Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-06.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.


Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών Κύπρου και Ελλάδας και ενόψη της αναμενόμενης Αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αρχισε σήμερα στην Αθήνα, συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος. Ο πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος, έπειτα απο τη συνάντηση που διήρκησε 45 περιπου λεπτά, στις συνομιλίες των δύο ανδρών ετέθη το Κυπριακό και έγινε συντονισμός εν όψει των επαφών που θα έχουν οι δύο πρόεδροι με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίτνον. Ο πρόεδρος Στεφανόπουλος αναχωρεί αύριο Τρίτη, για τις Ηνωμένες Πολιτείες,ενω ο πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί τον ερχόμενο μήνα. Ο πρόεδρος κληρίδης εξέφρασε ακόμα αισιοδοξία για τις εξελίξεις και εκτίμησε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς αυτό να σημαίνει όπως είπε ότι άνοιξε ο δρομος για επίλυση του. Επεσήμανε ακόμα ότι πολλά εξαρτώνται απο τη στάση της Τουρκικής πλευράς. Απαντώντας εξάλλου στα σχόλια των πολιτικών αρχηγών στις χθεσινές δηλώσεις του για τη σύγκληση πενταμερούς διασκεψης,ο κυριος Κληρίδςη είπε ότι εκείνο το οποίο τόνισε, ήταν ότι για να τροποιηθούν οι συνθήκες που υπεγράφησαν, θα πρεπει εκείνοι που τις υπέγραψαν να δεχθούν τις τροποποιήσεις και να υπογραψουν τη νέα συνθήκη που θα ανακύψει. Αναφερόμενος στις απόψεις που εκφράσθηκαν ότι με την πενταμερή κατααργούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα, της Κύπρου και ότι το θέμα εκφέυγει απο τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου,ο κυριος ΚΛηρίδης είπε χαραχτηριστικά, ότι δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι νομικοί εγκέφαλοι που δίδουν αυτές τις ερμηνείες.
Τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων τής αντιπολίτευσης προκάλεσε η θέση που εξέφρασε χθες ο πρόεδρος Κληρίδης, αναφορικά με την σύγκληση πεντεμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, σε περίπτωση που λυθεί το θέμα τής ασφάλειας. ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, διαπιστώνουν παράβαση των τοποθετήσεων που έγιναν στο Εθνικο Συμβουλίο, και επισημαινουν ότι η πενταμερής θα φέρει την κατάργηση τού επίσημου Κυπριακού κρατους. Φυσιολογική από κάποια άποψη θεωρεί ο ΔΗΣΥ την ιδέα της πενταμερούς, ενω το ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι σε μια διάσκεψη που θα επικυρωσει μια τυχον συμφωνία θα πρέπει να εκπροσωπειται και η Κυβερνηση και οι κοινοτητες.
Με την υποβολή των υποψηφιοτήτων από ένα συνασπισμό κομμάτων, έξι κόμματα, ένα εκλογικό συνδυασμό και τεσσάρων ανεξάρτητων υποψηφίων, ολοκληρώθηκε στις δώδεκα και τριάντα το μεσημέρι, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές τής εικοστής έκτης Μαίου. Τις πενηνταέξι έδρες τού Κοινοβουλίου διεκδικούν τετρακόσιοι δεκατρείς υποψήφιοι. Η υποβολή υποψηφιοτήτων, έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία και στις κατά τόπους Επαρχιακές Διοικήσεις. Τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΑΔΗΣΟΚ, ΚΕΔ και Νέοι Ορίζοντες, κατέρχονται με πλήρεις συνδυασμούς, ενώ οι Περιβαλλοντιστές - Οικολόγοι θα διεκδικήσουν 17 μόνο έδρες από τις 56. Στις εκλογές κατέρχονται και τέσσερεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Για πρώτη φορά στην ιστορία των βουλευτικών εκλογών, θα εφαρμοστεί το σύστημα τής απλής αναλογικής. Οι ενστάσεις εναντίον των υποψηφίων βουλευτών, όπως δήλωσε ο Εφορος Εκλογών Λευκωσίας , Ανδρέας Παπαπολυβίου, μπορούν να υποβληθούν μέχρι αύριο, στις 12 και 30 το μεσημέρι. Σε δηλώσεις τους μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τα αποτελέσματα των εκλογών.
Ο Υπηρεσιακός Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γεώργιος Σταυρινάκης, επισκέφθηκε το πρωί την ηγεσία τής Αστυνομικής Δύναμης. Σε δηλώσεις του, ο κύριος Σταυρινάκης, άφησε να νοηθεί, ότι οι Αστυνομικοί μπορούν να παρίστανται σε συγκεντρώσεις, αν και ο ίδιος, όπως είπε, προέτρεψε να μην το πράττουν. Ο Υπηρεσιακός Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η επίσκεψή του είναι η απαρχή υλοποίησης αποφασής του, να έλθει σε προσωπική επαφή με τους διευθυντες και άλλους αξιωματούχους τής Δύναμης, για να μεταφέρει σ'αυτούς, τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Διευκρίνησε ωστόσο, ότι οι κανονισμοί, που διέπουν το ρόλο τού Αστυνομικού Σώματος κατά τη διάρκεια των εκλογών, δεν επιδέχονται καμίας αλλαγής ή τροποποίησης.
Η παροχή τεχνικής βοήθειας απο την Κύπρο, προς τις χώρες τής Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τής Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων κρατών, είναι το θέμα τού επιμορφωτικού προγράμματος "Διαχείρηση επιχειρήσεων", οι εργασίες τού οποίου άρχισαν σήμερα στο Κέντρο Παραγωγικότητας στην Λευκωσία. Το πρόγραμμα, τις εργασίες τού οποίου άνοιξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας, θα παρακολουθήσουν δεκαεπτά διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, απο οκτώ ευρωπαϊκά κράτη. Θα επικεντρωθεί στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση τών αυξανομένων ανταγωνιστικών προκλήσεων, καθώς επίσης και στην πιο αποτελεσματική χρησιμοποίηση των παραγωγικών μέσων για αύξηση τής παραγωγικότητας και επίτευξη καλύτερης ποιότητας.
Τη στήριξη τής κυβέρνησης ζητούν οι πλοιοκτήτες προκειμενου να αντεπεξέλθει η κυπριακή τουριστική ναυτιλία στις αναγκες τού διεθνούς ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τους πλοιοκτήτες, οι δεσμευσεις, στις οποίες υποκεινται τα υπο κυπριακή σημαία κρουζιερόπλοια, σε σχέση και με το εργατικό δυναμικό, ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας τους στα ύψη. Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαβεβαιώνει ότι δίδει ιδιαίτερη σημασία στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νευραλγικός για την κυπριακή οικονομία, ναυτιλιακός τομέας. Το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορεις για την στήριξη τής Κυπριακής ναυτιλίας καθορίστηκε, οπως ανέφερε ο κύριος Αδαμίδης, σε σημερινή σύσκεψη με τα μέλη τού ναυτιλιακού συμβουλίου.
Ορκίστηκαν σήμερα ενώπιον τούυ βασιλιά Χουάν Κάρλος τα μέλη τής νέας συντηρητικής κυβέρνησης τής Ισπανίας υπό τον Πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Η Συντηρητική Κυβέρνηση έχει ένα μέλος λιγώτερο από ότι η προηγούμενη σοσιαλιστική και αποτελείται από 14 Υπουργούς σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε ο νέος Πρωθυπουργός τής χώρας για ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα. Υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε ο Αμπέλ Ματούτες και Οικονομικών ο Ροντρίγκο Ράτο. Στη νέα κυβέρνηση μετέχουν και τέσσερεις γυναίκες που αποτελεί και τον μεγαλύτερο αριθμό στην ιστορία των ισπανικών κυβερνήσεων.
Εντονες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η προβολή βιντεοταινίας ερασιτέχνη που αποκαλύπτει ότι ισραηλινό αναγνωριστικό αεροσκάφος, χωρίς πιλότο, πετούσε πάνω από την πόλη τής Κανά στο Λίβανο καθόλη τη διάρκεια βομβαρδισμού βάσεως τού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Η πτήση τού αερσκάφους στην περιοχή αποδεικνύει ότι ο βομβαρδισμός εναντίον τής βάσεως όπου σκοτώθηκαν 102 άμαχοι, δεν ήταν τυχαίος. Η βιντεοταινία ελήφθη από φορητή κάμερα ενός στρατιώτη των Ηνωμένων Εθνών. Αρχικά οι Ισραηλινοί αρνούνταν την ύπαρξη τέτοιου αεροσκάφους στην περιοχή. Μετά την προβολή τής ταινίας αναγκαστηκαν να παραδεχθούν ότι πραγματικά στην περιοχή υπήρχε αναγνωριστικό αεροσκάφος. Ισχυρίζονται όμως ότι δεν κατέγραψε την ύπαρξη βάσεως των Ηνωμένων Εθνών.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 35 βαθμοι και η πιο χαμηλη 19, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 31 με 15, στην Λεμεσο 27 με 15, στην Κερυνεια και την Παφο 26 με 15 και τελος στον Προδρομο 24 με 14. Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος, ενω τοπικα αναμενεται να σχηματιστει ομιχλη και χαμηλη νεφωση. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις βορειοανατολικοι εως βορειοδυτικοι 2 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι ηρεμη μεχρι λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 17 βαθμους στο εσωτερικο και στους 15 στα δυτικα παραλια. Αυριο ο καιρος μετα της τοπικης ομιχλης και της χαμηλης νεφωσης θα καταστει αιθριος με αραιες νεφωσεις κυριως στην ανωτερη ατμοσφαιρα. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι μεχρι νοτιοανατολικοι ελαφροι 3 και τοπικα στις προσηνεμες περιοχες μετριοι 4 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και το απογευμα τοπικα μεχρι ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 34 βαθμους στο εσωτερικο στους 31 στα νοτια παραλια και στους 27 στα δυτικα και νοτιοδυτικα παραλια. Την Τεταρτη και την Πεμπτη αναμενονται τοπικες νεφωσεις τις απογευματινες ωρες. Η θερμοκρασια θα παραμεινει στα ιδια περιπου επιπεδα.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:44