Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-03.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: lysi@MIT.EDU


Οι Τούρκοι πυροβόλησαν και σκότωσαν εν ψυχρώ σήμερα το πρωί, τον εθνοφρουρό Στυλιανό Καλλή Παναγή 19 ετών απο την κατεχόμενη Κυθραία κάτοικο Γερίου. Ο εθνοφρουρός βρισκόταν άοπλος στην ουδέτερη ζώνη, μεταξύ της Βρεττανικής Υπάτης Αρμοστείας και των Κεντρικών Φυλακών, στην περιοχή Αγίου Ανδρέα. Την εν ψυχρώ δολοφονία καταδίκασε η πολιτική ηγεσία, ενώ η νέα πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος θα καταγγελθεί σε όλα τα διεθνή βήματα και σε ξένες κυβερνήσεις από τις διπλωματικές υπηρεσίες της δημοκρατίας. Το επεισόδιο συνέβη λίγο μετά τις έξι το πρωί όταν ο Στέλιος, τέλειωσε την υπηρεσία σκοπού και επέστρεφε στο φυλάκιο που υπηρετούσε. Ακολούθως για άγνωστους λόγους προχώρησε προς την νεκρή ζώνη, παρά την προτροπή των συναδέλφων του να γυρίσει πίσω. Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε τρείς φορές τον άοπλο Στέλιο χωρίς προειδοποίηση. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στο χώρο της δολοφονίας μετέβησαν αμέσως ο υπουργός αμύνης Κώστας Ηλιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Νικόλαος Βορβολάκος, ενώ ο πρόεδρος Κληρίδης μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο όπου ενημερώθηκε για το συμβάν και συλληπήθηκε τους τραγικούς γονείς του Στέλιου.
Δηλωση Κληρίδη
Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, ενώ και οι Τούρκοι ενισχύουν τις θέσεις τους.
"Μην επιτρέψεις η φωτογραφία σου να γίνει η έβδομη σε τούτο τον πίνακα", αναφέρει μία από τις συμβουλές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, η οποία αναγράφεται σε σχετική αφίσα με τις φωτογραφίες των άλλων έξι δολοφονηθέντων εθνοφρουρών μας στη Γραμμή Καταπαύσεως του Πυρός, από τους Τούρκους κατακτητές. Ωστόσο, η έβδομη φωτογραφία, έχει ήδη προστεθεί στην αφίσα, που είναι αναρτημένη σε όλα τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς, μετά τη σημερινή στυγερή δολοφονία του στρατιώτη Στέλιου Παναγή από το Γέρι, στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Αγίου Αντρέα,στη Λευκωσία, από Τούρκο στρατιώτη.
'Εφθασε πρίν από λίγο στη Κύπρο, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σέρ Ντέϊβιντ Χάνι, για συνομιλίες με την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Στο πλάισιο τής αποστολής του, ο Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ - μετα την Λευκωσία- θα επισκεφθεί την 'Αγκυρα, την Αθήνα την Ουάσιγκτον και την Νέα Υόρκη. Κατα την εικοσιτετράωρη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Βρεττανός διπλωματης θα γινει δεκτός απο τον πρόεδρο Κληριδη και τον υπουργό εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, ενω θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με τον κατοχικο ηγέτη Ραούφ Ντενκτας. Απόψε θα παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας στην Υπάτη Αρμοστεία, στο οποίο έχουν προσκληθεί, ο Αμερικανός πρεσβευτής, Ρίτσιαρντ Μπάουτσιερ, ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και αρχηγοί πολιτικών κομμάτων.
Ο διορισμός ειδικού αντιπροσώπου της Βρεττανίας στο Κυπριακό έγινε για λόγους παρεμβολής στην προσπάθεια του εκπροσώπου της Ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης για το Κυπριακό τονίζει με δηλώσεις της στον ΛΟΓΟ, η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου,Βρεττανίδα Ευρωβουλευτής, Πώλιν Γκρήν. Την ιδια ώρα έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι, επισημαίνουν ότι ουσιαστικοί παράγοντες δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την επίτευξη προόδου. Προσθέτουν δε ότι το γεγονός αυτό ανάγκασε τους Αμερικανο-Βρεττανούς, να επικεντρώσουν πλεον τις προσπάθειες τους, στην επίτευξη μιας θεαματικής κίνησης πρίν απο τις Αμερικανικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού εκτιμούν ότι θα ενταθούν οι πιέσεις προς την Ελληνική Κυπριακή πλευρά, δια της διπλωματικής οδού, και με αποκορύφωμα τις συναντήσεις του προέδρου Κληρίδη με τον Αμερικανό προέδρο στις 17 Ιουνίου στον Λευκό Οίκο, και τον Βρεττανό πρωθυπουργό στις 18 στο Λονδίνο. Οι ίδιες πηγές, χαρακτήριζαν προπομπό των πιέσεων την επίσκεψη στην Λευκωσία του ειδικού αντιπροσώπου της Βρεττανίας Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι στον κυριο Χάνεϊ ανατέθηκε ως αποκλειστική αποστολή η προώθηση των απευθείας συνομιλιών. Για τον διορισμό του κυρίου Χάνεϊ,η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Βρεττανίδα Ευρωβουλευτής Πώλιν Γκρήν, με δήλωση της στον ΛΟΓΟ, τονίζει ότι η Βρεττανία προχώρησε στον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό, επειδή ενοχλήθηκε, όπως είπε, από τον διορισμό του Φρεδερίκο Ντι Ρομπέρτο ώς εκπροσώπου της Ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.
'Αρχισε σήμερα στο Βερολίνο η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που αναμένεται να εγκρίνει πρόγραμμα το οποίο θα καταστήσει αποτελεσματικότερη τη Συμμαχία στην αντιμετώπιση προκλήσεων στην μεταψυχροπολεμική περίοδο. Ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών, Εμρέ Γκιονενσάι, ζήτησε την συμμετοχή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις που θα αναλάβουν στην Ευρώπη δυνάμεις του ΝΑΤΟ υπό την αιγίδα της Δυτικοευρωπαϊκής 'Ενωσης. Η απάντηση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου ήταν όχι, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι απλώς συνδεδεμένο και όχι τακτικό μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής συμμαχίας. Υστερα από παρεμβάσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίγκελ επήλθε συμβιβασμός. Η συμμετοχή μη ευρωπαϊκών κρατών σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ επί ευρωπαϊκού εδάφους, θα εξετάζεται κατά περίπτωση. Το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των Ευρωπαίων και κυρίως των Γάλλων, για μεγαλύτερες ευθύνες, θα επιτρέψει την πλήρη επανένταξη της Γαλλίας στη στρατιωτική δομή της Συμμαχίας, στην ανανεωμένη της μορφή. Το παράδειγμα της Γαλλίας αναμένεται να ακολουθήσει και η Ισπανία.
Ο πρόεδρος της Συρίας, Χάφεζ αλ 'Ασσαντ, έφθασε σήμερα στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Χόσνι Μουμπάρακ, σχετικά με την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Μέση Ανατολή, μετά τη νίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις ισραηλινές εκλογές. Εκτός από τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ισραήλ και την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για τη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη ο Αιγύπιος πρόεδρος με τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφατ. Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι η ομιλία που εκφώνησε ο εκλελεγμένος πρωθυπουργός του Ισραήλ, δέν εμπνέει αισιοδοξία. Ο κύριος Μουμπάρακ πρόεσθεσε ωστόσο ότι η Αίγυπτος και η Συρία θα περιμένουν να δούν ποιά πολιτική θα υιοθετήσει η κυβέρνηση Νετανιάχου πρίν αποφασίσουν πώς θα δράσουν.
Μεγάλη νίκη σημείωσαν οι Ισλαμιστές στις χθεσινές αναπληρωματικές Δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε σαρανταένα δήμους και κοινότητες της Τουρκίας. Το Ισλαμικό κόμμα της Ευημερίας του Νετσμετίν Εμπαγκάν συγκέντρωσε περίπου το 33.6 τοις εκατό των ψήφων, έναντι 29.8% που εξασφάλισε στις προηγούμενες εκλογές. Το κόμμα της Μητέρας Πατριδας του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ συγκέντρωσε ποσοστό 21%. ενώ το κόμμα του Ορθού δρόμου της Τανσού Τσιλέρ αρκέστηκε στο 12% σημειώνοντας κάθετη πτώση. Εν τω μεταξύ, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση συνέρχεται γιά νά συζητήσει τήν πρόταση μομφής εναντίον τής κυβερνήσεως πού κατέθεσε τό κόμμα τής Ευημερίας. Η πρόταση μομφής ανοίγει -θεωρητικά- τόν δρόμο γιά πτώση τής κυβέρνησης Γιλμάζ, αφού τρία κόμματα, μεταξύ τών οποίων καί αυτό τής Τανσού Τσιλέρ, εχουν ήδη ανακοινώσει οτι θά την υποστηρίξουν.
Τρείς Ισραηλινοί υπάλληλοι τηλεφωνικής εταιρείας, τραυματίστηκαν ελαφρά από έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο χωριό Μπιντίγια της Δυτικής 'Οχθης, ενώ επιδιόρθωναν βλάβη σε τηλεφωνικές γραμμές. Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, βόμβα τοποθέτησαν Παλαιστίνιοι αντάρτες. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.
Σε κακόβουλη ενεργεια οφείλεται τελικά η πυρκαγιά που προκάλεσε ζημιές στο καμπαρέ "Αρχόντισσα" στην Λεωφόρο Μακαρίου στην Λεμεσό. Στο καμπαρέ, που είναι ιδιοκτησία του Ανδρέα Κασάπη, ανευρέθησαν δύο μπετόνια που περιείχαν εύφλευκτη ύλη και με τα οποία πιστεύεται ότι οι δράστες έβαλαν την φωτιά στο καμπαρέ. Κατα την φυγή τους οι δράστες έκλεισαν τις πόρτες του καμπαρέ, γεγονός που απέβηκε εις βάρος τους, αφού η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε ολόκληρο το μαγαζί, προκαλώντας ζημιές μόνο σε μέρος του εσωτερικού χώρου. Αντρες του ΤΑΕ Λεμεσού,διεξάγουν έρευνες για την διαλεύκανση της υπόθεσης.
Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών αρχίζουν αύριο οι Ενιαίες εξετάσεις της τρίτης Λυκείου των δημοσίων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Στις εξετάσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι τις δεκαεννέα Ιουνίου, θα παρακαθήσουν πέντε χιλιάδες εξακόσιοι εβδομήντα τρεις μαθητές. Στις είκοσι Ιουνίου αρχίζουν οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, που θα διαρκέσουν μέχρι τις δέκα Ιουλίου. Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κλαίρη Αγγελίδου, όλα είναι έτοιμα για τις εξετάσεις, τα θέματα των οποίων θα είναι αυστηρώς απο την διδακτέα ύλη.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε ο καιρός θα καταστεί παντού αίθριος με βορειοδυτικούς ασθενείς ανέμους, 2 με 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά αργότερα τοπικές νεφώσεις που θα αναπτύσσονται κατά διαστήματα, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές στο εσωτερικό. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι θαλάσσιοι, 4 με 5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα ανατολικά και νότια παράλια και στους 25 στα βόρεια και δυτικά. Ο κίνδυνος έκρηξης πυρκαγιών είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 6 June 1996 - 14:35:05