Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-04.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Τεράστιες είναι οι ζημιές για το Δημόσιο από τη συνεχιζόμενη απεργία των αχθοφόρων στο Λιμάνι Λεμεσού, το οποίο παρέμεινε και σήμερα κλειστό. Σημερινές προσπάθειες του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων και του Προέδρου του ΚΕΒΕ για τερματισμό της απεργίας ναυάγησαν. Οι αχθοφόροι αποφάσισαν να συνεχίσουν την επ'αόριστον απεργία αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, για αύξηση της ταρίφας στις φορτοεκφορτώσεις, κατά 30 τοις εκατό.
Η "Επιτροπή κατά της Βρετανικής Πολιτικής και των Βάσεων στην Κύπρο" και οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές, πραγματοποίησαν σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας. Αφορμή για τη διαμαρτυρία, έδωσε η εκδήλωση "ανοικτή ημέρα" που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βάση Ακρωτηρίου, για να παρακολουθήσει το κοινό επιδείξεις του σμήνους "Κόκκινα Βέλη". Οι διαδηλωτές διένειμαν διαφωτιστικό υλικό για την πολιτική της Βρετανίας έναντι της Κύπρου, το οποίο επεξηγεί τους λόγους, για τους οποίους οι δύο ομάδες αντιτίθενται στην παρουσία στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο.
Ο Μπενίτο Μαντοβάνη ανακηρύχθηκε σήμερα αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων στη Νέα Βουλή, χωρίς ανθυποψήφιο. Τον κύριο Μαντοβάνη ανακήρυξε ο Γενικός Εφορος Εκλογών Γεώργιος Χαραλαμπίδης, αφού δεν είχε υποβληθεί καμία ένσταση για την υποψηφιότητά του. Ο κύριος Μαντοβάνη δήλωσε ότι θα εργαστεί για το καλό της κοινότητας των Λατίνων και ευχαρίστησε όσους τον υποστήριξαν.
Πολύ κοντά στα ποσοστά του σε σύγκριση με τις προηγούμενες Βουλευτικές εκλογές, βρίσκεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε για λογαριασμό του η εταιρεία Ράϊ. Με βάση τη δημοσκόπηση, ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει ποσοστό 34%, και ακολουθεί το ΑΚΕΛ με ποσοστό 29,3%, το ΔΗΚΟ με ποσοστό 15,5%, η ΕΔΕΚ με 9,4%, το ΚΕΔ με 3,3%, οι Νέοι Ορίζοντες με 1,8%, το ΑΔΗΣΟΚ με 1,7% και οι Οικολόγοι με 0,6%, ενώ ποσοστό 4,3% δήλωσε ότι δεν αποφάσισε ακόμη. Η δημοσκόπηση έγινε στο διάστημα 20 εως 30 Απριλίου με δείγμα δυο χιλιάδες- εκατόν- εξήντα- τέσσερα άτομα, που είναι και η μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έγινε ποτέ στην Κύπρο, και η οποία παρουσιάζει πολύ χαμηλά περιθώρια στατιστικού λάθους. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ο Γενικός Διευθυντής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Λιβέρας, παρουσιάσθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία μέχρι τις εκλογές, και τόνισε κατηγορηματικά, ότι ο ΔΗΣΥ θα ξεπεράσει τα ποσοστά που είχε στις προηγούμενες εκλογές.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, με ανακοίνωσή του τονίζει ότι, από την επεξεργασία των στοιχείων των τελευταίων δημοσκοπήσεων που είδαν το φώς της δημοσιότητας, επιβεβαιώνεται πλήρως η τοποθέτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας στο Κέντρο. Το ποσοστό αυτό, αναφέρει το ΔΗΚΟ, ξεπερνά σήμερα το 47 τοις εκατόν του εκλογικού σώματος, και επισημαίνει ιδιαίτερα ότι το σύνολο των ψηφοφόρων θεωρεί το ΔΗΚΟ, ως το κατεξοχήν κόμμα του Κέντρου.
Εξακόσιοι πενήντα-έξι υποψήφιοι παρακάθησαν σε εξετάσεις διεκδικώντας μία από τις 140 περίπου θέσεις στην Αστυνομική Δύναμη και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου ανέφερε ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που γίνονται οι εξετάσεις βάσει του νέου νόμου, ο οποίος διασφαλίζει το αδιάβλητό τους. Οι προκηρυχθείσες θέσεις είναι μόνο για άρρενες, και οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γενικές Γνώσεις, και Μαθηματικά και πέρασαν από τέστ νοημοσύνης.
Το ανακριτικό έργο των υποθέσεων Χαμπή Αεροπόρου και Φορή έχει ολοκληρωθεί, και την ερχόμενη Τρίτη θα παραδοθούν επίσημα, οι φάκελοι στον Γενικό Εισαγγελέα προς αξιολόγηση. Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης σε δηλώσεις του σήμερα, δεν προσδιόρισε το χρόνο έκδοσης του πορίσματος για τις σχετικές υποθέσεις, τους φακέλλους των οποίων θα μελετήσουν ο ίδιος, ένας εισαγγελέας και ένας δικηγόρος της Δημοκρατίας. Εξάλλου, σε ερώτηση αναφορικά με το πόρισμα για το θέμα Παγκρατίου, ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι οι αστυνομικές έρευνες έχουν συμπληρωθεί και η μελέτη των φακέλων βρίσκεται προς το τέλος.
Νέα επεισόδια είχαμε χθες βράδυ στην Κάτω Πάφο, στην καρδιά της τουριστικής περιοχής, με δράστες και πάλι νεαρούς. Κατά την διάρκεια της συμπλοκής χρησιμοποιήθηκαν αιχμηρά αντικείμενα και αρκετοί απ' αυτούς, τραυματίστηκαν. Οι αρχές και οι τουριστικοί επαγγελματίες της περιοχής ανησυχούν ιδιαιτέρως για την έξαρση της βίας, η οποία παρά την αυξημένη αστυνόμευση, συνεχίζεται.
Εκδήλωση μνήμης για τους θαλασσαιμικούς που χάθηκαν πρόωρα στην πορεία της ζωής, άρχισε σήμερα το πρωί με πορεία, η οποία είχε αφετηρία τη Λεμεσό και θα τερματίσει αύριο το πρωί στη Λευκωσία. Στόχος των πεζοπόρων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στα προβλήματα των θαλασσαιμικών, ώστε να συμβάλουν στην ένταξη και ενεργό συμμετοχή τους στα κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα του τόπου μας, καθώς και η συγκέντρωση χρημάτων για ενδυνάμωση των Συνδέσμων για καταπολέμηση της Μεσογειακής Αναιμίας. Εξάλλου, με αφετηρία το Δημοτικό Μέγαρο Αγίας Νάπας άρχισε σήμερα παγκύπρια σκυταλοδρομία, με σύνθημα "Ο διαβήτης δεν είναι εμπόδιο", την οποία οργανώνει η Παγκύπρια Επιτροπή για Καταπολέμηση της ασθένειας του διαβήτη. Οι δρομείς πέρασαν ήδη από τις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου, τη Λάρνακα και θα καταλήξουν απόψε στη Λεμεσό.
Ο Φελίπε Γκονζάλες μετά από δεκατέσσερα συναπτά έτη στην διακυβέρνηση της Ισπανίας, παρέδωσε σήμερα τη σκυτάλη στον Χοσέ Μαρία Ασνάρ, αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος. Το κόμμα του Ασνάρ έχει τη συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, αφού εξασφάλισε εκατόν πενήταν έξι από τις τρακόσιες πενήντα έδρες του Ισπανικού Κοινοβουλίου. Ο Ασνάρ εξασφάλισε σήμερα τη ψήφο εμπιστοσύνης με εκατόν ογδόντα μία ψήφους υπέρ και εκατόν εξήντα έξι κατά. Την Κυβέρνηση Ασνάρ καταψήφισαν οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε λοιπόν θα εμφανίζονται αραιές νεφώσεις ενώ σε μερικές περιοχές θα σχηματιστεί αργότερα και ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 περίπου βαθμούς. Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιές παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα καταστούν θαλάσσιοι, ασθενείς έως μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 25 βαθμούς στα παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:43