουμε τό δελτίο μας μέ τήν πρόγνωση γιά τόν καιρό. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι μεχρι μετριοι βορειοανατολικοι εως βορειοδυτικοι 3 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη ενω στα ανατολικα παραλια θα διατηρηθει ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 22 βαθμους στο εσωτερικο και τα νοτια παραλια και στους 16 στα δυτικα παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι αιθριος. Οι ανεμοι θα ενισχυθουν σταδιακα απο βορειοανατολικες μεχρι νοτιοανατολικες διευθυνσεις και θα πνεουν μετριοι 3 με 4 και τοπικα δυνατοι 5 μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι μεχρι ταραγμενη, ιδιαιτερα στα ανατολικα παραλια. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 35 βαθμους στο εσωτερικο στους 33 στα νοτιοανατολικα παραλια και στους 30 βαθμους στα νοτια και δυτικα παραλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Monday, 10 June 1996 - 12:15:26