Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-10.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Η μεγάλη αεροναυτική άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων "Τοξότης 96", η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, Κύπρου - Ελλάδος, επεκτάθηκε και στον εναέριο χώρο της Κύπρου. Σήμερα το μεσημέρι, Σμήνος βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου "'Αλφα Επτά Κορσαίρ" της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνοδευόμενα από μαχητικά τύπου "Εφ-16", προέβησαν σε ασκήσεις βύθισης στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, ενώ πραγματοποίησαν και εικονικούς βομβαρδισμούς. Τα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποίησαν επίσης πτήσεις σε διάφορες άλλες περιοχές της Κύπρου. Εν τω μεταξύ, γύρω στο μεσημέρι, έξι τουρκικά μαχητικά τύπου, "Εφ-16" παρεβίασαν τον Ελληνικό εναέριο χώρο στα ανατολικά της Ρόδου. Ελληνικά "Εφ- 16" που συμμετείχαν στην άσκηση στην Κύπρο, ανέκοψαν τα τουρκικά και τα ανάγκασαν να αποχωρήσουν. Η Αεροναυτική άσκηση "Τοξότης" άρχισε χθές και θα ολοκληρωθεί αύριο.
Χρήσιμη και ωφέλιμη χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο Κλίντον, τον αντιπρόεδρο Αλ Γκόρ, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης καθώς και στελέχη της Αμερικανικής Γερουσίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Κατά τις συνομιλίες που είχε ο κύριος Στεφανόπουλος με τον αμερικανό ομόλογό του, διαπιστώθηκε η κατανόηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Επαναβεβαιώθηκε ακόμη ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα σε συνεργασία με την Αμερική τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ότι αφορα το Κυπριακό, ο κύριος Κλίντον εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλίας εντός του '96. Απέκλεισε όμως αμερικανική μεσολάβηση για μια ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής τύπου Κάμπ Ντέιβντ εκτός αν, όπως διευκρίνησε, το ζητήσουν οι δύο πλευρές.
Το θέμα της ασφάλειας και ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Βρεττανία, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν στο επίκεντρο των επαφών που πραγματοποίησε σήμερα στην Λευκωσία, ο Πολιτικός Διευθυντής για Δυτικοευρωπαϊκά θέματα, στο Βρετανικό Υπουργείο των Εξωτερικών, Τζέρεμι Γκρίνστοκ. Ο κυριος Γκρίνστοκ συναντηθηκε το πρωϊ με τον πρόεδρο Κληριδη, και στην συνεχεια με τον υπουργό εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη. Στη συνέχεια μετέβη στα κατεχόμενα όπου συναντήθηκε με τον Ραούφ Ντενκτάς, και επέστρεψε στις Ελεύθερες περιοχές όπου είχε νέα ωριαία συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη. Ο βρεττανός Διπλωματης δήλωσε ότι τιποτα το αξιόλογο δεν επιτεύχθηκε από την προηγούμενη επίσκεψη του στην Κυπρο και ότι η χώρα του πιστευει ότι, Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό πρέπει να κινηθούν μαζί. Ο κύριος Γκρίνστοκ εξεφρασε στον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς καποιες απόψεις του, αναφορικά με τους μηχανισμούς που θα χρησιμοποιηθούν, εάν και εφόσον θέλουμε πραγματικά να προχωρήσουμε μπροστά. Οι απόψεις του, ωστόσο, προσέκρουσαν και πάλιν στην αδιάλλακτη στάση του Ντενκτάς.
Οταν συζητούμε για την Κύπρο συζητούμε για μια κυρίαρχη χώρα, τη Δημοκρατία της Κυπρου, τόνισε ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό, στο Αμερικανικό Υπουργείο των Εξωτερικών, Τζέιμς Ουίλιαμς. Μιλώντας σε συνέδριο στην Ουασιγκτον, ο κυριος Ουίλιαμς, ανέφερε ότι η Αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό, φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη, με στόχο είτε την υποβοήθηση συνολικής λύσης είτε την επικέντρωση της σε μεμονωμένα θέματα μεγάλης σημασίας, όπως αυτό της ασφάλειας. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να υπαρχει λογική πιθανότητα επιτυχίας προτού δεσμευθεί το κύρος της Αμερικανικής Κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια για ενα δισεπίλυτο και δύσκολο θέμα.
Καμία πρωτοβουλία για αναβολή της σύγκλησης του συμβουλίου σύνδεσης της Κύπρου δεν πρόκειται να λάβει η Ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκης 'Ενωσης, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται απο άλλους εταίρους της. Το Αθηναϊκο πρακτορείο ειδήσεων, μετέδωσε ότι κύκλοι του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, εκτιμούν ότι την Δευτερα στο συμβούλιο υπουργών η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση και πιθανότατα να βρεθεί απομονωμενη. Αν σχηματισθει πλειοψηφια εναντίον της Αθηνας επεσημαναν οι ίδιοι κύκλοι, η Ιταλία δεν θα εχει αλλο δρομο πάρα να τους ακολουθήσει. Στην Λευκωσία, η Κυβερνηση πιστευει εχει ξεπερασθεί το πρόβλημα και θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης της Ευρωπαικής Ενωσης. Για τον σκοπο αυτό, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Υπουργός εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.
Τις ιερές μονές Τροοδιτίσσης και Κύκκου επισκέφθηκε χθές το απόγευμα η Αυτού Μακαριότης ο Πατριάρχης Ρουμανίας Θεόκτιστος, ενώ σήμερα το πρωί τέλεσε τρισάγιο στον Τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου. Στην ιερά μονή Παναγίας Τροοδιτίσσης προσφώνησε τον Πατριάρχη ο Ηγούμενος Αθανάσιος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας των ορθοδόξων Εκκλησιών για αντιμετώπιση των δοκιμασίων που διέρχεται ο Χριστιανισμός και η οικουμένη ευρύτερα. Ευχαριστώντας και ασπαζόμενος τις απόψεις αυτές ο Πατριάρχης Θεόκτιστος επέδωσε στον Πανοσιολογιότατο, τον πατριαρχικό σταυρό της Εκκλησίας της Ρουμανίας. Αργότερα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μετέβη στην ιερά μονή Κύκκου, όπου η αδελφότητα του επεφύλαξε θερμότατη υποδοχή. Ο Ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος, τόνισε ότι η παρουσία του Πατριάρχη Θεόκτιστου εμφυσά στους μοναχούς πνευματική ευωδία. Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού ο Πανοσιολογιότατος επέδωσε στον Πατριάρχη εικόνισμα της Θεοτόκου, ενώ ο Μακαριώτατος πρόσφερε στον Ηγούμενο Νικηφόρο, τον πατριαρχικό σταυρό. Σήμερα το πρωί ο Πατριάρχης Θεόκτιστος παρακολούθησε τον όρθρο και τη θεία λειτουργία, ενώ αργότερα μετέβη στο Θρονί, όπου τέλεσε τρισάγιο στον Τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου.
Με αισθήματα βαθειάς θρησκευτικής ευλάβειας υποδέχθηκε ο λαός μας με τιμές αρχηγού κράτους, τη, Τίμια Κάρα του Αγίου Ραφαήλ. Την Τίμια Κάρα υποδέχθηκαν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Μητροπολίτες Κιτίου και Κυρηνείας, άλλοι επίσημοι, καθώς και ο κλήρος της Μητρόπολης Κιτίου. Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή και η Τίμια Κάρα μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην Ξυλοτύμπου.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 33 βαθμοι και η πιο χαμηλη 20, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 29 με 20. στην Λεμεσο 29 με 20, στην Κερυνεια και την Παφο 23 με 18 και τελος στον Προδρομο 24 με 14. Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος με ασθενεις μεταβλητους ανεμους 2 εως 3 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι ηρεμη μεχρι λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 18 βαθμους. Αυριο ο καιρος θα ειναι αιθριος και οι ανεμοι θα τραπουν σε θαλασσιους μετριους 4 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και η θερμοκρασια θα φτασει τους 34 βαθμους στο εσωτερικο τους 30 στα νοτια παραλια και στους 24 στα δυτικα παραλια. Τη Δευτερα και την Τριτη θα συνεχιστει ο αιθριος καιρος. Απο τη Τριτη η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:48