Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-07.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: lysi@MIT.EDU


Υπήρξε πρόοδος στο Κυπριακό, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κύπρο, εκτιμά ο απερχόμενος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Λευκωσία, Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ, προσθέτοντας ωστόσο, ότι αυτό που εχει σημασία είναι να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό. Ο κύριος Μπάουτσερ, ο οποίος συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον πρόεδρο Κληρίδη, πριν την αναχώρησή του από την Κύπρο, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο προσεχές μέλλον θα έχουμε αποτελέσματα στο Κυπριακό. Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών ευχαρίστησε την Κυπριακή κυβέρνηση για την συνεργασία και την αναπτυξη των σχέσεων που είχαν τα τελευταία χρόνια. Ερωτηθείς με ποιά συναισθήματα αναχωρεί από την Κύπρο και κατά πόσο πιστεύει ότι τα πράγματα άλλαξαν, από τότε που ήρθε στην Κύπρο, ο κύριος Μπάουτσερ δήλωσε ότι θα ήθελε να πιστεύει κάτι τέτοιο.
Συνέρχεται από τις τέσσερεις το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο, υπο την προεδρεία του προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη. Στη συνάντηση, συζητούνται οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και οι επαφές που θα έχει ο πρόεδρος Κληρίδης, μέ τόν Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι, τόν Αμερικανό Πρόεδρο, Μπίλ Κλίντον καί τόν Βρεττανό Πρωθυπουργό Τζών Μέητζορ. Το σώμα θα ασχοληθεί επίσης με την σύνθεσή του, μετά την είσοδο στη Βουλή, του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών. Στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, εκτός των γνωστών μελών του, παρίσταται - για πρώτη φορά - και ο Πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου. Σε δηλώσεις πρίν από τη συνάντηση, ο πρόεδρος Κληρίδης, ανέφερε ότι το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών συμμετέχει δικαιωματικά στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, με βάση υφισταμένη αποφαση του σωματος. Αναφερόμενος στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και την συμμετοχή τους στο σώμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το θεμα αυτό θα πρεπει να απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο σε προσεχή του συνεδρία.
Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους Ισλαμιστές, ανέθεσε το απόγευμα ο Τούρκος Πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Εξάλλου η Τανσού Τισλέρ διαψεύδοντας τους πολιτικούς αναλυτές που προέβλεπαν ότι η Πρώην Πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με τους Ισλαμιστές, πρότεινε τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με την συμμετοχή των δύο κεντροδεξιών και των δυο κεντροαριστερών κομμάτων, ώστε να αποκλειστεί από την εξουσία το ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας. Η πρόταση της αυτή χαρακτηρίστηκε μη ρεαλιστική, αφού όπως αποδείχθηκε η συνύπαρξη της με τον Γιλμάζ είναι αδύνατη.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας καθορίσθηκαν τα χρονιοδιαγράμματα εκτέλεσης, πέντε μεγάλων έργων κοινής ωφελείας, συνολικού κόστους 160 εκατομμυρίων λιρών. Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοι Οικονομικών, Συγκοινωνιών, Υγείας Παιδείας, ο υφυπουργός παρα τω προέδρω και υπηρεσιακοί παράγοντες. Οπως ανέφερε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αδάμος Αδαμίδης, τα κατασκευαστικά έργα του νέου κτιρίου της Βουλής, που θα κοστίσει γύρω στα 20 εκατομμύρια λιρες, θα αρχίσουν το πρώτο εξάμηνο του 97. Η κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας θα αρχίσει στο τελος του 96 και θα απαιτηθεί ποσο 45 εκατομμυριών λιρών και άλλα 10 εκατομμύρια για εξοπλισμούς. Το χρονοδιάγραμμα έναρξης των κατασκευαστικών έργων για την πανεπιστημιούπολη, το κόστος της οποίας θα ανέλθει στα 75 εκατομμύρια, θα καθορισθεί, αφού προηγουμένως υπάρξει κατ'αρχήν απόφαση για την αρχιτεκτονική μέθοδο σχεδιασμού.
Η Τουριστική βιομηχανία αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά δεν βρίσκεται σε κρίση, εκτιμά ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Η κατάσταση, επισημαίνει, θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Αναφορικά με τα αιτήματα που υπέβαλε ο Συνδεσμός Ξενοδόχων, ο κύριος Χριστοδούλου, δήλωσε ότι εχει ήδη μελετηθεί η οικονομικη τους πτυχή.
Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, τόσο για διεκδίκηση της προεδρίας του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και της Δημοκρατίας, άφησε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού. Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι η εκλογή του στην προεδρία του σώματος, δεν σημαίνει ότι αποσύρει και την αρχική του απόφαση για παραίτηση από το Κοινοβούλιο και διεκδίκηση της προεδρίας της Δημοκρατίας. Αναφερόμενος στο θέμα της προεδρίας του ΔΗΚΟ ο κύριος Κυπριανού είπε ότι είναι επίσης προβληματισμένος για το αν θα διεκδικήσει ή όχι την ηγεσία του κόμματος.
Η αστυνομία έχει ολοκληρώσει την έρευνα για τις καταγγελίες του Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος ήταν υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στην επαρχία Αμμοχώστου, και δεν έχει προκύψει ο,τιδήποτε σε βάρος του πρώην προέδρου της βουλής, Αλέξη Γαλανού. Αυτό ανέφερε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης. Αναφορικα με τους φονους στην Λεμεσό ο κύριος Μαρκίδης, είπε ότι οι φάκελοι των υποθέσεων αυτών είναι ογκοδέστατοι και μελετώνται. Εντός των ημερών ανέφερε, θα προβεί σε κάποιες ανακοινώσεις για το θέμα.
Οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στους εορτασμούς για τα 1950 χρόνια από την ίδρυση της Εκκλησίας της Κύπρου, έγιναν σήμερα δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Καλοσωρίζοντας την εκκλησιασική αντιπροσωπεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την παρουσία τους στην Κύπρο και τους ενημέρωσε για το Κυπριακό. Εκπρόσωπος των παρισταμένων ευχήθηκε στον ευόδωση των πόθων του Κυπριακού Λαού και επανένωση της Κύπρου. Ακολούθως οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών επισκέφθηκαν την Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι η παρουσία του οικουμενικού ορθοδόξου στοιχείου στην Κύπρο, σφυρηλατεί τους διεκκλησιαστικούς δεσμούς και αναφέρθηκε στο ιστορικό της Εκκλησίας της Κύπρου, της δεύτερης Χριστιανικής Εκκλησίας στον κόσμο, η οποία, σήμερα, επεσήμανε, χειμάζεται από την τουρκική κατοχή.
Πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων, η οποία μέχρι πρίν από λίγο μαινόταν εκτός ελέγχου στη Λεμεσό, πλησίασε το περίφραγμα του στρατοπέδου των Πολεμιδιών που βρίσκεται στην περιοχή. Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στο μεσημερι. Για την κατάσβεσή της, ασχολούνται άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Φρουράς. Ωστόσο, το έργο της κατάσβεσης καθίσταται δυσχερές, εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 2:30 το απόγευμα κοντά στο χωριό Ψημολόφου, έκαψε έκταση δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων από δένδρα και άγρια βλάστηση. Από την πυρκαγιά, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο και κατεσβέσθη δύο ώρες αργότερα, κινδύνευσαν φάρμες και εργοστάσια.
Η αστυνομία Λεμεσού διερευνά υπόθεση ρήψης πυροβολισμών εναντίον της οικίας και του αυτοκινήτου του Πανίκου Παναγίδη, 35 ετών, σερβιτόρου από την Λεμεσό. Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγο πρίν από τις τρείς τα ξημερώματα. 'Αγνωστος, ο οποίος προφανώς επέβαινε αυτοκινήτου, έρριψε δύο πυροβολισμούς, ένα στην πόρτα της βερέντας της οικίας και ένα στον ανεμοθώρακα και το αριστερό παράθυρο του αυτοκινήτου του Παναγίδη.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και τοπικά στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό στα δυτικά και βόρεια παράλια και στους 23 στα νότια και ανατολικά παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ το πρωϊ και το απόγευμα μέτριοι 4 μποφόρ και τοπικά στις ανατολικές περιοχές 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στις προσήνεμες περιοχές ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 περίπου βαθμούς. Ο κίνδυνος εκρήξεως πυρκαγιών ειναι μεγάλος σε ολες τίς δασικές περιοχές.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Friday, 7 June 1996 - 11:44:49